Movie Tank

Kocka ( 1997 )

2014. március 17. - Sparrow

A cselekmény nagy részét egyetlen, kisebb, behatárolt területen lebonyolító filmek műfaja már régebben is adott hírt magáról ( Hátsó ablak, Tizenkét dühös ember ), de kétségtelen, hogy az utóbbi időszakban kapott komolyabb felhajtást maga köré ez a valóban izgalmas, lehetőségekkel teli zsáner ( 127 óra, Buried, Fűrész, A fülke, Non-stop ). Az egyhelyszínes filmek modern érájának egyfajta zászlóshajójaként tekinthetünk Vincenzo Natali filmjére, a Kockára.

cube.jpg

Egy csapat, egymásnak idegen ember egy különös, hátborzongató építményben tér magához. Hőseink nem tudják, hogyan kerültek az egymásból nyíló, kocka alakú szobákból álló, halálos csapdákat rejtő létesítménybe, a miért?-et pedig még csak megtippelni sem tudják. Idővel azonban rájönnek, hogy mindannyiuknak van funkciója, és össze kell dolgozniuk ahhoz, hogy épségben kijussanak a félelmetes Kockából.

Mit ne mondjak, ennyire jól induló, remekül építkező, majd a cselekményt ilyen mértékben elrontó forgatókönyvvel már régen találkoztam. Az alapfelütés fantasztikus, a vérfagyasztó, pokoli létesítményben magukhoz térő, egymásra utalt férfiak és nők csoportja rendkívül érdekes, izgalmas alapot ásott meg a történet számára. És természetesen érkeznek is a magától értetődő tartalmi elemek, hiszen az írók ügyesen vezetik be az események láncolatába a fokozódó üldözési mánia okozta stresszt, az éhezéstől és szomjúságtól való félelmet, és az egész tortúra teljes céltalanságától való rettegést, meg persze a találgatást, hogy vajon ki áll a történések mögött. Valóban elképesztően feszült a légkör, körülbelül a film feléig. Ezután azonban elfogynak az ötletek. A szkript az első ötven percben ellövi a puskaporos hordó teljes tartalmát, és a maradék, azért eléggé sok időben már csak vaktölténnyel puffogtat. A cselekmény érdektelenné, vontatottá, unalmassá válik, és zavaróan érződik a rövidfilm kategória elkerülése okán alkalmazott időhúzás. A feszültség elapad, a befejezés pedig vicc-kategória, a történet sehová sem fut ki, pedig kívánnánk valamiféle csattanót. Oké, ezt lehetne akár a már említett céltalanság üzenetének is tekinteni ( bár a feszültség csökkenésére még ez sem lehet mentség ), de a fényárban kalimpáló fogyatékos gyerek képe azért eléggé sejtelmes ahhoz, hogy valami többet akarjunk.

cube1.jpg

A színészgárdában nincsenek nagyobb nevek, de az aktorokat ez különösebben nem zavarja, hiszen egytől egyig remekül alakítanak, továbbá a különböző karakterek is jól működnek, illetve a halálfélelem növelte személyiségtorzulások is remekül vannak kivitelezve, pazar ötlet volt, hogy a kezdetben vezetőnek, a csapat legjózanabb tagjának tetsző Quentin válik a végére őrjöngő állattá.

Az egyszerű, de jól mutató díszletvilágot különböző, kissé videojáték-beütésű effektekkel töltik fel az alkotók, amitől kissé komolytalan lesz az összkép, de azért az elég ritkán, ámde hatásosan érkező, kreatív véres jelenetek megfelelő ellensúlyt biztosítanak, hiszen a maszkmesteri munka igencsak ütős. Az egyik szereplő komplett arcát jakuzzivá változtató sav az abszolút favoritom a film által felvonultatott csapdák közül.

A Kockáról összegzésképpen azt tudom elmondani, hogy nem rossz, ámde lehetett volna sokkal, de sokkal jobb is, ha az írókba több kreativitás szorul. 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr935865764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.17. 11:21:32

a folytatásait már inkább ne nézd meg. :S

ThePretender 2014.03.17. 16:24:15

A folytatásait tényleg ne nézd meg, szerintem azoknál kevesebb rosszabb folytatás van a filmtörténelemben. Konkrétan arcul köpték az eredetit.

A kocka viszont nagyszerű film, nálam kb. egy erősebb 9-es. Nagyon sok mindenről szól, leginkább a mi (emberiség) helyzetünkről a világegyetemben. Mert lehet felfedezted, de a Kocka valójában egy allegória a világunkra, és ezek az emberek ugyanolyanok a Kockában mint mi a világban. Valahogy odakerültek, nem tudják mi a céljuk, ki küldte őket, hogy lehet onnan kijutni, mi van azon kívül amiben ők vannak stb-stb. Tehát a Kockának abból a szempontból tökéletes a befejezése, hogy itt pont az volt a lényeg hogy ne derüljön ki, hogy micsoda ez a Kocka, hanem legyen minden homályos, akárcsak ahogy nekünk az életünkbe is homályosak ezek a dolgok. Szerintem emellett még nagyon izgalmas, ötletes film, nem rontották el, tudták mit akarnak vele és elérték a céljukat. Én nagyon szeretem ezt a filmet és többet nem is várhattam el volna tőle mint amennyit kaptam.

ThePretender 2014.03.17. 16:26:49

*többet nem is várhattam el volna tőle mint amennyit kaptam.

-> többet nem is várhattam volna el tőle mint amennyit kaptam.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.20. 16:30:48

Én szerettem a folytatásokat is. Tény, hogy jóval gyengébbek, mint az első, de nem értem a felháborodást.
süti beállítások módosítása