Movie Tank

Top30: Ezek voltak 2016 legjobb filmjei - 2. rész: 20-11

2017. január 08. - Sparrow

Egyre mélyebben mászunk bele a januárba, így célszerű folytatni a nagy évösszegző toplistát, melyben személyes véleményem alapján rangsorolom 2016 harminc legemlékezetesebb mozgóképét. A lista első részéért kattintsatok ide!

Alább pedig lássuk, melyek azok a címek, amik megelőzték a hátsó harmadot, de a top10-be már nem fértek be!

 

20. A könyvelő

Gavin O'Connor a Warrior után végre újra erőteljes alkotást tett le az asztalra. A Ben Affleck főszereplésével készült, érdekfeszítő és izgalmas film hosszú idő óta a legütősebb akcióthriller, amely megtisztelte a mozivásznakat. Az autista főhős karakterrajza végig elgondolkodtató, a krimi- és bosszúelemekből összeálló, szövevényes cselekmény pedig nagy erejű fordulatokkal sokkolja a nézőt. A filmről itt írtam bővebben.

lista11.jpg

 

19. Életem Cukkiniként

Claude Barras szép színekkel dolgozó stop-motion csodája megindító és életszagú történet tévútra sikló, egészségtelenül nagy próbatétel elé állított gyermekkorról, korai, el nem múló sérelmekről. Mindezt úgy tálalja a kissé karikaturisztikus vizuális kontextusban megelevenedő film, hogy közben nem feledkezik meg a felvázolt élethelyzet pozitív oldaláról sem. Így fontos konfliktusalakítóvá válik az első szerelem és a fiatal barátság, miközben megjelenik a gyerekek élettel való ismerkedéséből eredő, kreatív humorvilág is. A műről itt írtam bővebben.

lista12.jpg

 

18. Ernelláék Farkaséknál

Hajdu Szabolcs világszínvonalú, de történetében ízig-vérig magyar kamaradrámája a rendező lakásában, kosztpénznek megfelelő költségvetésből forgott, ezzel bizonyítva, hogy az igaz tehetség igenis képes utat törni magának. A négy főszereplő - köztük maga Hajdu is - lelkes, erőteljes alakításokkal teszik teljessé a történetet, amely egyszerre regél a kisemberi valóság szomorú, válságban teljes és tragikomikus oldaláról. Erre részletesebb elemzés olvasható.  

lista13.jpg

 

17. Train to Busan

A szobalány után újabb dél-koreai alkotás teszi tiszteletét a legjobb harminc között. A változatlanul egyedi, különleges filmnyelvi világgal dolgozó keleti ország lazán elküldi a The Walking Dead-et sírdogálni a sarokba, miközben klausztrofób alaphelyzetéből kiindulva adrenalinban és kemény horrorban gazdag filmélményt prezentál, amely expresszi sebességgel száguld a drámai katarzis felé, így pedig megérdemelten vonja maga után a néző elégedett csettintését és a magabiztos felfirkantást az újranézési naplóba. Itt bővebben.

lista14.jpg

 

16. Rendes fickók

Shane Black megkapóan stílusos komédiája egyszerre dolgozik elmés humorvilággal és jól kigondolt krimiszállal. Eme két vonulat pedig tehetséges filmművészi energiák ösvényén egyesül a tökéletes vígjátékélmény létrejöttének érdekében, amelyet ráadásul Russell Crowe és Ryan Gosling mesés nagyszerűséggel érvényesülő párosa narrál. A produkcióról itt írtam részletesebben.

lista15.jpg

 

15. A vörös teknős

Egyszerű vonásokkal megalkotott, mégis csodaszép vizuális kontextus ölén megvalósuló animációs csodáról van szó, ami a legalapvetőbb, de zord módon gyakran elnyomott emberi érzelmekhez szól, hogy végül sűrű könnycsatornai eresztés kíséretében szakítsa fel belőled a mostohán kezelt emóciókat. Szép és hatásos film életről, halálról, családról, magunk köré vont burokról és az egész rendszer szép ívet leíró, tiszteletreméltóan tökéletes körforgásáról. Erre bővebb az elemzés.  

lista16.jpg

 

14. Vademberek hajszája

Taika Waititi még a Thor: Ragnarök előtt gyorsan összerakott egy mesésen szellemes, új-zélandi fekete komédiát. Reméljük, nem nyeli el végleg a direktort a hollywoodi gépezet, mert bizony látnánk még tőle hasonló kisemberi, kreatív humorral dolgozó mozgóképeket. Szép természeti epizódok kíséretében manifesztálódik az ostoba társadalmi félreértésekből kiburjánzó konfliktus, amelyben egy morgós vénembernek együtt kell működnie nevelt fiával, különben a gyermekjóléti szolgálat rájuk talál, és akkor sajnos rossz világ jön szegény fejükre. Itt részletesebben.

lista17.jpg

 

13. Sing Street

2016-ra több emlékezetes zenés film is bejelentkezett. Ez a jóleső, hangulatos darab például coming of age köntösben mond történetet valóra váltásra váró gyermeki álmokról, miközben megcsillogtatja a rock 'n' roll igenis élő és lélegző szellemét, fiatal színészgárdája pedig szívvel-lélekkel áll eme nagyszerű attitűd szolgálatába. Itt bővebben írtam az alkotásról. 

lista18.jpg

 

12. Kubo és a varázshúrok

Az Életem Cukkiniként után újabb stop-motion nagyszerűség, ami egyben 2016 egyik kiemelkedő filmes meglepetéseként is érvényesült, hiszen valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki az előzetesek alapján fele ilyen minőséget sem várt a produkciótól. Erre mi történt? A végeredménytől csak számat eltátva, az elégedettségtől hebegve-habogva tudtam kitámolyogni a moziból. A Kubo és a varázshúrok nem csak kiváló akciójeleneteivel hódít, hiszen elsőosztályú karakterdrámájával és fordulatos történetvezetésével is sikeresen nyűgözi le a befogadót. Itt bővebben.

lista19.jpg

 

11. Vaksötét

Fede Alvarez betegesen hatásos, megfordított szisztémájú home invasion alkotása nem csak azért kiváló, mert adrenalint gazdagon tápláló, hátborzongatóan izgalmas jelenetkoreográfiáival a játékidő teljes hosszában a székbe tapaszt, hanem azért is, mert egészen elborult, ugyanakkor a narratívába mégis fantasztikus tökéletességgel illeszkedő fordulatokkal pörköli le józan felfogóképességed bajszát, és közben még az arcodba is röhög a sötétség mélyéről, mert tudja, hogy erre aztán tényleg rohadtul nem számítottál. Ide kattintva elérhető a bővebb dicséret.

lista20.jpg

 

Ez lett volna 2016-összegző toplistám középső része. Hamarosan hozom a legjobb tízest, ám addig is várom kommentben a véleményeket és persze a saját listákat is.

 

A lista 3. részéért kattintsatok ide!

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr5312100903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása