Movie Tank

A 25 legjobb horror film - Szerintem (!)

2012. június 22. - Sparrow

Kezdetben horror mérföldköves listát terveztem, de valami elrettentett tőle ( nem is tudom, mi... ), úgyhogy inkább egy sokkal szubjektívabb témát választottam, méghozzá egy egyszerű kedvenc listát. Összeszedtem kedvenc horrorfilmjeimet, és egytől huszonötig rangsoroltam őket. Még egyszer kiemelném, mert ennek megértése nehéz szokott lenni, hogy teljes mértékben SZUBJEKTÍV a lista, kizárólag az én véleményemet tartalmazza. Persze, nyugodtan lehet vitatkozni, ha kulturáltan teszitek. A horror összes kategóriájából válogattam, semmilyen megkötést nem alkalmaztam, az volt a lényeg, hogy a filmek ebbe a műfajba essenek. A 11. helyezett után a továbbra kattintva nézhetitek meg a TOP10-et!

 

25. Red State ( 2011 )

Rendezte: Kevin Smith


red_state_poster.jpgSmith-t mindenki csak a pop kulturális utalásoktól hemzsegő, fogyasztói társadalmat kritizáló vígjátékairól ismerte, egészen tavalyig, amikor is Néma Bob a mozikba küldte a Red State címre keresztelt, magyar szinkront máig nem kapó horrort. A direktor hasonló üzeneteket lovagol meg, mint korábban, de most sokkal jobban elviszi a történetet a vallási fanatizmus irányába. Igazából utóbbi könyörtelen kritikája a film elsősorban, kegyetlenül, véresen tálalva, lenyűgöző színészi játékokkal, élen John Goodmannal.

 

 

24. Silent Hill - A halott város ( 2006 )

Rendezte: Christophe Gans


silent hill.jpgSosem próbálkoztam a játékokkal, igazság szerint nem vagyok nagy klaviatúra meg joystickbűvölő, viszont a népszerű videojáték sorozat alapján készült filmet nagyon szeretem. Ennek elsődleges oka, hogy az egyik legfélelmetesebb film, amit valaha láttam. Minden Silent Hill hátborzongató vészharangjával kezdődik, aztán jön a sötétség, a szörnyek, és a határtalan rettegés. Mindez elképesztően pazar fényképezés tolmácsolásában. Ja, és Sean Bean ezúttal túléli a filmet!

 

 

23. Az utolsó ház balra ( 1972 )

Rendezte: Wes Craven


lat house.jpgEgy szülőnek nincs nagyobb fájdalom annál, hogy megfosztják gyermekétől. Egyszerű, nyers bosszúfilm ez a forradalmian brutális produkció, melyben nem kell feltétlenül nagy mondanivalókat keresni. A történet lényege a kegyetlen megtorlás a három alávaló bűnözőn, akik megölik az ártatlan Marit. A szülők, ahogy megtudják, mi történt, puskához és láncfűrészhez nyúlnak, aztán pedig kő kövön nem marad. Naturális és túlontúl hiteles film Az utolsó ház balra, zseniális remekmű. 

 

 

22. A kör ( 2002 )

Rendezte: Gore Verbinski


ring.jpgRitka jelenség, hogy a remake gyakorlatilag minden téren kenterbe veri az eredetit. Hiába, a Ringu Verbinski mesterien megrendezett filmjéhez képest egy rakás kaka. Habár a mai napig nem bírok napirendre térni Samara mérhetetlenül gagyi maszkján, a film egésze horroriskola. Elejétől a végéig hátborzongató, elég ha csak a gyilkos videokazetta látszólag összefüggéstelen képsoraira gondolunk, vagy az egyre különösebb jelenségekre. Meg persze ne feledkezzünk meg a főszereplő Naomi Wattsról, aki minden kétséget kizáróan a film legnagyobb pozitívuma. Az egyik kedvenc színésznőm, ráadásul gyönyörű szép. Itt írtam már róla korábban.

 

 

21. Kedvencek temetője ( 1989 )

Rendezte: Mary Lambert


Pet_sematary_poster.jpgElérkeztem arra a pontra, hogy ha befejezem a jelenleg olvasott regényemet, rohanok a könyvesboltba valami jó kis Stephen Kingért, ugyanis az évek során látott, a Mester könyveiből készült filmadaptációk nagyon meggyőzőek. Köztük szerepel a Kedvencek temetője, mely az egyik legborzongatóbb alapötlettel rendelkező horrortörténet. A halottaiból visszatérő gyilkos kisgyerek valami hihetetlen félelmetes, a hangulat pedig minden ízében hátborzongató. És az az eszelős kacaj... Huh.

 

 

 

20. A betolakodó ( 2007 )

Rendezték: Alexandre Bustillo, Julien Maury


inside_poster.jpgA franciák szeretnek vérfürdőt filmre varázsolni, ezt jól tudjuk. A betolakodó a viszonylag kicsi házba bezárt, nagybetűs Terrort hozza el. A képi világ remek, a véres jelenetek élethűek, és gyomorforgatóak, ráadásul az egészhez hozzájárul egy igen félelmetes atmoszféra. A két főszereplő remek alakítást nyújt, és a filmvégi csattanó sem akármilyen. Itt írtam már róla bővebben. 

 

 

 

19. 1408 ( 2007 )

Rendezte: Mikael Håfström


1408postbig.jpgEléggé a thriller határán egyensúlyoz eme remekmű, de terjedelmének nagy része mégiscsak a horror térfelén belül tartózkodik, így merészkedtem helyet szorítani neki a listában. Ezúttal nem hogy egy kis ház, semmilyen ház nincs, csupán egy viszonylag nagy hotelszoba, ahová parajelenség vadász hősünk bezárkózik, egy régi legenda okán. Ám ami ezután történik, az maga a valóra vált rémálom. A 1408-as szobában a szilárd leomlik, a vízszintes függőleges lesz, a nyitott ajtó bezárul, és a halott életre kel. John Cusack elsőosztályú alakítást hoz, és a jó Sammy Jackson is remekel. Persze, ez a történet is a horror mesterének tollából született.

 

 

18. Carrie ( 1976 )

Rendezte: Brian De Palma


carrie.jpgIsmét egy King-adaptáció, méghozzá az egyik legnépszerűbb. Iskolai terror, lelki bántalmazás, vallási fanatizmus, megspékelve egy kis telekinézissel, és létrejön a Carrie szívszorító, elborzasztóan zseniális története. A visszahúzódó, csúnyácska lányról, akiből gyilkos őrült válik, mikor az egész végzős bál előtt porig alázzák. Sissy Spacek minden idők egyik legjobb női alakítását nyújtja, és a film zenéje is csodálatos, de egyben szomorú is.

 

 

 

 

17. Sikoly 4 ( 2011 )

Rendezte: Wes Craven


scream4.jpgNyilván eléggé egyedül vagyok ezen a véleményen, de nekem a legújabb Sikoly film sokkal jobban tetszett, mint az első három együttvéve. Jóval pörgősebb, izgalmasabb lett ez a produkció, mint elődei, ráadásul a hangulat is kicsit sötétebb, és a fekete humorba ágyazott önkritika is nagyon tetszett, ahogy Wes bemutat a mozikat elözönlő, érdektelen horror-remakeknek. Mindenkinek meg kéne fogadnia: Ne baszakodj az eredetivel!

 

 

 

 

16. [Rec 2] ( 2009 )

Rendezték: Jaume Balagueró, Paco Plaza


rec2_6.jpgA spanyol ál dokumentarista horror első része nem igazán tetszett, eléggé unalmasnak találtam. Ellenben a második epizóddal, ami egyenesen zseniális. Remek ötlet volt behozni a vallást a filmbe, és kicsit megkavarni a szálakat. A cselekmény jól megszerkesztett, az atmoszféra félelmetes, a csattanó pedig elsőosztályú. A dokumentarista operatőri technika is messze itt működik a legjobban az ilyen filmek közül. Na jó, talán az Ideglelést nem pipálja le, de még így is második. A filmről itt írtam bővebben.

 

 

 

15. Az átok 2 ( 2007 )

Rendezte: Takashi Shimizu


grudge2.jpgAz első rész pocsék, a harmadikat pedig jobb meg sem említeni. Viszont a kettő között valami megszállta Shimizut, és leforgatott egy ízig-vérig zseniális horrort, ami nyomasztó, félelmetes, és remek történettel rendelkezik. Kayako az egyik legkarakteresebb gyilkos, akivel horrorban találkoztam, kikészítő kappanhangja pedig egyenesen brutális. A színészi játékok is elsőosztályúak, a kedvencem Teresa Palmer. Itt írtam már a filmről.

 

 

 

 

14. 28 nappal később ( 2002 )

Rendezte: Danny Boyle


28-Days-Later-Posters.jpgBoyle az egyik legnagyobb műfajkalandor. 2002-ben kipróbálta magát a zombihorror világában, és hej, de jól tette. A remekül megírt forgatókönyvet, a hátborzongató nyitójelenet indítja útjára, melyben az ezúttal is zseniális Cillian Murphy a teljesen üres Londonban kóborol. A hangulat nyomasztó, remekül átadja az apokalipszis érzését, a direktori munka pedig egyenesen példás. Az egyik kedvenc poszt-apokaliptikus világomat varázsolta Boyle a vászonra. Remek munka, melyről erre írtam bővebben.

 

 

 

 

13. A légy ( 1986 )

Rendezte: David Cronenberg


légy.jpgCronenberg kétségtelenül egyik legjobb munkája, mely tulajdonképpen nem szól másról, mint a főhős kegyetlen metamorfózisáról, melynek során ember méretű léggyé változik, egy balul sikerült kísérlet következtében. A látvány, a maszkmesteri munka olyan szinten zseniális, hogy azt iskolában kéne tanítani. Magát a kész szörnyet csak rövid ideig láthatjuk, de ez is elég ahhoz, hogy fejben besoroljuk a legfaszább horrorszörnyek közé. Jeff Goldblum játékáról pedig szót se, neki ez nem volt nagy feladat, jól hozza a figurát. Itt több szót is pazaroltam a filmre.

 

 

 

 

 

12. Fűrész VI ( 2009 )

Rendezte: Kevin Greutert


saw6_poster.jpgEbben a részben a legerősebb a szériát amúgy is egyben tartó társadalomkritika. Jigsaw flashback monológjai, Tobin Bell játéka, és a széria legbrutálisabb Fűrész-játéka, meg persze Costas Mandylor fapofája minden pénzt megér. A forgatókönyv is szépen egyensúlyoz a jelen és a múlt között, illetve a filmvégi fordulat is ütős, a végső tanúság pedig, mely a könyörtelen büntetésről szól, félelmetes, de hiteles. Erre már írtam a filmről. 

 

 

 

 

11. Shutter ( 2004 )

Rendezték: Banjong Pisanthanakun, Parkpoom Wongpoom


shutter_poster.jpgThaiföld gyakorlatilag ezzel az egy művével beírta magát a filmtörténelembe. A valaha volt egyik legfélelmetesebb horrort láthatjuk, ha belökjük eme remekművet a lejátszóba. A remek forgatókönyv, a jó alapötlet, és a pusztító csattanó még semmi, mindehhez hozzájön még a valaha filmben tapasztalt legnyomasztóbb hangulat ( max. az Amerikai História X lehet a versenytársa ). A színészi játékok elsőosztályúak, és a kísértetlány kivitelezése is fantasztikus. Itt bővebben is írtam a filmről.

 

 

 

 

10. Péntek 13. ( 1980 )

Rendezte: Sean S. Cunningham


Friday-the-13th-poster.jpgA slasher hőskorának, a horror nagy klasszikus termelő időszakának egyik produkciója, mely habár nem a legjobb lopakodó film, kétségtelenül ez alkalmazza legjobban a receptet. Idegesítő tinik szépen sorban, kreatívan történő lemészárlását láthatjuk, de ezt stílusosan, egy rejtélyes gyilkos kése által. Kevin Bacon ezzel a filmmel indult el eléggé sikeres karrierjének útján. A forgatókönyv jó, a zárás pedig már vetíti is előre a horror egyik legnépszerűbb gyilkosának színre lépését.

 

 

 

 

9. Srpski film ( 2010 )

Rendezte: Srdjan Spasojevic


serbian-film-poster.jpgMinden idők legbrutálisabb filmjének lett kikiáltva ez szerb remekmű, melynek pazarul kivitelezett kegyetlen vérengzésén sokan nem látnak át, hogy felfedezzék a többrétegű mondanivalót, melynek társadalom és politikai kritika is a részét képezi. Persze említést érdemel a főszereplő Srdjan Todorovic, aki olyan hiteles alakítást nyújt, amilyet ritkán lehet tapasztalni. Itt még több szó a filmről.

 

 

 

 

 

 

8. The Woman ( 2011 )

Rendezte: Lucky McKee


woman.jpgA tavalyi év egyik legjobb filmje, nem csak azért mert a főszereplő Pollyanna McIntosh jobban alakít még Todorovicnál is. A The Woman az emberek által fölöslegesen, önkényesen alkalmazott lelki terrorról, állati mivoltunkról szól, arról, hogy valójában csak két lábon járó, ruhába öltöztetett, beszélő, unintelligens vadállatok vagyunk, akik élvezik, ha fájdalmat okozhatnak másoknak. Itt bővebben is boncolgattam a témát.

 

 

 

 

 

7. Fekete karácsony ( 1974 )

Rendezte: Bob Clark


blackchristmas-1.jpgAz egyik legelső slasher film, mely ugyan kultusznak örvendő sorozatgyilkost nem adott a horrorvilágnak, mint utódai, viszont megteremtett egy utánozhatatlanul groteszk hangulatot. A karácsonyi ünnepi atmoszféra, és a véres horror légköre olyan pazarul keveredik, hogy végezetül egy csodás hibridet kapunk, ami sokkal nagyobb körülrajongást érdemelne, mint amit kap. A gyilkosságok kreatívak, és az utolsó lányt alakító Olivia Hussey is remekel. Múlt karácsonykor írtam már a filmről.

 

 

 

 

6. Rémálom az Elm utcában ( 1984 )

Rendezte: Wes Craven


nightmare-elm-street-1984-poster-42557.jpgCraven az egyik legnagyobb horrorrendező, ez kétségtelen. Az Elm utca pedig életművének csúcspontja, legjobb, legkreatívabb, legeredetibb munkája. Fred Krueger az egyik legjobb, méltán kultuszt érdemlő slasher gyilkos, aki ráadásul remek fekete humorérzékkel van megáldva. Maga a karakter külső kivitelezése is lenyűgöző, örökre beleég a néző retinájába. A hangulat egyedi módon hátborzongató, a fényképezés elsőosztályú, Nancy pedig a valaha volt legkarakteresebb utolsó lány. Tegnap írtam a filmről bővebben.

 

 

 

 

5. Az ördögűző ( 1973 )

Rendezte: William Friedkin


exorcist_poster.jpgMikor néhány éve elkezdtem nézni Az ördögűzőt, kb. fél óra után kikapcsoltam, mert marhára untam. Érdekes, hogy mikor idősebb fejjel, nemrég újranéztem, egyenesen borzongtam rajta. Régen tapasztaltam már, hogy lefekvés után is félek egy film hatására, és ez most megtörtént, kár lenne tagadni. Egy megszállt test, lélek, és elme borzalmas tortúrája, remek maszkmesteri munkával, jól kitalált jelenetekkel. Elsőosztályú munka.

 

 

 

 

 

4. Cannibal Holocaust ( 1980 )

Rendezte: Ruggero Deodato


Cannibal-Holocaust.jpg"Nem tudom, vajon kik az igazi kannibálok." Így szól Deodato nagy port kavart filmjének zárómondata. A The Womanhez hasonlóan itt is az ember állatias barbárságát hangsúlyozza ki a rendező, amiért őt be is perelték, filmjét pedig rengeteg országban betiltották, ezzel is alátámasztva, hogy a film igazat szól, mikor az unintelligens, vérre éhező emberiséget mutatja be kendőzetlenül. Igen, brutális. De okkal. Itt írtam már a produkcióról.

 

 

 

 

3. A texasi láncfűrészes mészárlás ( 1974 )

Rendezte: Tobe Hooper


texas-chainsaw-massacre-1974-poster.jpgAz önpusztító, őrült világ kegyetlen metaforáját láthatjuk ebben a slasherben. Bőrpofa szimbolizálja az elmebeteg, trófeavadász emberiséget, családja pedig az öltönybe bújtatott kannibalizmust. Szép fényképezés kíséri a mesterművet, és ki tudná elfelejteni a zárójelenetet, mely egyben filmtörténeti klasszikus is. Bőrpofa a lemenő nap fényében lóbálja láncfűrészét, olyan idegesen, hogy a néző önkéntelenül is hátrébb húzódik a fotelban, nehogy a végén még a gyilkos kitörjön a képernyőről, és beszedje következő áldozatát. Errefelé már ajnároztam a filmet.

 

 

 

 

2. Halloween - A rémület éjszakája ( 1978 )

Rendezte: John Carpenter


halloween-poster-1978.jpgElsőre úgy tűnik, hogy minden rendben. A békés amerikai kertvárosban süt a nap, a gyerekek játszanak, a lányok pasikról beszélgetnek, és az égvilágon senkinek nincs semmi gondja. Ám akkor megjelenik. A képernyő széléről, talpig feketében, maga a halál szájonbaszott angyala, megszólal a direktor hátborzongató, feszültségkeltő zenéje, és a néző érzi. Nincs menekvés. Itt fogok meghalni, ebben a fotelban, a megtestesült gonoszság pengéje által. Persze utolsó leheletemmel még írtam róla egy elemzést itt.

 

 

 

 

 

1. Fűrész ( 2004 )

Rendezte: James Wan


saw-poster.jpgA legnagyobb, a legyőzhetetlen, maga a nagybetűs HORROR, a filmtörténelem egyik legfantasztikusabb királya, aki kezdetben nem volt más, mint egy egyetemi vizsgára készített rövidfilm. Ám, ami lett belőle, az egy megkerülhetetlen klasszikus, a Wan-Whannel-Clouser trió halhatatlan remekműve. Utóbbi Hello Zepp című zeneműve földbedöngölő védjegyévé vált az egész szériának, a filmvégi csattanó pedig az egyik legnagyobb all the time. Itt már írtam a filmről.

 

 

 

 

 

Ők lennének az én nagy kedvenceim, Index-kommentelők kíméljenek, viszont aki tud kulturáltan véleményt, esetleg kritikát fogalmazni a posztról, az bátran tegye meg. A bunkó, cinikus, lenéző hozzászólások törölve, küldőik pedig kitiltva lesznek! És ne mondjátok, hogy nem szóltam előre!

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr104604301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.06.22. 17:23:48

Egy 25-ös listával nehéz vitatkozni, egyetérteni meg pláne, annyi minden szerepel rajta, de annak örülök, hogy a Paranormal Activity egyik részét se látom itt :D

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.06.22. 21:45:18

Ez akkor most a kedvenc horrorfilm listád, nem? :D
Semmiképp sem provokálásképpen, csupán pár felvetés, megjegyzés:
- Némely filmet esetleg túldimenzionálsz, noha elismerem kultstátuszukat.
- Pár műfaj nem képviselteti magát a listán, ezért pár ajánlással is élnék: giallo: Argento-filmjei a legnépszerűbbek, nekem még csak a Sóhajokhoz volt szerencsém, amit mindenképp ajánlok, egészen elképesztő vizualitása van;
zombi: Romero állítólag kifejezetten tartalmas műveket rakott le ezen műfajon belül. A Holtak hajnala alapján valóban így lehet;
klasszikusok: személyes kedvenc horrorfilmem a Rosemary gyermeke, a másik a Ragyogás (tudom, hogy számodra ez pocsék film, de én nagyon nagyra tartom :D). Ezek mellett fogalmam sincs, hogy láttad-e a Psychot, nem az a vegytiszta horrorfilm, de a későbbiek tulajdonképp Hitchcock filmjére építettek.

Mindenképp folytasd ezeket a tematikus listákat, hiszen egyrészt jó dolog belemerülni egy-egy műfajba, másrészről én mindig vevő vagyok mások véleményére. :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.06.22. 22:32:05

@Bruse: Legjobb tudomásom szerint a 28 nappal később, és a Rec 2 is zombifilmeknek számítanak. A Psychot láttam, nem rossz, de messze van a kedvenceimtől. Gialloból van pótolnivalóm, ez kétségtelen.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.06.22. 22:40:59

@Sparrow: Hopp, jogos, rosszul fejeztem ki magam. Romero zombifilmjei, így alighanem helyes :)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.06.23. 12:39:51

A Rec2-be jó ötlet volt bevonni a vallást? Talán.. De hogy ezen ötlet megvalósítása nem zseniális, az totálisan biztos, főleg az Atya karaktere idegesítő, meg az, ahogy az első zombit feltartják (gondolom emlékszel még). Nem bánom hogy nincsenek Romero filmek, szerintem a régi klasszikusai fölött túlzottan eljárt az idő ahhoz, hogy önfeledt szórakozást nyújtsanak. A Szerb filmet meg hagyjuk is inkább.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.06.23. 12:39:59

Horror terén érdekes ízlésed van, de legalább nem a csontig lerágott "klasszikusokat" vonultattad fel végig a listán. A listán szereplő filmek nagy részét joggal említhetjük a horror műfaj élbolyában. A Fűrész VI, Az átok 2, Szerb film és a REC2 szereplésével nem értek egyet, nálam tuti, hogy nem fért volna be a top 25-be. Nálam amik biztosan felkerültek volna a te jelöltjeiden kívül a listára:
Magasfeszültség
Hívatlan vendég
Fűrész II
Trancsírák
A fekete ruhás nő (habár az eredetit nem láttam, lehet az jobban tetszene)
Gyilkos kilátások
Dellamorte Dellamore

SzocsO 2012.06.23. 14:10:35

A Cannibal Holocaust mióta horror?

Dr_utcai_arcos 2012.06.23. 14:12:15

Igen, néha nekem is az jutott eszembe, hogy a szerző látott e már horrorfilmet ;). Na, de ízlések és pofonok!Nézz át néha a horrormirror-ra (gondolom szoktál), ott találsz egy két kötelezőt (ami után a Pet semetery már neked is csak mosolygós lesz :)).

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2012.06.23. 15:31:15

Ezek közül szerintem a legtöbb átlagos vagy rossz. A REC jobban ütött, mint a második, a folytatás csak a feléig működött remekül.

A Fűrész első helye megérdemelt, bár az még inkább thriller kategória felé hajlik. A folytatások meg sem közelítik a színvonalat, inkább csak az értelmetlen gore-ra mennek rá.

Nálam most így hirtelen a top így festene
Ördögűzés Emily Rose üdvéért
REC
A texasi láncfűrészes remake
A dolog (ez is inkább horror, mint scifi)
Aliens
Köpök a sírodra
Pandorum
Terrorbolygó
Trick r Treat
Letaszítva
Eden Lake
A köd
Hannibal

Poénkategória Bubba Ho Tep
Hullajó

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.06.23. 15:31:27

25-ös horrorlista Hitchcock film nélkül? Hiányos...

Advanced Flight 2012.06.23. 15:54:00

Fűrész mint a legjobb horrorfilm? MUHAHAHAHA! Ezt ugye csak viccnek szántad?
Egyszer láttam életemben (az is sok volt), de ezt a hótgagyi, erőltetett és ezer sebből vérző forgatókönyvet a kukába kellett volna kivágni, nem pedig leforgatni. Őszintén sajnálom azt a másfél-két órát, amit erre elvesztegettem az életemből. :-((

Ja, és a listádban ettől függetlenül is túl sok helyet foglalnak el az agyatlan, vérengző mészárfilmek, melyek ugyan per definitionem horrorfilmnek számítanak, de nyilvánvalóan a kategória legalját jelentik.

Hajdú Peter 2012.06.23. 16:46:35

A furesz nem tudom mit keres a listan. Az a rohejes tinihorror, legfejebb nyolc evesekre van hatassal.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.06.23. 17:14:26

A Fűrész az egyik kedvenc filmem - akkor én most legfeljebb nyolc éves vagyok?

Csacsis 2012.06.23. 17:23:29

A fűrész valóban kiemelkedő, az a zseniális benne, hogy szinte egyet tudunk érteni a gyilkossal és annak motivációjával.
Viszont hiányolom a listából a "Motel" című alkotást. Elég brutális, kegyetlen, de mégis van ha gyenge is, de normális Story-ja.

Boston Cézárja (erőművész, egyéb kat.) 2012.06.23. 17:25:28

Lehet egy szerény észrevételem az oldallal kapcsolatban? Nem kötekedésképp, csak megjegyzés.
Fekete háttérre fehérrel írni nagyon nem tesz jót a szemnek, egy hosszabb poszt olvasása után félig vak az ember. Valamelyiken változtathatnál.
A posztok egyébként tetszenek.

gunsmoke (törölt) 2012.06.23. 18:34:31

Elmész te a picsába. Én meg innen el. Még jó, hogy a Scary Movie-t nem raktad bele.

velaxin 2012.06.23. 18:45:11

John Carpenter - "Prince of Darkness"?

ehh
nem szabad ilyen listákat készíteni.

odamondó 2012.06.23. 19:09:48

Cannibal holocaust egy rettenetesen gyenge produkció. Azt külön meg sem említem, hogy állatokat gyilkolni egy film kedvéért számomra elfogadhatatlan. Börtönbe küldeném az ilyen színészeket.

finom_rakottkrumpli 2012.06.23. 20:07:27

A Fűrész a legjobb? Atyaég.

Lensver 2012.06.23. 20:13:37

Érdekes lista, mindenesetre jó, hogy a Halloween bent van az első háromban (tekintettel, hogy - szerintem! - a legjobb valaha készült horrofilm). A Fűrésszel kapcsolatban nekem is az a bajom, hogy az első rész remek, de sajnos csak egyszer "üt".

Romeroval, Fulcival meg Deodatoval az a bajom, hogy fiatalkoromban még élvezhetőek voltak a filmjeik, a VHS-es narrátorozott hőskorszakban, de mostanra szerintem is eljárt felettük az idő (minden tiszteletem amúgy az övék, de például a legutóbbi Romero mozit inkább nem is kommentálnám). Mondjuk a cápás jelenet a Zombie-ból még mindig epic.

Pont múltkor néztem a Dawn of the dead eredetijét, és kövezzetek meg érte (tudom, hogy meg fogtok) de a remake nekem jobban tetszett egy fokkal (mondjuk azt is meg kell hagyni, hogy hatványozottan több volt a költségvetése).

@velaxin: Nekem is Carpenter hiányzott a listáról és pont a Sötétség hercegével és/vagy a Dologgal biztos, hogy szerepelne nálam.

Celtic 2012.06.23. 20:46:57

@velaxin: Egen, az tenyleg nagy film es kar, hoyg kimaradt. Bar a fenti listan is van par kedvencem - meg par, ami nem. Dehat izlesek es pofonok..

Celtic 2012.06.23. 20:49:26

@SzocsO: Mi a horror definicoja? Mert az Elm street es a Texasi lancfureszes is itt van, holott kozuk nincs egymashoz, csak mindegyik veres. De ennyibol egy haborus film is horror, mert veres.

Szoval definialjuk a horrort es utana mondhatjuk, hogy ez vagy az a film nem illik bele.

CJKrisz 2012.06.23. 21:59:10

Én meg annak örülök, hogy az Ideglelés című bohóckodás nincs rajta. :)

Scuttle 2012.06.24. 00:08:50

A posznak nem az a baja, hogy nem ért valaki egyet a sorrenddel, mert le van írva, hogy szubjektív a probléma, hogy kb. a fele nem is igazi horror.

Fallandraise 2012.06.24. 00:50:46

@Lensver: Carpenter azért van ám a listán :)

Első mohikán 2012.06.24. 01:20:02

Másvilág? Kocka? Árvaház? A Másvilág mindenképp 10 pontos.

szbszig 2012.06.24. 01:24:18

Hát öh, én sosem tagadtam, hogy nagy Fűrész-rajongó vagyok. Beleértve ebbe a folytatásokat is, nemcsak az első részt. Viszont hogy társadalomkritikát meg hasonló mély tartalmat nem keresek bennük, az biztos. Agyatlan mészárlás mindegyik, ezért szeretjük őket, illetve mások sokan ezért nem szeretik. Az első rész talán felférne egy ilyen 25-ös listára, de inkább csak valahol a vége felé. Az kizárt, hogy ez legyen a valaha létezett legjobb horrorfilm...

Serminátor 2012.06.24. 01:48:44

istenem...a legszánalmasabb és értelmetlenebb dolog a világon, mikor emberek képesek vérre menően vitatkozni, hogy egy film, zene milyen kategóriába tartozik...

Lensver 2012.06.24. 02:20:53

@Fallandraise: Igen, bocsi (ki is fejtettem a véleményem a Halloween-nel kapcsolatban). Azt akartam írni, hogy "több Carpenter" :)

aFx 2012.06.24. 02:35:45

hm, Ragyogás, Eden Lake, Descent, Suspiria?

Fűrész... alapötletet nyúlták a Fight Clubból, nem ijesztő, gorno kategóriában meg a Martyrshoz képest nem lehet labdába rúgni (a Szerb film művészeti értékéről nem tudok nyilatkozni, megnézni pedig a sztori alapján biztosan nem fogom). meg talán nem is kell.

SarahConnor 2012.06.24. 09:08:57

Vitathatatlanul vannak hatalmas filmek a listán, de hogy a Fűrészt hozd ki elsőnek, és ráadásul annak is az első részét...
Jó volt olvasni a listát, de az első hely szabályosan elkeserített.

schdl (törölt) 2012.06.24. 09:59:16

AZ igazán hardcore rajongóknak ajánlom a Subconscious cruelty-t

schdl (törölt) 2012.06.24. 10:00:16

@aFx: Fűrész alapötlete a harcosok klubja? Ezt kifejthetnéd :D

schdl (törölt) 2012.06.24. 10:12:48

Nem kérdezte senki, de itt az én listám:

10. Hannibal rising
9. Predators
8. Ragyogás
7. Silent Hill
6. Insidous
5. A tale of two sisters
4. Grotesque
3. Martyrs
2. Serbian Film
1. Subconscious cruelty

A Fűrész sorozat nekem is kedvencem, de az 6 rész, és nem mindegyik egyformán jó, ezért nem fogom szétszedni, valahol a 11. helytől bukkanna fel :)

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.06.24. 16:23:27

@taxi33: A Más világ azért szerintem nem teljesen horror, inkább thrillernek mondanám.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2012.06.30. 12:20:07

@taxi33: Más világ thriller, Árvaház dráma. Kockát még nem láttam, de amennyit hallottam róla, az is inkább thriller.

primbledon 2012.07.02. 15:07:00

schdl!

A silent hill tényleg egy nagy alkotás!
nekem is lenne még ezen a 25-ös listán kívűl még jópár nagyon jó film ,most mégis 3 nagyszerű mű jut még az eszembe,
a túlvilág szülötte
az ideglelés csernobilban- amit nemrég láttam moziban
és a harmadikat sokan leszólják, szerintem alaptalanul: A kaptár
a lista legtöbb része rendben van, bár nekem is vannak ellenvetéseim..

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.07.02. 15:22:26

@primbledon: A 3 általad említett film közül pont a Kaptár az, amit nem szólnak le.

primbledon 2012.07.02. 15:45:10

@FroG:

pedig azon kevés ismerősöm, aki igazán rajong a horrorért azt mondják hogy csak egy ecsépelt zombis film, és hogy ugyanolyan mint a többi...és ezen kívül is olvastam már róla sok rosz kritikát.

Nahvalr 2012.08.13. 18:54:48

Szerény véleményem következik azokról amiket láttam:

Red State:feszültségmentes, totál vér nélküli, nagyon hatástalan a lövöldözés. Ja hogy társadalomkritika, mondanivaló? Mit érdekel engem horrort nézek :D én magam sem vagyok vallásos de ez a vallásellenesség már a Mistnél is gáz volt szerintem.

Silent Hill: én is szeretem, de aki nincs képben a háttérrel annak igen zavaros lehet. Félelmetes lenne? Szerintem sajnos nem az néhány szörny főleg az elején kifejezetten viccesen néz ki. A lezárás jó, nyugtalanító, meg is néztem párszor a filmet.

Kör: egyik kedvencem, de nem mondanám, hogy jobb mint az eredeti. Mindkettőnek meg van a maga erőssége, az amerikaiban pont a kulcsjelenetet rontották el. Tényleg itt a helye.

Inside: remek horror én is betenném szerintem!

1408: még régebben láttam, nem sokra emlékszem belőle, voltak jó pillanatai, élveztem, de összességében nem volt rám elég nagy hatással. Valami hiányzott belőle.

Rec2: az első fél óra nagyon tetszett aztán mikor megjelentek a fiatal idióta töltelékszereplők kezdett leülni a dolog, így nehéz a döntés. Az első rész pedig túl vérszegény volt.

Átok 2: az egyet láttam csak de azon kb végig röhögtem (egy jó jelenet azért volt benne) ennek pedig még rosszabbul áll a pontja imdbn, de lehet megnézem majd. (Ju-ont is érdekes lenne megnézni)

28 nappal később: nekem is jobban tetszett mint a 28 héttel később, annak a sztorija már elég bárgyú és unalmas volt nekem. Bár elég régen láttam de számomra valahogy az elso resz se volt egeszen kerek különben. Nálam olyan 6 vagy 7/10

Shutter: a legfélelmetesebb horror amit eddig láttam. Kegyetlen jó, majd beszartam.

Péntek 13.: számomra rohadt idegesítő, pár perc után abbahagytam :D

SZerb film: fogalmam sincs, kicsit túlmutat a kategórián de nem egy rossz film.

Cannibal Holocaust: társadalom kritika az oké benne. Nem olyan brutális mint mondják, szerintem nem nagy szám, a történet sincs éppen tele csavarral de nem egy unalmas film, egyszer azért érdemes megnézni.

Fűrész: nem is tudom, az első rész tényleg jó de azért nem ugrottam hátast tőle. Viszont megértem, hogy sokaknak ez a HORROR

amiket én betennék: (sorrend nélkül)
Calvaire, Apollo 18, Atrocious, Descent, Cube, Dead End, Dread, House of the Devil, I saw the Devil, Noroi, Session 9, Ringu, Ringu 0, Másvilág esetleg még Jákob lajtorjája
drámaibb de horror: Árvaház
keményebb filmek szóval nehéz a többivel összehasonlítani de vakahogy helyet kapnának: regoregitated sacrifice, orozco esetleg még az august underground első része
határterület (mint a Red State): Black Death, Kynodontas avagy Dogtooth(remek filmek)

Alexa Horváth 2014.08.04. 16:02:47

Komolyan mondom h hülye vagy!!! Fűrész kapja az első helyet!? Az Átok százszor félelmetesebb elmondanám meg a texasi láncfűrészes nagy szar azt tenném az utolsó helyre ilyen baromságot ha megcsináltad akk legalább normálisan raktad volna sorrendbe őket!!!!! -_-

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.08.04. 16:34:24

@Alexa Horváth: Ezek szerint te nem értesültél róla, hogy egy hülye fasz vagyok. Pedig köztudott. Minden szó, amit leírok, hiteltelen. Szerintem ne is olvasd tovább ezt a blogot, mert csak az idődet pazarolnád vele, és nyilván van jobb dolgod is. ;)

Ildikó Faránki 2015.07.30. 20:43:15

A texasi láncfűrészes mészárlást én is láttam,nagyon jó film! És a vége az tényleg nagyon félelmetes,mintahogy az egész film is! :)

Taoista mester 2015.08.05. 14:56:03

Én csak azt kérdezém (mert egyébként imádok kötekedni), hogy Cronenbergnek miért a Légy a legjobb filmje? KARAMBOL!! VIDEODROME!! Oké, ezek nem horror filmek, annak ellenére sem, hogy vannak bennük horror elemek, de hogy jobbak, mint a légy, az tuti. Ha láttad őket, akkor érdekelne, hogy mi nem tetszett bennük, ha nem láttad, akkor javaslom mindkettőt.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.08.05. 16:01:16

@Anna és Szilárd: Fontos leszögezni, hogy szerintem mindenkinek meg lehet a maga véleménye azt illetően, hogy egy adott rendezőnek melyik a legjobb filmje. Ettől függetlenül azonban én is a Videodrome-ot tartom Cronenberg csúcsteljesítményének, viszont amikor kiraktam ezt a listát (ha megnézed, évekkel ezelőtt), még nem ismertem azt a filmet. A Karambolt még nem láttam de már régóta tervezem.

Taoista mester 2015.08.05. 16:33:35

Oké, így már érthető a dolog.
Üdv,
Sz

gorillaso 2015.08.24. 16:09:17

Noburu Iguchi, meg több japó hiányzik - grotesque, robogeisha, stb. Aztán Karim Hussain sem gyenge, Lucifer Valentin, Pasolini - ha már romero/deodato/stb. Ritka a nagy dobás, a szerb film az egyik.

brill111 2017.06.04. 09:18:51

Hát, ízlések es pofonok..mondják.
Nekem is van pár kedvenc a listából pl.: Az ördögűző
De akinek ez a szerb film tetszik, azt en messzire elkerulom. Azt hiszem ilyen meg számomra az emberi százlábú (ez a címe?) , valahogy nem tudtam egyiket se végig nézni pörgetés nélkül, mert felfordult a gyomrom tőle. Az járt a fejemben, hogy oke oke horror...sokat láttam, nem vagyok finnyás. De ez \ek....ez mar nagyon nem normális. Aki ezeket csinalta, tuti nem normális a szó szoros értelmében! Ijesztő, hogy ilyen emberek járnak közöttünk.

Jucus999 2018.03.22. 11:26:12

Sajnálatos hogy egyetlen hozzászólónak nem jutott eszébe az Omen. Pedig az egy alapmű, és talán a legjobb...
süti beállítások módosítása