Movie Tank

A világvége metal zenével van aláfestve

2016. november 12. - Sparrow

Új, egyelőre kísérleti fázisból induló rovatom posztjaiban a mozgóképkészítés zenével rokon határterületére utazom, hogy érdekes, minőségi videoklipeket mutassak be nektek, amelyeket akkor is érdemes megismerni, hogyha az adott zenei stílus esetleg nem illeszkedik az identitásotokhoz.

Elsőként a svéd Dark Tranquillity zenekar Forward Momentum című kisfilmjét hoztam. A zenekarról azt érdemes tudni, hogy a Children of Bodom mellett ők voltak azok, akik nagyban forradalmasították a skandináv melodikus death metal stílusvilágát. Műveikre fülbemászó melódiák és mély lélektant feszegető szövegek jellemzők. Legújabb, Atoma című albumukon kapott helyet a Forward Momentum elnevezésű tétel, amelyhez Harri Haataja rendkívül erős kisfilmet készített.

darktranquillity.jpg

Lars von Trier Melankóliája után szabadon a történet a közelgő világvégéről szól. Egy kisbolygó száguld a Föld felé, már olyan közel van, hogy szabad szemmel is óriásinak tetszik, a látvány félelmetes. A rendező a nagyvárosból indítja a cselekményt. Ahogy a zenei tétel lassacskán beindul, felveszi állandó ütemét, úgy láthatjuk elmosódott képkockákon, rövid vágóképeken a pánikba süllyedt társadalom tombolását. Lángok, összevissza mozgó testek és a mindent átható félelem.

Néhány másodpercig. Mert ebben a klipben nem a globális összeomláson van a hangsúly, hanem az emberközeli, igencsak személyes karakterdrámán. Egy férfi (a banda énekese, aki közben néha-néha rátátog a nótára), vélhetően egy apa egy gyerekkel, valószínűleg a kislányával, valamint egy idősebb párral, akik a szülei lehetnek, a városból kifelé, természeti környezetben hajtja könyörtelenül terepjáróját. Ezekben a köztes jelenetekben szinte meg is feledkezünk az expozíció által felvázolt apokaliptikus hangulatról és csak a melankolikus utazás gyönyörű felvételeit csodáljuk. Az egyedülállóan szép és egyben szomorú kisugárzással bíró északi tájak letaglózó nagytotálok formájában váltják ki a monumentális hatást, miközben a türelmes tempójú death metal remek atmoszférát teremt a környezethez.

Persze hamar visszatérünk a történet főkonfliktusához, hiszen előkerül egy evakuációs prospektus, így már megfogalmazódhat bennünk, hogy hová tart a kis csapat. Ekkor, nem sokkal a befejezés előtt erőteljes fordulat következik a cselekményben, Haataja pedig robbant egy igencsak durva érzelmi bombát. A legalapvetőbb emberi kapcsolatokat szakítja szét a bolygónkat sújtó szörnyű csapás, ráadásul apa és lánya hiába érkeznek meg a kilövésre készen álló rakétához, a rendező kegyetlenül elvágja filmjét, mielőtt megtudhatnánk, hogy vajon biztonságban feljutottak-e a fedélzetre. 

Nagy erejű, fajsúlyos atmoszférával bíró videoklipről van szó, amit akkor is ajánlatos megtekinteni, ha nem vagy éppen a metal zene rajongója. Ezután még azzá is válhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr7611950513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása