Movie Tank

2013-Évértékelés: TOP10 Legjobb Férfi Mellékszereplő

2014. január 22. - Sparrow

A hölgyek után a férfi mellékszereplőkön a sor. A női fronthoz képest itt azért termékenyebb volt a 2013-as év, már ami a színvonalas alakítások számát illeti, ezúttal már kifejezetten komoly feladat volt a legjobb tíz kiválasztása és rangsorolása. Lássátok a végeredményt!

the-wolf-of-wall-street-jonah-hill.jpg

10. Barkhad Abdi - Phillips kapitány

barkhad-abdi-captain-phillips_6475551.jpgAz egykori limuzinsofőr  talán még maga sem gondolta volna, hogy neve, vagy legalábbis arca gyakorlatilag egyik napról a másikra fog beleégni a köztudatba. A szomáli kalózok vezérét alakító Abdi rendkívül hitelesen tálalja a figurát, annak minden fontos érzelmét és gondolatát átadja, tökéletesen érzékelteti velünk a sanyarú sorsú, félelemben és gyűlöletben nevelkedett, bizonytalan férfi lényegét. A filmről bővebben itt értekeztem.

9. Richard E. Grant - Dom Hemingway

BBC-DomHeminwayInterviews.jpgŐrült filmbe őrült, de legalábbis fura karakterek kellenek. Ilyen Dickie is, az isteni Dom Hemingway legjobb barátja, és egyetlen szövetségese. Persze, fele ennyit sem érne a figura, hogyha nem a lenyűgözően teljesítő Richard E. Grant formálná meg. Bamba, értetlenkedő arckifejezésével a főhős szövegei utáni második legfőbb humorforrása a filmnek, ugyanakkor végig árasztja magából utánozhatatlan cinizmusát. A filmről itt írtam bővebben.

8. Vincent Cassel - Transz

Vincent-Cassel-Trance.jpgIgaz, hogy Cassel-nek volt már dolga sokkal, de sokkal bonyolultabb karakterekkel is, de meg kell hagyni, hogy a Transz félig-meddig főgonosz figuráját, Francket, hihetetlen profizmussal kelti életre. Fontos megemlíteni, hogy a színész teljes mértékben tudatában van annak, hogy ő itt csupán mellékszereplő, ennek megfelelően végig a háttérben is marad, ugyanakkor képes pontosan annyi plusz energiát generálni, ami elengedhetetlen a karakterek között húzódó és alakuló viszonyok hatásosabbá tételéhez. A filmről itt írtam bővebben.

7. Mark Ruffalo - Szemfényvesztők

1834962.JPGAz egyszer biztos, hogy Mark Ruffalo az egyik legkevésbé foglalkoztatott színésztehetség Hollywood háza táján. Oké, most megkapta Hulkot, de amúgy van egy Viharszigete, és ezzel kész is. A köztudatban csupán ezen szerepei miatt él aktívan. Épp ezért volt különösen jó újfent üdvözölni a színészt, ezúttal 2013 egyik legjobb filmjében, a Szemfényvesztőkben, ahol tökéletesen funkcionált Mélanie Laurent partnereként, ugyanakkor saját karakterének útját is a maga fontosságában sikerült remekül prezentálnia. Ruffalo aktívan hozzájárul ahhoz, hogy a filmvégi csattanó nagyot üssön, tökéletesen segédkezik a forgatókönyvnek galád tervében, de nem akarok többet írni, hátha van, aki még nem látta a filmet, amiről itt írtam bővebben.

6. Sharlto Copley - Elysium

movies_elysium.jpgNeill Blomkamp jó barátjáról van szó, aki eddigi két legfontosabb alakítását természetesen a rendező úr filmjeiben nyújtotta. A District 9 főhősével minden tekintetben szöges ellentétben álló karaktert kapott, ám nem hazudtolja meg önmagát, és ismét előkapja kivételes tehetségét, hogy az enyhén pszichopata Krugert a vászonra varázsolja. Nagy jövő áll még Copley előtt, hiszen szokásához híven ezúttal is maximális profizmussal dolgozik, és játéka abszolút a mű egyik fénypontja. Itt bővebben az Elysiumról.

5. Jonah Hill - A Wall Street farkasa

jonah-hill.jpgNem igazán bírom Hill fizimiskáját, kifejezetten unszimpatikus pofázmánya van a srácnak, legalábbis az én szememben. Ám ezt valahogy mindig elfelejtem, hogyha a színész alakítását nézem valamelyik filmjében, ugyanis valami félelmetes tehetséggel van megáldva ez az úriember. Martin Scorsese  rendezésében élete legjobbját nyújtja Jonah Hill, méltón kapott jelöléseket! Kiválóan keveri az igazi, jóízű komikusi vénát a karakteréhez kapcsolódó balfasz gengszterkedéssel, és mindebből végül egy fantasztikus, és felejthetetlen egyveleget alkot. Méltó társa a lehengerlő DiCapriónak. A filmről bővebben itt írtam.

4. Jared Leto - Mielőtt meghaltam

dallas-buyers-club-jared-leto..jpgKétségtelen, hogy Jean-Marc Vallée rendező filmjének a színészi játékok képezik a legnagyobb erősségét. A főszereplő Matthew McConaughey mellett a filmet ritkán készítő, de akkor minden esetben maradandót alakító Jared Leto brillírozik a transzvesztita Rayon szerepében. A mély átszellemülés, és az elképesztő hitelesség szinte félelmetes a színész-zenész játékában. Kétségtelenül élete legnehezebb aktori feladata lehetett ez a szerep, de példásan állja a sarat, és talán ő lesz az elsődleges ok, ami miatt emlékszünk majd a Mielőtt meghaltam című mozgóképre, amelyről itt folytattam magasröptű értekezést.

3. Bradley Cooper - Amerikai botrány

bradley-cooper-american-hustle.jpgKevesen tudnak olyan gyönyörűen, olyan példátlan ügyességgel kilépni a skatulyából, ahogy azt Bradley Cooper tette. Amikor már mindenkinek csak a Másnaposok Philjeként élt a fejében, bemutatta, hogy drámai szerepben is tökéletesen képes helyt állni ( tudjátok volt valami Napos oldal, vagy mi... ), és ezúttal bizonyította, hogy az intelligens, szatirikus felhangú komédiák világában is lehet rá számítani, hiszen az Amerikai botárny Richie DiMaso-jaként rendkívül hitelesen kelti életre ezt a valóban eléggé furcsa figurát. Ügyesen lavírozik a karakter instabil jellemének talaján, és ezáltal David O. Russell fantasztikus színészgárdájának méltó tagjává válik. Itt írtam bővebben a mesterműről.

2. Benedict Cumberbatch - Sötétségben - Star Trek

star-trek-2.jpgHát, igen, Cumberbatch Khan-ként nemes egyszerűséggel letaglózó volt. Ezt a lényegi gonoszt, ezt a valódi űrből jött sátánt úgy sikerült a színésznek életre keltenie, hogy szinte már féltem tőle a sötét moziteremben. Valóban magával ragadó produktumot prezentál az aktor, a film sok pozitívuma közül ő az egyik legfőbb kiemelendő pont. Hiszen egy mesterműhöz mesteri tehetségekből álló színészgárda dukál! J.J. Abrams második Enterprise-kalandjáról erre találtok bővebb szófosást.

1. Michael Fassbender - 12 év rabszolgaság

Screen-Shot-2013-07-16-at-12.32.57-AM-600x369.jpgSteve McQueen filmjében egyértelműen a színészi játékok adják a legnagyobb pluszt. Az aktorok közül Paul Dano-val egyetemben Michael Fassbender emelkedik ki, és hosszas mérlegelés után úgy döntöttem, hogy utóbbinak van igazán létjogosultsága a listában, hiszen Fassbender tölti magasan a legtöbb időt a vásznon a mellékszereplők közül. Az, hogy mindennek tetejébe még az első helyet is megkapta a színész, annak köszönhető, hogy zsigerig hatolóan kelti életre az őrületbe hajló mentális világgal rendelkező, agresszív, állatias, és aljas rabszolgatartót. Fassbender kőkemény, kegyetlenül ütős színészi játékot produkál. Tényleg félelmetes. A filmről itt bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr915770253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.22. 17:00:18

jared leto a legjobb egyértelműen. az az alakítás, simán elhiszed, hogy nő, nem nőimitátor, nő!

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2014.01.23. 10:56:30

Nálam Fassbender, Leto és Hill a top 3. Bár Letoban van egy kis langyi ösztön szerintem az életben is, bár ez semmit nem vesz el az érdemeiből. Az Oscart meg lazán megkapja.

Mr.Treeger 2014.01.23. 11:27:45

Antipatikus, légyszi.

De a legtöbbjüktől el is várható a jó teljesítmény. Hill az aki egyre jobban választ szerepet, és egyre jobabn is csinálja.
Akár egy Joe Pesci magasságig is emelkedhet. Bár nagyjából itt pont az volt a szerepe, mint Pescinek a Nagymenőkben.

ewfuns 2014.01.23. 14:43:03

Hát, nekem Daniel Brühl hiányzik a listáról.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.01.23. 16:07:35

@ewfuns: Vele majd a főszereplők között találkozhatsz. :)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.23. 18:41:46

"Az aktorok közül Paul Dano-val egyetemben Michael Fassbender emelkedik ki.."
Ha az ötödik helyezettnél írod ezt, még megértem hogy Dano kimaradt.. de így?
süti beállítások módosítása