Movie Tank

John Wick (2014)

2014. november 07. - Sparrow

Keanu Reeves filmszínészi karrierje nem kicsit gyengélkedett az utóbbi években. Az úriember a Kamera által homályosan óta nem rakott le az asztalra semmi olyasmit, amire a nézőközönség igazán felkapta volna a fejét. Az Amikor megállt a Föld gyenge muzsika lett, és habár a 47 Ronint még nem láttam, állítólag az sem egy nagy durranás. Eme két címen kívül pedig olyan alkotásokban vállalt szerepet a színész, amelyekről valószínűleg csak azok hallottak, akik Reeves megszállott rajongói. Ráfért már valami ütős mozi hősünkre, ez vitathatatlan.

És habár a John Wick nem tökéletes, ütősnek, bizony, bitang módon ütős!

john wick.jpg

John Wick (Keanu Reeves) elveszíti feleségét. A temetés után azonban csomagot kap, ami az eltávozott asszony által a vég pillanata előtt nem sokkal feladott búcsúajándékot rejti. Egy kiskutyát. Egy utolsó, élő, lélegző emléket a szeretet nőtől, hogy a magára maradt férfinak ne egyedül kelljen szembenéznie a gyász komor fájdalmával. John őszintén örül új lakótársának, ám miután vitába keveredik az orosz maffia főnökének (Michael Nyqvist) fiával (Alfie Allen), az gyermeteg felindulásból, gorilláival karöltve rátör hősünkre az éjszaka közepén. Johnt szarrá verik, az autóját ellopják, a kutyust pedig a gengsztercsemete kegyetlenül kivégzi. Azonban a srác nem volt tudatában, hogy kivel baszakszik. John Wick ugyanis, mielőtt felesége jó útra térítette, a maffia legbrutálisabb bérgyilkosa volt, aki még azokat a lehetetlen szituációkat is képes volt megoldani, amelyekbe mindenki másnak beletört a bicskája. És most elvették tőle az imádott, eltávozott asszony búcsúajándékát... Kell még ragozni?

A rendezőpárost alkotó Chad Stahelski és David Leitch első direktori megmozdulását láthatják azok, akik jegyet váltanak erre a bosszúfilmre. Az urak korábban a kaszkadőri feladatok környékén jeleskedtek a különböző mozgóképes alkotásokban. És ez utóbbi nagyon meglátszik a John Wick-en. Mert ez a két fickó ismeri az akció műfajának minden csínját-bínját, tudják mi fán terem a látványos öldöklés, a nézőt a székbe tapasztó zúzás. A John Wick akciójelenetei a The Raid: Redemption seggét verdesik, hiszen az utóbbi évek egyik leglátványosabb durvulássorozatát nézhetjük végig, ráadásul kiváló hangmérnöki munka kíséretében. Nincs kamerarángatás, az akciójelenetek szépek, tiszták, jól kivehetőek, és nagyon, de nagyon brutálisak. Teljes mértékben indokolt a 18-as karika, ugyanis John Wick nem finomkodik, vérre szomjazik, és kegyetlenül végez mindenkivel, aki az útjába kerül. A bosszúhadjáratot elsőosztályú filmzene, és kiváló betétdalválasztások kísérik, tehát tombol a hangulat, ami a változatos, élénk színeket felvonultató képi világ által válik teljessé.

john wick2.jpg

Mindennek a kutya a kulcsa. Ezek a mocsok készítők profin érintik meg a szívedet, ahonnan erős érzelmeket bányásznak elő. Komolyan mondom, megtalálták a forgatáshoz a világ legaranyosabb négylábúját. Elképesztő, hogy milyen zsigeri gyűlöletet érzel, amikor szegény állatot meggyilkolják. Innentől kezdve kenyérre vagy kenve, a mű megnyert magának. A főhősnek való szurkolással nem lesz gond. Mert erőteljesebb a kép így, hogy nem a konkrét embert, a szeretett nőt vették el Johntól, hanem az emlékét próbálták megölni. A reményt adó emlékezés az, amire a maffiacsemete ráront, és ez az, ami kegyetlenül felbőszíti az egykori bérgyilkost. És innentől kezdve láthatjuk, ahogy John visszatér a sakktáblára, megfigyelhetjük, ahogy régi ismerősei üdvözlik. Mindenki ismeri, és mindenki féli. Túlzás túlzás hátán. Egy ember a hadsereggel, az egész orosz maffiával szemben. Túlzás, de az ilyen hősök miatt ülünk be bosszúfilmet nézni a moziba. Az eltúlzott hatalommal bíró, piszkos kezű, vérengző lovagok miatt. És John Wick ebbe a kategóriába tartozik. Bosszúja megállíthatatlanul száguld előre, és habár akadnak erőltetett momentumok, sablonok, és logikátlanságok, az élvezeti érték nem csökken jelentősen, a filmélmény fantasztikus. Egy bizonyos pontig... Ugyanis a készítők olyan bitang profizmussal szaladnak el a tökéletes befejezés mellett, hogy az nemes egyszerűséggel felháborító. Mert a John Wick-nek jól állt volna a nyitott befejezés, ám ehelyett a készítők erőltetett módon, mindenáron elvarrják az összes szálat, aminek tucatnyi fölösleges jelenet, és egy illúzióromboló, röhejes zárókép lesz az eredménye.

Keanu Reeves nagyon jó a címszerepben. Kiválóan hozza a kőkemény, érzelmileg durván megsebzett gyilkológépet, arcjátéka szinte tökéletes. Azonban Michael Nyqvist a gárda legjobbja, ugyanis a svéd színész remekül működik a főhőst félő, visszafogott gengsztervezér szerepében. Itt van még Willem Dafoe is, aki azonban csalódást keltően vérszegény produktumot prezentál, és a Trónok harcából ismert Alfie Allen sem nyújt semmi maradandót. Adrianne Palicki pedig azért kell a filmbe, hogy legyen egy bombanő, akivel a főhős háromszor annyi ideig birkózik, mint a kigyúrt orosz gyilkosokkal.

Összegzésképpen nyugodt szívvel elmondható, hogy jó ez a film. Akciórajongóknak nagyon erősen ajánlott, a bosszúmozik szerelmeseinek pedig egyenesen kötelező. Történetileg nem nyújt sok újdonságot, ráadásul az utolsó 20 perc kész tragédia, de azok az akciójelenetek... Azok fergetegesek! Keanu Reeves pedig végre visszatért! 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr956872091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása