Movie Tank

Western - hétvége: Gyorsabb a halálnál

2011. november 18. - Sparrow

Az utóbbi néhány évtizedben eléggé takaréklángon ég a western, mondhatni szinte teljesen kihalt ez az igen különleges műfaj. Ám időről időre jönnek rendezők, akik azért is megpróbálkoznak a dologgal, és cowboykalapot nyomnak színészeik fejébe. Ezt tette Sam Raimi is 1995 - ben. A Gyorsabb a halálnál igencsak tisztességes próbálkozás, de időnként sajnos elmegy a rossz irányba.

Magányos lovas ( Sharon Stone ) vágtat keresztül a pusztán, szívében bosszúvágy lángol. Végezni akar apja gyilkosával, a " városát " jelenleg kiskirályként uraló Heroddal ( Gene Hackman ). Erre tökéletes alkalom a településen hagyomány szerint ismét megrendezésre kerülő coltpárbaj, melyben a legjobb pisztolyforgatók csapnak össze. A nő, hogy célját elérje, végig kell küzdenie magát más ellenfeleken is. A versenyzők között viszont barátokra is lel, a Kölyök ( Leonardo DiCaprio ) és a versenyzésre csupán kényszerített, egykor napjait banditaként tengető tiszteletes, Cort ( Russel Crowe ) személyében.

Simon Moore forgatókönyvírótól nagyon jó húzás volt a pisztolypárbaj, amit egy idő után már életre - halálra játszanak. Az ilyen versenyek jól szoktak működni a filmeken, legyen szó akármilyen " sportágról " ( pl. Véres játék, bár ott nem élet - halál harc van, de a lényeg ugyanaz ). A történetfelépítés is nagyon jól működik, viszont a kivitelezésben találhatunk jó pontokat és hibákat egyaránt. Nagyon tetszett például az a montázs, melyben ügyes képáttűnésekkel, operatőri és képi megoldásokkal mutatták be körülbelül két percben a verseny első néhány fordulóját. Nem tetszettek viszont a " golyó ütötte lyukak ". Többször láthatunk olyat a filmben, hogy egy lövés szabályos, kerek lyukat hasít az egyik szereplőn, amin aztán átsüt a Nap. De ezzel legalább arra választ kaptam, hogy Mel Gibson mit nézhetett a Passió megrendezése előtt. A pisztolypárbajok megkoreografálása jó és változatos. Kiemelném magát a végső összecsapást, melyben dinamitok robbannak, Gene Hackman mellkasán pedig átsüt a Nap. Vagy a spontán felindulásból bekövetkező összecsapás, melyben Sharon Stone a szakadó esőben lövi szarrá ellenfelét, akin végül megkönyörül, de a szemét még ezután is gecizik, úgyhogy kap még néhányat a fejébe. Ez a jelenet a kedvencem a filmből.

És ha már Sharon Stone. Hát ő valami eszméletlen dögös ebben a szerepben, ráadásul a játéka is elsőosztályú. Sikerül egy igazán karakteres főhőst életre keltenie, hozzáteszem, a figura is nagyon jó. Főhősnőnkön, akit amúgy Ellennek hívnak ( ahogy azt Crowe nagyon erőltetetten beköpi a film végén ), végig látszik a vívódás, a világban meg nem talált helye okozta belső zűrzavar, ráadásul Stonenak még egyszer a mellei is kivillannak. Egy szó, mint száz, a színésznő '95 - ben nagyon szexi volt, és piszkosul tudott színészkedni. Aztán itt van örök " kedvencem, " Russel Crowe, aki nagyon cukin téblából összevissza, de egyszerűen nem tudok haragudni rá. Aki pedig már ekkor felfedezte DiCaprioban a színészi tehetséget, azt az Isten áldja meg, mert, ha '95 - ben láttam volna ezt a filmet, nem gondoltam volna, hogy ebből a fiúból lesz még valamikor Teddy Daniels. Félreértés ne essék, Leo jól mozog a szerepben, de még kissé nyálas. Gene Hackman a legjobban bevált gonosz karaktert hozza, de olyannyira hitelesen, hogy öröm nézni. Igazából őt magát tekinthetjük a Halálnak, akinél végül a főhősnő gyorsabbnak bizonyul. Egy mondat erejéig megemlíteném Tobin Bellt, aki feltűnik néhány pillanatra rohadó fogakkal és kócos hajjal, és nagyon elemében is van, egészen addig, amíg Stone le nem lövi.

A fényképezés egyszerűen gyönyörű. Érdemes figyelni a filmben többször megjelenő naplementét, amit Dante Spinotti csodaszép színekkel és kamerabeállításokkal tesz felejthetetlenné. A Vissza a jövőbe zeneszerzője, Alan Silvestri megint csak remek munkát végzett. A soundtrack egyfajta keretet is ad a filmnek, ugyanis a legszebb dallamokat a nyitánykor és a záráskor hallgathatjuk.

A Gyorsabb a halálnál egy igazán színvonalas produkció, ami ugyan nem túl fajsúlyos, de szórakozásnak tökéletes, ráadásul simán meglehet nézni többször is ( én a kritika megírása előtt láttam kb. harmadszorra ). Csak azok a lyukak ne lennének...   

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr193382719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.11.18. 19:32:21

Ez egy olyan film, amit már többször is meg akartam nézni, de valahogy sose jött össze :D

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.11.18. 19:43:03

@Dr.Jones: Épp ideje sort kerítened rá.:-) Hidd el, érdemes!
süti beállítások módosítása