Movie Tank

Sci - fi - hétvége: 2001 Űrodüsszeia

2011. június 05. - Sparrow

Sziasztok!

A Sci - fi - hétvége lezárásaként Stanley Kubrick 1968 - as filmjét, a 2001 Űrodüsszeiát hoztam nektek.

https://m.blog.hu/mo/movietank/image/2001.jpgA 21. század küszöbén túdosok egy különös fémoszlopot találnak a Holdon, amit a földönkívüli élet bizonyítékának tekintenek. Az oszlop erős rádióhullámokat küld a Jupiter felé, így a Földről expedíció indul a bolygóra. A legénység öt emberből és egy fejlett mesterséges intelligenciából, egy HAL 9000 - es komputerből áll. Azonban, eddig példátlan módon a HAL 9000 - es meghibásodik, és végez a legénység összes tagjával, kivéve Dr. Dave Bowmant ( Keir Dullea ), akinek aztán sikerül lekapcsolni a komputert. Dave egyedül folytatja a küldetést.

A 2001 Űrodüsszeia nagyon elgondolkodtató film. Megérteni nagyon nehéz, de ha az ember szépen összerakja magában a látott képeket, rájöhet a titokra. Az elég hosszú, ötven perces bevezető után kapcsolódunk be a fő cselekménybe, a Jupiter felé tartó expedícióba. Engem mégis jobban megfogott az előbb emlegetett, elég hosszú bevezető, illetve a film vége, az utolsó képkockák.

Az első negyed óra gyönyörű képi világgal szolgál a nézőnek. Szemkápráztató tájképeket kapunk, amiben a szem nem győz gyönyörködni. A cselekményszálakat összetartó fémoszlop is itt jelenik meg először. Ugyanis a film eleje abban az időben játszódik, mikor az ember még nemigen különbözött a majmoktól. A későbbiekben elég sok az elhúzott töltelékjelenet, de ezek többségét a néző nem érzi fölöslegesnek a remek látvány és zenei aláfestés miatt.

A zene nagyon jó. Ezek a dallamok azóta nagyon ismertté váltak, én sem ebben a filmben hallottam őket először. Emellett még kiemelendő az űrhajók kidolgozottsága, melyet csak a Csillagok háborújához tudok hasonlítani. Látvány terén nem tetszettek azok a jelenetek, melyekben Dave megérkezik a Jupiterre. Az volt az érzésem, hogy ezek a képsorok valami nagyon gyenge videojátékra hajaznak. Ezekkel a jelenetekkel véleményem szerint az volt a cél, hogy megmutassák, milyen kicsi az ember az Univerzumhoz képest. Ez jó ötlet, de kisebb színkavalkáddal jobbak lennének ezek a képkockák is.

A fő cselekmény karaktereit alakító színészek nem igazán tudtak azonosulni a rájuk írt szerepekkel. Velük ellentétben azonban a bevezető jelenetekben játszó színészek meglepően jól alakítanak.

A 2001 Űrodüsszeia mondanivalója mindenképpen megbecsülendő. Az ember buta. Erőszakos és pazarló életmódot folytat. De előbb - utóbb valaki vagy valami felnyitja a szemét, és felnőhet az Univerzumhoz.

A 2001 Űrodüsszeia jó film, műfajában pedig alapmű. Mindenképpen ajánlom a megnézését. Ezzel az írással lezárul a második tematikus hétvége. Hamarosan kikerül egy véleményszavazás.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr802960061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.05. 21:53:25

Régebben láttam a filmet, de nagy benyomást tett rám. Számomra egyértelműen a sci-fi csúcsa.
Jó lett az írás is a filmhez !
süti beállítások módosítása