Movie Tank

Batman Nolan módra

2011. július 25. - Sparrow

Sziasztok!

Christopher Nolan 2005 - ben útjára indította Batman trilógiáját, mellyel a legnépszerűbb rendezők közé lépett, méltán. Jelen írásban a trilógia első két részéről lesz szó.

Batman: Kezdődik

Miután Bruce Wayne ( Christian Bale ) szüleit egy utcai rabló agyonlövi, a gothami iparmágnás fia egyedül marad a család öreg komornyikjával Alfreddal ( Michael Caine ). Miután felnő, és nem mellesleg majdnem gyilkos válik belőle, elmenekül Gothamből, és belekóstol a bűnözők életébe. Ám elkapják, és börtönbe kerül. Itt látogatja meg őt Ducard ( Liam Neeson ), aki elintézi Bruce szabadon eresztését. Felhívja hősünket a tibeti hegyekbe, ahol az Árnyak Ligája székel Ra's Al Ghul ( Ken Watanabe ) vezénylete alatt. A Liga a bűnözés ellen harcol. Itt Bruce kitanulja a leghasznosabb harcművészeteket. Ám végül kénytelen porig égetni a templomot, mert megtudja a Liga valódi szándékait. Bruce visszatér Gothambe, és elkezd dolgozni azon, hogy megteremtsen egy szimbólumot, ami félelmet ébreszt a bűnözőkben, és ezzel megtisztítsa a mocsokban fuldokló várost. Így születik meg Batman.

Nolan eddigi két Batman filmje közül ezt sokkal jobban szeretem, ugyanis ( ahogy a tegnapi videóban is elmondom ) sokkal jobb forgatókönyvet kapott, mint A sötét lovag. Tökéletesen megírt eredettörténettel van dolgunk, a képregényből hibátlanul átvett karakterekkel. Nolan egyedül a Denevérember felszerelésén és járművén változtatott az eredetihez képest, hogy Batmant ezáltal " 21. századivá " tegye. A tank kitűnő választás volt a Batmobil helyett, és a páncélruha is telitalálat.

Christian Bale élete legjobbját nyújtja ebben a filmben, bár hozzáteszem, hogy még nem láttam A gépészt. Liam Neeson fantasztikus, ahogy mindig. Morgan Freeman a kisujjából rázta ki a karaktert, Michael Cainenek pedig elég volt a kisujja körme, ráadásul ő még egy kis pluszt is hozzátett remek arcjátékával. Cillian Murphy a gárda legjobbja Madárijesztő szerepében. Katie Holmes elég gyengécske, és nem is értem, miért pont rá esett a választás. Nem elég jó ő egy ilyen nagy kaliberű filmbe. Gary Oldmannek nagyon fekszik Gordon felügyelő karaktere, rá semmi panasz nem lehet.

A szövegkönyvre sem lehet panasz. A mély párbeszédek és a poénok mind működnek. A film a mondanivalót sem szégyenli, és ez utóbbit is párbeszédek formájában adja át a nézőnek.

A zene kiváló, a képi világ is fantasztikus. Gotham City kialakítása alapos munka eredménye, különösen a metrójáratot kell kiemelnem, mely visszatérő eleme a filmnek.

A Batman: Kezdődik az egyik legjobb képregényfilm, és egyértelműen első a Batman filmek között.

A sötét lovag

És akkor nézzük a 2008 - as folytatást, mely A sötét lovag címmel jelent meg.

Új gonosztevő tűnik fel a városban, az őrült Joker ( Heath Ledger ) képében. Elsődleges céljául Batmant tűzi ki maga elé, ám hiába próbálja állandóan megölni a Denevérembert, valójában mégsem kívánja a halálát. Megtalálja Batmanben a másik felét,a " játszótársát ". Jokert nem érdekli a pénz, vagy a hatalom. Ő csak őrületet akar és káoszt. Mert ahogy Michael Caine is mondja, vannak olyan emberek, akik csak azt szeretnék látni, hogy a világ lángol.

A történet ezúttal sokkal gyengébb, mint a Batman: Kezdődik esetében. Sablonosabb cselekményt kapunk, kevesebb eredetiséget, és egy nagyon fölösleges szálat. A legnagyobb pozitívum a tökéletesen ( vagy még jobban ) adaptált Joker karakter és Heath Ledger velőtrázóan fantasztikus színészi játékának frigyéből megszülető csoda. A félelmetes kacajok és Ledger borzalmasságában zseniális arcjátéka az egész hangulat alapját megadják. De ez egyúttal a film legfőbb bukkanója is, ugyanis Joker háttérbe szorítja a címszereplőt. Batman néha megjelenik, pofozkodik, majd felszívódik. Mintha csak mellékszereplő lenne. És mindemellett még bevonták a történetbe Kétarcút is, akit Aaron Eckhart hiába alakít nagyon jól, a karakter semmi vizet nem zavar, és fölöslegesen szerepel a filmben.

Christian Bale és Michael Caine játéka sincs most annyira a toppon, mint az előző részben. A legborzalmasabb színészi játékot a Katie Holmes helyére érkező Maggie Gyllenhaal produkálja. Hál' Istennek ezt a problémát Joker hamar megoldja ( gonosz kacagás ).

A szövegkönyv ismét fantasztikus, és a zene is a helyén van. A képi világ jó, bár a nappal játszódó jelenetek nem igazán illenek az éjszakai képsorokhoz. Az akció jelenetek közül a " szaltózó " kamiont mindenképpen ki kell emelnem.

Heath Ledger tökéletes alakítása rengeteget dob A sötét lovag színvonalán, és őszintén sajnálom, hogy a színész közvetlenül a forgatás befejezése után életét vesztette. Ezután a film után hatalmas jövő állhatott volna előtte.

Összességében Nolan a Batman: Kezdődikkel maradandót alkotott, A sötét lovagban pedig Heath Ledger tette ugyanezt Joker szerepében. Mindkét film megnézése kötelező.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr663096784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.07.25. 17:42:23

Hogy Kétarcú felesleges lenne? Hát egyáltalán nem az, ugyanis a végkifejletben és valószínűleg a következő film alakulásában is nagy szerepet vállal.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.07.25. 17:46:34

@FroG: Kétarcú sokkal komplikáltabb karakter, minthogy fél órában elintézzék. Olvass el néhány Batman képregényt és te is rájössz. Akár hatással volt a végkifejletre akár nem, többet érdemelt volna ennél.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.07.25. 18:14:55

@Sparrow: Hogy őszintén megmondjam, nem érdekelnek a képregények, ezt már mondta, neked is, úgyhogy Én egyszerű filmes szemmel nézem a dolgokat. Úgy csinálsz, mintha ezt nem tudnád rólam :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.07.25. 18:17:11

@FroG: Tudom, de ez egy olyan dolog, amit nem értesz, ha nem ismered az eredeti Kétarcút. Sokkal többet érdemelne ennél ez a karakter.
süti beállítások módosítása