Movie Tank

TOP10 Képregényfilmes Gonoszok

2014. április 13. - Sparrow

Fénykorukat élik a képregényfilmek. A folyamat a '90-es évek végén kezdődött, és mostanra eljutottunk odáig, hogy a különböző képregény-adaptációk a filmévek legjobban várt produkciói között szerepelnek, ahogy a legtöbb bevételt hozó mozgóképek listájára is rendszeresen felkerülnek. Képregény- és mozirajongó egyaránt élvezi a kényeztető, letaglózó moziélményeket, amiket a Marvel szuperhősei, Christopher Nolan Batman-mozijai, Frank Miller és Robert Rodriguez Sin Cityjének fantasztikus karakterei és történetei, vagy éppenséggel a perzsákkal összecsapó görög hadak teremtenek az elsötétített mozitermekben, és a lista ezzel még természetesen messze nem teljes. És ami talán az egészben a legjobb: A képregényfilmek egymást érve mutatják be a jobbnál jobb főgonoszokat. Tematika nélküli gonosz karakteres lista volt már a blogon, úgyhogy ideje, hogy ezúttal kizárólag a képregény-adaptációk rossz fiúival foglalkozzak. A gonosz karakteres listában is szerepeltek képregényfilmes gonoszok (ha minden igaz, összesen három), de mivel az a poszt már több, mint két éves, és ezúttal a tematika is könnyebbé teszi a szortírozást, ne tessék meglepődni azon, hogy néhány ott szereplő figura kimaradt ebből a rangsorból.

Avengers-Assemble-Loki-5.jpg

10. Top Dollar

topdollar.png

Isten ő a férgek között. Ez a megveszekedett szemétláda úgy uralkodik a démonian gonosz alattvalói által lakott szemétdombon, mint Odin Asgardon. A holló visszahozza Eric Dravent egy éjszaka erejéig, hogy a férfi bosszút állhasson. Ám Top Dollar nem fél tőle, nem rezel be a festett arcú gyilkológéptől, hanem szembe száll vele, és élvezi is a harcot, szinte már beteges módon. Nem vitás, ő az Ördög Éjszakájának teljhatalmú ura, aki végtelen higgadtsággal, pusztító kegyetlenséggel éri el célját: Romba dönti az egész józan világot, hogy megteremtse a káosz birodalmát. Nagy szerencsénkre van egy Eric Draven, aki talán képes megfékezni.

9. Doctor Octopus

doc-octopus.jpeg

Nem akart ő semmi rosszat, csupán egyetlen vágya volt. Áldozni akart a tudomány oltárán, meghatározó eredményt szeretett volna produkálni. Senki sem láthatta előre, hogy Dr. Otto Octavius terve ennyire félresiklik, és a hirtelen támadt fejetlenségből új rettenet születik. Doctor Octopus keményen megizzasztja Pókembert, akivel grandiózus harcokat vívnak Sam Raimi trilógiájának második felvonásában. A gépcsápokkal felszerelt, stramm, megalkuvásra látszólag képtelen doki nemcsak veszélyes, de ijesztő is. Akár egész New York vesztét is okozhatja.

8. Bane

bane.jpeg

Nagy, erős, kegyetlen, és uralomra tör. Bane félelmetes, mert fizikailag képes könnyedén földhöz vágni Batmant, és olyan terve van, aminek sikeres kivitelezése útján maradéktalanul kihasználhatja a terror által biztosított hatalom erejét. Reménnyel táplálja Gotham City lakóit, hogy aztán még súlyosabb legyen a vég, amikor a szörnyeteg terve beteljesül a hófehér város szívében. Nolan trilógiájának záródarabjában A Sötét Lovagnak ezzel a bivallyal, ezzel a zseniális diktátorral, ezzel a fantasztikus főgonoszzal kell megküzdenie. A bukás benne van a pakliban, hiszen Bane-nek minden képessége megvan ahhoz, hogy szilánkosra törje a főhős minden egyes csontját, és a sötétségbe taszítsa elméjét. Kétoldalú támadás, dupla pokol.

7. Zöld Manó

GreenGoblinDafoe.jpg

Lehet bántani Raimi Pókember-filmjeit, de az biztos, hogy mindhárom produkcióban remek ellenfelekkel találkozunk. Norman Osborn az első részben izzaszthatja a falmászót, és nem is okoz csalódást, hiszen a hátborzongató jelmezt magára öltő, röpdeszkán száguldozó, erőnövelő szérummal telepumpált milliárdos feltaláló tulajdonképpen az Pókembernek, mint Joker Batmannek. A legnagyobb ellenfél, az érem másik oldala, a rossz megtestesítője, egy pokoli szörnyeteg.  

6. Magneto

magneto.jpg

Annak idején Charles Xavier jó barátja volt. Együtt kezdtek el álmodni és tervezni, ám egy ponton konfliktus keletkezett közöttük. Eric Lensherr, azaz Magneto, ugyanis nem hitt abban, hogy a Homo Sapiens és a Homo Superior képes a békés egymás mellett élésre, míg Xaviernek a két faj közötti összhang megteremtése vált legnagyobb vágyává. Így a világ leghatalmasabb telepatája és a mágnesesség ura halálos ellenségekké váltak. Magneto tulajdonképpen nem más, mint X-professzor gonosz énje, valaki, aki nem hisz az emberek jóságában, és véleményét bármikor gond nélkül alátámasztja, hiszen töménytelen példát tud hozni, amivel igazolja, hogy miért nem vagyunk méltók arra, hogy egy levegőt szívjunk a mutánsokkal. Higgadt, bölcs, elszánt személyiség, aki bármire képes, hogy eltörölje az emberiséget a Föld felszínéről.

5. A sárga rohadék

yellowbastard.jpg

Nem más, mint maga a gusztustalanság, a perverzió, a gonoszság, és a kegyetlenség egyvelege. Undorító, természetellenes lény, akinek nincs helye a világban, de mégis jelen van, hogy ezzel szemléltesse azt a rengeteg mocskot, ami megél a Földön. Ahogy ránézel, te is érzed a bűzt, amiről Hartigan beszél. Elhánynád magad tőle, hiszen olyan lény ő, aki még a földi pokolként üzemelő Sin City utcáin járkáló anyaszomorítók közül is kilóg, annyira elfajzott. Egy mocskos korcs, akiben hiába keresnéd, nem találnád meg a jóságnak, az emberségnek, a becsületnek még a szikráját sem.

4. Madárijesztő

scarecrow.jpg

A Batman: Kezdődik "kisgenyája", Ra's al Ghul és a nagy pusztulás előfutára, aki elhozza a félelmet. Na de nem ám azt a sötét sarkokban motoszkáló fajtát, hanem a valódi rettegést, az ezerarcú borzalmat. Dr. Jonathan Crane mérge beteríti Gotham utcáit, hogy elmossa határokat jó és rossz, boldog és boldogtalan, gazdag és szegény között. Hogy csak a téboly és az agresszió maradjon talpon, hogy a kontrollálatlan düh uralkodjon. Hogy Ra's páholyból nézhesse a város pusztulását. És a káosz közepette ez a fickó nem csinál mást, csak felhúzza hátborzongató maszkját és arccal lovagol bele a káoszba.

3. Loki

Tom-Hiddleston-is-Loki.jpg

Thor kisöccse, a fekete bárány. Komisz jószág ő, aki megállás nélkül fondorkodik. Először az asgardi trónt próbálja megszerezni, majd földi uralomra tör, és mögötte egy egész idegen hadsereg sorakozik fel. Kissé ironikus, hogy mennyire könnyen kezeli a gyilkolást, a pusztítást, és kifejezetten ijesztő, ahogy kedélyes mosollyal nyugtázza a lábai előtt egyre csak terebélyesedő mészárszéket. Sosem tudhatod, mi jár a fejében, nem sejtheted, hogy éppen mire készül, csak abban lehetsz biztos, hogy mindig számolni kell vele.

2. A tél katonája

Captain-America-The-Winter-Soldier-Sebastian-Stan.jpg

Az elképesztően zseniális második Amerika Kapitány-film hihetetlenül badass gyilkológépéről van szó. Hátborzongató, baljós atmoszféra kíséri A tél katonájának minden egyes megjelenését. Nem alkuszik, nem kegyelmez, teljesíti küldetését. Miután fény derül valódi kilétére, a főhőshöz fűződő kapcsolatára, a figura új szintre lép, és enged némi betekintést minden jel szerint halhatatlan külső burka mögé. Valahol mélyen ott szunnyad benne az ember, de egyelőre A tél katonája uralkodik, aki körül kő kövön nem marad, és akinek a halál a szakterülete.

1. Joker

joker-dark-knight.jpg

Ő a káosz hercege. Nem a pénzért, nem a hatalomért, nem a bosszúért csinálja, amit csinál. Hanem azért, mert mért ne. Tetteiben nincs rendszer, ahogy a logikát is messziről elkerüli. Következő lépése megjósolhatatlan, hiszen valószínűleg ő sincs tisztában vele, hogy mit csinál legközelebb. Az őrület élteti, a fejetlenségért él, és nincs nagyobb öröm a számára, mintha láthatja, ahogy porrá ég körülötte a világ, és az egykor józan, becsületes emberek veszett egerek módjára rohangálnak a romok között. A világ neki nem több, mint egy nagy, és morbid vicc, aminek minden egyes gyilkossággal ütősebbé válik a csattanója. Jokerhez képest még maga a Sátán is csupán ijedt kislány.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr856025207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 18:41:26

az első helyet nem lehet vitatni, onnan a lista szubjektívebb.

A tél katonájában ő egy fegyver semmint valódi gonosz az inkább redford.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.13. 18:45:41

@doggfather: A fegyver-besorolással abszolút egyetértek, de szerintem ez nem zárja ki a tényt, hogy egy elképesztően badass, kegyetlen negatív karakterről van szó. Élő-lélegző fegyver, akiben ott motoszkál az ember is. Szóval több ő, mint mondjuk egy egyszerű puska. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 18:54:32

@Sparrow: perzse, lehet bad ass, de nem az a fajta gonosz, mint joker, vagy akár loki aki saját "jogán" gonosz, őt inkább "kényszerítik" így gondoltam a fegyvert. Őt használják inkább rossz célok érdekében.

Grat egyébként most nézem indexen, hogy több posztod is címlapos vagy indexen vagy index 2őn.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.13. 19:00:09

@doggfather: Minél "vegyesebb a lista, annál jobb, nem? :D

A gratulációt köszönöm, remek érzés látni, hogy az Index-szerkesztők is ennyire jónak tartják a munkáimat. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 19:08:09

@Sparrow: ebben igazad van azért is írtam, hogy az első hellyel vita nélkül egyetértek, onnan már kevésbé. ;)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2014.04.14. 00:30:09

az éppen aktuális filmek "felülreprezentáltak" az ilyen listákban.

magyarul, azért mert egy film új és "nekem" nagyon bejött, még nem biztos, h..

theivan 2014.04.14. 01:04:10

I believe in Harvey Dent!

victor vacendak 2014.04.14. 06:12:54

Burton Jokere jobb, mint Nolané. Sőt, Mark Hamill a hangjával jobb mindkettejük Jokerénél. Aztán Luke Goss két filmben is zseniális alakítást nyújtva gonosz, amivel legyakja ezeket a kortárs ripacsokat (Blade 2 és Hellboy 2).
De a legjobb főgonosz Ozymandias.
És a +1 lehetne Robert Durant, mert ő sok filmben nagyon pszichopata főgonosz volt...

hate4 2014.04.14. 07:32:23

+1 Ozymandias-nak!

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.14. 07:38:17

@victor vacendak: @hate4: Őt én is nagyon szeretem, csak épphogy maradt ki a listából.

attila7575 2014.04.14. 07:39:10

Szerintem Magneto nem feltétlenül gonosz.

hate4 2014.04.14. 08:19:35

@Sparrow: Értem. Annak ellenére, hogy gonoszként szerepel, a történet végén bólogatva értettem egyet a motivációjával és cselekedetével. Ez azért nem mondható mindennapinak. Hacsak nem psychopata az ember ugye :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.04.14. 08:26:03

@attila7575: így van, ez a gonoszok és jók eleve adódik a képregény-gondolkodásból, főleg a Marvel-univerzum alakjai nagyon egysíkúak. Összetettebb karakterek a batman-alakok és az x-men alakjai, ahol senki nem tisztán jó vagy gonosz. Ez Magnetora kiemelten igaz, bonyolult karakter, bonyolult motivációval. De nem gonosz, inkább amolyan jezsuita-ferences ellentét feszül közte és Xavier között (ugyanaz a cél, csak épp az egyik úgy gondolja, a cél szentesíti az eszközt, míg a másik a hogyant helyezi előtérbe, akár a cél elérésének veszélyeztetésével is.)

devilstrueface 2014.04.14. 08:27:55

Jól van Ozymandias nem csak nekem villant be.
Igazából a főgonosz azért az ami, mert gonoszságot csinál. Ebben Ozymandias verhetetlen, nem csak a társait ölte meg, hanem emberek millióit. Ezzel egyik másik sem büszkélkedhet.

elmouse 2014.04.14. 08:39:31

@doggfather: kösz a spoilert baszod alássan :(

devilstrueface 2014.04.14. 08:46:29

@hate4: Én inkább csak megértettem a motivációt és a cselekedetét, de nem értettem egyet. A történetben ugye volt egy Dr. Manhattan, akinek megvoltak a képességei, hogy jobb irányba vigye az emberiséget, de szart az egészre.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 09:00:07

@devilstrueface: és tegyük hozzá az egyetlen gonosz kábé a képregények történetében akinek sikerült végrehajtania a tervét.

@elmouse: hoppá, bocsi.

Gregegy 2014.04.14. 09:39:41

Hol van Lex Luthor a listáról?
És szerintem Red Skull (meg persze Hugo Weaving a maszk alatt) jobb főgonosz, mint a Tél Katonája.

+1: Mandarin (Ben Kingsley alakította színész alakításában) :)

Johnny Joker · http://jehovatanui.blog.hu/ 2014.04.14. 09:59:20

Valóban Joker a legjobb!!

Why so serious? >D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 10:21:42

@Gregegy: eskü kingsley mandarinja nekem is bejött. :)

Démonmac1 2014.04.14. 11:10:00

A Pingvin kimaradt.
A Joker J.Nicholsonként -nekem- jobban tetszett.

+ 1 Ozymandias
+ 1 Red Skull
Meg írnám még Thanos-t is
És akkor ott van még Xerxes is..;)

Globetrotter2014 2014.04.14. 11:42:57

Ezek közül Octopus és Magneto való ide (mind a színész mind a karakter mind a szerep). Talán még Joker, de nem első helyre.

Meglepő hogy mennyire nehéz egy tuti főgonoszt összehozni....

Hardy jól játssza de Bane karaktere egy nulla. Ahogy a Gbblin is mennyire röhejes figura, (bár Dafoe elég sokat kihoz belőle).

Ami elmegy képregényben az filmen már nem üt akkorát...

Globetrotter2014 2014.04.14. 12:30:18

1. Sebastian Shaw (Bacon változatban).
2. Magneto MCallen tálalásában (holtversenyben Shaw-val).
3. Octopus
4. Joker (Ledger de Nocolson se volt rossz a maga idejében).

Röhögni fogtok, de idetenném Unicront a Transfomers Movieból. Korrekt darab volt, és Orson Welles hangja se utolsó.

Rendesen felvezetve és bemutatva, kicsit a végén többet vártam tőle.

Nekem Ozmandias is bejött a Watchmenből.

]{udarauszkasz 2014.04.14. 13:13:22

A helyzet az, hogy ma mar annyira eldurvult a vilag, hogy a kepregenybeli fogonoszok a kispadrol se nezhetik, amit valosagos kollegaik muvelnek a vilagpolitikai es egyeb szintereken.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.04.14. 13:18:50

Nálam nagy kedvenc a Scott Pilgrimből Todd Ingram, aki a vega-erejével büntet :D

Globetrotter2014 2014.04.14. 14:25:30

@doggfather: Beraknám még Vankót (Rourke tényleg jól játssza). Ha nem is univerzális léptékű főgonosz, méltó ellenfél.

A "henchmen" ligában még tetszett Emma Frost a Forst Classből...

Cucuminator 2014.04.14. 22:14:40

@doggfather: Ma nem csak a GoT mai részét spoilerezték el ma nekem, hanem ezt is. Köszönöm.
süti beállítások módosítása