Movie Tank

2013-Évértékelés: TOP10 Legjobb Női Főszereplő

2014. január 24. - Sparrow

Kétségtelen, hogy ebben a kategóriában nem volt olyan erős a mezőny, mint a férfiaknál, viszont az is biztos, hogy ettől még számos igazán emlékezetes női alakítást láthattunk, amiket főszerepekben produkáltak a hölgyek. Lássuk a legjobb tízet!

side_effects_interview_rooney_mara.jpg

10. Vera Farmiga - Démonok között

the-conjuring-vera-farmiga-300x257.pngJames Wan filmjét akár 2013 legtúlértékeltebb mozgóképeként is aposztrofálhatnánk ( ez nem azt jelenti, hogy a film nem jó, csupán közel sem annyira minőségi, mint amekkora dicséretorkánnal jutalmazták mindenfelé ), viszont az elvitathatatlan a produkciótól, hogy a színészgárda tagjai szívüket-lelküket beleteszik a karakterekbe. Vera Farmiga egyértelműen kimagaslik a színészi csapatból, hiszen tankönyvbeillő módon, különös ridegséggel és titokzatossággal mutatja be a látó Lorraine Warren karakterét, és kiválóan érzékelteti ezt az egyszerre szánni való, ugyanakkor valahol irigylésre méltó figurát. A filmről itt értekeztem bővebben. 

9. Rosario Dawson - Transz

Rosario-Dawson-in-Trance-008.jpgNem, nem az egész testes meztelenkedés miatt... Tényleg nem! Vagy legalábbis közel sem csak azért. Az biztos, hogy bitang erős karaktert írtak a színésznőnek a készítők, egyértelműen Dawson eddigi karrierjének legnagyobb kihívása volt ez a szerep. És amilyen mesteri könnyedséggel veszi az akadályt, az nemes egyszerűséggel csodálatra méltó. A hátborzongató érzelmi változásokat tankönyvbeillő minőségben jeleníti meg a színésznő, és tényleg félelmetesen mutatja be, ahogy a kezdetben eszközként használt hipnotizőr kimutatja foga fehérjét. 2013 egyik legjobb filmjéről itt bővebben. 

8. Scarlett Johansson - Don Jon

scarlett_johansson_don_jon_promotional_stills_3OogwURp.sized.jpgIgen, a Don Jonnak egyértelműen a női szereplők képezik a legnagyobb pozitívumát. Julianne Moore mellett a női főszereplő Scarlett Johansson is parádésan hozza a tulajdonképpen eléggé egyszerű, de itt-ott azért alaposan megbolondított karaktert. Ezelőtt talán még soha nem adtak ekkora kibontakozási teret a színésznőnek, ám Joseph Gordon-Levitt döntését a színésznő maximálisan meghálálja. És igen, végső soron azért olyan nagyszerű Johansson a Don Jon-ban, mert sokkal többet hoz ki a karakterből, mint amennyi abban eredetileg rejtőzködött. Itt bővebben a filmről.

7. Julia Louis-Dreyfus - Exek és szeretők

Julia-Louis-Dreyfus-Enough-Said_gallery_primary.jpgNem egy széles körben ismert színésznőről beszélünk, de tény, hogy a James Gandolfini mellett az Exek és szeretőkben nyújtott alakításával méltón vívta ki magának a figyelmet, és a Golden Globe - jelölést. Elsősorban Louis-Dreyfus kiváló arcjátékát emelném ki, amivel eléri, hogy alakítása egyedi legyen, pont úgy, ahogy valamelyest Nicole Holofcener rendezése is egyedinek mondható a romantikus vígjátékok kategóriáján belül. Földhözragadt, emberközeli, kedves, és egy kissé szatirikus módon hozza karakterét a főszereplőnő, és abszolút méltó párja Gandolfininek. Itt bővebben.

6. Rooney Mara - Mellékhatások

rooney-mara-side-effects.jpgValósággal félelmetes a színésznő játéka ebben a Steven Soderbergh-filmben. A depresszióban szenvedő főhősnőt a film nyomasztó hangulatához alkalmazkodva távolságtartóan, ridegen, hátborzongatóan kelti életre. Nyilvánvaló, hogy Mara A tetovált lányban nyújtotta élete alakítását, és ez talán már örökre így is marad, de a Mellékhatásokban mutatott teljesítményével, még ha alulról is, de erősen ütögeti a David Fincher-műben produkált parádézását. A filmről errefelé bővebben.

5. Olivia Wilde - Ivócimborák

114005_003.jpgHát igen, így néz ki, amikor a rendező inkább kicsit a háttérbe vonul, és hagyja, hogy a színészek valamivel önállóbban alakítsák a jeleneteket. Az Ivócimborákban rendkívül magas az improvizációk aránya, és ezt természetesen Olivia Wilde használja ki a legjobban. Azt persze eddig is tudtam, hogy kiemelkedően tehetséges színésznőről van szó, de hihetetlen, hogy az improvizáció, illetve a forgatás alatt bevitt alkohol mennyi plusz energiával ruházza fel Wilde-ot. Egyértelműen az arcjáték az, amit elsősorban ki kell emelnem a hölgy tárházából, ugyanis hihetetlenül erőteljes az a rendkívül változatos érzelmi skála, amit végigzongorázik az Ivócimborák cselekménye során. Maradandó alakítás 2013 egyik meglepetésfilmjében.

4. Emma Thompson - Banks úr megmentése

saving-mr-banks-3.jpgIgazán erőteljes filmélményt nyújt  John Lee Hancock mozgóképe, és ez nagyon nagy részben a színészgárdának köszönhető. P.L. Travers és Walt Disney párharca a filmadaptáció mikéntjének kérdése körül tökéletes szimmetriában van Tom Hanks és Emma Thompson a filmben produkált színészi egymásra licitálásával, amelyből végül, ha csak egy hajszállal is, de a színésznő kerül ki győztesen. Thompson minden ízében mélyen magával ragadó játékot mutat be, a megkeseredett írónő érzelmeit szívbemarkoló hitelességgel mutatja be. Csak tiszteletet és töménytelen mennyiségű dicséretet érdemelhet a Banks úr megmentésében nyújtott játékáért. A filmről itt bővebben.

3. Cate Blanchett - Blue Jasmine

blue-jasmine_0.jpgWoody Allen megadta a lehetőséget Blanchettnek, aki azt maradéktalanul ki is használja és egyértelműen élete alakítását nyújtja a Blue Jasmine című A vágy villamosa-átiratban. Ebben a különös dramedyben a színésznő fantasztikus hitelességgel mutatja be Jasmine karakterét. Külön kiemelendő, hogy a színésznő remekül alkalmazkodik a figura kissé karikatúraszerű jellegéhez, és eme színészi parádénak köszönhetően nem tudjuk eldönteni, hogy szeressük, utáljuk, avagy szánjuk-e a főhősnőt. Tényleg vérprofi alakítás! A filmről itt írtam.


2. Sandra Bullock - Gravitáció

sandra-bullocks-new-movie-gravity-is-an-extreme-4-d-thrill-ride.jpgNemes egyszerűséggel lenyűgöző az a teljesítmény, amit a színésznő produkál Alfonso Cuarón sci-fijében. Különösen nagy szó az, hogy Bullock a produkció jó részében tetőtől talpig szkafanderben parádézik. Hitelesen mutatja be a nőt, aki üres földi élete elől a világűrbe menekül, és ott, a végtelen feketeségben találja meg az élet értelmét: a küzdeni, és a győzni akarás erejét. Az Oscar-díjas színésznő hihetetlenül erőteljes drámai jeleneteket generál, és gyakran csal könnyeket a néző szemébe. Egy remekül megírt figura őszinte, megrendítően mélyreható bemutatását produkálja Sandra Bullock. A Gravitációról itt bővebben.

1. Amy Adams - Amerikai botrány

amy-adams-american-hustle.jpgDavid O. Russell filmjének nagyon nagy erőssége a fantasztikus színészgárda, azon belül pedig a hölgyeket lehet különösen kiemelni. Jennifer Lawrencet már láthattátok a női mellékszereplők élén, és a főszereplők kategóriáján belül is egyértelmű tény, hogy Amy Adams toronymagasan veri a mezőnyt. Jó, Bullock azért közel van hozzá, de a többiek nagyon lemaradnak. Amy Adams egészen egyedi színészi tárházzal rendelkezik, és Sydney figuráját is a tőle megszokott titokzatos megközelítéssel kelti életre. Végig érezhető, ahogy a remekül megírt karakter komplikált érzelmi világának különböző tölteteit tökéletes összhangban adagolja a színésznő. Remek arc- és hangjáték jellemzi alakítását, továbbá példátlan ügyességgel aknázza ki természetes szépségét. A filmről itt írtam bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr515775514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása