Movie Tank

Top30: Ezek voltak 2016 legjobb filmjei - 1. rész: 30-21

2017. január 06. - Sparrow

Már javában tapodjuk január földjét, így eljött az ideje annak is, hogy végérvényesen lezárjuk a 2016-os filmévet. El kell ismerni, az elmúlt évet nem fogják aranybetűkkel jegyezni a filmtörténelem nagykönyvében, ugyanakkor az is tény, hogy ha nem is tudhatunk magunk mögött kirobbanó esztendőt, azért gazdagabbak lettünk jó néhány emlékezetes mozgóképes élménnyel. Annyival minimum, ami kitesz egy 30 helyezettet tartalmazó évösszegző listát.

Íme, véleményem szerint ezen címek voltak 2016 legjobbjai... a legjobb 20 után!

 

30. Amerika kapitány: Polgárháború

A Russo testvérek másodjára is odatették magukat. Habár trilógiazáró darabjuk nem ugorja meg A tél katonája zseniális szintjét, azért szépen elbrillírozik a játékidő során, emlékezetes perceket okozva a rajongóknak. A Bosszúállók 2,5 fél látványos, szórakoztató, a megfelelő pontokon pedig hitelesen drámai. A finálét ráadásul egy nem akármilyen egy-egy elleni küzdelemmel zárják a készítők, szóval panaszkodni nemigen akad okunk. A filmről itt írtam bővebben.

lista1.jpg

 

29. Tiszta szívvel

Till Attila intelligens és szellemes fekete komédiája egyszerre üdítő szórakozás és elgondolkodtató szociológiai tanulmány. Fogyatékosságról, megcsonkított életről, bűnözésről és fantáziáról regél a mű, amit egy nem akármilyen fordulattal sikerül lezárni. Habár a mű papírformaszerűen kiesett az Oscar-versenyből, mi itt Magyarországon jól tesszük, ha a nem annyira tiszta, de legalább filmszerető szívünkbe zárjuk. Folytatás itt

lista2.jpg

 

28. Neon démon

Jól tettem, hogy az évösszegzés előtt még gyorsan bepótoltam ezt a különleges és egyedi Nicolas Winding Refn-művet, ami ha nem is üt irdatlanul nagyot, kétségtelenül elgondolkodtatja a befogadót. A modern szürrealizmus mestere szokásához híven, de most még nagyobb arányban a színekkel és a fényekkel mesél. Tiszta és mocskos árnyékokkal regéli el a modellvilág vélt vagy valós árnyoldalának históriáját, miközben dicstelen szobrot emel az irigységnek. Erre részletesebb okfejtés olvasható.

lista3.jpg

 

27. Captain Fantastic

Matt Ross rendezése a jó apává válás titkát keresi egy folyamatosan egyre rosszabbá váló világ kontextusában. Működnek-e Rousseau elvei a 21. században? Vajon tényleg van mód a természetbe való visszatérésre? A fene se tudja, ám az biztos, hogy a nagyszerű Viggo Mortensen jól megírt főhősének választania kell saját értékrendje és gyermekei jólléte között. Reméljük, helyesen dönt! Erre bővebben.

lista4.jpg

 

26. A szobalány

Park Chan-wook erőteljes rendezése tovább öregbíti az egyik legnagyobb koreai filmművész hírnevét. A tankönyvbeillően hiteles, zsigeri és hatásos érzelmekkel dolgozó erotikus dráma nem csak megkapó jelenetkompozícióval hódítja meg a néző szívét, hanem lenyűgözőbbnél lenyűgözőbb fordulataival is. Szép képek, jól működő, kerek történet és a szex, ahogy azt filmvásznon ábrázolni illik. Itt bővebb elemzés található.

lista5.png

 

25. A fegyvertelen katona

Mel Gibson jelenleg is szanaszét szaggatja a mozivásznakat lehengerlően megkomponált, lélekzabálóan brutális háborús drámájával. A fegyvert fogni nem hajlandó, ám mégis az egyik legbátrabb hőssé váló fiatalember története megindító és felejthetetlen, nem utolsósorban azért, mert a nagyszerű Andrew Garfield eddigi élete legnagyszerűbb alakítását nyújtva kelti életre a főhőst. Kihagyhatatlan moziélmény! Itt bővebben írtam róla.

lista6.jpg

 

24. Szenilla nyomában

Rövid hullámvölgy után a Pixar megtalálta régi, vagy talán még jobb önmagát. Eme tendencia zászlóshajója kétségtelenül az Agymanók, ám azért a Némó nyomában szórakoztató és könnyed folytatása sem szégyenkezhet. A komputeranimáció hitelességének határait feszegető vizuális csoda félreismerhetetlenül képviseli a nagy stúdió profizmusát, miközben régi kedves és új, de nem kevésbé kedves ismerősökről mesél. Itt a további tudnivalók találhatók.

lista7.jpg

 

23. Démonok között 2.

James Wan továbbra is megbízható horrorrendező. A bő egy évtizeddel ezelőtt a Fűrésszel felkapott direktor másodjára is rendesen odatette az ördögűzős receptet. A démonvadász házaspár történetének második fejezete nem csupán a jump scare-effektussal, hanem pazar, hátborzongató atmoszférával és rémálomszerű jelenésekkel is hódít. Igencsak emlékezetes, hatásos horror. Errefelé is értekeztem róla.

lista8.jpg

 

22. Legendás állatok és megfigyelésük

2016 egyik legjelentősebb filmes meglepetése visszahozta a varázslatot a mozikba. Számomra szentimentális értékkel is rendelkezik a produkció, hiszen az első három Harry Potter-film felnövéstörténetem szerves részét képezi, ezért különösen megörültem, amikor megéreztem, hogy itt bizony a régi, halottnak hitt hangulat újbóli megidézésről van szó. Csodaszép látványvilág, szórakoztató figurák és a varázsvilág lenyűgöző komorsággal tálalt sötét oldala jellemzik a produkciót, amelyet itt dicsértem részletesebben.

lista9.jpg

 

21. Éjszakai ragadozók

Tom Ford párhuzamos történeteket mesélő filmje egyszerre kemény thriller és mély érzelmeket vizsgáló pszichológiai dráma. Férfiról, nőről, gyengeségről és bosszúról szól a fáma. Amy Adams és Jake Gyllenhaal kiváló alakításainak köszönhetően az erőteljes hangulati atmoszféra igazán teljessé válva képes kontextust biztosítani a visszafordíthatatlan emberi hibák keserű, fájdalmasan életszerű regéjének. Erre további elemzés olvasható. 

lista10.jpg

 

Ez volna a 30-as lista hátsó harmada, úgyhogy készüljetek, mert a java még hátravan! Addig is bátran lehet véleményezni a rangsor fenti részét, és persze a saját toplistákat is várom szeretettel.

 

A lista 2. részéért kattintsatok ide!

A lista 3. részéért kattintsatok ide!

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr9012094073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása