Movie Tank

Top10 Legjobb Filmek 2014-ből

2014. december 29. - Sparrow

Íme itt a lista, ami miatt végigszenvedtétek az összes előzőt. Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor megmutatom, szerintem mely alkotások képviselik 2014 filmévének abszolút élvonalát. Mondanom se kell, szép számmal vannak művek, amelyeket fájó szívvel ugyan, de ki kellett hagynom. A végső, tízes listával azonban maradéktalanul elégedett vagyok. Tíz kiváló mesterműről van szó, olyan filmekről, amelyek a jövőben gyakran fognak ki-be vándorolni a lejátszóba, és kiemelt rangjukat, bizony, teljes mértékben megérdemlik. Fontos leszögezni, hogy az interneten fellelhető összes egyéb lista hülyeség, mert csak egyedül én tudom, hogy melyek voltak 2014 legjobb filmjei, mindenki, aki az enyémtől eltérő véleményt mond, buta.

Lássátok hát!

Amennyiben valamelyik filmről a bővebb véleményem is érdekel, kattints az adott alkotás címére!

vaszon.jpg

10. The Babadook

Elképesztően komoly dráma, lélekgyilkos pszichológiai thriller, és vérfagyasztó horror egybegyúrva, egymásra épülő rendszerben. Ez az ausztrál remekmű a legjobb horror, amit a Fűrész óta csináltak. Kegyetlen-király atmoszféra, elképesztően erőteljes, és nagyon kreatív módon tálalt mondanivaló, valamint elsőosztályú színészi játékok jellemzik a produkciót.

babadook.jpg

 

9. Így neveld a sárkányodat 2.

Minden idők talán, hangsúlyozom, csak talán (biztosra könnyelműség lenne kijelenteni) legjobb animációs filmjének folytatása ugyanolyan jó, mint az első rész. A mű legnagyobb erőssége, ami létjogosultságát is megadja, az, hogy nem próbálja az előzményt megismételni, hanem új babérokra tör. A szereplők idősebbek, ennek megfelelően a történet is komolyabb. A látványvilág lenyűgözően gyönyörű, a színvilág káprázatos, a karakterek pedig ismételten nagyszerűen működnek.

howttrain.jpg

 

8. Amerika Kapitány: A tél katonája

A Marvel Studios tudatos filmuniverzum építésének épp hogy csak nem a legjobb, de kétségtelenül az eddigi legkomolyabb, legsötétebb hangulattal rendelkező alkotása, továbbá az eddigi legintelligensebb, legösszetettebb történettel bíró fejezete. A kiváló színészi játékok által tolmácsolt, remekül felépített cselekményvezetést lélegzetelállító akciójelenetek tarkítják, és persze nem feledkezhetünk meg a másodrangú címszereplőről, A tél katonájáról, aki talán a legtökösebb képregényfilmes genya, akihez valaha szerencsém volt.

captanamerica2.jpg  

 

7. A galaxis őrzői

A Marvel egy éven belül bemutatta eddigi kettő legjobb alkotását, amelyek közül számomra A galaxis őrzői bizonyult erősebbnek. Úgy érzem, hogy ezt a filmet végtelenszer megtudnám nézni, hiszen veszettül szórakoztató. Ütős poénokkal, remek karakterekkel, betyár akciójelenetekkel, lélegzetelállító látványvilággal, és kiválóan eltalált betétdalokkal találkozhatunk a mű nézése során. Az összességében lazább történetben a drámai él pont annyi teret kap, hogy általa tényleg teljes mértékben megkérdőjelezhetetlen mesterművé váljon ez a nagyszerű alkotás.

guardians.jpg

 

6. Az üldözött

Anton Corbijn hírszerzőthrillere annak ellenére is lenyűgözött a moziban, hogy hülye voltam, sok kólát ittam, és a játékidő felétől már úgy kellett vécéznem, hogy azt ne tudjátok meg. De ez nem gátolt meg abban, hogy élvezzem ezt a fantasztikus mesterművet. A színészgárda tagjai brillíroznak, Rachel McAdams, Willem Dafoe, Grigoriy Dobrygin egyaránt fantasztikusak. És Philip Seymour Hoffman. Csoda, amit ez az ember művel élete utolsó főszerepében. Elképesztően összetett produktumot prezentál a színész, és ezzel maradéktalanul lenyűgözi a nézőt. Kötelező néznivaló Az üldözött. Történet egy emberről, aki a lelkét is kidolgozza a német titkosszolgálat kötelékében. Nem a pénzért, nem a dicsőségért, nem a kitüntetésért. Hanem azért, hogy biztonságosabb hellyé tegye a világot.

a-most-wanted-man.jpg

 

5. Csillagainkban a hiba

Az év egyik legnagyobb hibája volt, hogy nem néztem meg ezt a mesterművet moziban, bár amit az itthoni nézés során gyakorolt rám... hát az brutális lett volna nagy vásznas mértékben. Így is eléggé az volt. Az egyik legerőteljesebb romantikus dráma, amit valaha láttam. Shailene Woodley és Ansel Elgort párosa remekül működik ebben a csodálatos, fajsúlyos filmben, ami két fiatalról szól, akiknek szerelme a halál árnyékában virágzik.

fault.jpg

 

4. Harag

Kőkemény háborús filmdráma David Ayertől. Az elsőosztályúan vérszomjas atmoszférát pazar fényképezés kelti életre, a világégés borzalma bejut a lelked legmélyebb rétegeibe, miközben a fantasztikus filmzenét hallgatod, és Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, és a többiek színészi parádézását nézed. A finálé pedig óriási!

fury.jpeg

 

3. Csillagok között

Christopher Nolan monumentális űr sci-fije órási moziélmény. A grandiózus történetvezetés lenyűgözően megragadó atmoszférával, és elképesztő látványvilággal körítve kel életre, miközben az emberiségben való bizakodás fontosságára fókuszáló üzenetcsokor mélyen megérinti a néző egész lényét. Matthew McConaughey pedig óriásit parádézik a főszerepben.

interstellar-.jpg

 

2. Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje)

Alejandro González Iñárritu hangulatbombája megkapó portré egy emberről, aki lényének két viaskodó darabja között próbálja fenntartani a békét, ám ez nemigen sikerül neki. A színészet a társadalomra leképezett allegóriája szórakoztató, vicces, ugyanakkor azonban nagyon tartalmas tálalásban kel életre, miközben a hosszú, de egy pillanatra sem unalmas dialógusok és monológok sorjázzák a befogadót ütősebbnél ütősebb gondolataikkal, a fantasztikus operatőri munka pedig lépten-nyomon megmutatja remekbe szabott megoldásait. A színészi játékok fantasztikusak. Michael Keaton nagyszerű a főszerepben, ahogy Emma Stone és Naomi Watts is parádéznak, a prímet azonban a vásznat minden jelenetében uraló Edward Norton viszi.

birdman_1.jpg

 

1. Éjjeli féreg

Dan Gilroy mesterműve egy, a vérszomjas média tükrében lefolytatott, mély társadalomelemzés, amit az író-rendező pazarul megalkotott főhősén, Louis Bloom-on keresztül mutat be. A baleseti paparazzo ördögi figurája, és megrázó karakterfejlődése(romlása) Jake Gyllenhaal tolmácsolásában válik igazán húsba maróvá, miközben a pörgős, nagyszerűen fényképezett, továbbá kiválóan szórakoztató cselekményvezetés a székbe tapasztja a nézőt. A játékidő teljes hosszában fogva tart.

nightcrawler_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr707010795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.29. 16:02:04

Az üldözött - az a legjobb ebből a felsorolásból.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2015.01.01. 19:23:09

Az üldözöttnek örültem, meg is lepett, hogy bekerült. Azt viszont nem tudom felfogni mi zseniális a Harag végében. Amúgy korrekt lista, a Birdmant, hogy sikerült megnézni?

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.01.01. 19:32:45

@Swarm: Volt sajtóvetítés még karácsony előtt.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2015.01.02. 12:10:55

Igen arról tudok, InterComos cucc volt, csak nem volt lehetőségem akkor felmenni. A mákos formátokat :D
süti beállítások módosítása