Movie Tank

Men in Black - Sötét zsaruk (1997)

2014. április 14. - Sparrow

A Föld után című rettenetet elnézve jogos lehet a félelmünk, ami akkor uralkodik el rajtunk, amikor elképzeljük, ahogy Will Smith és M. Night Shyamalan kéz a kézben, indiánszökdelésben haladnak a süllyesztőbe. Elkeserítő, hogy az egykor oly nagyszerű alkotásokban játszó színész ennyire leadta a színvonalat. Na de ne búslakodjunk, inkább használjuk ki a vészterhes időket, és nézzünk újra valamit Will Smith aranykorából. Egyik legemlékezetesebb megmozdulása kétségtelenül a Tommy Lee Jones-szal való társulás volt. Mester és tanítvány vállt vállnak vetve küzd a Föld biztonságát fenyegető idegen erők ellen ebben a felhőtlen szórakozást biztosító sci-fi vígjátékban.

mib.jpeg

Kay ügynök (Tommy Lee Jones) a legtitkosabb titkos szervezetnek dolgozik. A fekete ruhások feladata ugyanis nem más, mint a Földön tartózkodó űrlények ellenőrzése, és a bolygót fenyegető idegen erők megfékezése. Amikor társa kiöregszik, a már szintén nem túl fiatal Kay új partnert keres. Meg is leli a megfelelő embert egy laza, fekete zsaru képében, akit rövid úton beszervez, így megszületik Jay ügynök (Will Smith). A friss páros első küldetése nem más, mint a világ megmentése, ugyanis bolygónkra érkezik egy bogár, aki szoros rokonságban áll az általunk ismert ízeltlábúakkal, csupán annyi a különbség, hogy főgonoszunk pár mérettel nagyobb nálunk honos fajtársainál. Miután a szörny magára ölti Edgar-öltönyét (Vincent D'Onofrio), megkezdődik a hajsza. A bogár veszélybe sodor egy egész galaxist, hőseinknek pedig minél előbb meg kell állítania őt, hiszen máskülönben a Föld könnyen megszűnhet létezni.

Remek kikapcsolódást nyújtó filmről van szó. Ed Solomon MiB-képregények alapján írt forgatókönyve remekül egyensúlyoz a vígjáték és a sci-fi között, így tökéletes műfaji keveréket sikerül prezentálnia. Sorban érkeznek a jó poénok, amelyek elsősorban a változatosan megírt karaktereknek köszönhetők. Hőseink nem is különbözhetnének jobban egymástól. Kay a tapasztalt öreg róka, aki mindent véresen komolyan vesz, ám viselkedéséből mégis arra következtethetünk, hogy bujkál benne valamiféle humorérzék is. Rendkívül szimpatikus a figura higgadtsága, és egyenessége. Jay ellenben nagyszájú, szétszórt, és semmit sem képes kellően komolyan venni. Elképesztő, hogy mennyire jól kiegészíti egymást ez a két karakter. De természetesen az egész film egyik legemlékezetesebb figurája a csupán néhány percig jelenlévő Frank, a beszélő kutya, aki egyszerűen fergeteges. A vígjáték ellensúlyaként igazán izgalmas sci-fi sztorit is kapunk, különösen érdemes megfigyelni, mennyire ironikus, hogy egy bogár sodorja végveszélybe a Földet. Egy bogár, akinek apró rokonai közül szinte mindennap agyontaposunk néhányat. Az állandó vakuzás is remek motívum, hiszen az emberek addig boldogok, amíg nem tudnak a sok halálos veszélyről, ami fenyegeti őket.

men-in-black.jpgTommy Lee Jones betonszilárd arcjátékkal nyomja végig az egész filmet, remekül érzékelteti Kay karakterének komolyságát, ugyanakkor azt a bizonyos, bujkáló humorérzéket is ügyesen adja át. A laza énekelgetés, miközben Jay-vel fejjel lefelé száguldanak az alagútban, egyszerűen felejthetetlen. Will Smith természetesen hótlaza, jól érzi magát a szerepben. Rip Torn hidegvérűnek festi le a nagyfőnököt, Linda Fiorentino viszont kissé kilóg a gárdából, és sajnos nem pozitív értelemben.  

A látvány terén rendesen odatették magukat az alkotók. A sminkes munkát annak idején Oscar-díjjal jutalmazták, és bizony, nem is alaptalanul. A maszkok egyszerűen frenetikusak. Precízen kidolgozott idegen lényekkel találkozunk, akiket bizonyos esetekben remek jelmezekkel és pazar sminkkel, máskor pedig kiváló minőségű vizuális effektekkel keltenek életre.

A finálé külön bekezdést igényel, hiszen észvesztően jól sikerült. Végre megcsodálhatjuk a gusztustalan főgonoszt Edgar-öltöny nélkül is, és az effektmesterek ezúttal is odateszik magukat, hiszen a szörny valami elképesztően jól néz ki. Természetesen a rengeteg izgalom és életveszélyes helyzet sem marad ki a végső összecsapásból, miközben Barry Sonnenfeld rendező azért arra is odafigyel, hogy még véletlenül se legyen túl komoly a jelenet atmoszférája.

Persze, hiába közeleg a világvége, a fekete ruhások főhadiszállásán mindenki halállaza - oké, hát nyilván volt már dolguk néhány hasonló esettel. Tehát nem kell a filmet véresen komolyan venni, elég ha hagyjuk, hogy magával ragadjon az izgalmas cselekmény és a remek poénvilág. 9/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr376025850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 09:07:30

és a látványvilága még ma is simán jó.

JanDítě 2014.04.14. 09:58:54

egyik kedvenc trilógiám.Shyamalan-ra pedig nem tudok haragudni még mindig azért csak meg csinálta a Hatodik érzéket és a Jelek-et.de az említett A Föld után tényleg nézhetetlen

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.14. 10:41:21

@Hoppácska: Igen, de írásban Kay és Jay. :) Nekem is furcsa. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.14. 10:42:16

@Hoppácska: az a bruti, hogy mindenhol jay és kay ügynöknek írják őket. ;)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2014.04.14. 13:09:31

Ez volt még az első film, amit DVD-n láttam, mekkora élményt volt ez akkor :)

mojoking77 2014.04.14. 15:03:40

Nana.. Azert ha egy ket gyengebb film utan elkezdenenk minden A kategorias sztart temetni, igen hamar kiurulne Hollywood.
Sok jo alkotasban szerepelt Will Smith a MIB utan is (Szerintem)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.14. 15:20:17

@mojoking77: nah igen, de a sok jó alkotás után jönnek a sötét napok, és nem zsaruk

kötelet a nyakamba, de szerintem a mib és douglas adams nélkül, illetve erős kapcsolati szálat érzek, akkor is, ha egészen más

Macropus Rufus 2014.04.14. 17:47:20

@Sparrow: gondolom azért mert a K angolosan Kay. Mint ahhogy a J is Jay kiejtve.
Egyébként K és J ügynök, Azaz Ká és Jé. :))

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.14. 19:47:08

@Macropus Rufus: Hát de milyen hülyén nézne ki, ha azt írtam volna, hogy Ká meg Jé. :D

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.04.14. 20:53:26

Smith jó színész, de borzasztóan betokosodott egy bizonyos szerepbe és filmes stílusba, ez a "promótáljuk a gyerekeket, mert miért ne" dolog pedig nagyon gáz, igazából nem mondanám, hogy szar filmekben játszik, inkább tényleg ez bassza az ember csőrét, hogy azt a verni való képű fiát teszi be ahova csak tudja. A boldogság nyomában c. filmben még elment amúgy, mert akkor még hiteles kiscsávó volt, de ez a mostani arcoskodás, - főleg, hogy mekkora faszságokat hagy maga után a neten a srác - nagyon nem kellene :(
süti beállítások módosítása