Movie Tank

Cowboyok és űrlények (2011)

2014. október 12. - Sparrow

A western műfaja halott, szokták mondani. Szerintem azért nem eszik ilyen forrón a kását, halálozásról legalábbis semmiképpen sem mernék magabiztos kijelentéseket tenni. Hiszen, ha nem is gyakran, de időről időre a mai napig érkeznek színvonalas westernfilmek. Ne tessék hőbölögni mert tényleg így van. A Börtönvonat Yumába jó volt, a Gyorsabb a halálnál jó volt, A félszemű szintén jó volt, szóval van még keresnivalója a műfajnak a színtéren, csak már közel sem annyi, mint abban az időben, amikor még John Wayne és Clint Eastwood nevei fémjelezték a vadnyugati kalandok világát. Ami viszont abszolút nem működik, az a western újraértelmezése, más műfajjal való keverése.

A Cowboyok és űrlényeket nézve legalábbis sok mindent elmondhatunk, de azt, hogy jól működik, semmiképpen sem...

cowboys.jpg

Főhősünk (Daniel Craig) a puszta közepén ébred. Nem emlékszik semmire, még a tulajdon nevére sem. A közeli városba érkezvén gyors konfrontációba keveredik a település első számú bevételi forrását biztosító marhacsorda gazdájának (Harrison Ford) fiával (Paul Dano). Ám még mielőtt komoly feszültség generálódna a fogukat szívó férfiak között, megjelenik néhány űrhajó a házak fölött, és elrabolják a lakosságnak durván a felét. Ekkor derül ki, hogy a névtelen idegen karjára fonódott, titokzatos karperec valójában fegyver, a jelek szerint az egyetlen, ami hatásos az égből jött démonok ellen. A támadást épen megúszók csapata elindul, hogy megkeressék, és hazahozzák az elraboltakat.

Képregény-adaptációról van szó, és íme, ez a mű tökéletes példa arra, hogy nem minden képregény való filmvászonra. Nem olvastam az eredetit, de eltudom képzelni, hogy egy ilyen hülyeség jól működik a füzetek lapjain. Viszont mozgóképen valami hihetetlenül hülyén veszi ki magát. A zsánerkeveredés egész egyszerűen nevetséges, a westernfilmes alap nem fér össze az űrlényes sci-fivel, az alapkontextus nemes egyszerűséggel kiveti magából a tudományos fantasztikus vonulatot. Valamifajta beteg fekete komédiaként még működhetne is a produkció, csakhogy egy-két üdítő momentumot leszámítva a Cowboyok és űrlények halálosan komolyan veszi magát, és elvárja, hogy mi, nézők is kövessük a példáját. Jól tesszük, ha nem engedjük, hogy hülyére vegyen minket ez a baromság, legyünk ennél a szintnél intelligensebbek! Még a szánakozást sem érdemli meg ez a szerencsétlenség, mert épkézláb módon izgalmas cselekményvezetést sem képes prezentálni. Ezt értsd úgy, hogy a Cowboyok és űrlények borzasztóan unalmas. A közel kétórás játékidőnek köszönhetően a film baromira túl van nyújtva, a forgatókönyv lapjait egyáltalán nem sikerült értelmesen kitölteni. Vontatott, száraz, érdektelen történetről van szó, a hülyeségfaktorról pedig már tényleg ne essék több szó. Azért a figurák kapcsán érdemes még néhány karaktert leütni, ugyanis ezek se túl jók. Minden figura faék egyszerűségű klisé, két szóban leírható jellemrajzzal. És mindezek után megtudjátok tippelni, hány ember keze van a forgatókönyvben? Elárulom. Öt emberé. Ja, várj, elírtam... ja, nem, mégsem... tényleg öten csinálták! Arra már ki sem térek, hogy az egyikük Damon Lindelof volt, mert agygörcsöt kapok.

cowboys2.jpg

Jon Favreau érezhetően nem volt hajlandó a korrekt iparosmunkánál tovább gondolni a dolgot, így rendezői munkája nem nyújt semmi újat, vagy kreatívat. Azért a maguk átlagosságában az akciójelenetek egészen jól működnek, hiszen kellően pörgősek, erőteljesek, és itt-ott még durvábbak is a vártnál. A látványvilág nem rossz, az űrlények például egész faszagányosan mutatnak. Mint egy xenomorph, ami lenyelte E.T.-t, aztán magára vette egy B2-es szuper harci droid páncélzatát. A fináléban már valamifajta hangulatfokozás is érezhető a nagyobbacska végső csata hevében, de azért ne tessék túlképzelni a dolgot.

A színészi játékok korrektek, de sokat tényleg nem érdemes várni a gárdától, hiszen szar karakterekkel potenciálmentes jelenetekben nyilván nem lehet sok mindent kezdeni. Daniel Craig azért igyekszik, összességében nézve elmondható, hogy a főszereplő szépen helytáll. Harrison Ford minden tiszteletet megérdemel, amiért időskorú színészóriás létére hajlandó legalább megerőltetni magát egy ilyen gyenge filmben. Csont nélkül hozza a mű legkiemelkedőbb játékát. Van itt még egy Olivia Wilde is, de ő inkább működik díszletként, mint színésznőként. Annak mondjuk tényleg jó.

A Cowboyok és űrlények nem jó film, igazság szerint teljes mértékben fölösleges megnézni, mert unalmas, száraz, klisés, ráadásul mindez belevegyül az alapkontextusba, ami pedig brutális nagy hülyeség. 5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr826761873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.12. 14:45:03

a western közel se halott, de ezzel a filmmel majdnem megölték teljesen. :S

sas70 2014.10.16. 14:07:58

Rémesen szar egy valami volt, mert filmnek nem nevezném.
süti beállítások módosítása