Movie Tank

2013-Évértékelés: TOP25 Legjobb Filmek

2014. január 26. - Sparrow

Elérkeztünk a 2013-at értékelő toplistasorozat utolsó darabjához, amelyben természetesen a a 25 legjobb filmet rangsoroltam, nyilvánvalóan szubjektív szempontból. Az várható volt, hogy az elképesztően ütős 2012-es filmévet nem fogja überelni a 2013-as szezon, de azért végül elég jól összeszedte magát ez az év is, habár az első félidőben még elég kétségbeejtő volt a helyzet, sokáig azt gondoltam, hogy nem is lesz elég film a 25-ös listához. Azonban az őszi-téli szezon mesébe illően fantasztikus volt, így végül még szortíroznom is kellett. Íme, az én szememben ők 2013 legjobbjai! 

american-hustle-1.jpg

25. Minden odavan

all-is-lost-robert-redford-02-600-370.jpgJ.C. Chandor elhozta nekünk Robert Redford egyszemélyes túlélőkalandját, ami habár erősen megválogatja közönségét, aki hajlandó elé leülni, és belemélyedni a látottakba, annak maradandó élményben lesz része. Az elejétől a végéig színtisztán szimbolikus jellegű jelenetek egy emberi élet megrázó tragédiáját mesélik el, az utolsó öt perc pedig az év egyik legizgalmasabb fináléja, rég szorítottam már ennyire főhősért. Redford remekül alakít, Alexander Ebert zenéje, és Amen című betétdala pedig fantasztikus hangulatot teremt. További hülye következtetésekért ide kattintsatok.

24. A hobbit: Smaug pusztasága

The-Hobbit-The-Desolation-of-Smaug-t1.jpgPeter Jackson vezetésével tavaly ötödszörre térhettünk vissza Középföldére, és ezúttal is maradandó élménnyel távozhattunk. Kétségtelen, hogy nem olyan jó a film, mint amilyen a Váratlan utazás volt, de ettől még remekül el lehet veszni benne, gyönyörű a látvány, élen Smauggal, a döbbenetesen gyönyörűen elkészített sárkánnyal. A hosszú finálé nagyon, de nagyon izgalmas, és magával ragadó, meg ugye ne feledkezzünk meg a hordós üldözős jelenetről sem, ami 2013 egyik legmaradandóbb képsora volt. Itt bővebben.

23. Fogságban

Prisoners-Jake-Gyllenhaal-Hugh-Jackman.jpgDenis Villeneuve filmje ízig-vérig nyomasztó thriller, foglyul ejt, megkínoz, megerőszakol, és minden csontodat összetöri. A betonszürke hangulat a játékidő minden egyes percében uralkodik, és garantáltan maradandó nyomot hagy. Viszont ami igazán maradandóvá teszi eme művet, az a színészgárda munkája, élen természetesen a két főszereplővel, Hugh Jackmannel és Jake Gyllenhaallal, akik mindketten megrendítően zseniális alakítást produkálnak, persze karakterének sorsából adódóan Jackman számára adódik több tér, de kollégáját sem kell azért félteni. Itt bővebben.

22. 12 év rabszolgaság

12years.fortues.jpgA Fogságbanhoz hasonlóan Steve McQueen Oscar-esélyes filmje is igencsak masszív atmoszférával rendelkezik, csak ezúttal nem egy szürke kisváros, hanem tizenkilencedik századi rabszolgatartók földjei adják a teret. Szokatlanul igazi élményt nyújt a 12 év rabszolgaság, a látottak váratlanul valóságos hatással csapódnak le a nézőben. Tényleg olyan, mintha az ostor a mi hátunkon is csattanna. A színészgárda nagyszerű munkát végez, különösen Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, Paul Dano, és persze Chiwetel Ejiofor. Itt bővebben.

21. Időről időre

AboutTime-conversation1_1.jpgRichard Curtis romantikus drámája igazán sokrétű alkotás. Az író-direktornak sikerül nem belesnie abba a hibába, hogy az időutazásnak áldozza filmjét, és tényleg csak akkor használja, amikor nagyon fontosnak érzi, ezzel pedig tökéletesen adja át mondanivalóját, miszerint ahelyett, hogy minden apró problémából elefántot csinálunk, inkább az élet kicsi, ámde annál fontosabb szépségeit kellene kiélveznünk. A színészgárda remek munkát végez, élen a csodálatosan teljesítő Bill Nighyval, a hangulat pedig valóban nagyon szép. Itt bővebben.

20. Z világháború

world-war-z04.jpgSok volt ez előzetes félelem a pót-forgatások és Marc Forster rendező állítólagos bénázásai miatt, azonban a végeredmény fantasztikusan jó lett. Izgalmas akcióhorror, ami inkább akció, mint horror, tele feszült és grandiózus képsorokkal, rengeteg jól irányított statisztával, ütős zenével, és pörgős cselekményvezetéssel. A főszerepben Brad Pitt nagyon szépen helyt áll, ahogy azt tőle el is várjuk, továbbá meg kell említeni, hogy a változatos helyszínválasztások sokat dobnak a történeten, és a film során felfedezett élőhalott-ellenes titkos fegyver az egyik legkreatívabb megoldás, amivel valaha találkoztam. A Z világháború sokkal jobb, mint az eredeti regény! Itt bővebben.

19. Vasember 3

iron-man-3-pic-11_1.jpegEgyértelműen a trilógia legjobb része kerekedett ki Shane Black rendezéséből, különösen üdítő volt az élmény az elég gyengére sikeredett Vasember 2 után. A forgatókönyv nagyon jó, tökéletesen mutatja be Tony Stark kevésbé acélos oldalát, jó a kissé sötétebb tónus, aminek köszönhetően az egész hangulat jóval emberközelibb lesz. A csillogó páncél darabjaira hullik, gazdája pedig magára marad a gonosszal szemben. Ütős akciójelenetek és jó poénok váltják egymást 2013 egyik legjobb szuperhősfilmjében. Itt bővebben.

18. A nagy Gatsby

126626506__413114b.jpgA rejtélyes címszereplő formálja meg a reményt, a tökéletes tegnapba való vágyakozás örökérvényű képét ebben az egyedi hangulatú, kissé szatirikus filmdrámában. A sokrétű történet egyre több titkát osztja meg a nézővel, ahogy telnek a játékidő percei, miközben fokozatosan megismerjük Jay Gatsbyt, a különös milliárdost. Leonardo DiCaprio abszolút remekel, de a gárda többi tagja sem rossz, különösen Joel Edgertont emelném ki. Itt bővebben.

17. Szörny Egyetem

monster-university-trailer.jpgA Pixar végre-valahára magára talált, és újra olyan filmet prezentált, ami méltó a korábbi életmű dicső darabjaihoz. A Szörny Egyetem remekül funkcionál előzménytörténetként, egyszeri vígjátékként, és animációs filmként is. Igen, ugyanis az animáció gyönyörű szép, a színek csodálatosak, a különböző karakterek pedig szinte kilépnek a vászon felületéről. A történet izgalmas, a forgatókönyv remekül mutatja be Mike és Sully barátságának kialakulását. Nem érdemes kihagyni! Itt bővebben, hogy miért nem.

16. Feledés

tom-cruise-oblivion-landscape.jpgTom Cruisenak talán mindig is science fiction műfajú filmekkel kellett volna foglalkoznia, ugyanis remekül funkcionál a Feledés főszerepében. A történet sok korábbi műből táplálkozik, de ez egyértelműen jól sül el, és végül egy nagyon, de nagyon szórakoztató, elgondolkodtató, és összességében igencsak hátborzongató sztorit ismerünk meg, ha megnézzük a produkciót. A zárójelenet a fantasztikus narrációval tankönyvbeillő, hiszen remek mondanivalót közöl pazar kivitelezésben. És persze a látvány sem utolsó. Itt bővebben. 

15. Phillips kapitány

captain-phillips01.jpgAz igaz történeten alapuló drámák gyakran kifejezetten az Oscarra készülnek, így volt ez Paul Greengrass legújabb művével is. És valóban méltón van ott a jelöltek között a Richard Phillips kapitány rettenetes kalandját bemutató mozgókép, ugyanis példásan hatásosra sikeredett. Sokat tesz hozzá az összképhez a parádézó színészgárda, különösen Barkhad Abdi, és természetesen Tom Hanks. Utóbbi olyat művel a film utolsó tíz percében, amivel rövid úton bebizonyítja, hogy miért is ő a ma élő egyik legnagyobb aktív színészóriás. Itt bővebben.

14. Gru 2

despicable-me-2-clips1.jpg2013 egyik meglepetése volt a Gru folytatása, ugyanis az első résznél sokkal jobban sikerült. Rendkívül ötletes a forgatókönyv, a történet végig izgalmas, ráadásul majd minden második képkockán fetrengünk a nevetéstől. A karakterek őrülten jól működnek, Gru is jóval szimpatikusabb, mint az első felvonásban, és persze ott vannak a minionok, akik nemes egyszerűséggel lopják a showt. A Szörny Egyetem mellett 2013 másik igazán emlékezetes animációs filmje, garantált szórakozást nyújt.

13. Családi üzelmek

Were-the-Millers.jpgNem gondoltam volna, hogy az év egyik legjobb vígjátéka lesz ez a rendkívül szórakoztató darab. Jason Sudeikis remekül funkcionál  szarban lévő drogcsempészként, Emma Roberts is jó, Jennifer Aniston számára pedig mindig is feküdt a könnyed komédiák terepe. Rengeteg a hangosan hahotázós poén, a karakterek igazán viccesen vannak megírva, a történetvezetés pedig nagyon pörgős és változatos. Mindennek a tetejébe pedig rendkívül sok a popkulturális utalás is. Itt bővebben.

12. Dom Hemingway

3966_-_Dom_Hemingway_-_Photo_Nick_Wall.jpgEj, de jó volt nézni ezt az elképesztően stílusos gengsztermozit főszerepben az utánozhatatlan, az isteni, a legyőzhetetlen Dom Hemingwayjel. A szövegkönyv elképesztő, csak úgy duzzad a pörgős monológoktól, és ütős dialógusoktól, a középpontban pedig az utóbbi évek egyik legkirályabb karakterének szurkolhatunk, akit az élete legjobbját nyújtó Jude Law kelt életre. Rengeteget lehet nevetni a filmen, miközben az elgondolkodásra is kapunk okot bőven. Kihagyhatatlan! Itt bővebben.

11. Sötétségben - Star Trek

star trek into darkness 650 paramount.jpgJ.J. Abrams ismét megcsinálta! Sőt, ezúttal még túl is szárnyalta önmagát, hiszen a Sötétségben Star Trek simán felülmúlja az első részt. A történet nagyívű, sok minden forog kockán, a cselekményvezetés hihetetlenül izgalmas, a forgatókönyv karakterkezelése pedig mesébe illő. Kirk és Spock barátságának bemutatása fantasztikusra, szemet gyönyörködtetőre sikeredett. A színészgárda maximális profizmussal áll helyt, és itt természetesen ki kell emelni Benedict Cumberbatch-ot, aki Khan szerepében nemes egyszerűséggel döbbenetes, nem semmi arcjátékot produkál. És persze ott van a grandiózus látvány, ami abszolút elvarázsolja a nézőt. Itt bővebben.

10. Az éhezők viadala: Futótűz

movies-the-hunger-games-catching-fire-caesar-katniss-tribute-interview.jpgSzintén egy, az első részt überelő folytatás. A hangulati tónus jóval sötétebb, a film első felében szinte már nyomasztó, a fényképezés is csodálatosan adja át ezt a hatást. Valahogy minden egy fokkal komolyabb, grandiózusabb, pedig már az első felvonás is egymást élő adásban gyilkoló gyerekekről szólt. De ezúttal mintha még több súlya lenne a dolgoknak, felcsapnak a forradalom szelei, és ennek megfelelően egy jóval erőteljesebb filmélményt kapunk. Jennifer Lawrence továbbra is lenyűgöző, és a korábbról visszatérő mellékszereplők is maradéktalanul kiváló teljesítményt nyújtanak, élen természetesen Donald Sutherlanddel. És persze ne feledkezzünk meg a Coldplay által szerzett nagyszerű betétdalról, az Atlasról sem. Itt bővebben.

9. Az acélember

Man-Of-Steel-Henry-Cavill-Kal_El-3.jpgZack Snyder, Christopher Nolan, és David S. Goyer ismét megmutatták, hogy az utóbbi években miért is ők csinálták a legjobb szuperhősfilmeket. Az acélember magasan az eddigi legjobb Superman-mozi, hiszen azon túl, hogy Snyder olyan látványt komponált a vászonra, amilyet csak az ő látnoki erejű zsenije képes megálmodni, még a forgatókönyv által alkalmazott sötétebb tónus is tökéletesen működik. Nyilvánvaló, hogy Superman-filmben sosem fogunk olyan masszívan darkos atmoszférával találkozni, mint A sötét lovag-trilógiában, de hát Kal-El figuráját nem is arra találták ki. Azonban mégis remekül működnek a különböző kísérleti megoldások, mint például a koponyás látomás, vagy a nagy harc végső lezárása, ami engem személy szerint sokkolt. Itt bővebben.

8. Hajsza a győzelemért

header-heart-pounding-new-trailer-for-rush.jpgEnnyire gyönyörűen megkomponált, csontig hatolóan hiteles, és érzelmektől dagadó életrajzi drámát még nem igen láthattunk, talán az Emlékezz a Titánokra! volt az utolsó igazán ütős ilyen jellegű produkció, meg talán a Pénzcsináló. Viszont a Rush mindkettőt veri, ahogy ver szinte minden más sportfilmet is, mondjuk a Rocky Balboa kivételével. Talán senki sem számított ilyen szinten katartikus élményre, mint amit végül Ron Howard kihozott Niki Lauda és James Hunt párharcának történetéből. Természetesen ehhez olyan nagyszerű főszereplőkre volt szükség, mint Chris Hemsworth, és Daniel Brühl, különösen utóbbi parádézik nagyot, bár ez elsősorban nyilván a karakter miatt van így. És persze ne feledkezzünk meg a nagyszerű Hans Zimmer sokadik zseniális filmzenéjéről sem. Itt bővebben.

7. Szemfényvesztők

now-you-see-me-picture09.jpgEgyben 2013 egyik legnagyobb meglepetése is volt számomra Louis Leterrier rendezése, hiszen a Transz és A hívás mellett a Szemfényvesztők volt az év kritikusan magas színvonalú thrillertermésének harmadik jeles képviselője. Végre egy film, amiben bírtam Jesse Eisenberget, hát még a többieket. Woody Harrelson, Michael Cane, Morgan Freeman, Mark Ruffalo, és Mélanie Laurent egyaránt remekelnek. Mindennek a tetejébe pedig rendkívül kreatív a forgatókönyv, alaposan összekeveri a szálakat, félrevezeti a nézőt, hogy a hatalmasat ütő csattanón jó nagyot hasaljunk meglepetésünkben. Bővebben itt.

6. Amerikai botrány

american-hustle-trailer.jpgDavid O. Russell filmről filmre egyre jobb, és méltón van már évek óta bérelt helye az Oscar-jelöltek között. Az Amerikai botrányban is visszaköszön a direktor ismert közelmúltbeli stílusa, viszont az eddigi legmasszívabb, leginkább magával ragadó formájában. A fantasztikus betétdalválasztások, az egyedi fényképezési módszerek, és a lenyűgöző színészgárda gondoskodik a maradandó élményről. Utóbbi tényleg elképesztően varázslatos. Amy Adams élete legjobbját nyújtja, Christian Bale ismét alaposan átalakult egy szerep kedvéért, Bradley Cooper eddig ismeretlen arcát mutatja meg, Jennifer Lawrence pedig zseniális, mint mindig. Ebben az impozáns névsorban szinte teljesen elveszik Jeremy Renner, pedig ő is nagyot alakít. Itt bővebben.

5. A nő

Her-600x300.jpgSpike Jonze olyan forgatókönyvet rakott össze, ami abszolút megérdemli, hogy a későbbiekben viszonyítási alapkánt szolgáljon. Bár kétlem, hogy a közeljövőben látunk majd hasonló, különösen egyedi stílusú drámát, főleg ilyen minőségben. Az informatika forradalmáról alkotott különleges álláspont mélyen elgondolkodtat, és az ijesztő jövőkép, a technikai apokalipszis elképesztően furcsa bemutatása pedig olyannyira tragikus, és megrázó, hogy arra nincsenek szavak. A letűnő emberi kapcsolatok korában egy magányos férfi romantikus viszonyt kezd egy számítógépes programmal, ami Scarlett Johansson hangján szólal meg, a színésznő ráadásul remekel. A főszerepben Joaquin Phoenix olyan szerepben parádézik, amihez hasonlóban nem igen szokott feltűnni, és még Amy Adams is maradandó teljesítményt nyújt a legfontosabb mellékszerepben. Itt bővebben.

4. Transz

trance1-2062539.jpgDanny Boyle remekműve volt 2013 első olyan filmje, amire 10/10-es értékelést osztottam ki. Nem is csoda, hiszen oly sok eltelt esztendő után végre vérbeli modern thrillert láthattunk. A zseniális forgatókönyv pazarul húzza-vonja a szálakat, gyakran megtéveszt, hülyére vesz minket, a végül összeálló kép pedig elképesztően sokkoló, különösen a rendkívül ütős csattanót emelném ki. A főszerepben James McAvoy nagyon jó, Rosario Dawson pedig egyenesen lehengerlő, Vincent Cassel pedig Vincent Cassel. Itt bővebben.

3. Gravitáció

gravity-movie-review-sandra-bullock-shiop.jpgAlfonso Cuarón Az ember gyermeke után ismét maradandót alkotott. James Cameron szerint a Gravitáció minden idők legjobb űrsci-fije, és az az igazság, hogy nehéz nem igazat adni neki. Emmanuel Lubezki operatőr és Cuarón együttműködéséből valami hihetetlen vizuális élmény keveredik ki, és ehhez még hozzáadódik a vizuális effektek teremtette maradandó, grandiózus hatás, és mindezt összevetve elmondhatjuk, hogy valóban minden idők egyik leglátványosabb filmje kerekedett ki ebből a sokáig zsákbamacskának számító produkcióból. És persze ott van a főszerepben élete legjobbját nyújtó Sandra Bullock, aki olyan színészi magasságokba emelkedik, ahol eddig még nemigen járt. Itt bővebben.

2. Mocsok

filth-4.jpgA Trainspotting után egy újabb Irvine Welsh-regény adaptációja került bemutatásra a mozikban. A történet ezúttal is a kábítószertől, prostitúciótól, haláltól, és kísértetként kóborló, céltalan emberek szagától bűzlő, mocskos skót utcákon játszódik. Jon S. Baird rendezése példátlanul mélyenszántó élménnyel gazdagít, a szenvedés egy egészen új dimenzióját mutatja be. A fokozatosan összeomló, önmaga halálos ellenségeként viselkedő, ízig-vérig korrupt zsaru, Bruce Robertson a vásznon valaha járt egyik legjobban megírt antihős, és az őt életre keltő James McAvoy valami hihetetlen. Ha ez a fiatalember így folytatja, akkor még hatalmas színészóriás válhat belőle. (És a következő X-men film előzetesét nézve bizony, így folytatja.) A Mocsok nem az élet napos oldaláról szól, nincs benne boldogság, barátság, szeretet. Viszont olyan mélyen, annyira könnyfakasztóan mutatja be a lelki és mentális tortúra világát, úgy prezentálja a mély szomorúság, a hiábavaló lét tragikus mivoltát, hogy amellett nem lehet, és nem is szabad szó nélkül elmenni. Lehet, hogy megvisel, lehet, hogy a nap hátralévő részében már nem lesz erőd mosolyogni, elképzelhető, hogy este forgolódni fogsz az ágyban, de ezt a mesterművet akkor is LÁTNOD KELL! Itt bővebben. 

1. A Wall Street farkasa

new-wolf-of-wall-street-trailer-leonardo-dicaprio-is-the-wealthiest-stockbroker-in-the-world_1.jpgBiztos vagyok benne, hogy Martin Scorsese rajongói már a Casino óta epekedve vártak valami ehhez hasonló remekműre. Merthogy a ma élő egyik legnagyobb rendezőóriás fantasztikus produkciókat felvonultató életpályája vége felé megrendezte eddigi legjobb filmjét. A nagyszabású hivatali csalások istenéről, Jordan Belfortról készült mozgóképben Leonardo DiCaprio parádézik egyértelműen Oscart-érő alakításának keretein belül, és mellette olyan nagyszerű tehetségek munkáját csodálhatjuk még, mint Jonah Hill, Margot Robbie, és Matthew McConaughey. A telhetetlenségről, a kapzsiságról, és a pénz hatalmáról szóló produkció a maga szakadva röhögős stílusában adja át a gazdag mocsok világának ijesztő képét. Drogok, kurvák, luxus minden mennyiségben, de bizony, előbb-utóbb megérkeznek az FBI-ügynökök is. Kötelező mestermű! Itt bővebben.

Íme, ők lettek volna szerintem 2013 legjobb filmjei. Ezzel a blog lezárta 2013 évértékelését, lássuk 2014-et!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr535780759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.26. 17:08:24

"...amilyet csak az ő látnoki erejű zsenije képes megálmodni.." Hát, szerintem Michael Bay (na meg az a rengeteg pénz, amelyet ezekre a filmekre áldoznak) is képes erre, és nem feltétlenül a "zsenije" miatt. (Megjegyzem, szerintem Snyder csak egy gyenge-középszer. rendező)

"..a forgatókönyv által alkalmazott sötétebb tónus is tökéletesen működik"
Néhány kritikában már olvastam ezt, de fogalmam sincs mire vonatkozik. Mi volt ebben olyan sötét? Az, hogy Costnert elvitte a szél? Vagy hogy Kal El megmentett egy olajfúrótornyot a leégéstől?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.26. 17:18:20

@FroG: snyder egy tisztességes iparos, nem több, nem kevesebb.
süti beállítások módosítása