Movie Tank

2013-Évértékelés: TOP10 Legjobb Látvány

2014. január 21. - Sparrow

A moziba járás egyik fontos oka, hogy sok olyan filmet készítenek, az idő előrehaladtával annál inkább, amelyek olyan vizuális élményt nyújtanak, ami csak a nagy vásznon képes teljes valójában érvényesülni. Persze, bizonyos látványelemek, így a sminkek, jelmezek, díszletek, a tévéképernyőn is kellő hatással bírnak, ám a grandiózus csatajelenetek, az operatőri bravúrok, és a pazar vizuális effektek jobban megtalálják a nézőt a sötét moziteremben. Legyen szó akár otthoni, akár mozis élményről, 2013 bőven hozott magával emlékezetes vizuális megvalósításokat. Lássuk a 10 legjobbat!

o-CHINA-IRON-MAN-3-facebook.jpg

10. Croodék

The-Croods.jpg

Az őrzők legendája óta nem láttam ilyen gyönyörű animációt. Magával ragadó színvilág, energikus képsorok, dinamikus jelenetek jellemzik a filmet. Ráadásul a különböző karakterek, és az érdekes, továbbá nagyon kreatív ősállatok kidolgozása is fantasztikusra sikeredett. A finálé látványorgiájáról pedig már ne is beszéljünk. A filmről itt írtam bővebben.

9. Thor: Sötét világ

2013-movie-preview-thor-the-dark-world.jpg

Thor második önálló kalandja alaposan ütött, és ebben a lenyűgöző látványvilágnak is fontos szerepe volt. Asgard ezúttal is gyönyörű szép, a sötét elfek búvóhelye pedig maga a csoda, igazi mestermű, iszonytató senki földje, egy valóban gonosz hely, és a maga sötét energiájában fantasztikus a vizuális megvalósítása. Mindemellett pedig a különböző jelmezek és maszkok is illeszkednek a történet világába, és ha ez mind még nem lenne elég, a végén kapunk egy minden ízében lehengerlő finálét. A filmről itt írtam bővebben.

8. Vasember 3.

Iron-Man-3.jpg

A valaha készített egyik leglátványosabb jelenet kerekedett ki abból a képsorból, amelyben a Mandarin emberei ízzé-porrá zúzzák Tony Stark sziklafalba épített luxusvilláját. Persze mindezen túl a számos különböző páncél és látványos akciójelenet is segít a Vasember 3. részét igazán emlékezetessé, és vizuálisan magával ragadóvá tenni. A filmről bővebben itt írtam.

7. Elysium

11800_2.jpg

Azt már a District 9 esetében is láthattuk, hogy Neill Blomkamp-nak páratlan vizuális érzéke van. Ezt az Elysiumban is kamatoztatja, hiszen azon túl, hogy a pusztuló Los Angeles és a Mennyeket megtestesítő Elysium között húzódó kontraszt vizuálisan szinte elsöprő, a produkció lenyűgöző akciójeleneteket, pazarul megoldott vérorkánt, és számos izgalmas futurisztikus kütyüt is szolgáltat. A filmről bővebben itt írtam.

6. Feledés

oblivion-drone-faceoff.jpg

Claudio Miranda valóságos csodát művelt ebben a filmben, hiszen olyan lenyűgöző operatőri megoldásokat, és szemkápráztató beállításokat alkalmaz, amelyekben minden apró környezeti részletet felhasznál a teljes hatás érdekében. A háború utáni bolygó látványterve valami fantasztikus, a darabjaira hullott Hold baljóslatú látványa 2013 egyik legkreatívabb képe, ráadásul a különböző futurisztikus fegyverek és járművek is okot adnak a csodálkozó szájtátásra. A filmről itt írtam bővebben.

5. Sötétségben - Star Trek

star-trek-into-darkness-new--hd-wallpaper-wall.jpgTyű, micsoda vizuális effektekkel soroz ez a film. A gyönyörű színhasználattal és kreatív látványtervvel operáló nyitójelenet még csak a kezdet, hiszen nagyon sok izgalmas, dinamikus, és magával ragadó jelenet vár még ránk. Az összképet pedig a finálé koronázza meg, ami egész egyszerűen lélegzetelállító. A filmről itt írtam bővebben.

4. Tűzgyűrű

pacific_rim-1.jpg

Ha van elég türelmünk kivárni azt, ami miatt eleve megakartuk nézni Guillermo del Toro alapos csalódást okozó művét, név szerint, a robotok kontra óriásszörnyek összecsapásokat, akkor maradandó élményben lesz részünk. A Jaegerek és a Kaijuk óriásiak, kidolgozásuk kreatív és változatos, a gondosan vágott harcok pedig fantasztikusak. Kevés az ilyen jelenet a műben, de ami van, az legalább hosszú és velős. A filmről bővebben itt olvashattok.

3. Az acélember

Superman-Intro.jpg

Nem is volt kérdés, hogy Zack Snyder remekműve feljut-e a dobogóra. A direktor minden téren hozta azt, amit elvártunk tőle, látvány témakörében pedig abszolút. A gyönyörű, dinamikus színhasználattal operáló fényképezésen túl olyan grandiózus, monumentális csatajeleneteket varázsolt a vászonra Snyder, amik minden egyes moziba járót le kellett volna, hogy nyűgözzenek. A filmről bővebben itt írtam.

2. A hobbit: Smaug pusztasága

the-hobbit-the-desolation-of-smaug-review.jpg

Hát ahogy az kurva sárkány kinéz! Azt hittem lehidalok, amikor Smaug kiterjesztett szárnyakkal kimagasodott az aranytengerből, és engedte, hogy teljes valójában megcsodáljam. Ilyen fantasztikus CGI-lényt még nem hordott mozi a vásznán. Lenyűgöző! Persze, Peter Jackson művének minden apró részlete, Középfölde a Smaug pusztaságában látható minden egyes lénye fantasztikusan van kidolgozva, és az operatőri munka is tankönyvbeillő. Természetesen muszáj megemlítenem a hordós üldözős jelenetet, ami tényleg 2013 egyik legmaradandóbb képsora. A filmről erre találtok hosszabb elemzést.

1. Gravitáció

gravity-debris.jpg

Oké, tudom, hogy nem az első helyezett miatt nyitottátok meg a posztot, hiszen a lista győztesének kiléte valószínűleg egyértelmű volt, de azért ettől függetlenül engedjetek meg néhány méltató szót. A Gravitáció minden téren mestermű, de látványilag aztán nagyon! Részletgazdag látványterve van a filmnek, Emmanuel Lubezki pedig remekel, mint operatőr, így a tökéletes vizuális effektekkel kiegészülve a végeredmény egy abszolút monumentális, magával ragadó filmélmény, amit ha nem néztél meg moziban, akkor nagyon rácsesztél. Itt bővebben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr435764902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.22. 10:21:50

nálam is a gravitáció lenne az első, de a második a tűzgyűrű simán.
süti beállítások módosítása