Movie Tank

Így neveld a sárkányodat (2010)

2014. szeptember 28. - Sparrow

A Pixar már nem a régi. Továbbra is jó filmeket csinálnak a stúdiónál, de a fénykoruk védjegyéül szolgáló eredetiség véglegesen kiveszni látszik művészetükből. Nehéz lenne megmondani, hogy van-e a DreamWorks animációs termékeiben elég erő a trónfosztáshoz, azonban ettől függetlenül érdemes lesz odafigyelni a következő években a színtérre, és a kibontakozni látszó harcra. Mert, habár a Pixarnál ritkábban, de a DreamWorks is szokott maradandót alkotni, elég csak a Shrekre, az Egyiptom hercegére, vagy a Madagaszkárra gondolni. És persze, itt van 2010-ből az Így neveld a sárkányodat is, ami engem marhára nem tudott érdekelni, de a minap eljutottam arra a pontra, ami után engedtem a film kapcsán minden irányból érkező, kiemelkedően pozitív beszámolók nyomásának.

Már négy éve meg kellett volna tennem.

howtotrain.jpg

Hablaty a Hibbant-szigeten élő vikingtörzs fiatal tagja, nem mellesleg a nagyfőnök fia. Szokatlan, kiemelkedő szerencsétlensége miatt nem mernek komolyabb feladatokat rábízni. Hablaty nagy álma, hogy sárkányölővé váljon, ez ugyanis a legnagyobb dicsőség az ő világában, hiszen népét rendszerint szárnyas, tűzokádó szörnyetegek támadják. Miután egy véletlennek, és lelkiismeretének köszönhetően Hablaty megismerkedik egy sebesült sárkánnyal, rájön, hogy nem minden szárnyas fenevad gonosz, sőt, lehet, hogy a vikingek az egész helyzetet félreértelmezték. Így a szégyenlős, kínos helyzetekben a stresszt béna poénkodással elnyomó fiúra hárul a feladat, hogy megteremtse a rendet, és rávilágítson a dolgok valódi állására.

Nem érdekelt ez a film, ennek megfelelően nem is vártam tőle semmit. Aztán elkezdődött. Kezdetben szkeptikus voltam, de ahogy pörögtek a jelenetek, úgy kezdett el egyre fényesebben csillogni a szemem. Na nem azért, mert évszakváltás van, és belázasodtam valami szaros tüdőgyulladástól, hanem azért, mert az Így neveld a sárkányodat nemes egyszerűséggel letaglózott. Vitán felül áll a tény, hogy a DreamWorks legnagyszerűbb animációjáról van szó! A kiváló történetvezetés remekbe szabott fokozatossággal építi fel Hablaty, és a sérült sárkány, vagyis Fogatlan kapcsolatát. Ellenfelekből válnak ismerősökké, majd barátok lesznek, végül pedig tökéletes összhangban működő párosként harcolnak a fináléban. A béna kissrácból nagyszerű hős válik, és ez nyilvánvalóan nem újító vonás, de igazán hitelesen, és magával ragadóan kerül bemutatásra a folyamat, így végig érezzük, ahogy az alkotók elszakíthatatlan lánccal fogva tartanak rabságban bennünket, és tudjuk, hogy a lakatot nem lesznek hajlandóak kinyitni a stáblistáig. És mi ezt egyáltalán nem bánjuk. Mert a kellemes poénok, a kreatív cselekményvezetés, és a szórakoztató karakterek által alkotott egész lenyűgöz bennünket.

howtotrain2.jpg

A Dean DeBlois és Chris Sanders által alkotott rendezőpáros elképesztő tökéletességgel fokozza a mű ütemét. Ahogy telik a játékidő, úgy lesz egyre feszesebb a tempó, úgy égnek egyre nagyobb lángon az érzelmek, és úgy érezzük egyre inkább kenyérre kenve magunkat. A kiváló megoldások, a remekül megkoreografált, változatos jelenetek, és a fantasztikus filmzene egyértelművé teszik, hogy itt nem valami pénzlehúzó gyerekmeséről, hanem igényes, odaadó munkával összeállított, minden korosztálynak szóló, és minden korosztály számára szórakoztató mesterműről van szó. A gyönyörű látványvilág szinte már csak hab a tortán. Az animáció elsőosztályú, a figurák rendkívül jól néznek ki, a különböző sárkányok változatosan vannak kidolgozva, a színvilág pedig hihetetlenül élénk.

Az Így neveld a sárkányodat fantasztikus, minden ízében elragadó, lenyűgöző animációs film. Nem gondoltam volna... 10/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr526735065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2014.09.29. 12:27:51

Nagy kedvencem. Annyira megérdemli, hogy még moziban is megnéztem :)
A 2. része is remek lett, a legjobb benne, hogy a szereplők is öregedtek és ezzel együtt fejlődik a karakterük. Megérte a pénzét.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2014.09.30. 10:19:03

Kisgyerekkel külön öröm, hogy tök könnyen lehet farsangra Hablaty-jelmezt csinálni! :) Zöld harisnya, zöld póló, szőrös pulcsi, széles öv, kifordított csizma (ráragasztva szőr). Pajzsot pedig farostlemezből, fapálcából és műanyag műzlistálkából bármelyik apuka összerak.

mojoking77 2014.09.30. 12:04:39

A 10/10 kicsit sok, valoszinuleg a szerzo meg nagyon a hatasa alatt allt a filmnek.
Kozel van (szamomra) a tokeleteshez, de azt a szintet eddig egyedul a Wall E tudta szamomra meglepni.
Nincs messze tole, de azert nem is tokeletes...
süti beállítások módosítása