Movie Tank

A legkúlabb nap (2016)

2016. május 22. - Sparrow

A haldoklás szar dolog. Főleg akkor, ha idő előtt, fájdalommal és magánnyal kísérve érkezik. Nem véletlen, hogy a filmvilágot is újra meg újra megihleti a halálos betegségek és a velük való együttélés és küzdelem témaköre. Van, hogy indokoltan véresen komoly tálalásban láthatjuk a főszereplők viszontagságait (Csillagainkban a hiba), gyakoribb azonban, hogy a készítők inkább a fanyar humor és a könnyedebb filozofálgatás eszközeihez nyúlnak (Fifti-fifti, A bakancslista). Most a németek hoztak egy alkotást, ami utóbbi kategóriát erősíti, ráadásul közel sem annyira rossz, mint amennyire no name.

legkulabb3.jpg

Benno (Florian David Fitz) kissé züllött alak, aki csak sodródik a világban, komolyabb célok híján nem számíthat semmi jóra. Mintha a karma is meghallotta volna hírét, sorozatos ájulásai végül orvoshoz juttatják. Ekkor derül ki, hogy a férfinak halálos agydaganata van, és az is csoda, hogy még él. A hospice-házban megismerkedik az egynegyed tüdővel éldegélő Andival (Matthias Schweighöfer), akivel hamar egymásra találnak. Benno, közeli halálának tudatában elhatározza, hogy felkutatja volt szerelmét és kislányát, akivel még soha nem találkozott. Hitelre vásárolva egész vagyonhoz jutnak Andival, gondolván, hogy úgyse kell majd visszafizetniük a pénzt, és nekivágnak, hogy felfedezzék a titokzatos Afrika világát. Andi persze nem ismeri Benno valódi célját, mindössze annyit tud, hogy halálraítélt társával blogot vezetnek kalandjaikról, amelyek végén egy pisztoly dörrenése jelzi majd a game over-t.

Igen, ez a film már az előzetese alapján is a Fifti-fifti és A bakancslista sajátos keverékének tetszett, és habár nem volt kimagaslóan kecsegtető, a trailer elég volt ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődést a történet iránt. A teljes produkció nem is okoz csalódást, bár értelemszerűen legyenek fenntartásaink, hiszen ez egy könnyedebb német dramedy, ami elismerésreméltó módon nem hazudott a marketing során, és tényleg csak annyit nyújt, amit még biztosan tud vállalni.

legkulabb2.jpg

Florian David Fitz, aki nem csupán főszereplője, hanem írója és rendezője is az alkotásnak, korrekt filmet rakott össze. A legkúlabb nap nem nyújt újat a zsáner berkein belül, nem igazán hoz felfrissülést, új mérföldkövet. Viszont hiába sablonos a történet, hiába van túlnyújtva a játékidő, és hiába kiszámítható szinte minden fordulat, a mű bőséggel tartalmaz megbecsülendő, egészen pazarul összetákolt jeleneteket, amelyek miatt talán még a mozijegy árát is megéri befizetni. A hangsúly a humor vonulatán van, ennek megfelelően érkeznek szép számmal nevettető jelenetek, még ha nem is a sírva röhögős fajtából. A két főhős remekül működik együtt, kifejezetten jól vannak megírva, a cselekményvezetés által szállított szituációk pedig többnyire érdekesek és szórakoztatóak. Az alaptémát tekintetbe véve természetesen komoly drámai szál is feltűnik, sőt, némelyik elgondolkodtató képsor kifejezetten erősre sikeredik. 

Florian David Fitz jól hozza a kissé Bradley Cooper-Másnaposok utánérzésű, laza és találékony karaktert, aki többre hivatott annál, mint amit elért az életben. Matthias Schweighöfer szintén szépen helytáll, kifejezetten szórakoztató a mindentől pánikba eső, feszült Andi szerepében.

A legkúlabb nap azért messze nem a legkúlabb film 2016-ban, de ettől függetlenül jó kis mozi, kellemes kikapcsolódás. Ha csak ennyit várunk tőle, nem fogunk csalódni. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr68737646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

westflug 2016.05.22. 13:35:18

1. pazarul összetakolt jeleneteket? érdekes kifejezes. A forgatokonyv 5 év alatt szuletett meg es azert szerintem is eleg korrekt bar en a forgatokonyvnel azt ereztem hogy tobb otletbol lett egy film.

2 csak a gyereket nem latta azert az anyaval csak talalkozott;)) legalabb egyszer.

3 Florian több szineszkent mint amit Benno karaktere kihozott belole. Matthias vitte picit a hatan el a filmet. Eredetiben azert erezheto hogy a ket szinesz annyira azert nem volt tuti egyutt ...ennek utobbi szereplo Matthias a stuttgarti bemutaton hangot is adott.

Szerintem szeretheto film azt emelnem ki. A Makranci Zalan- Szabo Màté szinkron pedig tuti dob az egeszen.

En csak azt nem ertem miert kellett 5 evet varni a kozos munkajukkal...

A film szeretheto aranyos szerintem lehet h te is orulnel ha ennyi kislany lihegne a nyakadba a bemutaton ami ennek a ket szinesznek.

Amugy Floriannak a Vincent will meer ( Vincent tengert akar) nezd meg azt is o irta ott is beteg az a 10/10

ozur 2016.05.23. 09:03:12

Ez a Knockin' on Heaven's Door remake-je? Ahhoz képest milyen?

Helianthus 2016.05.28. 16:13:30

A film sokkal jobb mint a kritika! Bár nyilván nyitottnak kell lenni az európai filmre, aki csak a túljátszott, habcsókos hollywoodi történetekben tud létezni, annak egy német / európai film sose lesz elég jó.
A történet egyáltalán nem sablonos (azért mert egy film olyan témával foglalkozik amiből már készült film, még nem sablonos, ez alapján akkor nehéz lenne új filmet készíteni, mert milyen témából nem készült még millió egy film) a fordulatok egyáltalán nem kiszámíthatóak, pont, hogy aki a trailer alapján méri a filmet, azt elég sok meglepetés fogja érni, még számomra is volt jó pár "azta!" jelenet, amire nem számítottam, pedig én "végigkísértem" a film készítésének folyamatát, amit az alkotók folyamatosan dokumentáltak.
"Összetákoltnak" meg semmiképpen nem neveznék egy olyan filmet, aminek az alkotója maximalista módon odafigyel mindenre, és csak a forgatókönyvet 3x írta át, hogy megtalálja a legjobb verziót.

Floriannak a kisujjába több tehetség szorult mint fél Hollywoodnak együttvéve, már a felvetés is sértő, hogy a karakterét a Másnaposok hülyeségekhez hasonlítják, annál sokkal értelmesebben van megírva és eljátszva!

Számomra biztos, hogy ez az év filmje, és csak ajánlani tudom!
És aki teheti, majd eredeti nyelven is nézze meg, összehasonlíthatatlan!
A szinkront enyhén szólva elszúrták! Makranczi Zalán hangja nagyon nem illik Florianhoz, és sajnos hangsúlyozni se tud megfelelően, Flo a hangjával is játszik, de ennek a szinkronban sajnos nyoma sincs.
Szabó Máté Matthiasnak már jobb választás (bár őt már ellőtték Elyasnak a FJG-ben, pedig azért a 2 színész eléggé különbözik egymástól hangilag is meg karakterileg is. (de ha csak ennyi gond lenne... ))
És akkor még nem is beszéltünk a rémes, erőltetett tini szlengről, amit helyenként a szereplők szájába adtak.

Florian és Matthias 5 évvel ezelőtt döntötte el, hogy együtt akarnak dolgozni, de mivel közben mindkettőjüknek számos más munkája is volt, ezért tartott ennyi ideig míg tető alá hozták a közös produkciót. A forgatókönyv 1 év alatt született meg 2014-ben (februártól decemberig)
Amúgy a történet alapját egy valós személy ihlette, akit Florian személyesen is ismert.

Nagyon jól működtek együtt. A forgatás alatt számos nehézség adódott, de remekül tudtak együtt dolgozni, olyannyira, hogy haverokból barátok lettek, és jó párszor elmondták már, hogy biztos, hogy fognak még közösen filmet készíteni, amit nem is annyira a távoli jövőben terveznek.
süti beállítások módosítása