Movie Tank

Éjszakai hajsza (2015)

2015. július 12. - Sparrow

Néhány éve még nagyon érdekes volt Liam Neeson profilváltása. A műfajt korábban többnyire mellőző színész akcióhőssé avanzsált. A kis túlzással korszakalkotó Elrabolva, a feszültségtől duzzadó Non-stop, a tartalmas Sírok között, és az inkább túlélődrámaként jellemezhető Fehér pokol alátámasztották Neeson döntésének jogosságát, hiszen remek filmekről van szó. Viszont mostanra úgy tűnik, elmúlt a varázs. Az Elrabolva 3 kritikán alulira sikeredett, és sajnos az Éjszakai hajsza is a kevésbé minőségi vonulatot képviseli.

runall2.jpg

Jimmy (Liam Neeson) lecsúszott, megkeseredett szerencsétlen, aki alkoholmámorban tengeti mindennapjait. Évtizedek óta a maffia kötelékében dolgozik, nevéhez több, mint tucat gyilkosság fűződik, ám börtönbe mégsem került. Legjobb barátja és egyben főnöke, akiért bármit megtenne, a harminc éve talpon lévő, megfontolt és sikeres gengszter, Shawn Maguire (Ed Harris). Jimmy-nek van egy felnőtt fia, Mike (Joel Kinnaman), aki azonban még időben megszakította a kapcsolatot apjával, és az alvilággal. Sorsa és neve azonban utoléri, amikor limuzinsofőri munkáját végezve balhéba keveredik. Jimmy, hogy mentse fia életét, megöli a Mike életére törő gengsztert, aki azonban nem más, mint Shawn fia. A maffiavezér válaszlépése egyértelmű: Életre szóló barátság ide vagy oda, Jimmy-nek és Mike-nak pusztulnia kell.

Meglepően csábító nyitánnyal indít a film, Jimmy bevezetőmonológja rendkívül stílusosra, és tartalmasra sikeredik. Az alapkonfliktus felvázolása is eléggé megkapó, a klisék kezdetben életképes tálalásban elevenednek meg. Azonban már az első jelenetek során is érződik az a probléma, ami a játékidő második felére uralni kezdi az Éjszakai hajszát. A forgatókönyv tartalmaz jó néhány funkciótlan jelenetet, amelyek vagy fölösleges, az összképbe egyáltalán nem illő humorizálással, vagy erőtlen apa-fia érzelmeskedéssel próbálnak meghatni bennünket, ám végeredményben csak fárasztani képesek a néző kikapcsolódásra vágyó agyát. A cselekmény alapjaiban erőltetett, vagy ha híján vagyunk a tetemesebb nézői jóindulatnak, azt is mondhatjuk, hogy a történetvezetés logikailag nagyon ellentmondásos. A karakterek túl vannak a felszínességen, ám nincsenek igazán megfelelően kidolgozva. Jimmy és Mike kapcsolata száraz, Shawn és a főhős viszonya pedig súlytalan, nem dúl benne az a feszültség, ami például a John Wick hasonló felállását jellemezte. Mindemellett a lezárás túlságosan el van nyújtva, nagy összecsapás helyett csupán rövidke kergetőzést, majd egy tökéletesen fölösleges finálét kapunk.

runall.jpg

A forgatókönyv az, ami igazán gyenge, Jaume Collet-Serra rendező azért még mindig tud filmet csinálni. Persze, most sem kiemelkedő, hosszú távon is maradandó produktumról van szó, de az a tempós, feszült zúzás, ami jellemezte a Non-stop koreográfiáját, megtalálható az Éjszakai hajszában is. A karmester ahol csak tudja, nagy sebességen pörgeti a cselekményt, miközben igyekszik emlékezetes akciójeleneteket összeütni. Utóbbiak közül jó néhány unalomba, és túlnyújtottságba csap át, akadnak azonban szépen megkomponált durvulások. Az operatőri munka egészen remek, kevés a kamerarángatás, a képsorok többnyire átláthatóak, és a vágás sincs eltúlozva, sőt, még a zene is elmegy egynek. Igazság szerint Jaume Collet-Serra véleményem szerint meghatározó akciófilmet is alkothatna, amennyiben végre hozzávágnának egy igazán jó forgatókönyvet (a Non-stop közel volt, de az inkább thriller).

Liam Neeson még mindig szimpatikus marcona halálosztóként, de az Éjszakai hajszában már nagyon érződik, hogy ez a karakter maholnap már tényleg véglegesen elfogy. Néhol már ebben a filmben is inkább közelmúltbeli önmaga stílusos paródiájának tűnik a főszereplő. Joel Kinnaman egész jól helytáll, de őt is inkább egy komolyabb szerepben nézném meg, hiszen a The Killing-ben bizonyította, hogy a csúnya nézésen túl is van tehetsége. Ed Harris természetesen igazán hitelesen hozza a főgonoszt, kár, hogy a nagyon gonosz keménykedésen kívül nem kap túl sok teret.

Az Éjszakai hajsza nem jó film, de annyira nem is rossz. Több is lehetett volna belőle, leginkább a forgatókönyvön bukott el a projekt. Az akciózó Liam Neeson kedvelői azért mindenképpen tegyenek vele egy próbát! 5,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr917619398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása