Movie Tank

Brian élete (1979) - IV. Olvasói Hét

2014. július 10. - Sparrow

Kérte: ThePretender

A pihent agyú angol humorral operáló szatírák királyai a Gyalog Galopp óriási sikere után belevágtak következő produkciójuk elkészítésébe. Jézus Krisztus története egy kicsit másképpen... vagyis... teljesen másképpen. Ez a Monty Python és a Názáreti Brian élete!

brian2.jpg

Brian Cohen (Graham Chapman) időszámításunk kezdetén születik, ráadásul pont egy időben ama bizonyos kisdeddel, mindössze egy istállóval odébb. Már a napkeleti bölcsek is összekeverik őt a Megváltóval, és felnőttkorában is hasonló sors vár rá. Véletlen egybeeséseknek, saját meggondolatlanságának, és mérhetetlen emberi ostobaságnak köszönhetően lesz tömegek számára a Messiás. Holott ő erre egyáltalán nem vágyik.

Rendkívül magával ragadó filmről beszélünk, és ez első sorban a Monty Python igazán egyedi, jóformán utánozhatatlan humorvilágának köszönhető. A jól megírt, Jézus spin off-nak is tökéletesen beillő cselekményvezetésbe számos elképesztően kreatívan megszerkesztett szituációt ágyaznak az alkotók, és ezek az igazán ötletes helyzetek dúskálnak a jobbnál jobb poénokban. Habár egyértelműen pihent agyú viccelődésről van szó, azért a szatíra is végig jelen van, és a különböző hülyeségek mögött intelligens gondolatiságot is fellehet fedezni. Számos véleményformáló képet láthatunk, melyeknek fókuszában néhol a politika, máskor pedig a vallási elvakultság áll. És persze az elképesztő hatalommal bíró emberi ostobaság is górcső alá kerül, kiegészülve némi tömegpszichózissal.

brian.png

Persze, nekiállhatnék most hosszasan elemezni a színészi játékokat, de fölösleges. Nem kiemelkedőek, de mégis maradéktalanul hitelesek, hiszen érződik, hogy a szereplők szívvel-lélekkel csinálták ezt a projektet, elsősorban nem a pénzért, hanem egy igényes, és szórakoztató szatíra létrejöttéért. Dicsérendő magatartás.

A Brian élete a jóféle, humoros, ugyanakkor intelligens történet, és a lelkes szereplő-és alkotó-gárda mellett még egyéb pozitívumokat is felvonultat. A film szépen van fényképezve, nem egyszer találkozunk fantasztikus beállításokkal, amelyekhez a jól megválogatott helyszínek, és a remek díszletek nyújtanak elsőosztályú környezetet. Ráadásul még a zenei betétek is rendkívül hangulatosak.

A Brian élete igazán jó vígjáték, egyértelműen sokszor nézős darab, továbbá alapmű. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr796201892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2014.07.10. 13:24:51

Köszi az újabb írást!

Fergeteges vígjáték, szerintem sokkal jobb mint a Gyalog galopp, de az is jó. A pontozásba is nagyjából egyetértek, nálam olyan 8,5-9.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.10. 14:00:04

-júdea népe front, pfejj őket utálom a legjobban.
-te, azok nem mi vagyunk?
:D:D:D

Minden sora idézendő a mai napig. :D

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.11. 14:57:18

Szerintem is sokkal jobb a Life of Brian mint a Gyaloggalopp.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.11. 15:01:56

Jó film.

Csak 3 rész nem kell bele.

Az egyik az UFO-s rész, ez teljesen felesleges, semmi értelme.

A öreg rab jelenete el van túlozva.

S a keresztrefeszítési jelenet sértő, ráadásul felesleges.

Mészáros Laci 2014.07.11. 15:06:44

@maxval, a gondolkodó birca:

Belefér ez is, az is. Nem láthattak előre mindent Terry Gilliam-ék. Amikor a film készült, épp ufólázban volt a világ, azt is ki kellett csúfolni.

nandras01 2014.07.11. 15:55:40

@maxval, a gondolkodó birca:
az ufós rész szerintem is kilóg az filmből, az öreg rab, bár kissé valóban eltúlzott, de azért nem zavaró.
a keresztrefeszítési jelenet feleslegességével azonban nem értek egyet, szerves része a történetnek.
ráadásul, ha nem lenne ez a jelent, akkor nem énekelhetnék el az élet napos oldalát :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2014.07.11. 16:32:54

@maxval, a gondolkodó birca: az első kettővel egyetértek. a keresztrefeszítés viszont nem fölösleges, tekintve, hogy egy párhuzamos, abszurd Jézus történetről van szó.

@nandras01: arról nem is beszélve, hogy:
"mert ő egy igazi mártír,
mert ő egy igazi mártír,
mert ő egy igazi mártír.
ki mindig oly vidám"
:))

taffer 2014.07.11. 17:04:45

@maxval, a gondolkodó birca: Már miért lenne sértő a keresztrefeszítés jelenete? Itt sem Jézust látjuk, hanem Briant. A film nagyon fontos része: nevetségessé teszi az ítélkező hatalom erőlködését.

Maximum annyira sértő, mint A tanúban a Dr. Kotász utáni kiabálás az akasztás miatt: viccet csinál egy kivégzési formából, illetve a rendszerből, ami azt alkalmazza. Utóbbi esetén még megértem, hogy érintettség okán ez egyeseknek sok lehet. Na de a keresztre feszítés...?

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2014.07.11. 18:03:41

Szerintem pont azért jó film, mert úgy tud humorizálni a valláson és annak túlkapásain, hogy közben egészében mégsem sértő.

vega4 2014.07.11. 18:17:08

Szerintem is jó film az angoloktól.
Na de mit adtak nekünk a rómaiak?

d2net 2014.07.11. 18:28:42

Egyike azon vígjátékoknak,amin egyfolytában sírni is tudnék,mert az emberi ostobaságnak állít obeliszket a saját bőrömből,csontomból,s.t.b.....

TrollSlayer 2014.07.11. 18:38:08

MP filmjei nemcsak viccesek, hanem emellett nagyon mély tartalmuk is van. Hiszen az élet maga is abszurd.
A film maga a PC arcul köpése, mindenkire nézve sértő, minden témára amihez csak hozzányúl. Teszi ezt nagyon szórakoztatón.
Brian-t nézik messiásnak, ki is áll a tömeg elé, és tulajdonképpen akkor kezdik el követni amikor épp nem mond semmit, azaz amit elhallgatsz sokkal inkább tesz prófétává, mint amikor mondasz vmit.

2014.07.11. 18:41:28

@maxval, a gondolkodó birca: "Jó film.
Csak 3 rész nem kell bele."

Jó blog. Csak te nem kellesz bele.

randomuser1 2014.07.11. 19:30:09

@maxval, a gondolkodó birca: téged sért, de feleslegesnek nevezni - vallási fanatizmusra vall :)
süti beállítások módosítása