Movie Tank

2013-Évértékelés: TOP10 Legjobb Férfi Főszereplő

2014. január 24. - Sparrow

A négy színészkategória közül abszolút a férfi főszereplők mezőnye volt a leggazdagabb minőségi alakítások terén a tavalyi év során. Számos felbecsülhetetlen művészi értékű, magával ragadó, egyedi, és letaglózó hatású játékkal örvendeztettek meg minket az urak. Ezúttal tényleg nagyon nehéz volt összeszedni a tíz legjobbat, és habár a dobogó betonbiztos volt, a többi helyezett rangsorolása azért komolyan megizzasztott. Íme!

Jude_Law_goes_cockney_and_takes_his_clothes_off_in_trailer_for_Dom_Hemingway.jpg

10. Chiwetel Ejiofor - 12 év rabszolgaság

rs_560x415-130716071918-560.12slave.jc.jpgTovábbra sem értem, hogy ez a kivételesen tehetséges fiatalember miért csak most robbant be a köztudatba. Amit viszont biztosan tudok, az az, hogy ha másért nem is, de a 12 év rabszolgaságban nyújtott lehengerlő alakításáért örökre emlékezni fogunk rá. Nagyon emberi karaktert kellett Ejiofornak bemutatni, és nem csak ezzel a feladattal birkózott meg tökéletesen, hanem Solomon Northup szenvedéssel kövezett, lehangoló útját is olyan hitelesen prezentálja, hogy abba nem lehet nem beleborzongani. A filmről itt bővebben.

9. Robert Redford - Minden odavan

robert-redford-all-is-lost-625x.jpg w=620&h=349&crop=1.jpg"All is lost here..." A férfi aki mindent elveszített, akinek már alig van miért élnie, aki arra a bizonyos feléje nyújtott kézre vár. Mindez hajótöréses szimbólumok és egy lenyűgöző monológ formájában a tudtunkra adva. Ám sokkal kevesebb lenne ez a produkció, ha nem a zseniális Robert Redford játszaná a főszerepet. Egy-egy szó hagyja csupán el a száját a film alatt, azok is ritkán érkeznek, de amúgy teljesen némán játssza végig az egész produkciót. Ám nem is kell fölösleges szöveg, hogyha az ember akkora színész, mint ez az úriember. Lenyűgöző, minden tekintete és arcrezdülése elmesél egy történetet erről a kétségbeesett figuráról. A Minden odavan kapcsán megfogalmazott hülye következtetéseim tömkelegét erre találjátok.

8. Christian Bale - Amerikai botrány

Christian-Bale--American-Hustle.jpgAzt A gépész óta tudjuk, hogy Christian Bale bármilyen fizikai elváltoztatásra hajlandó egy filmszerep érdekében, és ezt ezúttal is bizonyítja, hiszen az Amerikai botrány Irvingjének kedvéért tekintélyes pocakot növesztett ( képzeljétek, hogy kellett zabálnia Batman után... ), ráadásul még a haját is engedte alaposan szétkúrni. Persze mindezt annak érdekében, hogy a lehető leghitelesebben tudja életre kelteni a csalómestert. És valóban, Bale az első perctől kezdve elveszik a figurában, értem ezt úgy, hogy egyik korábbi karakterére sem lehet ráismerni. Hihetetlenül eredetien hozza a figurát, a lehető leghitelesebben hasonul hozzá, és értékes tagja lesz a rendkívül impozáns színészgárdának. Itt bővebben.

7. Matthew McConaughey - Mielőtt meghaltam

mmc-dallas.jpgEzúttal McConaughey is hajlandó volt a testi változásra, ugyanis rémesen lefogyott, hogy a napról napra élő, AIDS-beteg, illegális gyógyszerelosztó központot alapító rodeó-mániákust életre keltse. Persze, a fogyás itt is csupán az első lépés volt, ahhoz, hogy a színész ismételten megtudja mutatni, hogy a személye irányában támasztott előítéletek alaptalanok voltak, ugyanis ha akar, tud remek drámai színész is lenni. A Golden Globe talán egy hangyányit túlzás volt, de az mindenesetre biztos, hogy meg kell dicsérni az úriembert, hiszen félelmetes hitelességgel képes azonosulni karaktere személyével, és ezzel nagyban emeli a film össz-színvonalát. Itt bővebben.

6. Tom Hanks - Phillips kapitány

Captain-Phillips.jpgSajnos Hanks már nem fért be az Oscar-jelöltek közé, ami számomra meglepetés-számba megy, ugyanis, habár tényleg sok volt idén a remek alakítás, azért nem gondoltam volna, hogy pont őt hagyják ki. Phillips kapitányként Tom Hanks megmutatta, hogy miért is ő korunk egyik legnagyobb színészóriása. Teljes mértékben levedlette saját bőrét, és belépett az idegen karakter lelki-szellemi világába, így elérve, hogy a néző ne úgy tekintsen rá, mint Tom Hanksre, aki színészkedik, hanem Tom Hanksre, aki két órára átalakult Richard Phillips kapitánnyá. Itt bővebben.

5. Daniel Brühl - Hajsza a győzelemért

Rush-Bruhl-1-Copy.jpgKezdjük azzal, hogy itt a castingot is nagy dicséret illeti, ugyanis keresve se lehetett volna Daniel Brühl-nél megfelelőbb aktort találni Niki Lauda megformálásának feladatára, ugyanis a színész külsőre valóban nagyon hasonlít a Forma-1-es legenda fiatalkori énjére. Ezen túl ráadásul az életrajzi filmben valaha látott egyik leghitelesebb játékot produkálja ez a lenyűgöző tehetség. Minden mozdulata, arcrezdülése, de még a hangjátéka is maximális precizitást, és hihetetlen mennyiségű energiabefektetést tükröz. Itt bővebben.

4. Hugh Jackman - Fogságban

prisonerstr2620.jpgMost zsinórban három olyan színész következik, akiket méltatlanul mellőztek a Globe-ról és az Oscar-jelöltek listájáról egyaránt. Az első közülük Hugh Jackman, aki Denis Villeneuve nyomasztó thrillerjében élete eddigi legjobb alakítását hozza. Keller Dover, a kétségbeesett apa szerepében a színész hátborzongatóan hatásos játékot produkál. Nemcsak hogy lenyűgöző, de egyenesen tiszteletreméltó a Jackman által bemutatott mély átszellemülés. Dover pokoli érzelmi tortúráját a színész lenyűgözően alkalmazza annak érdekében, hogy a film amúgy is depressziós, szürke hangulatát még idegtépőbbé tegye. Itt bővebben.

3. Jude Law - Dom Hemingway

movies-dom-hemingway-jude-law-richard-e-grant.jpgHogy miért van ennyire mellékvágányra helyezve a Dom Hemingway, arról fogalmam sincs, hiszen egy rendkívül színvonalas fekete komédiáról beszélünk, amiben ráadásul Jude Law élete alakítását nyújtja. Fantasztikusan kelti életre ezt a minden ízében őrült figurát, az isteni Dom Hemingwayt, a legnagyobb suttyót, akit valaha megszült a Föld, és közben hibátlanul érzékelteti a karakter morbid poénkodásba ágyazott tragédiáját, ami nemes egyszerűséggel szívszaggató, így a harsány röhögés közben néha arra is van esélyünk, hogy megkönnyezzük a gengszterfilmek egyik legalávalóbb, ámde rendkívül szimpatikus alakjának sorsát. Erre bővebben. 

2. James McAvoy - Mocsok

filth-main.jpgMcAvoy hamarosan klasszikussá váló alakításával kapcsolatban két dologra nem találok szavakat. Az egyik az, hogy a sok büdös sügér a Hollywood Foreign Press-nél, és az Akadémiánál hogy az istenbe volt képes kihagyni a jelöltek közül ezt a skót fiatalembert. A másik problémakör pedig nem más, minthogy rendszerint súlyos fejfájással fetrengve végzem, hogyha megpróbálok rájönni, hogy McAvoy hogyan volt képes ennyire mély, ilyen tartalmas, és ilyen mértékben csontig hatoló, egyenesen hátborzongató játékot produkálni. Én tudtam a Mocsok előtt is, hogy tehetséges a srác, de amit itt csinál, emberek, az egyszerűen definíciója kéne, hogy legyen az Oscar-díjas alakításnak. Nem is mennék bele komolyabban, mert akkor sosem térnék rá az első helyezettre, kattintsatok ide bővebb elemzésért.

1. Leonardo DiCaprio - A Wall Street farkasa

Wolf_Of_Wall_Street.jpg.CROP.rectangle3-large.jpgŐ már megkapta a glóbuszt, és szabályos pofátlanság lenne, hogyha az Oscar-szobrot nem adnák oda DiCapriónak. Olyan mértékben azonosul a karakterével ez a fantasztikus aktor, hogy én a film nézése közben szinte megfeledkeztem arról, hogy színészi játékot látok, teljes mértékben képes voltam elhinni, hogy Jordan Belfort csak nagyon hasonlít Leonardo DiCaprióra. Három órán át egyetlen jelenetben sem lóg ki a lóláb, Leo pazar arcjátékkal, és mély átszellemüléssel parádézza végig a maratoni játékidőt, és nagyban szerepet játszik abban, hogy akár még újabb 180 percig néznénk Martin Scorsese remekművét, miután az véget ért. Itt bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr65774965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2014.01.24. 19:03:14

"sok büdös sügér" - hát ezt imádtam! És ha megengedsz egy észrevételt (tudod, a világ legokosabb embere a kommentelő): az az érzésem, hogy még nem mered úgy istenigazából elengedni magad. De időnként azért sikerül és ezek a bejegyzések legjobb pillanatai. Ha rosszul látom, felejtsd el, ha jól, akkor engedd magad szabadjára és több "sok büdös sügér"-t a népnek! D Amúgy nagyon jó ízléssel válogatod össze ezeket a toplistákat, csak gratulálni tudok hozzájuk!

Phxmike 2014.01.25. 10:45:41

Tulzasok halmaza. Kommenteid szerint majd mindenki elete alakitasat hozza. Kicsit boviteni kene a szotart vagy megnezni meg tobb filmet hogy meglatsd a kulonbsegeket az elete alakitasa meg a csak egy film volt kozott. A Philips kapitany egy unalmas hulyeseg volt ha a film hiteles es tenyleg igy csinaljak az eletben is kalozok ellen akkor nagyon benan vannak megszervezve...Ezt a benasagot viszont jol mutatta be. Mivel a film is az.
süti beállítások módosítása