Movie Tank

Terminátor - A halálosztó (1984)

2016. július 10. - Sparrow

A Corvin mozi újfent műsorra tűzte az amerikai sci-fi film egyik legnagyobb klasszikusát, ami nem csak James Cameron számára hozta meg a komoly elismerést, hanem Arnold Schwarzeneggert is meglökte a szupersztárrá válás útján. Eme remek kezdeményezésnek hála a magamfajta gyökerek, akik mertek a '80-as évek után születni, végre pótolhatják a nagy vásznas élményt. Nem vagyok túl nagy rajongója a régi filmek mozis újrázásának, de bevallom, akad egy-két darab, amit tényleg megéri így is megtekinteni, főleg, ha az embernek annak idején erre nem volt lehetősége, mert még nem létezett vagy túl fiatal volt. Így hát a 2001: Űrodüsszeia után a Terminátorra is elmentem, hogy a kb. negyedik újranézést mozis körülmények között bonyolíthassam le.

terminator_1.jpg

Sarah Connor (Linda Hamilton) átlagos, fiatal amerikai nő, aki felszolgálóként dolgozik, miközben próbál magának rendes férfit fogni. Élete azonban egyik pillanatról a másikra felfordul, amikor a jövőből érkező, emberi külsővel rendelkező kiborg (Arnold Schwarzenegger) az életére tör. A szintén a jövőből a megmentésére siető Kyle Reese (Michael Biehn) lerántja a leplet. Sarah fog életet adni az eljövendő, emberek és gépek között zajló háború nagy vezetőjének, és az ellenség ezt megakarja akadályozni.

Habár ült mellettem egy kedves hölgy, aki partnerét megállás nélkül kérdezgette, hogy ki kicsoda a filmben, úgy gondolom, hogy rajta kívül jóformán senkinek sem kell még ennyire sem bemutatni ezt a történetet. A sci-fi mozgókép történelmének egyik legnépszerűbb sztorijáról van szó, az aduászról James Cameron kezében.

Sokat lehetne vitatkozni azon, hogy Cameron alkotása pontosan miért is vált klasszikussá. Elsősorban talán a remekül megérzett alapvetés okán. Néhány év múlva bekövetkezik a mindent elsöprő nukleáris háború, majd kezdetét veszi a maroknyi túlélő és a halálos, kegyetlen gépek harca, azonban a film nem erre fókuszál. Megpendíti, előrevetíti, szóban forgatja, néhány jelenet erejéig elidőz benne, de mégsem valamiféle monumentális háborús történetet akar mesélni. Cameron inkább egy minimalista, és pont ezért nagyon magával ragadó megoldást választ. Háromszereplős történetében az egész emberiséget fenyegető veszedelmet helyezi egy ártatlan, átlagos nő, egy háborús veterán és egy gépkatona háromszögére. Ettől lesz súlya a konfliktusnak, ettől érezzük igazán a nukleáris fenyegetés keménységét, és ettől kerül elő, válik dominánssá az a hihetetlenül nyomasztó atmoszféra, ami a Terminátor világának sajátja.   

terminator2.jpg

Cameron ötletei nem ritkán egészen fantasztikusak. A hangulat még fajsúlyosabbá válik Reese rövid anekdotáját követően, amely során kiderül, hogy a gépek gyakorlatilag pont úgy bánnak az emberekkel a jövőben, ahogy a náci Németország tette azt bűnbakjaival, elsősorban a zsidókkal. Ez nagyon erős, merész húzás a készítőktől, de természetesen a különböző remek képekről sem feledkezhetünk meg. Ilyen például a tévékészülék előtt ülő gyerekek látványa, ami után kiderül, hogy gyerekműsor helyett a doboz belsejében táncoló lángok előtt melegednek, vagy maga a záróképsor, amelyben bizony nagy vihar közeleg. A CGI előtti látványvilág megkapó, a mai néző szemének kissé talán fura, a kreativitás azonban lenyűgöző. A stop-motion technika és a bábuk használata kiválóan valósítják meg a rendező elképzeléseit. 

Ugyanakkor sajnos az is igaz, hogy a Terminátor nem a Terminátor 2., ez a film közel sem tökéletes. Cameron munkáján érződik, hogy minden tehetsége dacára itt még nem volt túlságosan tapasztalt filmes. Némelyik beállítás rendkívül amatőr kontextust kap, sokszor egyszerűen csak a fényképezés színvilága hajaz holmi home videóra, vagy éppenséggel a kameramozgás túl élénk olyan helyeken, amikor ennek pont az ellenkezője lenne szükséges. Továbbá minden zsenialitásának elismerése mellett meg kell jegyeznem, hogy a forgatókönyv sem makulátlan. Ez leginkább a szerelmi szálban ütközik ki, ami amekkora fordulatot hoz a történetben, legalább annyira összecsapott és kiforratlan módon van levezetve. 

terminator3.jpg

Arnold Schwarzenegger sztárrá válásának legérdekesebb mozzanata ez a kezdeti lépés, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy a nagy lökést egy kegyetlen negatív, és még csak nem is emberi figura eljátszása hozta meg nekik. Arnold sosem volt jó színész, ellenben már itt is jelenség. Illik a szerepre, bár nem mindig csinálja jól. De mégis, megvan körülötte az az atmoszféra, ami igazából megmagyarázhatatlan, de arra késztet minket, hogy imádjuk ezt az embert. Az a "baj", hogy Schwarzi tényleg arra született, hogy szeressék a tömegek. Színészileg azonban partnerei alaposan túlszárnyalják. Michael Biehn hitelesen hozza a a háborútól megviselt, küldetéstudatát rendületlenül követő katonát, a prímet azonban Linda Hamilton viszi, aki nem csak jól hozza a figurát, hanem még erőteljes karakterfejlődést is bemutat a játékidő során. Belőle is válhatott volna nagy sztár, legalábbis ha a teljesítményét nézzük.

A Terminátor - A halálosztó megkerülhetetlen klasszikus. Alaptörténete az amerikai film valaha volt egyik legeredetibb húzása, atmoszférája pedig húsba vágó. Továbbá nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy megágyazott a hét évvel későbbi folytatásnak, ami minden idők egyik legjobb filmjeként vált örök darabbá. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr338879032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Treff Bubi 2016.07.10. 21:34:06

Egész pontosan leírtad, hogy állok én ezzel a filmmel:) Viszont önmagában szerintem nem egy maradandó alkotás, az Ítélet napja húzta fel magával, hogy bekerüljön a kultuszfilmek közé (azaz, ha nincs a második rész, valószínűleg ez a poszt sem születik meg).

HowAreYouOneAVet;ésün? 2016.07.10. 21:53:08

A Terminátor 2 technikailag elég jó, de a cselekményeket, a karaktereket tekintve elég gyenge. Minderre rátesz egy lapáttal a GnR vonyítása.

Daniel Ectro 2016.07.10. 22:05:42

A Terminátor 2 egy kalap szar volt, igazi tini film. Csak az első rész 'A' Terminátor, a többi silány, megkerülhető folytatás.

akut schizo effektív pszichózis 2016.07.10. 22:06:16

mesélj már légy szíves arról, hogy hogy lehetett volna egy gépet jobban eljátszani vagy egy gép milyen karakterfejlődésen tud keresztül menni!

egyébiránt, amilyen okádék filmek vannak mostanában a T1 egy oszkár díjas alkotás ..

2016.07.10. 22:23:13

Minden hibaja ellenere szerintem leginkabb azert szippantja be a nezot a sztori, mert nem is annyira elkepzelhetetlen, hogy egyszer majd a sajat gepeinkkel kell harcolni. A halozat csapdajahoz mar nagyon kozel jarunk: az vagy, aki az Internet szerint vagy. Az ontanulo, onfejleszto szoftverek ota tul kozel kerultunk a Skynet-hez, ezert ujranezni a Terminatort talan meg hatborzongatobb most, mint a bemutatasakor.

RevoltED 2016.07.10. 22:39:47

Ahogy én emlékszem ez a film is egyike volt azoknak amiket szinte lehetetlen volt kikölcsönözni. Vagy ha mégis sorrakerültél akkor szinte boritékolható volt hogy a szalagot addigra leselejtezték :) És ez még a T2 megjelenése előtt volt! Ez egy igazi klasszikus... Ez a film ihlette a későbbi Robotzsaru-t (a Szárnyas fejvadásszal egyetemben) és a Mátrix-t is.

A népszerűségének keresztbetett annó az Orion is akik szinte semmilyen módon nem voltak hajlandóak költeni a film marketingjére, mivel a Cameron nem az ő verziójukat vitte filmre. És még egy pár forgatási nehézség is közrejátszott ami miatt érezheted kissé "amatőrnek" a rendező egyik-másik megoldását.

*érdekesség de a 1987-es Robotzsaru előzetesében a Terminator egyik témáját használták fel.

field 64 (törölt) · http://regiidokmozija.blog.hu 2016.07.10. 22:41:59

@Daniel Ectro:

Így igaz. Ha nincs első rész, akkor aligha lett volna második, amely egyébként szerintem még messzebb áll a tökéletestől, mint az 1984-es film.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.07.10. 22:59:26

a t1 sokkal jobb mint a t2. cameron még tudott rendezni, színészeket instruálni, amit aztán a t1 után el is felejtett...

Grega 2016.07.10. 22:59:53

A T2 egy sima akciófilm, sőt majdnem akcióvígjáték. Könyörgöm, egy 14 éves gyerek a főhőse.

A T1 viszont egy sci-fi horror klasszikus, sokkal sötétebb és elgondolkodtatóbb film. 100-szor többet ér a T2-nél...

Bergyilkos Bohoc 2016.07.10. 23:05:33

@Daniel Ectro: T2, mint kalap szar?! Igazi sznob böfögés. Mintha önmagában nem lehetne vizsgálni egy filmet, csak valamihez képest. Más műfaj, de ha valaki szerint az sem volt egyedi és kultikus, az hazudik.

Janos Mohacsi 2016.07.10. 23:17:16

amely során kiderül, hogy a gépek gyakorlatilag pont úgy bánnak az emberekkel a jövőben, ahogy a náci Németország tette azt bűnbakjaival, elsősorban a zsidókkal"

Moriczkanak mindenrol az jut az eszebe, ami Cameronnak(akkor)meg eszebe sem jutott. Meg a gepek eleve minden embert irtanak. Elotte nem zarjak oket taborba stb.

Janos Mohacsi 2016.07.10. 23:19:34

Amugy a T1 jobb tortenetileg,a T2 meg latvanyban es technikaban.

Arcade Macho 2016.07.10. 23:44:11

ha T2 akkor Guns N’ Roses
T1 es T2 nagyon jo film, a star wars sikerevel merheto egyutt
meg mindig nezheto es vallalhato film, (vagy csak en vagyok szentimentalis)

aki nem ugy gondolja annak ajanlom a Flash Gordon cimu filmet, kb az a kor...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.07.11. 00:45:55

@HowAreYouOneAVet;ésün?: így van. cameron rájött hogy nem dráma kell a népnek hanem limonádé. na jó, talán túlzás a t2-t limonádénak nevezni, de a t1-hez képest az...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.07.11. 00:46:50

@Grega: jaja már csak a kiskutya hiányzott a t2-ből :D
hm, vagy volt benne? :D

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2016.07.11. 00:48:24

@Daniel Ectro: igen, ez is jó kifejezés a t2-re: tinifilm. sajnos...

- duplagondol 2016.07.11. 01:16:57

@Grega: Én valahogy nem sokat nevettem rajta. Az üldözésből fakadó nyomasztó hangulatot, ami a Terminátor-filmek veleje, megőrizte, plusz színesebb, szagosabb, úgymond 'profibb' volt. Ha már le kell húzni valamelyik részt: kezdjük a harmadikkal, egészen a mostaniig, amiket nem nagyon volt türelmem végignézni.

- duplagondol 2016.07.11. 01:18:36

@endike: Igen, az egyik kivágott jelenetben keresztüldöfik a torkát.

Atom74 (törölt) 2016.07.11. 01:30:11

Szerintem is az első rész a legjobb, mint a legtöbb klasszikus sci fi ből, pl Predator, ALIEN.
Bár nekem az Aliens a kedvencem a katonás "játékmenet" miatt :)
Bárcsak egyszer készülne egy IGAZI terminator abban a világban ami Kyle (így írják?) álmában jelenik meg amikor elszundít az építkezés közelében a film elején. Az se baj ha B vagy ZS kategória, nekem úgy is bejönne :)
Egyébként zs filmet én is tudok készíteni:
www.youtube.com/watch?v=QQe78oRg0cI

advocate1 2016.07.11. 07:35:41

@RevoltED: A szarnyas fejvadasz 82-es film.

advocate1 2016.07.11. 07:40:42

Emlékszem mikor megnéztük a filmet a moziban mind elkezdtünk járni (két hétig) a konditerembe, hogy ott szériázzunk a ruddal fekve :-) Aztán mikor láttuk, hogy ennyi ráfordított idő után még semmit sem fejlődtnk szépen abba is hagytuk...
Emlékszem volt egy haverom akinek már ekkor volt video magnójuk mert a faterja a németeknél dolgozott, onnan hozott egy német nyelvű videó kazettát amit szó szerint szarrá néztünk, a végén már teljesen elvezhetetlenné vált a kép és hang minősége, de minket ez nem zavart akkor.

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2016.07.11. 08:42:23

Nagyot néztem, amikor azt olvastam, hogy "kegyetlen negatív figura". Öregem, a robotnak nincsenek érzelmei, így nem is lehet negatív, ezt el is mondják a filmben. Biztos, hogy végignézted rendesen? :-)

Csuti Ördögüző 2016.07.11. 08:43:12

@Koródi Antal: az alienbol pont a 2es film sokkal jobb

kutyanyolc 2016.07.11. 08:46:26

@RevoltED: a Szárnyas fejvadász korábban készült film (1982)

Revizionista 2016.07.11. 09:25:46

Próbáljunk már meg egy sci-fis filmposztot a zsidók sanyarú sorsának felemlegetése nélkül összehozni.

Gery87 2016.07.11. 11:40:44

Nem rossz film, sőt kifejezetten jó film, de jobban meglátszik rajta az idő múlása mint a második részen.
A T2-re sem mondanám hogy kevésbé van története sőt, Hemilton és Svarci is sokkal jobb benne, van karakterük, jellemük, míg az első inkább csak a sztorival adja el magát, persze más műfaj....Arnoldon kívül bárki eljátszhatta volna a többi szerepet....(kár hogy azóta ő is megbuzult.)
Ha úgy nézzük az időparadoxon miatt hülyeség az egész, de ez itt nem számít.

A GnR meg vagy 10 másodpercig hallható benne, de tény hogy ez vezetett engem a 80-as évekbeli metálhoz....bár elsőre tetszett, évekig nem tudtam kideríteni kiké ez a szám....(netkorszak elötti idők..) szóval 2 mérföldkő nálam is:)

@Koródi Antal:

"Bárcsak egyszer készülne egy IGAZI terminator abban a világban ami Kyle (így írják?) álmában "

Inkább már ne!
Egy CGI orgia lenne, szar történettel, májfejű trendi kis buzi szereplőkkel....
A 3 is már szar és erőltetett lett, a többi meg még rosszabb....
A második résszel lezárult végképp a sztori, - és egy korszak amiben az emberek a nukleáris világvégétől rettegtek és egyszemélyes hősöktől várták a megváltást a vásznon - a többi csak meggyalázta az előzőeket és hiteltelen lékörben játszódtak....

Meg különben is: minden évtized találjon ki magának saját kultfilmet...a régiek rimékje, folytatásai teljes ötlettelenségről tanúskodnak csak...

Atom74 (törölt) 2016.07.11. 11:51:28

@Gery87:
Ebben igazad van, sajna manapság nem "divat" új történeteket kitalálni, inkább biztonsági játékot játszanak, és azt gondolják, valamiért csak a régi sikerfilmek remakejeiből lehet pénzt keresni :) Bár megértem, hogy nem kockáztatnak, mert egy bukás, dollár milliókba kerül manapság. És igen, sajna már csak a Marvel féle cgi filmekre van igény. Változnak az idők, csak számunkra akik részesei lehettek a nagy elődöknek, amikor még számítottak a szereplők, a mesterien felépített díszletek, a történet mesélés, nem a legjobb irányba. Így van ez pontosan a videó játékok világában is, a varázs elmúlt, és valamivel überelni kell a dolgokat, már nem elég egy kacifántos történet, mert sok ezer olyan film van "raktáron".

Atom74 (törölt) 2016.07.11. 11:52:46

@Csuti Ördögüző:
Igen nekem is az a kedvencem, de a lassabb történetvezetés, és a hihetetlen atmoszférájú díszletek miatt az első rész is zseniális, pont az alien benne a gyenge láncszem számomra :)

Gery87 2016.07.11. 13:00:12

@Koródi Antal:

"mert egy bukás, dollár milliókba kerül manapság. "

Magyarul, senkinek nincsenek már tökei, nem akar "jó filmet" csinálni csak" nyereséget".
A mai színészek többsége is tucatfejű jellegtelen akárki....

Kivételek persze vannak, meg lesznek is, és régen is sok szemét volt...de azért feltűnő hogy 20-30 éves filmek a kultfilmek többsége, míg az elmúlt évtizedből, pláne a mostaniból alig lesz pár ami emlékezetes marad a jövőben is, vagy akár most is az...ami gáz.

"Így van ez pontosan a videó játékok világában is"

Nem tudom, régen a grafika volt az isten, arra ment mindenki...mint a filmnél a látvány, meg a CGI csak több értelme volt...te meg nem bírtad gépigénnyel, most azt mondják ennek már vége és ismét a történet és a játékmenet lett a lényeg, ami nem hangzik rosszul...

Gery87 2016.07.11. 13:16:38

@Koródi Antal:

Az Alien 1 legnagyobb baj hogy az első 1 óra elmegy tököléssel meg azzal hogy a két szerelő a pénzéről meg a prémiumról hadobál, nagyon fárasztó...ZS kategóriás szint.
Bevezetésnek ma már túl lassú, akkoriban biztos elment mert új volt, de ma már sokat avult ez is.
Kevés benne a szörny...a legfelkavaróbb jelent is az amikor Ash-el küzdenek és az vergődik....a nyomasztó légkör meg nem hat meg, sose tudtam ettől félni...de aztán alig kapunk valamit a képünkbe...

Gery87 2016.07.11. 13:20:44

A 3-dik sokat javult a szememben, a 4-dik része szerintem a legjobb.
Az első kettő meg gyenge...főleg ahhoz képest hogy a "valami vadászik ránk, valami nem emberi" légkörében a pl Predátor sokkal jobb.

victor vacendak 2016.07.17. 09:45:51

Alien és Terminator folytatást csak Cameron tud rendezni. Az összes többi (talán csak Jeunet A4-e a kivétel) egy nagy rakás értelmetlen, erőltetett fos. Persze addig nem akarok reklamálni, amíg nem jön egy csupa SNL-es nővel forgatott folytatás...:-D
süti beállítások módosítása