Movie Tank

Az elfojtott szexualitás követei - Top15 vámpírfilmek

2016. december 03. - Sparrow

Mozikban az Underworld Vérözön címre keresztelt legújabb epizódja, ami az eddigi vélemények alapján nem aratott osztatlan sikert, ezt pedig nem szalonképesen úgyis megfogalmazhatjuk, hogy sokak szerint kifejezetten pocsékul sikerült. Tény, hogy nehéz maradandót alkotni egy olyan zsánerben, ami a filmtörténelem hajnala óta sorjázza a nézőket emlékezetesebbnél emlékezetesebb, egyedibbnél egyedibb alkotásokkal. A vámpírfilm stílusvilága folyamatosan megújul, miden filmtörténeti korszak megkapja a maga mérföldkő-státuszba emelkedő vérszopósztorijait. A mítosz általánosan elfogadott értelmezésmódja szerint a vámpírok lényünk szexualitásának elnyomott, szunnyadó oldalát jelképezik. Van olyan mozgókép, ami abszolút meglovagolja ezt az elképzelést, de persze egyéb látásmódok is feltűnnek a színen, belevegyülnek az összképbe.

Listába szedtem a számomra legemlékezetesebb vámpíros alkotásokat. Nem volt könnyű, de végül sikerült.

Íme:

cimfoto.jpg

 

15. Alkonytájt (1987)

Kathryn Bigelow már eme korai filmjével is bizonyította, hogy rá aztán semmiképpen nem illenek a nőies gyengédségről és érzelgős attitűdről alkotott társadalmi sablonok, valamint előítéletek, hiszen vámpíros akciófilmje rendkívül tökösre sikeredett. A western érzésű narratívában lehetőségünk nyílik Adrian Pasdar főhősével azonosulva a kéjesen gyilkoló vámpírcsoport tagjává válni, hogy a bűnös élvezet megízlelése után megpróbáljuk megmenteni elkárhozni vágyó lelkünket a pokol lángjaitól. Szép képekkel illusztrált, hangulatos mű, nem érdemes kihagyni.

near-dark-vampire-review-2.jpg

 

14. Vámpír (1932)

Carl Theodor Dreyer műve a német filmalkotás történetének egyik fordulópontot képező darabja. A hangosfilmre való átállás időszakában készült, ennek megfelelően igazán érdekes élményt nyújt, hiszen a néma mozgóképekre jellemző jelenetkoreográfiák ölén feliratos narrációval kísért, de hallható beszéddel kommunikáló karaktereket követhetünk nyomon. Ez a különleges, "hangos némafilm" a vámpírmítosz szürreális feldolgozása telis-tele többértelmű képsorral és elmés filmtechnikai ügyeskedéssel. 

vampyr.jpg

 

13. Underworld (2003)

Kate Beckinsale először tizenhárom évvel ezelőtt öltötte magára azt a testhezálló bőrszerkót, aminek köszönhetően számos férfi bűnös fantáziáinak vált fontos szereplőjévé. Len Wiseman kreatív és izgalmas dark fantasyje a vámpírok és a vérfarkasok évszázadokkal ezelőtt kezdődött, de napjainkban is tomboló háborújának történetét dolgozza fel hangulatos színvilág és akciódús narratíva felhasználásával.

underworld_1.jpg

 

12. Drakula (1931)

Máig a legtöbbet emlegetett Drakula-manifesztáció, egyben Lugosi Béla leghíresebb szerepe. Tod Browning a hangosfilm hajnalán született, meghatározó horrorrendezése a mai napig kitartó, erőteljes atmoszférában meséli el a legendás és halhatatlan történetet. Lugosi játéka vérfagyasztó, a cselekmény felépítése pedig precíz, így a történetmesélés üteme sallangmentesen és feszes tempóban szórakoztat. Bővebben itt írtam a filmről.

dracula31.jpg

 

11. Penge (1998)

A Marvel félvámpír vámpírirtójának története a '90-es évek egyik legütősebb akcióhorrorjaként vált maradandó, sokszor újranézhető alkotássá. Wesley Snipes kőkemény főhőse izgalmas, stílusosan erőszakos, adrenalinban úszó férfifilmben mutatja meg, hogy milyen az igazi, badass szórakozás. Amolyan megunhatatlan darab, szinte már klasszikus. Részletesebben itt meséltem a filmről.

blade_2.jpg

 

10. Drakula (1958)

Terence Fisher az '50-es évek végén előszeretettel pakolta boncasztalra a Universal klasszikus szörnyfilmjeit, hogy erőteljes feldolgozásaival frissítsen a régi recepteken. Talán legemlékezetesebb művében a zseniális Christopher Lee ölti magára a vámpírgróf köpenyét, hogy végül Peter Cushing Van Helsingjével összecsapva megmutassa, mire képes. Kissé színpadias, de részben pont ettől érdekes horror, amit nem érdemes kihagyni. Továbbiak errefelé

dracula58.jpg

 

9. Interjú a vámpírral (1994)

Anne Rice erőteljes története Neil Jordan látnoki erejű, gyönyörű színekkel és helyszínrajzokkal operáló rendezésében testesül meg. Fókuszban a halhatatlanság súlya, a kezdetben ajándéknak gondolt átok kegyetlenül nagy ára és persze a szexualitás felhangja. Brad Pitt és Tom Cruise kiválóan mutatják be a központi figurák között formálódó bonyolult kapcsolatrendszert, miközben Christan Slater riportere egyre mélyebbre merül a vámpírral lefojtatott interjú sötét rétegeibe. Bővebben itt írtam a produkcióról.  

interju_1.jpg

 

8. Drakula (1992)

Francis Ford Coppola nagyívű Bram Stoker-adaptációja erőteljes, összetett ábrázolásmódban prezentálja Drakula gróf karakterét. A jóformán áldozatszerepben, félelemtől övezett tragédiájának szenvedő alanyaként megjelenített címszereplő enyhén szürreális, hihetetlenül látványos kontextusban elevenedik meg, miközben Gary Oldman élete egyik legjobbját nyújtja. Részletesebben itt

dracula92.jpg

 

7. Hétköznapi vámpírok (2014)

Jemaine Clement mellett a produkció másik rendezője Taika Waititi, aki jövőre a legújabb Thor-mozit hozza el nekünk. Valószínűleg szuperhősös produkciójából sem fog hiányozni a humor, hiszen a Hétköznapi vámpírok pont azért vált megjelenésekor azonnal klasszikussá, mert zseniálisan parodisztikus tálalásban mutatta be a vámpírmítoszt. Az áldokumentarista produkció azontúl, hogy nagyon vicces és pörgős, még díszlet- és jelmezvilágával is elkápráztatja a nézőt. Erre további ömlengés olvasható.

hetkoznapiv.jpg

 

6. Nosferatu (1922)

A filmtörténelem első igazán kiemelkedő vámpírfilmje a horrorműfaj egyik megkerülhetetlen korai mesterműve is egyben. F.W. Murnau hátborzongató látomása Drakula gróf jogdíjmentes története, a némafilmkorszak éjsötét rémfilmjeinek nagyszerű zászlóshajója. Max Schreck vérfagyasztó alakításában a démoni gróf alakja a mai nézőt is rettegéssel tölti el, miközben a legendás szörnyfigurát körülölelő, pestistől terhes atmoszféra hatásosan járja át a mű minden egyes képkockáját. További részletek itt

nosferatu22.jpg

 

5. Az elveszett fiúk (1987)

Joel Schumacher egyik legnagyszerűbb alkotása igazi hangulatfilm. A Kiefer Sutherland által vezetett vámpírok utcagyerekek módjára fertőzik a közösség létének légkörét, miközben a remek zenei aláfestések teljessé teszik az élményt. Erőteljes, kultikusnak is nevezhető alkotás az általam valaha látott egyik leglazább záróakkorddal. Schumacher ekkor még nagyon elemében volt.

lostboys.jpg

 

4. Nosferatu, az éjszaka fantomja (1979)

Werner Herzog ütős feldolgozásában az annak idején a meg nem vásárolt jogdíjak okán egyedien értelmezett Drakula-jelenés még erőteljesebben manifesztálódik. A főhős nyersen tálalt, tragikus figura, aki halhatatlansága súlyától szenvedve, betegesen vágyik a szeretetre. Aki eddig nem utálta a patkányokat, az most garantáltan begyűjt egy-két rémálmot főszereplésükkel, miközben Klaus Kinski hátborzongató játéka is gond nélkül ég bele a nézői retinába. További titkok itten.

nosferatu79.jpg

 

3. Szomjúság (2009)

Chan-wook Park a dél-koreai filmművészet történetének talán legkiemelkedőbb alakja, ám nem csak korszakformáló Bosszú-trilógiája miatt érdemes megjegyezni a nevét. Rendezett ő hatásos vámpírfilmet is. Mi az, hogy hatásos! Egyszerűen fenomenális. Park filmtechnikai paradicsomba invitál bennünket, hiszen kreatív kameramozgásai és jelenetkoreográfiái tálalásában az intelligens horror mesterreceptje valósul meg. A leginkább betegségaspektusból vizsgált vámpírság eltérő hatást gyakorol befogadóira, így terelve szereplőinket az elkerülhetetlen, ütős és durva finálé felé. Emellett megemlítendő, hogy a Szomjúság az érdekes, elmés humort sem mellőzi, ráadásul hihetetlenül ügyes vérábrázolási technikát valósít meg, amelynek egyik emlékezetes momentuma az alábbi képen is látható.

thirst.png

 

2. Halhatatlan szeretők (2013)

Jim Jarmusch megbabonázóan egyedi hangulatfilmje ilyen minőségében Az elveszett fiúkra emlékeztethet. A Halhatatlan szeretők vámpírjai egyszerre elzüllött drogfüggők, ugyanakkor a világtörténelem művészetének elvont múzsái is egyben. Jarmusch erőteljes narratívájában kiválóan megírt párbeszédek tárják fel a karakterek mélyebb rétegeit, miközben a pazarul kezelt zenei aláfestések és betétek jóformán a színészekkel egyenrangú szereplőkké válnak. Tom Hiddleston bizonyítja, hogy nem csak marveles rosszfiút tud hitelesen eljátszani, és persze Tilda Swinton is zseniális.

halhatatlanszeretok.jpg

 

1. Engedj be! (2008)

Imádom Martin Scorsese-t, mégis örülök, hogy helyette végül Tomas Alfredson rendezi az első Jo Nesbo-adaptációt, a Hóembert. A svéd rendező ugyanis már eme mesteri vámpírfilmjével is bizonyította, hogy kiválóan érti a maróan sötét, depresszív skandináv atmoszférát. Az Engedj be! újszerű hangulati töltéssel, érdekes gyerekkarakterek kapcsolatán keresztül vizsgálja az ősöreg mítoszt, miközben minimalista horrorjával gondoskodik arról, hogy sose felejtsd el, amit láttál. Bővebben itt írtam a filmről.

engedjbe.jpg

 

A vámpírfilm zsánere rengeteg képviselőt gyűjtött be a filmtörténet eddigi százhúsz éve során, így egészen biztos, hogy vannak olyan nagyszerű alkotások, amiket kihagytam. Kommentben lehet sorolni a címeket! 

 

Ha tetszett a poszt, like-old a blog Facebook-oldalát! Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr1312018613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása