Movie Tank

Démonok között 2. (2016)

2016. június 08. - Sparrow

A blog első éveiben viszonylag komoly mennyiségben fogyasztottam a horrort, és megismertem a műfaj legnagyobbjainak jelentős részét. Mindez 18 éves korom előtt lezajlott, ám különösebb lelki-mentális károkat nem szenvedtem (asszem), viszont elég komoly következményként élem meg a szomorú tényt, mely szerint ma már nem igazán tudok félni a parafilmeken. Csak és kizárólag akkor, ha a készítők valóban nagyon tudják, hogy mit csinálnak. Ilyen volt például 2014 mesterhorrorja, a The Babadook, ami szégyenszemre elkerülte a magyar mozikat. És persze ilyen a jó öreg James Wan munkássága, aki annyira jól érti ezt a műfajt, hogy új alkotásával, ami ráadásul folytatás, rám is képes volt komoly hatást gyakorolni.

conjuring.jpg

Egy londoni kertvárosban felüti fejét a gonosz. Az egyedüli szülőként, négy gyermekét rossz anyagi körülmények között nevelő anya (Frances O'Connor) egyre több, gyermekeit érő, megmagyarázhatatlan támadásnak lesz tanúja. Sem a rendőrség, se a tévéstáb nem tud válasszal szolgálni, egyre inkább úgy tűnik, hogy a csonka család otthonát valóban valamilyen sötét, túlvilági entitás szállta meg. Az egyház, mielőtt akcióba lépne, mindenképpen megakar győződni arról, hogy nem csalásról, haszonlesésről van szó, így a neves szellemvadász házaspár segítségét kéri. A látó Lorraine Warren (Vera Farmiga) és férje, Ed (Patrick Wilson) hamar megérkeznek az angliai házba, ám miközben mások szellemeivel küzdenek, saját démonaik is kísértik őket. Lorraine-ben egyre erősebb az érzés, miszerint hamarosan valami nagyon rossz fog történni. 

A Démonok között három évvel ezelőtt bemutatott első része a legtöbbeknek nagyon tetszett, tulajdonképpen kultikussá is vált, ami mondjuk nem nehéz a mai horrorkínálat átlagát figyelembe véve. Én magam sem voltam elégedetlen a produkcióval, bár földhöz azért nem vágott. Ennek részben lehet oka az is, hogy otthoni körülmények között néztem, ráadásul nappal. Nem tudom, mi az igazság, az mindenesetre biztos, hogy a második rész erősebb hatást gyakorolt rám, jobban betudta indítani a félelemérzékelésemet, több feszültséget keltett a lényemben.

conjuring2.jpg

Tény és való, hogy James Wan szerencsére több, mint tíz év távlatában sem felejtett el horrort rendezni. Nem ma volt már a Fűrész, első nagy sikere, de még mindig él rendezésében az a lelkes, alkotni vágyó tűz, amitől filmjei igazán erősek lesznek. A Démonok között 2. újabb jelentős lépcső pályafutásában, hiszen ez a film sem fog eltűnni a feledés süllyesztőjében, rangos helyét kiérdemli az első felvonás mellett, sőt, szerintem még jobb is annál. Wan tökéletesen tudja, hogy mivel kell a frászt hozni az átlag mozinézőre és a gyakorlottabb horrorosokra egyaránt. Jeleneteiben kiválóan keveredik a nyomasztó előérzet és a dermesztő félelem, a hirtelen ijedelemre alapozó képek pedig tényleg csak akkor vannak jelen, amikor feltétlenül szükség van rájuk. Habár nem minden részlet érződik feltétlenül szükségesnek, összességében elragadó paracsúszdáról van szó, amibe a rendező jó érzékkel beszúr időnként egy-egy lazító szünetet néhány óvatos poén vagy dalbetét formájában.

Azt az ördögűzős filmet várom, amiben végre a készítők kísérletet tesznek a gonosz motivációs rendszerének feltérképezésére. Valahogy huszadjára már kevésnek érződik, hogy a szellemek meg a sötét entitások csak azért baszkurálják a népeket, mert csak és kész. A zsáner következő mérföldköve lehetne az a film, ami végre, ha nem is ad, de legalább keres válaszokat. Erről függetlenül a Démonok között 2. forgatókönyve kifejezetten jól sikerült, hiába egyértelmű, hogy a nézők nem a cselekmény, hanem a hatásfok miatt ülnek be a filmre, azért szorult intelligencia a történetbe. A gonosz hatalma ezúttal jóval kiterjedtebb, már kezdetben sem titkolja jelenlétét, nem csak egy-egy kiszemeltet gyötör, hanem mindenkit aurájába von, aki beteszi lábát a házba. A sztori komplexitását elősegíti továbbá, hogy Lorraine és Ed saját küzdelmei, az őket kísértő félelmek és lények is komoly szerepet kapnak a sztoriban, nem csupán a londoni eset van fókuszban. A lényeg tehát az, hogy ebben a filmben senki nem ússza meg, a gonosz egyaránt jelen van az áldozat és az ördögűző otthonában is. Így a néző is jóval kevésbé érzi magát biztonságban.

conjuring3.jpg

Vera Farmiga többször bizonyította már, hogy jól működik horrorban, ezúttal is korrekt alakítást nyújt. Patrick Wilson sem rossz, neki még néhány poénkodós jelenet is jutott. A cselekmény gócpontjában elhelyezkedő kislányt alakító Madison Wolfe kiemelkedő gyerekszínészi teljesítményt nyújt, de Frances O'Connor is egészen hiteles. Egy szó mint száz, jól sikerült a casting.

A Démonok között 2. erős horror, mai viszonylatban már-már mesteri. Nem érdemes kihagyni, jól fog esni a sok műanyag, hatástalan fércmű után. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr918789362

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Démonok Között 2 2016.06.08. 18:36:20

Hol volt, hol nem volt James Wan neve minden film és horrorrajongónak ismerősen kell, hogy csengjen. Annak idején első filmes rendezőként letette az asztalra a Fűrészt, amit nem csak rendezett, de írt is. Vitán felül kijelenthető, hogy a széria legjob...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása