Movie Tank

Holtsápadtan, a karfát markolva - Top15: A legfélelmetesebb horror/thriller filmek

2017. február 05. - Sparrow

Azt károgták a varjak, hogy mozikba került a Körök, Samara már megint mászkál nekünk itt összevissza, meg azt is mondták - miközben erőszakos körülmények között elhunyt szerencsétlenek tetemeiből lakmároztak -, hogy ez a mászás most nem sikerült olyan emlékezetesre. Nekem még nem volt (bal)szerencsém az alkotáshoz, de az egybehangzóan koncentrált módon negatív véleményeket olvasva úgy érzem, könnyen lehet, hogy én jártam jól.

Ettől függetlenül a kutas, na de nem benzinkutas, hanem nagyon is dühös és vérre szomjazó gyilkos kislány történetének legújabb fejezete tökéletes alkalmat szolgáltat egy jó kis toplistázásra. Mert szeretjük a félelmetes filmeket. Lehet, hogy azért, mert növeli biztonságérzetünket a tudat, hogy a stáblistát követően maximum rémálmok formájában találkozhatunk újfent a szörnyű jelenésekkel. Hogy saját életünk, akármennyire is keserű, mégsem vonultat fel a mesterhorrorok és nagyszerű thrillerek jelenéseihez hasonlatos borzalmakat. Meg persze az is lehet, hogy izgalommal tölti el lényünket az ismeretlen felfedezésének hátborzongató sugallatokkal vegyes tapasztalata. Érdekes élmény ugyanis, ahogy a tehetségesebbnél tehetségesebb filmrendezők remek történetekkel és kreatív rendezői fogásokkal igyekeznek a frászt hozni ránk.

felelem1.jpg

 

Temérdek félelemkeltési céllal, vagy legalábbis részben ilyen motivációval készített mozgóképet láthatott már a nagyérdemű a filmtörténelem során, így értelemszerűen nem egyszerű a méltó rangsor összeállítása. Fontos tehát megjegyeznem, hogy az alábbiakban kizárólag az én szubjektív véleményem fog feltárulni előttetek. Lehet, hogy sokaktól eltérően értelmezem már alapvetően a félelemkeltés fogalmát is. Igyekeztem ugyanis elszeparálni a feszültséggenerálás jelenségétől, így kimaradtak a rangsorból olyan címek, mint például a Fűrész (ami amúgy a kedvenc horrorom), A nyolcadik utas: a Halál, vagy a Halloween - A rémület éjszakája, és nem kerültek be Hitchcock észvesztő futamai sem. Véleményem szerint ezen művek a listában felsorolt alkotások attitűdjétől eltérő szellemiségben készültek, és habár hátborzongatóak, kiváltott érzületeik közé nem annyira sorolható be a klasszikus félelemészlelés. A lényeg tehát az, hogy listám tematikája nem egyenlő a 15 legjobb horror/thriller film témakörével, mert szigorúan csak a félelemkeltés mértéke adta a rangsorolás alapját. A félelemhorror pedig csupán egy zsáner, közel sem biztos, hogy minden műfajbeli filmre ráillik a zsigeri rettegéskeltés szándékának jelzője.

Na de elég is a szócséplésből, lássuk, melyek azok a mozgóképek, amelyek, a sokévnyi koncentrált filmnézés eredményeképpen megemelkedett ingerküszöbömet megkerülve, a mai napig képesek elérni, hogy arcom holtsápadtra váljon, kezeim pedig idegesen rámarkoljanak székem karfájára.

 

15. Silent Hill - A halott város (2006)

Szeretjük ezerrel hangsúlyozni és fröcsögni, hogy videojátékból bizony még soha nem készült jó film, és ez az állítás majdnem igazi is, de mégsem az, hiszen hajlamosak vagyunk megfeledkezni Christophe Gans a legendás szellemvárosba tett kiruccanásáról. Onnantól kezdve, hogy a rendező berántja főhősnőjét a rémületes nyúlüregbe, a lánya megmentéséért küzdő édesanya lépten-nyomon az Alizénál egy fokkal brutálisabb és rémületesebb csodaország a félelemkeltést bő kézzel osztó jelenéseivel kerül szembe. Amikor megszólal Silent Hill hátborzongató vészszirénája, már tudod, hogy közeleg a sötétség, és vele a borzalom.

felelem.jpg

 

14. A szem (2002)

A Hongkong és Szingapúr koprodukciójában készült alkotás emberi létünk egyik legszentebb ajándékát, a látás csodáját erőszakolja meg, amikor kislánykora óta vak főhősnőjét szaruhártya-átültetéssel lepi meg, mindössze azért, hogy ezt követően szörnyűbbnél szörnyűbb képekkel sokkolja szerencsétlent, vele egyetemben pedig a balsorsú nézőt is, aki nem biztos, hogy szépeket fog álmodni eme nagyszerűen rémületes filmélmény után. Persze minőségi alkotásról van szó, így a borzalmas látomásoknak (amelyekről kiderül, hogy ennél azért kicsit többek) fontos funkciójuk van a főszereplő karakterdrámájában, amelynek sodrásában csakhamar a küldetéstudat kezd dominálni.  

felelem2.jpg

 

13. Rémálom az Elm utcában (1984)

Ahogy Wes Craven legendás kultklasszikusának posztere is közli, a főhősnő (a slasher műfajának legemlékezetesebb utolsó lánya) Nancy vagy sikítva ébred álmából, vagy sehogy. A lopakodóhorror zsánerének fontos jellemzője, hogy alapvetően idilli körülményeket erőszakol meg gyilkosalakjának parádéztatásával. Ezúttal a nyugodt álmok kerülnek az étlapra. A jó öreg Freddy Krueger irracionális bosszúhadjárata összemossa a szürrealizmust a realitással, az álmot az ébrenléttel, a való világot a rémület dimenziójával. Frusztrált, kegyetlen kisgyerek módjára játszik az őrület határára sodródó áldozatokkal, és persze velünk, nézőkkel is. A filmről itt írtam bővebben.

felelem3.jpg

 

12. A harag (2002) és Átok 2. (2006)

Takashi Shimizu jóformán egész életében az erőszakos halál gócpontjában felgyűlő utálat bosszúálló szellemek alakjában megtestesülő interpretációjából keresi a napi betevőt. Jó néhányszor feldolgozta a receptet. Japánban kezdte a hadjáratot, itteni hódításainak legemlékezetesebb fejezete A harag című epizód 2002-ből. Később emigráltatta tehetségét az amcsikhoz, és elkészítette az Átok-trilógiát, ami nem egy nagy durranás, leszámítva a második felvonást, ami még a bugyit meg az alsógatyát is leijeszti rólad. Ezért hát a holtverseny. A félelemhorror világának egyik örökzöld történetéről van szó, fókuszban a sátáni Kayako kidülledt szemeivel, sűrű fekete hajával és frusztrálóan recsegő, krákogó hangjával. 

felelem4.jpg

 

11. A ház hideg szíve (1963)

A műfajilag multifunkcionális rendezőzseni, Robert Wise, A nap, amikor megállt a Föld és A muzsika hangja készítője a kísértethorror berkeiben is kipróbálta magát. Az élő és lélegző, és jót egy pillanatig sem akaró Hill House pokoli históriája a kísértetházas mozgóképek stílusvilágán belül az egyik legfontosabb alapműnek tekinthető. Wise azontúl, hogy zsigerien hiteles fogásokkal kelt félelmet, még a rettegés érzületét is megkísérli definiálni, miközben párba állítja az őrület jelenségével úgy, hogy közben főhősnője tragikus karakterdrámájáról sem feledkezik meg. A műről itt értekeztem részletesebben.

felelem5.jpg

 

10. Ragyogás (1980)

Amikor tizenhat évesen először láttam Stanley Kubrick egészen mesteri alaphorrorját, még nem igazán jött be. Nemrég azonban újranéztem, és érettebb fejjel persze már egyértelműen letudtam szűrni, hogy miért is olyan kultikus ez a produkció. Jack Nicholson élete alakítását nyújtja a hegycsúcson, a világtól elzárva terpeszkedő szálloda falai között bolyongó rettenetes múltbéli tragédia sajátosan értelmezett és tálalt reinkarnációjaként, miközben a rendezőóriás egyedi filmtechnikával, klausztrofóbiával és szörnyű rémképekkel is ízesíti a koktélt, amit jó eséllyel legközelebb is kikérünk a jó öreg Lloydtól.

felelem6.jpg

 

9. Hatodik érzék (1999)

M. Night Shyamalan mintha kezdene - legalábbis rendezőként - visszatalálni a helyes útra, de azért még ne bízzuk el magunkat. Továbbra is akkor járunk a legjobban, ha újranézzük klasszikussá érett mesterművét, amelyben Bruce Willis és Haley Joel Osment sajátos kapcsolatba kerülnek a túlvilággal, miközben kölcsönösen igyekeznek segíteni egymást a keserű, de legalább létező megváltás felé vezető úton. A holtak köztünk járnak, magukon viselve életükben elszenvedett sérüléseiket, és ettől válnak különösen rémisztővé. Mert tabuként kezelt, szőnyeg alá söpört borzalmakat tolnak az arcunkba, ezzel kényszerítve bennünket arra, hogy foglalkozzunk a világban rejlő gonosszal. Ja és persze minden idők talán legnagyobb filmvégi fordulata sem akármilyen korona az összkép buksijára.

felelem7.jpg

 

8. A kör (2002)

Senki ne merje azt állítani, hogy a remake-készítés már elvből, alapvetően vesztes manőver, hiszen a végén még előmászik neki a tévéből a jó öreg Gore Verbinski, aki mondjuk példának okáért halál lazán megmutatta szegény Hideo Nakatának, hogy miként kell a Ringu történetét faszán megrendezni. Valószínűleg jobban is járunk, ha a Körök helyett inkább Samara szóban forgó első eljövetelét nézzük újra, ami az újévezredi amerikai horror egyik fontos örökzöldje. Verbinski jump scare effektusok nélkül, hátborzongató hangulati világ segítségével és halottszürke fényképezéssel, na meg megrázó nagyjelenetekkel hozza ki belőled a rémült kisfiút/kislányt, aki rohadt szarul fog aludni az elkövetkező éjjel folyamán. Részletesebben itt.

felelem8.png

 

7. The Babadook (2014)

Tragédia. Sötét múlt. Család. Anya. Fiú. Ezen életelemek keresztmetszetében mozog ez a mesteri ausztrál horror, amely 2014 egyik legemlékezetesebb, de magyar bemutatást azóta sem látott filmélményét szállította. A családszociológia témakörén belül bontakozik ki a részletgazdag elméleti elemzés, persze rendkívül hatásos pszichológiai horror kontextusában, ami úgy gondolkodtat el, hogy közben az áporodott-izzadt rettegés legmélyebb bugyraiba taszít. Itt bővebben is írtam az alkotásról.

felelem10.jpg

 

6. Két nővér (2003)

Dél-Koreában tudják, mitől döglik a légy, na meg a néző nyugalomérzete. Valami nincs rendben a kezdetben oly idillinek és kellemesnek tűnő házikóban, ahová fiatal főhősnőnk húgával megérkezik. Az elsőre kedvesnek tűnő mostoha egyre erőszakosabbá válik, a gyűrűző konfliktust pedig ügyesen komponált rémjelenségek kísérik, ezzel hozva be a természetfeletti atmoszféráját az összképbe. A remekül tálalt, lélegzetelállító filmvégi csattanó vonatkozásában lehetőségünk nyílik újraértelmezni, más aspektusból megközelíteni mindazt, amitől a játékidő során rettegtünk. És végső soron ezért jó ez a film. Mert a végén megkérdezi tőled, és neked válaszolnod kell. Mitől félsz igazán?

felelem9.jpg

 

5. Insidious (2010) és Insidious: A gonosz háza (2013) 

James Wan, a huszonegyedik századi amerikai horror egyik legnagyobb mestere egészen fanatikus küldetéstudattal tartja életben a műfajt, ami mindenáron szeretne már meghalni. A Fűrész alkotója, forgatókönyvíró jó barátjával, a szintén zseniális Leigh Whannell-lel kiegészülve a kísértetjárást bemutató történettípus újszerű, fordulatos és izgalmas, na meg nem utolsósorban egészen csontig hatolóan félelmetes prezentációját küldte vászonra. A második rész talán még jobban sikerült, hiszen ügyesen ragadta meg az előzmény által feldobott, további kidolgozásra alkalmas szálakat. Itt bővebben.

felelem11.jpg

 

4. Megszólít az éjszaka (2002)

A molyember próféciájának az igaz történet sugallatával megfertőzött, ettől sokak számára vélhetően még félelmetesebb feldolgozása korai tizenéveim egyik emlékezetes félelemfilmje. Akkor kedveltem meg igazán a Richard Gere főszereplésével készült alkotást, amikor a harmadik újranézés alkalmával is képes volt belőlem ugyanazt a megkapó borzongást kiváltani, amit a legelső találkozáskor is tapasztaltam. Emlékezetes, mértéktelenül alulértékelt thriller.

felelem12.jpg

 

3. Más világ (2001)

Meg is érkeztünk a dobogóra, itt már a nem sajnált alsónemű viselése sem hülyeség. Alejandro Amenábar klasszikus kísértetfilmje ugyanis mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy biztonságérzeted ripityára tört dicsősége fölött, remegve és zokogva könyörögj Nicole Kidmannek, hogy a következő ajtón már ne menjen be. A remekül fényképezett, elsőosztályú atmoszférával operáló mestermű még egy nem akármilyen csattanóval is meglep, mielőtt a rémálmokhoz jó szerencsét kívánva utadra engedne. Itt is írtam szép dolgokat a műről.

felelem13.png

 

2. Shutter (2004)

Thaiföld képviselete még 2004-ben gondoskodott arról, hogy az ország zászlajának örökre bérelt helye legyen a hasonszőrű toplistákon. A Shutter-t elég akár egyszer is megnézned, kulcsmomentumait jó eséllyel így sem fogod elfelejteni. Soha. Mert annyira kreatív, olyan zsigeri és ráadásul meghökkentően tartalmas is, hogy az egyszerűen hihetetlen. Megijeszt, földhöz vág, beindítja agytekervényeidet és felpörgeti pulzusodat. Elsőosztályú horror, trónusa ott van a legnagyobbak között. De nem az övé a legkiemelkedőbb szék...

felelem14.jpg

 

1. Az ördögűző (1973)

Sok szenteltvíz lefolyik a kereszten, mire Damien Karras atya, a pszichiáterpap megleli a gonosz kiűzésének módját. Addig azonban rémséges kínokat kell kiállnia a Linda Blair kiváló alakításában megelevenedő kislánynak, akinek testében gyökeret vert valami rossz. Valami sátáni és magjáig romlott. William Friedkin mesterművét - ami nem kizárt, hogy minden idők legjobb horrorfilmje - tíz Oscar-díjra jelölték, ebből kettőt meg is kapott. A remekbe szabott félelemfutam az orvosi diagnosztika állandó jelenlétével (az ördögűzés is tulajdonképpen ennek kiterjesztése) hozza egészen közel hozzád a rémületet. Ennek tetejébe az élményt a lenyűgözően megrázó rémképek úgy fokozzák, ahogy nem szégyellik. Regan zöldet hány, feszülettel maszturbál, levitál, 360 fokban forgatja ki nyakát, hogy a benne lakozó szörnyűség így erőszakoljon meg mindent, amit a békés otthonról és a jól működő anya-lánya kapcsolatról, na meg a boldog gyermekkorról tudni véltél.

felelem15.jpg

 

Egyik tematikában sem könnyű kettő akár nagyjából is megegyező listára lelni, a félelemkeltés berkeiben pedig ez még esélytelenebbé válik, hiszen ahányan vagyunk, annyiféleképpen rettegünk. Ennek megfelelően várom kommentben a véleményeket, és a saját kedvenceket!

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm! 

Ha szívesen írnál a blogra, jelentkezz a tagfelvételre!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr5512181740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.02.05. 11:47:44

Azon kevesek lista egyike amikkel teljesen elfogadok. A Megszólít az éjszakáért külön pont. Nem értem miért sikkadt el ennyire.
Samara nekem az egyik legjobb amit valaha mozgóképen összehoztak.

Libidó 2017.02.05. 12:14:37

Kene egy olyan lista is, amit olyan allit ossze, aki mar elmult 30.

leicapress 2017.02.05. 12:16:44

A megszólít az éjszaka a kedvencem a felsoroltak közül. Számtalanszor mutattam meg barátnak, ismerősnek, szeretőnek, senkinek sem tetszett igazán. Pedig félelmetesen jól épül fel a történet a zseniális végkifejletig.

BluE 2017.02.05. 12:17:42

Jó összeállítás, talán még a Viasztestek is odaférne a listára.

floki 2017.02.05. 12:19:31

Igen, végre egy olyan lista, ami teljesen korrekt. :) A molyember külön öröm!

TCrown 2017.02.05. 12:28:08

A megszólít az éjszaka nekem is nagy kedvencem.

CJKrisz 2017.02.05. 12:33:07

Reméltem, hogy a Blair Whitch nem lesz benne. Annál szánalmasabb és a végtelenségig hájpolt, semmitmondó mozit azóta sem készítettek. :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.02.05. 12:33:19

A Mas-vilag nagyon jo film, de nekem semmi felelmetes nem volt benne.

kutyanyolc 2017.02.05. 13:35:29

Kedvencek temetője 1. rész...

kutyanyolc 2017.02.05. 13:40:12

illetve még belefért volna a Jeepers Creepers (Aki bújt, aki nem),

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.02.05. 14:03:27

Polanski Iszonyat című filmje szerintem a listára kívánkozik.

HgGina 2017.02.05. 15:02:54

Azt a párat, amit ezekből láttam, félig vagy egészen végigaludtam.

moonshadow 2017.02.05. 15:39:18

the myst (köd) 2006
a dolog
kedvencek temetője 1,2
hellraiser sorozat
valami gonosz (something evil)
rémálom az elm utcábna egy-két része
pumpkinhead a bosszú démona 1,2,3?
dög 1,2
evil dead
night of the living dead
demon 1,2,3
alien is belefér
ördögűző
...

Viszlát és kösz a halakat 2017.02.05. 15:52:13

A lista nagyobbik fele egyszernézős elfelejtős

rendszamgyujto.hu · http://rendszamgyujto.blog.hu 2017.02.05. 17:41:25

- Mama
- Vaksötét
- Amikor kialszik a fény (Lights Out)
- Ház az utca végén

puzz 2017.02.05. 17:43:31

Hát, ez egy nagyon gyenge kis lista. pfff...

Behajtó70 2017.02.05. 19:54:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: sry, Polanskitól SEMMI nem férhet semmilyen listára, mivel Polanski jogerősen gyermekmolesztáló pedofil, csak a mégegyenlőbbek jogán cseszik hazamenni és leülni a 30 évét! Sajnálatos, hogy ehhez számos európai ország ad neki segítséget. Igazi liberalizmus, mi? Ahogy minálunk a többszörösen visszaeső drogos alkoholista életeket veszélyeztető stohl, aki mintha misem történt volna tovább színészkedik, a kollégái legnagyobb egyetértésével.

Erre jóérzésű ember csak köp egy erőset, s inkább továbbmegy, ahogy a kutyaszar mellett is el kell menni az orrfacsaró bűz miatt.

Duplaxiii 2017.02.05. 21:44:42

A listával semmi baj.
De a bulváros körítés... Hát az tényleg felzaklat.
Én is markolászom - a sörösüveget.
Én a hetvenes évek elején egy balatoni kertmoziban láttam az Androméda törzs-et. Kint telihold volt. Éjjel a ablakon beszűrödő kékes fény a film elejére emlékeztetett és akkor nagyon féltem.
És az nem is ilyen film. Tehát ez a félés-dolog szubjektív és életkor kérdése.
Ezek a filmek már felnőtt korban találtak meg és valójában pont a kiszámíthatóságuk miatt semmiféle hatással nem voltak rám. A félelemhez bele kell élnünk magunkat a dolgokba, ahhoz pedig pár ferdeszemű festett kislány már nem elég.

agarik 2017.02.05. 22:02:00

Szokjunk mán le a Zördögűzőrő', mer' uncsi babám!
A Csendes Domb pedig egy féltégla érzelemvilágával rendelkezik, még filmnek se nagyon nevezném, lévén alapvető történetmesélésre sem képes.
Ja, és a Ragyogás is egy értelmetlen hulladék.
A Rémálom...-szériából pedig tessék már ismerni is a részeket, ne csak rutinból betolni a címet, oszt ráb*szni hogy az 1.

A molyemberes film az ja, de valóban lehetne még itt pl.:
- Pumpkinhead (1)
- A pokol hét kapuja
- Gonosz halott (1 és/vagy 2 - az 1 jobb)
- A sötétség hercege

Stohl András 2017.02.06. 01:48:22

Nem ertem hogy maradhatott ki a kockasfulu nyul. Nagyon durva, ahogy az porgo fulu, vibralo allat egyszercsak a semmibol megjelenik.

commando 2017.02.06. 06:57:22

@Duplaxiii: Igen, egyetértek. Rengeteg lerágott csont van már, tele olyan sztereotípiákkal, amelyek már előre jósolhatóak. Ahogy haladunk a korban és a horror művészetében, egyre nehezebb valami eredetit előhalászni és filmre vinni. És valóban, ami számomra borzongató, esetleg félelmetes, más lehet, hogy csak mosolyog rajta. Smink, hangeffektek, fényjátékok képezik rengeteg horrornak az ijesztő voltát. Az Alien mind ötletében, mind kivitelezésében annyira új volt, hogy tényleg félelmetes volt. De azóta már hány bőrt húztak le róla? Szóval várok valami újra, valami igazán megdöbbentőre. De, könyörgöm, ne zombi legyen, mert abból már mindent láttunk. Némelyikben az élőhalottak inkább szánalmasak, mint ijesztőek.

"Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd" 2017.02.06. 09:15:32

@agarik: a szubjektivitás szépsége. Lehet, számodra uncsi az Ördögűző, de műfajilag megkerülhetetlen, és nagyon, de nagyon kevés film tud olyan elmekkel feszültséget kelteni, mint ez az alkotás. A mai filmek 80%-a shock-effekttel operál, élvezhetetlen és kiszámítható. Azt is megértem, hogy a Ragyogás értelmetlen szar számodra, van ilyen. Valaki meg laktózérzékeny. De az is ugyanaz a kategória, mint említettem.

Én speciel a Moyembertől hányok, de ez Richard Gere miatt van. Viszketek tőle, és tikkelek.

"Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd" 2017.02.06. 09:41:05

@Behajtó70: félreértés elkerülése végett, ez filmes téma, nem btk. Nyilvánvalóan igazad van vele kapcsolatban, de mint rendező, zseniális. Azért, mert 40 éve egy gyerekmodellell ki tudja, mit csinált, nem fogom bojkottálni a filmjeit, majd ha eljön az ideje, a Nagy Tervező eldönti, mit kezd vele, de a eset előtt is bőven kapott a élettől. De az Iszonyat, Rosemary..., Vámpírok bálja és a Kínai negyed attól még jó alkotások.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2017.02.10. 08:16:14

nekem tiszta vicces, hogy a lista 90%-a 2000-2004 közti, az összes japán tucathorrort felsorolva vagy azok remakejét, a Shutter 2. helye különösen vicces, pláne hogy az Ördögűző első helyét ezúttal sem tudta semmi megingatni

Insidous 1-2? Vicc

és közben meg nincs egy Rec? aminek avégén többet paráztam mint itt a legtöbb film teljes hosszán, vagy az már "egy másik műfaj"?

lényegében az egyetlen pozitívum a Megszólít az éjszaka

Trashmann 2017.02.11. 06:41:40

"Kéne egy olyan lista is, amit olyan állít össze, aki már elmúlt 30."

Ja, nekem is ez jutott eszembe. Látványosan hiányoznak a '60-as, '70-es évek
úttörő filmjei, pl.: Wicker Man, Two Thousand Maniac!, Wizard Of Gore, Witchmaker, stb.
A listában szereplő filmek alapján a szerzőnek komoly hiányosságai vannak horror filmek
terén és így tök felesleges listákat csinálni. Sorry.
süti beállítások módosítása