Movie Tank

2013-Évértékelés: TOP10 Legjobb Női Mellékszereplő

2014. január 22. - Sparrow

Való igaz, hogy 2013-ban nem volt túl erős a női mellékszereplők mezőnye, értem ezt úgy, hogy viszonylag kevés igazán emlékezetes alakítást láthattunk ezen a fronton. Viszont még így is eleget ahhoz, hogy gondolkodnom kelljen a legjobb tízen, akiket aztán rangsorolni volt talán csak nehezebb. Lássátok hát!

now-you-see-melanie-laurent.jpg

10. Catherine Zeta-Jones - Mellékhatások

LRA_side_effects_5.JPGElőfordulhat, hogy sokan könnyen elfelejtették már, hogy a Mellékhatásoknak milyen lenyűgöző színészgárdája volt. Talán a legjobb közülük Catherine Zeta-Jones volt, aki már-már szinte félelmetes hitelességgel keltette életre a rideg, kissé rejtélyes pszichológusnőt, aki sokszor inkább tűnik egyfajta érzelmileg halott robotnak, mint valódi embernek, de pontosan ebben rejlik a karakter erőssége, és erre a színésznő nagyon ráérzett. A filmről itt írtam bővebben.

9. Julianne Moore - Don Jon

julianne-moore-in-don-jon-movie-3.jpgAbszolút fénypontja a filmnek Moore játéka, különösen azért, mert remekül megírt karaktert kapott, amit tökéletesen sikerült életre keltenie. A színésznő fantasztikusan érzékelteti a tragikus közelmúlttal megátkozott nő figuráját, végig ő a legszimpatikusabb a filmben, ráadásul azt a fajta erőteljes üzenetet, ami karakteréhez fűződik, pazar módon képes átadni. A tartalmilag amúgy eléggé üresen kongó Don Jon talán legemlékezetesebb pontja a színésznő, és az általa életre keltett figura. A filmről itt írtam bővebben.

8. Olivia Wilde - Hajsza a győzelemért

Olivia-Wilde-Rush.jpgEgy mellékszereplő kiemelkedő minősége akkor mutatkozik meg a leginkább, amikor az adott filmben csupán nyúlfarknyi, néhány jelenetnyi szerepe van, de ennek ellenére mégis képes maradandó hatást gyakorolni. Olivia Wilde pontosan ilyen mellékszereplő a Hajsza a győzelemért című remekműben. Körülbelül három hosszabb, és még néhány kisebb jelenete van, és mégis élénken fogunk emlékezni az alakítására már az első megnézés után, és ez egyáltalán nem csak a színésznő kivételes szépsége miatt van így, hanem azért is, mert a háttérkaraktert olyan mennyiségű élettel tölti fel, amire sok filmben a főszereplőnők sem képesek. Leginkább úgy érzékelhetjük Wilde Rush-beli kiválóságát, hogyha játékát összehasonlítjuk a másik női mellékszereplő, Alexandra Maria Lara munkájával. A filmről itt írtam bővebben.

7. Mélanie Laurent - Szemfényvesztők

Nysm6.jpgA Becstelen brigantyk-kal a filmvilág köztudatába berobbanó színésznő ezúttal is maradandó alakítást nyújt. Kifejezetten meglepő, ahogy a rendkívül gyengén kidolgozott, félvállról vett karaktert tetemes mennyiségű energiával tölti fel, sikerül egy jó adag színészi élvezetet, valamint sok-sok jó kedvet csempésznie a figurába, ami ettől különösen életszerű, és nagyon szimpatikus lesz. A filmről itt írtam bővebben.

6. Molnár Piroska - A nagy füzet

208278_800x600.jpgRendkívül ritkán látni olyan jó magyar filmet, mint A nagy füzet, a Kontroll óta nem produkáltak hazai filmesek ilyen minőséget. A mű magasan kiemelkedő eleme Molnár Piroska játéka, aki nem hogy jól alakít, de egyenesen hátborzongató, annyira hiteles az Isten háta mögött élő nagyanya szerepében. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a karakter amúgy csodaszépen megírt változását is pazarul mutatja be a színésznő. Ahol kell, ott félelmetesen, ahol pedig az kell, ott szánalmat keltően kelti életre az alapjában véve ellenszenves, de valahol mégis szimpatikus figurát. A filmről itt találtok hosszabb elemzést.

5. Lupita Nyong'o - 12 év rabszolgaság

Lupita12yas_2784544b.jpgNem semmi! Az sem, hogy letudtam írni a színésznő nevét, de az meg pláne nem, hogy milyen jól alakít ez a fiatal tehetség. Nyilván egy színésznő számára is valamelyest megviselő, hogyha egy olyan karaktert kell életre keltenie, akinek a rabszolgaság a világa, az ostor a reggelije, az embertelen robot az ebédje, és az erőszak a vacsorája. És mégis, Nyong'o félelmetes hitelességgel áll rá a karakter frekvenciájára, és a tragikus sorsot, az igazi fájdalmat képes csontig hatoló erővel kifejezni. A 12 év rabszolgaság sok maradandó alakítása közül ő nyújtja az egyiket. A filmről erre bővebben.

4. Amy Adams - A nő

Amy-Adams-Her_gallery_primary.jpgAmy Adams filmről filmre egyre nagyobbra nő a szememben, és lassan kezdek rájönni, hogy a jelenlegi középkorú generáció egyik legnagyobb tehetségéről van szó. Spike Jonze A nő című remekművében fontos mellékszerep jutott Adamsre, és ezt a színésznő a maga egyediségével, a tőle megszokott különös titokzatossággal kelti életre. Mint mindig, ezúttal is az az érzésünk a színésznő játékával kapcsolatban, hogy szinte vissza kell fognia magát, mert egyszerűen annyira nagyszerű. 2013 egyik legnagyszerűbb filmélményéről itt olvashattok bővebben.

3. Sally Hawkins - Blue Jasmine

sally-hawkins-blue-jasmine.jpg w=1000&h=562&crop=1.jpgAz biztos, hogy Woody Allen nagyon ért a színészvezetéshez, még akkor is, hogyha pont a Blue Jasmine-ben nem olyan jó a rendezői munkája, ezen a téren nincs semmi gondja. Pláne akkor, hogyha olyan nagyszerű tehetségek játszanak a keze alá, mint például Sally Hawkins, aki a maga kedves, egyszerű, szimpatikus karakterfelfogásával képes volt 2013 egyik legmaradandóbb női mellékszerepét produkálni. Abszolút képes tartani a lépést Cate Blanchettel. A filmről itt írtam bővebben.

2. Nicole Kidman - Stoker

Nicole-Kidman-Stoker.jpgSokan mostanra már nyilván elfeledkeztek Chan-wook Park amerikai debütálásáról, holott igazán emlékezetes műről van szó, és ez a színészgárdának is köszönhető. Egyértelműen Nicole Kidman a legjobb a filmben, aki a hideg, kimért, ellenszenves karaktert fantasztikusan kelti életre. A mű végén ráadásul megörvendeztet minket egy minden ízében zseniálisan előadott monológgal, hogy ezzel tegye teljessé a Stokerben nyújtott kiváló munkáját. A filmről itt okoskodtam.

1. Jennifer Lawrence - Amerikai botrány

american-hustle-jennifer-lawrence.jpgNyilvánvalóan nem lehetett kérdés az első helyezett, Jennifer Lawrence ugyanis ismételten bebizonyította, hogy az eljövendő évek, évtizedek legnagyszerűbb színésznőjét tisztelhetjük a személyében. A komikus módon kissé őrült, meggondolatlan, buta karaktert lenyűgöző hitelességgel kelti életre, és megint csak igazán maradandó jeleneteket produkál, emlékezzünk csak a mosdós képsorra, vagy a takarítás közbeni idegbajos táncra. A filmről itt írtam bővebben.

Délután érkeznek a férfi mellékszereplők!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr335768854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása