Movie Tank

2013-Évértékelés: TOP5 Legjobb Filmzenék

2014. január 20. - Sparrow

A betétdalok után most következzenek a filmzenék, amelyeknek hasonlóan nagy, sőt, talán még nagyobb szerepe van a mozgóképek atmoszférateremtésében. 2013-ban különösen sok volt az emlékezetes soundtrack, nehéz is volt összeválogatni a legjobb ötöt, hát még aztán rangsorolni. De végül sikerült. Íme!

elysium05.jpg

5. Az acélember

Zeneszerző: Hans Zimmer

Igazság szerint lehetetlen, hogy Hans Zimmer lemaradjon egy évösszegző listáról, hiszen nagyon sokat foglalkoztatott, és elképesztően tehetséges zeneszerző. A közönséget és a kritikusokat is alaposan megosztó Az acélember különböző összetevő elemei közül talán egyedül Zimmer zenéje az, ami kivétel nélkül mindenkinek tetszik. A soundtrack igazi epikus, monumentális mű, ami egyaránt tartalmaz nagyívű, szuperhősös, és lassabb, elgondolkodtatóbb dallamokat is. A filmről itt írtam bővebben.

4. Minden odavan

Zeneszerző: Alexander Ebert

Hihetetlen, amit ez a fiatalember művel élete első filmes munkájában. Elképesztően hitelesen sikerül visszaadnia a Minden odavan hangulatát, sőt, zenéjével aktívan alakítja az atmoszférát. Túlnyomó részben az egyszerű, ám mégis meglepően erőteljes hatást gyakorló, akusztikus gitáros, és egyéb dallamok vannak jelen, ám időnként váratlan módon vált át a soundtrack hihetetlenül nagyívű, eposzi muzsikába, és az ilyen számok abszolút hőssé emelik Robert Redford karakterét. A filmről itt írtam bővebben.

3. Elysium - Zárt világ

Zeneszerző: Ryan Amon

Ritka az, amikor egy soundtrack-lemez, elejétől a végéig való meghallgatása esetén, valóban elmeséli az adott film történetét. Amon munkája azonban abszolút ilyen. Néha egészen magába roskad, érzékelteti a főhős kétségbeesését, halkan durmol, majd az egekig, Elysiumig ugrik, és abszolút borzongatóan erőteljes dallamokat produkál, amelyeknek sok plusz erőt adnak a főleg a soundtrack vége felé alkalmazott énekhangok. Durván magával ragadó lemez! A filmről itt írtam bővebben.

2. Tűzgyűrű

Zeneszerző: Ramin Djawadi

Igazi vérbő hard rock témával indul a Tűzgyűrű soundtrackje, ami gyakorlatilag az egész, amúgy alapos csalódást okozó film csúcspontja. A visszatérő főtéma erőteljes, és rendszerint emlékezetes körítést kap. Nagyon fontos kiemelni, hogy rendkívül változatos lemezről beszélhetünk, szinte minden egyes track teljesen más hangulatot áraszt. A filmről itt írtam bővebben.

1. Hajsza a győzelemért

Zeneszerző: Hans Zimmer

Nicsak, megint Mr. Zimmer! Persze, ki más is lenne, ha egyszer ez a zseniális zeneszerző összerakott egy ilyen elképesztően fantasztikus soundtracket. A Rush zenéjének olyan magával ragadó főtémája van, amitől kiráz a hideg, akárhányszor hallom. Szintén változatos műről beszélhetünk, a gyakran dögös, pörgős trackek sora után végül a Lost But Won és a My Best Enemy című darabok érkeznek zárásként, amelyek abszolút a lemez csúcspontját képezik színvonal terén. A filmről itt írtam bővebben.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr925761762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.01.21. 09:44:13

A Tűzgyűrűs tényleg jó volt,a többit sajnos nem láttam.
Majd ha lesz időm talán meghallgatom őket.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.01.22. 10:19:18

@Sparrow: Kicsit belehallgattam mindegyikbe.
A Tűzgyűrűt ugye láttuk és nagyon jó volt benne pont ez a zene.
Illett a jelenetekhez.
A többi filmet is látnom kéne,hogy jobban tudjam értékelni a zenéjüket.
Sajnos már nem vagyok mozigépész.:((
süti beállítások módosítása