Movie Tank

A félszemű

2011. június 18. - Sparrow

Aki látta a Nem vénnek való vidékről szóló pro/contra videónkat, az tudja, hogy nekem a 2008 - as Oscar - győztes egyáltalán nem tetszett. A Coen testvérek azonban a tavalyi Oscar - gálán is ott voltak legújabb filmjükkel, A félszeművel.

Mattie Ross ( Hailee Steinfeld ) 14 éves fiatal lány. Azonban valamiben különbözik kortársaitól: Ég benne a bosszúvágy, ugyanis édesapját megölte az iszákos Tom Chaney ( Josh Brolin ). Mattie leszerződteti az egyik legjobb rendőrbírót, Rooster Cogburnt ( Jeff Bridges ). Cogburn ugyan ellenkezik eleinte, idővel a pénz ráviszi, hogy elfogadja az ajánlatot. Így elindulnak Mattievel, és a hozzájuk csapódó La Boeuf Texas Rangerrel ( Matt Damon ). Kiderül ugyanis, hogy Chaney Texasban is gyilkolt, ráadásul egy szenátor életét vette el.

Először is: A félszemű sokkal jobb film, mint a Nem vénnek való vidék. Viszonylag pörgős, izgalmas, érdekes karakterekkel. A történet Charles Portis regénye alapján készült, és Coenék a western műfaj újjáélesztését akarták elérni vele. Hogy ez mennyire sikerült, az majd a jövőben kiderül. A western hangulatot nem mindig sikerül kellően eltalálniuk, ettől előfordul, hogy elég műnek tűnik az atmoszféra.

A karakterek közül természetesen Cogburn a legjobban kidolgozott, de Mattie Ross figurája is el lett találva. Jeff Bridges nagyon jó alakítást nyújt, a nézőnek az az érzése támad, hogy a kisujjából rázta ki a karaktert. Hailee Steinfeldtől nem vártam sokat, de meglepően jól alakít. Nagy jövő állhat még előtte, mert nagyon tehetséges. Matt Damon semmi maradandót nem nyújt, és a karaktere is szinte teljesen fölösleges. Josh Brolin keveset szerepel ugyan, de abban a kb. negyed órában jól helyt áll.

Kapunk egy - két igencsak merész haláljelenetet, de ezeket jól sikerült kivitelezni.

Megmondom őszintén, hogy megvagyok lepődve, hogy csak ilyen röviden tudtam írni A félszeműről, de mindent leírtam, amit akartam.

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr642994740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.18. 16:10:50

Még nem láttam ezt a filmet, de nem hiszem, hogy jobb lenne a Nem vénnek való vidéknél :D (a kritikák és a vélemények alapján)
Ha Coen-film, akkor Barton Fink vagy Nem vénnek...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.18. 18:42:43

@Bruse: Nem jobb a Nem vénnek való vidéknél. Jóval kevesebb mondanivaló és feszültség.

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.19. 12:43:27

@FroG: Ennyi :D
De amúgy a Coen-filmek közül kitűnik a Nem vénnek való vidék. Egyik filmjük sem olyan lassú, és humor nélküli. Eléggé hihetetlen, hogy ugyan azok készítették el a Barton Finket, a Nagy Lebowskit, az Ó, testvért és a Nem vénnek való vidéket :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.19. 13:56:49

@Bruse: A NVVV azért lett annyira komor, mert regény adaptáció. A könyvet már olvastam, a filmnél szerintem sokkal jobb (ez elég nagy szó, mert a top3 kedvenc filmem között tartom számon).

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2011.06.19. 17:10:59

@FroG: Tudom, hogy könyv-adaptáció a film, de akkor sem túl "coenes" :)
Ennek ellenére a top3 legjobb filmjeik között tartom számon, illetve nálam befér a top20 kedvenc filmjeim közé :D

Mellesleg küldtem egy e-mailt a PI-s címedre! :)
süti beállítások módosítása