Movie Tank

Mintha ott lennél - Top10 filmen belül megelevenedő történetek

2016. november 20. - Sparrow

Mozikban az Éjszakai ragadozók, ami két történetet mesél el egy mozijegy áráért. A főhősnő ex-férje új regényét olvasva érzi úgy, mintha a cselekmény momentumai megelevenednének előtte. Miután megnéztem a produkciót, elkezdett járni az agyam korábbi filmélményeimen, és arra jutottam, hogy jó néhány mozgókép alkalmazta már ezt a történet a történetben jellegű narratív tendenciát. A címek egymást sorjázták a fejemben, ezért úgy döntöttem, hogy gondolataimat toplista formájában adom ki magamból.

Íme, véleményem szerint ezek lennének a legemlékezetesebb filmen belül megelevenedő történetek!

 

10. Creepshow - A rémmesék könyve (1982)

A megelevenedő történet forrása: a Creepshow képregény lapjai

Stephen King forgatókönyvéből a zombikirály, George A. Romero rendezett egészen szórakoztató szkeccsfilmet. A rövidebb történetekben a nagy íróra jellemző cinizmus keretein belül jelenik meg a bűn és bűnhődés elválaszthatatlan párosa, miközben hatékony maszkmesteri munkában láthatjuk érvényesülni a Romero-féle horror esszenciáját. Bővebben itt írtam a filmről.

creepshow_1.jpg

 

9. Jumanji (1995)

A megelevenedő történet forrása: a szereplők által játszott társasjáték

Kissé talán kilóg a sorból, hiszen ebben a filmben az elsődleges, illetve a másodlagos cselekmény összefolyik. A misztikus társasjáték életre hívja a résztvevők által kidobott kihívásokat, így hőseinknek mindenképpen végig kell haladniuk a játéktáblán, ha helyre akarják hozni a káoszt, amit akaratukon kívül teremtettek. Bővebben itt

jumanji.jpg

 

8. Frankenstein menyasszonya (1935)

A megelevenedő történet forrása: szóbeli elbeszélés

Mary Shelley, a Frankenstein-történet megalkotója megjelenik James Whale kultikus folytatásának első jelenetében, hogy férje és jó barátja kérésének eleget téve elmondja, mi történt, miután a falusiak rágyújtották a malmot a szörnyetegre. És bizony, ez az elbeszélés legalább annyira emlékezetes, mint az első. Erre részletesebben is értekeztem a filmről.

bride-of-frankenstein-bride-screaming.jpg

 

7. Az utolsó akcióhős (1993)

A megelevenedő történet forrása: Jack Slater vadonatúj akciófilmje

A Jumanji-hoz hasonlóan ebben a produkcióban is összekapcsolódik a való világ és a másodlagos történet folyama, hogy így az élmény még nagyszerűbb legyen. Arnold Schwarzenegger eljátssza önmagát, a legendás akciósztárt, aki nem színészként, hanem filmje egyik karaktereként találkozik egy fiatal mozirajongóval, hogy együtt állítsák meg a fiktív és az igazi világra egyaránt veszélyes gonosz erők előretörését.

last_action_hero2.jpg

 

6. Titanic (1997)

A megelevenedő történet forrása: szóbeli elbeszélés

James Cameron húsz év után is óriási sikernek örvendő klasszikus katasztrófafilmje azért vált emlékezetessé, mert a huszadik század legnagyobb tengeri tragédiájának hiteles adaptációja mellett megindító és őszinte romantikus történetet is nyújtott. Így a nézői élmény igazán komplex, még akkor is, ha egyesek talán túlságosan nyálasnak tartják.

titanic.jpg

 

5. Holtodiglan (2014)

A megelevenedő történet forrása: Kibaszottul csodálatos Amy naplója

David Fincher már megjelenésekor kultstátuszba emelkedett mesterthrillere a nagy rendező legemlékezetesebb munkáit idézi, hiszen gond nélkül emlegethetjük egy lapon a Hetedikkel és a Harcosok klubjával. A szövevényes, megrázó történet középpontjában egy nem semmi szociopata jellemrajz bontakozik ki, hogy a finálé végül belenyugvással vegyes tragikus atmoszférában váljon teljessé. És persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy Ben Affleck ezúttal úgy képes igencsak jól alakítani, hogy nem ő a film rendezője. Bővebben itt

gonegirl.jpg

 

4. A hét pszichopata és a si-cu (2012)

A megelevenedő történet forrása: forgatókönyvvázlatok

Martin McDonagh bizonyította, hogy az Erőszakikkal nem adott ki minden spirituszt magából, hiszen 2012-ben elhozta nekünk ezt a remek fekete komédiát. Alkotói válságban szenvedő forgatókönyvíró főhősünk veszélyes kutyarablási ügybe keveredik, miközben társaival próbálják sikerre vinni következő filmje szkriptjét. Ám a győzelem érdekében felül kell vizsgálni a vázlatokat. A Vietkong pszichopata történetét, a bosszúálló kvéker életútját és persze a brutális temetői mészárlás mibenlétét. A hollywoodi történetsablonok elsőosztályú paródiája, szórakoztató filmélmény.

sevenps.jpg

 

3. Halálsoron (1999)

A megelevenedő történet forrása: az egykori fegyőr memoárjának lapjai

Amikor Paul Edgecomb még fiatalon fegyőrként dolgozott, nagydarab fekete embert hoztak be a halálsorra. John Coffey, aki nevét nem úgy írja, mint a kávét, valóságos óriás, színtiszta izom, ugyanakkor meglehetősen egyszerű lélek. Nem egy gyilkos alkat. És mégis minden ellene szól, ám Paul és munkatársai a hosszú és fordulatos cselekmény során megismerik a fogvatartott igazi énjét és rájönnek, hogy semmi sem az, aminek elsőre látszik. Talán csak az aljas emberi kegyetlenség. Az mindig ugyanaz. Bővebben itt.

halalsoron_1.jpg

 

2. Watchmen - Az őrzők (2009)

A megelevenedő történet forrása: az egyik mellékszereplő által olvasott képregény paneljei

Egészen konkrétan az Ultimate Cut elnevezésű bővített verzióról van szó, ugyanis ebben a kiadványban kapott helyet az eredeti képregény emlékezetes mellékszálának animált adaptációja. A New York-i újságosbódé mellett ücsörgő fiatal srác izgalmas és hátborzongató kalóztematikájú képregényt olvas, amelynek paneljei megelevenednek a néző szemei előtt. A Watchmen hangulatos történetét remekül kiegészítő, tengeri túlélősztorival egybekötött pszichothriller már önmagában elég indok arra, hogy ezt az alaposan meghosszabbított verziót próbáljuk be a produkció fellelhető típusai közül.

pirate.jpg

 

1. Végtelen történet (1984)

 A megelevenedő történet forrása: A főszereplő Bastian által olvasott fantasy regény lapjai

Gyermekkorom egyik meghatározó filmélménye, ami nagy örömömre felnőtt fejjel újranézve is ugyanolyan hatásosnak tetszik, mint annak idején. A könyv, ami soha nem ugyanazt a történetet mondja el, folyamatosan alakul, változik, pont úgy, mint befogadója személyisége. A Végtelen történet csodálatos óda a történetmesélésről és a fantázia, az alkotószellem megőrzésének és fejlesztésének fontosságáról. Egy ilyen, napról napra kiüresedő, életidegen világban különösen megbecsülendő mozgókép. Ahogy azt részletesebben is kifejtettem errefelé.

never-ending-story_1.jpeg

 

Egészen biztos, hogy vannak még egyéb nagyszerű, történetet mesélve történetet mesélő narratívával rendelkező filmek, amiket kihagytam, így ne legyetek restek véleményezni a listát komment formájában! :-)

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr3911973072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lionking 2016.11.20. 22:03:13

khm...
"John Coffey, aki nevét úgy írja, mint a kávét..."

John Coffey, mint a kávé, csak máshogy írják !!!
épp minap volt valamelyik adón elég friss az emlék :)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2016.11.20. 22:22:24

@lionking: Tökéletesen igazad van, köszönöm, hogy szóltál! Javítottam. :)

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2016.11.20. 23:18:03

ahol Belmondo középszerű krimiszerzőt játszik, persze a főszerepben saját magával. ezt hogy lehetett kihagyni. "Sinclair vadállat módjára evezett, sikerült leráznia Karpov embereit." :)

Márk_Márk 2016.11.21. 01:03:09

Meg kellene tanulnod magyarul, mielőtt írásba fogsz, idióta.

gaszton42 2016.11.21. 06:50:03

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Bizony, a francia cime Magnifique, magyarul :A káprázatos, Emlékszem mennyire tetszett. Az volt benne a remek hogy az éppen írt könyve cselekményét aszerint módosította, átírta hogy épp mi történt vele a való életben.

Larry Silverstein 2016.11.21. 09:28:00

ebből láttam

jumanji - egész jó
utsó akcijóhős - egész jó
halálsoron - szar
titanic - szar

SanTa 2016.11.21. 09:35:21

Felforgatókönyv - Will Ferrellel
Adaptáció - Meryl Streep, Nick Cage
Felhőatlasz .... nem is tudom, hányszoros összemosódás
Julie és Julia - épp a minap ment valamelyik tévén

FlybyWire 2016.11.21. 09:45:25

@Márk_Márk: LOL, ez a hülye még mindig akív :)

2016.11.21. 12:52:15

Közönséges bűnözők?

Luighi 2016.11.21. 12:59:56

Nekem a ponyvaregény is ilyen, sztoriban sztori, sőt sztorik!
És mindez összekavart időfolyamban :-))))

Luighi 2016.11.21. 13:03:05

@short-shifter: A (Szigorúan NAGY betűve!) Halálsoron
szar!? (nem is mertem egy sorba írni a 2 szót!)
Még nem találkoztam EMBERREL akinek ne tetszett volna, vagy ne "kólintotta volna fejbe".
Ezután kíváncsi lennék a Te Top10-es (20-50) es filmlistádra. Legfeljebb megbánom ;-D
Vagy megtudom miket kerüljek el :-))))

Luighi 2016.11.21. 13:08:39

@Larry Silverstein: A (Szigorúan NAGY betűvel!) Halálsoron
szar!? (nem is mertem egy sorba írni a 2 szót!)
Még nem találkoztam EMBERREL akinek ne tetszett volna, vagy ne "kólintotta volna fejbe".
Ezután kíváncsi lennék a Te Top10-es (vagy akár 20-50) es filmlistádra. Legfeljebb megbánom ;-D
Vagy megtudom miket kerüljek el :-))))
Az előbbi címzésem mellément :-(

lionking 2016.11.21. 17:03:02

@Luighi: arról a picinke tényről nem is szólva, hogy az IMDB-n a Top 250-es listán ami ugye náluk a minden idők legjobb 250 filmje, a Halálsoron a 37-ik (tegnapi állapot szerint ) a "tesó" meg kb 10 éve vezeti a listát (aki nem tudná itt a Remény rabjai c. filmre utaltam)
Azonos író, azonos a rendező, szóval.. annyira nem lehet rossz mondaná egy olyan aki nem is látta, :)
Én láttam, nálam (mindkettő) top top film, illetve én előbb olvastam ezeket
Jut eszembe mekkora szívás volt, mert a Halálsoron-t kis füzetekben havonta jelentették meg, a zember az összes körmeit lerágicsálta mire megjött az újabb füzet.
Én kénytelen voltam az utolsó 4 vagy 5-öt összevárni mert nem óhajtottam halálba idegelni magam hogy mi fog következni.
Na utána meg sikerült 1 nap alatt az egészet elolvasni.
Igaz enni is alig maradt idő ezek után :)

Luighi 2016.11.21. 17:54:06

@lionking: És ha még arról a listáról (az ominózus Top250-ről) ki lehetne gyomlálni az agyonhájpolt sz*rokat (elnézést akinek a virágoskertjét taposom/porcelánboltját összetöröm
DE, SEM a Marvel és más képregényuniverzumok filmjei NEM kerülhetnének oda (legalábbis nem 1:1 arányú szavazattal, hanem legalább 10/100 as osztó után!Legfeljebb!). Ugyanez áll a szerintem maximum 1x nézhető (akkor is legfeljebb 18 éves kor alatt! :-D) SZ*RWARSZ és különféle koboldok filmjeire, mi több TRIlógiáira és még hosszabb (DE MINEK! a készítők mammon imádaton túl) "sorozataira".
Nos akkor tényleg NEM NAGYON nyúlna mellé senki, ha onnan válogatna filmet.
Nekem pl. Az Istenek Városa eléggé az élről ugyan nem jött be, de azért úgy is sokszor eszembe jut. Tehát máig hat!
Mindenkitől elnézést, ha a lelkecskéjébe rondítottam. Nem állt szándékomban, de a véleményem az ez. Legfeljebb az ifjú Sheldon Cooperek meg a Leonardök zúgolódnak. De az "eredetijeik" is kinőtték már ezt a korszakukat. Szerencsére. Megjegyzem nagyon nagy ász az Agymenők sorozat. Pl amikor betörtek hozzájuk és elvittek minden játékgépet, és játék sw.-t és a Sheldon percekig sorolta a helyszínelő rendőrnek milyen örökkévaló értékeit vitték el, nos az már már Oszkárért kiáltott! :-DDDD
Ugyanő mármint a Sheldon még egyáltalán nem "FARKAL" :-D (mint a Cooltúra filmben az egyik szereplő viszont igen, csak az öreg "pöckös" papa szerint keveset :-DDD viszont sokat agyal), de talán majdcsak felnő Ő is egyszer. Mint a többi képregényfilmrajongó! ;-)
süti beállítások módosítása