Movie Tank

10 Kedvenc Színészem

2014. október 07. - Sparrow

Gyorsan fussuk le a kötelező köröket! Igen, volt egy Top10 Kedvenc színészem lista még valamikor egymilliárd évvel ezelőtt. Mondanom se kell, hogy az a cikk, azontúl, hogy összecsapott és átgondolatlan volt, jó ideje már borzasztóan elavultnak is tekinthető. Inkább be se linkelem a régi posztot, aki nagyon látni akarja, úgyis megtalálja.

Foglalkozzunk inkább ezzel az új listával! Ezúttal nem csaptam össze a dolgot, hagytam, hogy minden fontos név eszembe jusson, gondosan vezettem a selejtezőlistát, végül pedig kiválogattam azt a 10 nevet, amelyek gazdái a legnagyobb kedvenceim. Ezúttal NINCS RANGSOR, egyszerűen fölöslegesnek tartottam sorrendbe helyezni az aktorokat, meg amúgy sem tudtam volna igazán eldönteni, hogy ki miért jobb a másiknál, tehát ez egy felsorolás jellegű lista. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a színész szó az én olvasatomban (meg amúgy is, csak ezt sokan nem tartják szem előtt) kizárólag a férfiakra vonatkozik, a hölgyekre a színésznő szót illik használni. Tehát ezúttal csak és kizárólag kanok lesznek, aztán a lányokról is érkezik valami hasonló előbb vagy utóbb.

Futottak még bekezdést éppenséggel kezdhettem volna, de nem láttam értelmét, hiszen egy ilyen alpont hosszabbra nyúlna, mint a cikk többi része együttvéve.

Na, most, hogy már ti, akik nem csupán nyáladzva végigpörgettétek a posztot, hanem gondosan elolvastátok a bevezetőt is, mindent tudtok, lássátok a listát!

színészek.jpg

"- Szerintem te leszel rajta.

- Nem is, mert te leszel rajta."

Robert De Niro

Robert-De-Niro.jpg

Aki nem tudja, vagy nem érti, hogy Robert De Niro miért minden idők egyik, ha nem a legnagyobb színészlegendája, az minden bizonnyal nem látja ezt a bejegyzést, mert valószínűleg filmes blogokat sem olvas, sőt, az is eléggé elképzelhető, hogy teljes mértékben hidegen hagyják a mozgóképek. Mert ha egy filmkedvelő nem ismeri De Niro-t, az olyan, mintha egy lelkes hobbiszakács nem tudna megvajazni egy szelet kenyeret. A színészet igazi mestere az öreg, eleddig közel ötven éves pályafutása során számtalan arcát mutatta meg, és rengetegszer nyűgözte le a publikumot. Nyilván a Martin Scorsese-vonal a legfontosabb De Niro szerepeinek szempontjából, hiszen a direktor keze alatt olyan művek fényét emelte nagyszerű játékaival a színész, mint a Taxisofőr, az Aljas utcák, A komédia királya, a Nagymenők, a Dühöngő bika, a Cape Fear, vagy éppenséggel a Casino. De volt ő már maga a Sátán is az Angyalszívben, Al Pacino ellenfele a Szemtől szemben-ben, és még Al Caponét is eljátszotta, természetesen tökéletes hitelességgel. Igazi, megkerülhetetlen legenda.

Willem Dafoe

willemdafoe.jpg

Igazi színészóriás. Ha Willem Dafoe nevét látod a stáblistán, biztos lehetsz benne, hogy legalább egyvalami tökéletes lesz az adott produkcióban, a nagyszerű aktor ugyanis mindig, de tényleg az összes szerepében lehengerlő teljesítményt nyújt. Megkerülhetetlen pályafutásának legfontosabb szerepe, a Krisztus utolsó megkísértésében ugyanis magát Jézust játszotta Martin Scorsese irányítása alatt. Nem mondanánk meg róla, hogy illik Jézus Krisztus szerepére, már csak külseje miatt sem, de amit Dafoe művel az 1988-as mesterműben, az maga a zsenialitás, a néző percek alatt belefeledkezik az aktor parádézásába. Dafoe amúgy főleg ütős mellékszerepeivel taglózza le rendszerint a közönséget, hiszen nagyszerű volt Norman Osbornként a Pókemberben, kiválóan hozta a Veszett a világ eszelős, perverz mellékalakját, színésziskolát tartott a Csillagainkban a hibában, és A Grand Budapest Hotelben, nagyszerű volt Az üldözött-ben, a The Boondock Saints-ben pedig mindenki mást lemosott a színről. Oliver Stone alatt is dolgozott már, A szakaszban, és a Született július 4.-én-ben is emlékezetes mellékszerepeket produkált.

Jim Carrey

Jim-Carrey.jpg

Nem is kérdés, hogy ő a kedvenc komikus színészem, hiszen óriásit alakít az Ace Ventura-filmekben, a Dumb és Dumber-ben, A minden6óban, A Grincsben, és A maszkban is. Azonban ami miatt itt van helye a listán Carrey-nek, az a néhány komolyabb hangvételű szerep, amit az aktor eljátszott pályafutása során. Kedvenc modern thrilleremben, A 23-as számban letaglózó erővel kelti életre a súlyos kényszerbetegségbe, és ezzel halálos játszmába sodródó főhős, Walter Sparrow figuráját. Nem mehetünk el szó nélkül az Egy makulátlan elme örök ragyogása mellett sem, ugyanis Carrey ebben a produkcióban bebizonyítja, hogy a romantikus dráma színterén is tökéletesen képes megállni a helyét. Meg kell még említeni az Ember a Holdon című életrajzi drámát, és a Truman Show című remeket is.

Brad Pitt

Brad-Pitt.jpg

Az emberek születésükkor kevés dolgot tudnak, azt viszont biztosan, hogy Brad Pitt szar színész, őt csak utálni lehet. A felnőtté válás egyik legfontosabb folyamata az, amelynek keretein belül szépen, fokozatosan megvilágosodik előtted a tény, hogy Brad Pitt a valaha élt egyik legnagyszerűbb aktor. Sokféle potenciális oka lehet annak, hogy kezdetben a nézők többsége előítéletekkel viszonyul Pitt-hez, ilyen indíték lehet a színész fiatal korából megmaradt szépfiús kisugárzás, vagy az óriási médiahype, ami körülötte van. Az mindenesetre biztos, hogy Brad Pitt szinte minden szerepében lenyűgöző. Mindig teljesen más arcát mutatja meg, és egy-két elfeledendő kivételtől eltekintve soha sem okoz csalódást. David Fincher alatt élete legfontosabb szerepeit hozta a Hetedikben, a Harcosok klubjában, és a Benjamin Button különös életében, óriásit parádézott a 12 majom-ban, és feledhetetlen volt a Halálként a Ha eljön Joe Black című mesterműben. Volt közös munkája Quentin Tarantino-val is, a Becstelen brigantykban nácivadászt játszott nagy lelkesedéssel, és persze nem feledkezhetünk meg Guy Ritchieről és a Blöffről sem.

Jack Nicholson

jacknicholson.jpg

Meghatározó színészlegenda, aki minden idők egyik, ha nem a legjobb filmben valaha produkált színészi játékát mutatja be a Ragyogásban. Nicholson nemes egyszerűséggel vérfagyasztó Jack Torrance-ként. Kiválóan hozza McMurphyt a Száll a kakukk fészkére című remekműben, és nagyot parádézik Jokerként is Tim Burton keze alatt, továbbá nem feledkezhetünk meg A bakancslistáról sem, amelyben Morgan Freemannel párban fut óriási jutalomjátékot. Itt már nem kellett bizonyítania, egyszerűen csak élvezte a színészkedést. Jack Nicholson munkáiból csak úgy süt a profizmus, a színész nem ismeri a gyenge minőség fogalmát, ő csak a kendőzetlen maximumot képes, és hajlandó hozni.

Al Pacino

li-pacino.jpg

Mindenki kedvenc gengsztere, az enyém is, így természetesen nem hiányozhat a listáról. Pacino óriásit alakít A keresztapa-trilógia mindhárom részében, de sokkalta fontosabb megemlítenünk A sebhelyesarcút, amelyben a színész ijesztő erővel, és vérfagyasztó hitelességgel kelti életre az imádott pszichopatát, az őrült vadállatot, a lehengerlő Tony Montana-t. De persze, jól tudjuk, hogy a gengszterzsáner vizein túl sem kell félteni a színészlegendát, hiszen tökéletes volt Az ördög ügyvédjében a szó szerint sátáni figura bőrében, remekelt a Minden héten háborúban, és parádézott a Szemtől szemben-ben is. Neki is jutott igazi jutalomjáték, a Született gengszterekben Christopher Walkennel és Alan Arkinnal közösen parádézott.

Leonardo DiCaprio

leonardo.jpg

Róla valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy ekkora karriert fog befutni. El lett könyvelve tehetséges, de nyálas színészecskeként, aki elsősorban tinilány-csalogatónak jó. Ám aztán eltelt néhány, amúgy tényleg egyáltalán nem sok esztendő, és DiCaprio ontani kezdte a nagyszerűbbnél nagyszerűbb alakításokat, és külsőre is megváltozott, nyeszlet szépfiúból jó kiállású, férfias kisugárzású aktorrá vált. Több filmen dolgozott együtt Martin Scorsese-vel, ezek közül a Viharszigetet, A téglát, és A Wall Street farkasát érdemes külön kiemelni. Utóbbiban DiCaprio letaglózó alakítást prezentál, veri a sokéves mezőnyt, minden idők egyik legfantasztikusabb színészi munkáját mutatja be. Nem feledkezhetünk meg Christopher Nolan filmjéről, az Eredetről sem, amelyben a színész kiválóan hozta a főszerepet, és természetesen meg kell említenünk DiCaprio a Django elszabadul-ban hozott mellékfiguráját is, amit az aktor remekbe szabott hitelességgel formált meg.

Sean Penn

seanpenn.jpg

Hihetetlen, hogy Penn gyakorlatilag bármit képes eljátszani. Lehengerlően hitelesen alakított ő már a legkülönbözőbb szerepekben. Volt kislánya felügyeleti jogáért küzdő értelmi fogyatékos a Nevem Samben, az irányítást a saját kezébe vevő, gyászoló apa a Titokzatos folyóban, a meleg jogokért küzdő meleg politikus a Milk életrajzi filmben, halálraítélt gyilkos a Ments meg, Uram!-ban, és az USA kormányát betámadó merészlegény az Államtrükkökben, hogy csak a legfontosabb szerepeket említsem. Látható, hogy egymástól teljesen elütő karakterekről van szó, ám Penn mindegyikük bőrében vérfagyasztóan hiteles. Alakításai tele vannak érzelemmel, arcjátéka minden esetben kiváló, a maximális beleélés, amivel minden figuráját életre kelti, pedig egész egyszerűen lenyűgöző, és tiszteletreméltó.

Russell Crowe

russellcrowe.jpg

Volt nekem egy gyerekkoromtól kezdve magamban hordott előítéletem Russell Crowe-val kapcsolatban. Valamiért nem tartottam őt tehetségesnek, inkább tekintettem rá olyan aktorként, aki általában korrekt játékot produkál, néha azonban megrázza magát, és akkor képes igazán nagyszerű is lenni. Viszonylag sokáig élt bennem ez a kép, nem is kell sokat visszapörgetni a blog archívumában, hogy ilyesmi kijelentésekkel találkozzatok, viszont most már, mélyebb belegondolás és körültekintő filmélmény-leltározás után arra jutottam, hogy nem értem, miért álltam valaha is így a színészhez. Crowe ugyanis szinte mindig fantasztikus. Élete alakítását természetesen az Egy csodálatos elmében nyújtja, hiszen lenyűgöző John Nash szerepében, botrány, hogy nem ő, hanem Denzel Washington kapta annak idején az Oscar-díjat. Természetesen meg kell említeni a Gladiátort is, és nem mehetünk el szó nélkül a Szigorúan bizalmas, a Börtönvonat Yumába, és A remény bajnoka című filmek mellett sem, ugyanis az aktor ezekben is parádézik. Crowe az utóbbi években is alakított szépeket, jó volt Noéként, és A dolgok állásában is rendkívül szépen helytállt. A Téli meséről jótékonyan feledkezzünk most meg...

Tom Hanks

tomhanks.jpg

Nagyszerű színészóriás, régen is, most is, mindig. Élete legjobb alakításait olyan címek jelzik, mint a Forrest Gump, a Philadelphia, A kárhozat útja, és a Phillips kapitány, de ő személyesíti meg a vásznon Dan Brown regényhősét, Robert Langdont, nemrég eljátszotta Walt Disneyt, többféle szerepben remekelt a Felhőatlaszban, nagyszerű volt a Terminálban, és még egyik kedvenc filmemben, a Halálsoronban is parádézott. Hanks játékát mindig a részletgazdagság, és a maximális beleélés jellemzi. Munkái tökéletes hitelesség kíséretében elevenednek meg a filmvásznon és a tévéképernyőn. Mindig lenyűgöző, ha nem Ryant kell megmentenie, megkerülhetetlen név, óriási alakja a filmvilágnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr766762283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.07. 08:21:56

sorrend direkt nincs, jól sejtem?

@A nép fia:
és főleg amcsi filmhősök vannak rajta sehol egy angol/európai?!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.10.07. 11:29:03

@A nép fia: @doggfather: Kommentelés előtt legközelebb legyetek szívesek figyelmesen elolvasni a cikk bevezetőjét. A kizárólagos férfijelenlétre és a sorrend hiányára ott van a válasz.

Tetsu 2014.10.07. 13:00:51

Módosítani kellene a címet 10 kedvenc amerikai színészre mert ez így elég gáz. Főleg ha tényleg csak ők férnek bele a 10-be.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2014.10.07. 14:30:25

Egész jó. :) DiCapriót és Russell Crowe-t kivenném, és betenném Philip Seymour Hoffmant és Joaquin Phoenixet (The Master). Esetleg Viggo Mortensent (The Road!). Sean Pennél pedig megemlítettem volna a 21 grammot, zseniális volt benne.

moRtiZ 2014.10.07. 14:44:39

Hát, szerintem legjobb színészek között: Edward Norton, Kevin Spacey, Bill Murray és Christian Bale!!!

laci_52 2014.10.07. 15:09:27

DiCaprio, Brad Pitt, Jim Carrey, Willem Dafoe és Sean Penn helyett rengeteg jelöltem lenne: Donald Sutherland, Bruce Willis, Mel Gibson, Nicholas Cage, Tom Cruise, Dustin Hoffmann(nem ebben a sorrendben) és még sokan mások.

Sajonos ez a maradókkal együtt már tíznél több...

Bundynemkapprémiumot 2014.10.07. 15:22:17

Russel Crowe sztem alapból ugrik a listáról, DiCaprio jó színésszé érett, de le kell még raknia egy-két filmet az asztalra, hogy egy lapon említsük mondjuk De Niroval (de érdekes, a Szemtől szemben után nyugdíjba vonult? Mert szóba sem került a legutóbbi tíz kínosan szar vígjátéka.) Tom Cruise nyugodtan felkerülhetett volna, azért mert embernek egy kretén, igen jó alakításai vannak a vásznon.

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2014.10.07. 16:10:32

Mads Mikkelsen, Vincent Cassel és Christian Bale nélkül ez a lista nem sokat ér.

csutakurfi 2014.10.07. 17:38:30

...a jó öreg Dustin Hoffmann is benne lenne nálam a tízben... Aki az akcióhőstől a nőig mindent remekül hozott...

Globetrotter2014 2014.10.07. 18:02:39

Thank you captain obvious :)

Thoras 2014.10.07. 20:12:23

Russel Crow minden, csak nem jó színész, és Jim Carrey jelenlétét is megkérdőjelezném, a többi rendben van. Az viszont tényleg gáz, hogy csak amerikai van rajta (na jó, meg egy ausztrál), és mindegyik jelenkori színész, többségük 90-es évek utáni.

Ja, és kérlek ne használd az "aktor" szót! Bántóan magyartalan, van rá egy tökéletes szavunk, akkor miért nem azt használod? Olyan, mint "attak", attól is falnak megyek.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.10.07. 20:45:38

Sir Anthony Hopkins nélkül e lista bezony szart sem ér.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.10.07. 22:13:17

Én is idejöttem megmondani, hogy szerintem szar ez a lista, mert én jobban tudom, hogy kik a kedvenc színészeid, de aztán meggondoltam magam. Vagy nem.

agnesko 2014.10.08. 08:12:27

Nyilván, a kedvenc színész mindig szubjektív kategória. Ráadásul, lehet olyan színész, aki mondjuk egyféle figurát tud játszani, de azt nagyon jól, árnyaltan. Ilyen nekem pl. Johnny Depp, aki a "pénzkorszak" (gondolok itt a Karib Tenger folytatásaira, Éjsötét árnyékszékre, stb.) előtt bizony csodálatosan formálta meg a "fura figurákat". (Ed Wood, Ollókezű Edward, Benny & Joon, csak hogy párat említsek.) Ő valahogy mindig ilyeneket játszott, kicsit őrült, különc, de alapvetően jó szándékú karaktereket. És azt szerintem nagyon jól csinálta.

Aztán ott vannak azok, akik meg szinte bármit el tudnak játszani, mint Tom Hanks vagy Di Caprio. Bennük a változatosságot szeretem, hogy bármilyen szerepbe bele tudják élni magukat, hogy mindet maximalizmussal hozzák.

Ja, és valaki említette fentebb Tom Cruise-t....na, ő az akit kilométeres közelébe nem engednék egy kedvenc színészeim listának. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nézhető filmjei, de azokat jellemzően nem az ő játéka teszi nézhetővé. Mondjatok nekem egy filmet, amiben Tom Cruise-nak komoly karakterábrázolást kell véghez vinnie, ahol kidolgozott a karaktere. Ha azt mondjátok, van ilyen, megnézem. De, nekem inkább úgy tűnik, hogy általában derekasan hozza az akcióhőst, aki ugrik, lő, robbant, magabiztos, és ennyi.
Egyetlen filmben láttam eddig, ahol valami halvány nyomát mutatta a színészkedésnek, az Interjú a vámpírral-t, de ott sem feltétlen hittem el neki, hogy ő Lestat. Lehet, hogy csak nem láttam elég filmjét, de nekem ez a benyomásom.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.10.08. 08:29:11

@agnesko: Ezeket mindenképpen nézd meg Tom Cruise-tól:
Született július 4.-én, Vanília égbolt, Trópusi vihar (utóbbiban kicsi mellékszerepe van, de abban élete egyik legjobbját hozza).

agnesko 2014.10.08. 08:41:16

Köszi, megnézem. Bár, a Vanília égboltról azt olvastam egyszer, hogy a Nyisd ki a szemed c. francia film kockáról-kockára való lemásolása. Én a francia filmet láttam, az elég jó volt. Van, aki látta mindkettőt? Mi a vélemény, érdemes az eredeti után megnézni a Vanília égboltot?

ThePretender 2014.10.08. 14:52:46

Nagyon jó kis lista, külön örülök Willem Dafoe és Sean Penn szereplésének, óriási színészek és szerintem ahhoz képest nem eléggé nagy sztárok sem legendák! A fiatalabb generációból Pitt és Leo tényleg jó színészek de nálam sokkal inkább Christian Bale, Edward Norton vagy Johnny Depp. Jim Carrey óriási színésszé nőtte ki magát (komikusként is jó volt, de sokszor ízléstelen és ripacs volt (bár ez a filmek hibái voltak ink.)), nálam majdnem a 3 említett úriember közt van, szóval őt is örülök hogy betetted. Hanks-et sose bírtam annyira, akkor az "öregebbek" közül ink. John Malkovich vagy mondjuk Marlon Brando, akit nagyon hiányoltam.
süti beállítások módosítása