Movie Tank

De én a nyomkereső vagyok, nem a Batman!!!!

2011. május 21. - Sparrow

Sziasztok!

Ha megemlítem nektek Jim Carrey nevét, majdnem biztos, hogy először Ace Ventura suttyó járása, bunkó, de szerethető beszólásai, és utánozhatatlan frizurája ugrik be lelki szemeitek előtt. Ugyanis ma a színész legismertebb szerepéről lesz szó, melyet az Ace Ventura filmekben játszhatott el.

Ace Ventura - Állati nyomozó

Kezdjük természetesen az első résszel, mely 1994 - ben látott napvilágot Tom Shadyac rendezésében.

http://3.bp.blogspot.com/_WoXQvyVqRvk/TS3inVoGBxI/AAAAAAAABck/4pDGVu8asag/s1600/ace.ventura.jpgAce Ventura ( Jim Carrey ) állatnyomozó, és talán a legjobb a szakmában. Mikor a Delfinek nevet viselő amerikai foci csapat kabalaállatát, a Hópihe nevű delfint elrabolják, ráadásul két héttel a kupadöntő előtt, Melissa Robinson ( Courteney Cox ), a Miami sportklub munkatársa Acet hívja segítségül. Ace hamarosan meg is érkezik a tett helyszínére, és rövid kutatás után rájön, hogy a tettes kétségkívül valaki a Delfinek 1984 - es csapatából. Eközben meg kell küzdenie a nyomozás hivatalos vezetőivel, köztük Lois Einhornnal ( Sean Young ).

Kezdjük a történettel, ami hibátlan. Egy egészen hangyányit talán sablonos, de a vicces szituációk és fergeteges poénok mellett ez eltörpül. Ráadásul egy nem akármilyen csavarral is szolgál nekünk és Acenek a forgatókönyv, ami több, mint megdöbbentő, de szenzációs húzás. A szövegkönyv óriási, bár itt meg kell említeni, hogy a magyar szinkron valami parádés ( nemrég készült új szinkron, de arról csak rosszat hallottam, úgyhogy mindenképpen eredeti szinkronnal nézzétek ). Eredeti nyelven még nem láttam a filmet, de majdnem biztosra veszem, hogy a szinkron übereli azt.

Színészi játékok... Most ragozzam? Jim Carrey egyszerűen szenzációs! A színészet magas iskoláját mutatja be Ace Ventura szerepében, aki már amúgy is egy piszok jól megírt karakter. Nem érdemes szépíteni, Ace egy suttyó paraszt, akinek mégis minden mondatát és mozdulatát imádja a néző. Az állatok iránti szeretete és rajongása pedig a legtöbbünkből szimpátiát vált ki. Courteney Cox alakítására sem lehet sok panasz, ahogy komolyabb negatív kritikát Sean Youngról sem tudok mondani. Utóbbiak karakteréről sokat nem érdemes beszélni, mert sablonosak, és csak " háttértáncosként " működnek közre Ace Ventura parádés előadásán. A filmben feltűnik kis időre Udo Kier, aki az egyetlen komolyabb negatívuma a produkciónak. Színészkedés néven áll, mint szar a gatyában, és néz, mint hal a szatyorban.

A The lion sleeps tonight című dalt is ki kell emelni, mint a film betétdala, ugyanis nagyon jó szám, és hihetetlenül illik arra a jelenetre, melyben megszólal.

Ace Ventura 2. - Hív a természet

1995 - ben készült el a folytatás, amit már Steve Oedekerk rendezett.

http://www.movie-list.com/posters/big/zoom/aceventura2.jpgAce ( Jim Carrey ), miután kudarcot vall egy mosómedve megmentésekor, és az állat életét veszti, az állati nyomozó egy tibeti kolostorban keres segítséget, ahol eléri a lelki békét és a beteljesülést. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Fulton Greenwall ( Ian McNeice ), hogy felkérje hősünket egy eltűnt állat felkutatására, mely, ha nem kerül elő időben, két bennszülött törzs véres háborúját válthatja ki. Aceből kis noszogatás után előbújik a régi, jól ismert suttyó, és elindul Fultonnal Afrikába, hogy Vincent Cadby ( Simon Callow ) felkérésére előkerítse a szent denevért, Sikakát.

A történet ismét nagyon jó, és még az első részt is sikerül túlszárnyalnia. A dzsungel környezet egyértelműen jót tett a filmnek. A poénok nagyon nagyot ütnek, és Ace suttyóbb, mint valaha. Jim Carrey lubickol a szerepben, és legalább olyan magas színvonalat produkál, mint az első részben. Még több vicces beszólással szolgál nekünk a karakter, a legemlékezetesebb talán a köcsögöm széken, mely ismét a magyar szinkront dicséri ( ezt a filmet kb. a feléig láttam az új szinkronnal, de borzalmas, úgyhogy csak az eredeti szinkronnal nézzétek ). A többi színész alakítása teljesen jó, de megint csak leginkább " vokál énekesként " működnek közre a rocksztárként parádézó Jim Carrey mögött.

A betétdalok itt is jók, főleg, hogy újra felcsendül a The lion sleeps tonight című nóta.

Az Ace Ventura filmeket mindenkinek ajánlom. A fergeteges vígjátékok rajongóinak különösen kötelező darab, de aki Jim Carreyt szereti, az is nézze meg ( bár ők már úgyis látták :D ).

Köcsögöm széken, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr102922317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.05.21. 22:03:34

Mindkét film nagyon jó, de a másodikat sokkal jobban szeretem. Múltkor elkaptam a tévében, és valóban borzalmas az új szinkron. Olyan sokszor láttam eredeti szinkronnal, hogy kívülről vágom az egész szöveget, és kurva idegesítő volt, hogy mindig mást mondtak, mint amire számítottam :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.22. 09:12:49

Imádom mindkét filmet. Kisgyermek korom nagy kedvencei :) Egyébként ha belegondolsz, akkor 1994-ben még ez nem számított sablonosnak :), szóval inkább eredeti.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.05.22. 09:16:03

@FroG: Egyébként szerintem Jim Carrey legjobb vígjátéka a Grinch.
süti beállítások módosítása