Movie Tank

Mielőtt meghaltam ( 2013 )

2014. január 11. - Sparrow

Matthew McConaughey az utóbbi években jobbnál jobb szerepeket választ, olyanokat, amelyekben igazán kamatoztathatja színészi tehetségét. Az igazság ára, a Gyilkos Joe, és A Wall Street farkasa után most Ron Woodroof bőrébe bújt Jean-Marc Vallée Mielőtt meghaltam című rendezésének kedvéért, hogy újra életre keltse a '80-as években az AIDS ellen sajátos módon küzdő férfit, és annak különös, ámde józan értékrendjét.

Dallas-Buyers-Club-e1383083207278.jpg

Ron Woodroof 1985-ben villanyszerelőként dolgozott Texasban, és fizetéskiegészítésként nem riadt vissza a bikarodeókon való fogadási csalások elkövetésétől sem. Egy véletlen folytán kórházba kerül, ahol rutinszerű vérvizsgálatot végeznek rajta, ami során kiderül, hogy a férfi HIV-pozitív. Az orvos csupán harminc napot ad neki, ám Ron évekkel túléli a jósolt időt, és megalapítja különös, a legális-illegális határon mozgó szervezetét, melynek a Dallas Buyers Club nevet adja ( ez a film eredeti címe is ), és eme csoportosulás keretein belül, partnerével, a szintén HIV-pozitív, transzvesztita Rayonnal ( Jared Leto ), és néhány alkalmazottjával AIDS-betegek számára csempésznek különböző gyógyszereket, hogy ezzel segítsenek Ron és Rayon sorstársain, és nem mellesleg, hogy ezzel küzdjenek a nagyban futtatott, de súlyos mellékhatásokkal járó AZT nevű szer forgalmazása ellen.

Jean-Marc Vallée szépen csendben letett már néhány elismert alkotást az asztalra. Az utóbbi években produkálta Az ifjú Viktória királynőt, és a C.R.A.Z.Y. című filmeket, amelyek az IMDB-n igen magas pontszámnak örvendenek. Én nem nyilatkoznék róluk, hiszen még nem láttam őket. Viszont tudok nyilatkozni az úr a Mielőtt meghaltam-ban nyújtott teljesítményéről, ami ha nem is a legerősebb direktori munka, amivel valaha találkoztam, mindenképpen megérdemli az egyedi jelzőt. Példának okáért nekem nagyon tetszettek a főleg a játékidő első felében alkalmazott hirtelen kép- és hangszakadások, amelyek kizökkentik a nézőt a cselekmények folyásából, és tökéletesen érzékeltetik a történet fordulópontjait. Ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a rendező nem nagyon mer elszakadni az életrajzi filmek sablonjaitól. Jeleneteiben bemutatja Ron Woodroof AIDS-elleni küzdelmét, és sajátos önpusztító jellemét, amit idővel levetkőz, de nem mer eredeti lenni, nem meri kicsit színezni, spékelni a dolgokat ( ahogy azt például Martin Scorsese tette A Wall Street farkasában ).

Sajnos pont a forgatókönyv az, ami kissé gyengére sikeredett. Ez elsősorban annyiban nyilvánul meg, hogy nemes egyszerűséggel túl sok a jelenet, az esemény, vagyis borzasztóan túl van nyújtva a cselekmény, így természetesen időről időre érkeznek funkciótlan töltelékjelenetek. Sőt, akad olyan képsor is, ami azért válik funkciótlanná, mert nem hagyják kibontakozni ( például a pillangós snitt ). Ha az írók kihagytak volna egy-két fölösleges, időhúzó felvonást, akkor ezek a képek jobban kiteljesedhettek volna. Maga a történet jó, és Ron küzdelme valóban megérdemelte, hogy filmre vigyék, viszont a kétórás játékidő borzasztóan sok, úgy 80, vagy maximum 90 percben le lehetett volna zavarni az egészet, és akkor ütősebb lenne a néző filmélménye is.

DallasBuyersClub-2013-1.jpg

Viszont a színészgárdára egy rossz szavam sem lehet, hiszen az aktorok remekelnek. Matthew McConaughey megérdemelte a Golden Globe-jelölést, bár sejtésem szerint az egy kategóriával operáló Oscarra már nem fog bejutni. A színész elképesztően odateszi magát, és nem hozza szégyenbe Az igazság árában vagy a Gyilkos Joe-ban nyújtott munkáját. McConaughey makulátlan hitelességgel prezentálja a főhős karakterfejlődését, ahogy önpusztító fenegyerekből felelősségteljes, céltudatos férfivá válik. És a tragédiát, hogy ehhez az AIDS-re volt szükség. Aztán ott van Jared Leto, aki valami eszméletlen. Nem tudtam a film megtekintése előtt, hogy ő is játszik a Mielőtt meghaltam-ban, és őszintén bevallom, sokáig fel sem ismertem a női ruhák és sminkek mögött. Élete egyik legjobbját nyújtja Leto, talán csak a Rekviem egy álomért-ban produkált teljesítménye überelheti Rayon életre keltésének zseniális voltát. A két férfi pazar játékához Jennifer Garner nyújt színvonalas asszisztálást, ám alakítása eltörpül Matthew McConaughey és Jared Leto munkája mellett.

A Mielőtt meghaltam 2013 igazán említésre méltó életrajzi filmje, ami leginkább a színészi teljesítmények miatt maradandó, de az AIDS témájának ismételt aktív köztudatba hozásával is lehet dicsérni. 7/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr435752571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.21. 17:21:02

Így van, kicsit száraz a film. :S
süti beállítások módosítása