Movie Tank

A 2014-es Golden Globe nyertesei - Összefoglaló

2014. január 13. - Sparrow

Magyar idő szerint ma hajnalban lezajlott a 71. Golden Globe-díjátadás, amelyet egyfajta Oscar-előrejelzésnek is fel lehet fogni, hiszen aki a glóbuszt megkapta, az sokkal nagyobb valószínűséggel reménykedhet az aranyszobrocskában is. Persze, azért nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen az Oscar-gálán nincs különszedve a dráma és a vígjáték kategória, és természetesen az Akadémia tagjai sem száz százalékig biztos, hogy úgy fognak dönteni, mint a Hollywood Foreign Press Association. Az mindenesetre biztos, hogy habár bizonyos kategóriákban a papírforma érvényesült, azért meglepetések is akadtak bőven a 2014-es Golden Globe-on.

Golden_Globe_Awards_gold-650x366.jpg

A tévésorozatok számára a Golden Globe a legnagyobb létező elismerést jelentő díj, hiszen a szériák nem indulhatnak az Oscaron. A dráma kategóriában természetesen az előrelátható eredmény született, a Breaking Bad csont nélkül behúzta a glóbuszt, ami nem is csoda, hiszen minden idők legjobb sorozata nemrég 2014-01-13T021049Z_01_BEV905_RTRIDSP_3_FILM-GOLDENGLOBES.jpgbefejeződött, és egyértelmű volt, hogy díjazni kell Vince Gilliganék ötévadnyi, lenyűgöző munkáját. Természetesen Bryan Cranston is megkapta a magáét, igazság szerint nem is volt potenciális versenytársa. Walter White életre keltéséért örökre emlékezni fogunk rá. Ami viszont meglepő, hogy Jon Voight elhappolta a díjat Aaron Paul elől, pedig a Breaking Bad befejeződésével a fiatal, ám annál tehetségesebb színész is érdemelt volna egy önálló győzelmet. Persze, tény, hogy Voight remekel a Ray Donovanban, de neki ez már a negyedik díja, míg Pault most jelölték először, ráadásul nem is akármiért. Ezt kicsit igazságtalannak érzem. Szurkoltam Jessica Langenek is, hogy kapjon díjat az American Horror Story: Covenért, hiszen a széria eddigi évadjai közül ebben alakít magasan a legjobban a színésznő, hiszen karaktere is ezúttal a legösszetettebb az eddigiek közül. Persze, nyilván nem omlik össze Lange, hiszen már annyi díja van, mint a huzat.

Majdnem biztosra vettem, hogy A vadászat bezsebeli az Arany Glóbuszt idegen nyelvű filmként, ám végül az Olaszországból származó A nagy szépség győzedelmeskedett. Én még nem láttam Paolo Sorrentino filmjét, így nem tudok nyilatkozni róla. Már a jelölések kihirdetésénél érdekes volt, hogy a Szörny Egyetemet mellékelték az animációs kategóriában, helyette a Gru 2, a Croodék, és a Jégvarázs mérkőzött meg, és utóbbi húzhatta be a díjat végül. A Jégvarázst sem volt még alkalmam megtekinteni, az az igazság, hogy moziba menni érte kicsit sem volt ingerem, de majd valamikor itthon pótolom. Ha viszont engem kérdeztek, akkor így is azt mondom, hogy a Gru 2-nek kellett volna nyernie, hiszen zseniálisan jó kis animációról beszélhetünk.

Bono-ék Ordinary Love-ja gyakorlatilag már akkor megnyerte a versenyt, amikor először bemutatták a Mandela: Long Walk To Freedom című filmet, és így, hogy Nelson Mandela nemrégiben elhunyt, véglegesen garantált lett a díj a nóta számára. Én ettől függetlenül inkább adtam volna az Atlasnak Az éhezők viadala: Futótűzből, ha már Ed Sheeran I See Fire-ja nem volt jelölve A hobbit: Smaug pusztaságából. A legjobb filmzene kategóriájában kisebb meglepetésként Alex Ebert diadalmaskodott az All Is Lost soundtrackjével, ám kétségtelenül megérdemelte az elismerést első filmes munkájáért.

image.jpgSpike Jonze nyerte a legjobb forgatókönyvért járó trófeát A nő című film szkriptjéért, amiről hamarosan ti is olvashattok a Movie Tank hasábjain. A legjobb rendező nem nagy meglepetésre Alfonso Cuarón lett, aki kétségtelenül megérdemelte a díjat a Gravitációban nyújtott részletgazdag munkájáért, bár lett volna olyan a jelöltek között, aki egy fokkal jogosabban állhatott volna fel a pulpitusra. Az pedig külön botrány, hogy Martin Scorseset még csak nem is jelölték.

A mellékszereplők között volt egy papírforma és egy nagy meglepetés. Jennifer Lawrence természetesen diadalmaskodott, hiszen az Amerikai botrányban nagyot alakított, de azért aranyos, ahogy még mindig eltudja játszani a meglepetését, amikor nyilván ő is tudja, hogy valószínűleg toronymagasan nyert. A férfi mellékszereplők között azonban valóban olyan került ki győztesen, akire talán senki sem számított. A Mielőtt meghaltamban transzvesztita szerepet játszó Jared Leto ugyanis Michael Fassbendert, Daniel Brühlt, és Bradley Coopert is maga mögé utasította. Erre tényleg nem számítottam, bár tény, hogy Leto nagyot játszik Rayonként.

amy_adams_golden_globes_speech_E1.jpgA főszereplők között dráma kategóriában érkeztek nagy meglepetések, míg a vígjátékok színészei és színésznői között a papírforma érvényesült. Amy Adams természetesen gond nélkül győzött, nem is volt komolyabb vetélytársa. Az Oscaron, ahová nyilván szintén jelölik, már keményebb dió lehet számára a díj bezsebelése. Leonardo DiCaprio is megkapta Jordan Belfort életre keltéséért az elismerést, Hollywoodot rengető botrány lett volna, ha másnak adják. A dráma kategóriában azonban senki nem számított arra, hogy Matthew McConaughey Tom Hankset, és Chiwetel Ejiofort is maga mögé utasítja. Ahogy Jared Leto, ő is a Mielőtt meghaltamért kapta a díjat. Ami azonban ennél is nagyobbat ütött, az Cate Blanchett díjazása, hiszen ott volt mellette Sandra Bullock, és én szinte biztosra vettem, hogy utóbbi fog diadalmaskodni. Hamarosan amúgy a Blue Jasmine-ról is olvashattok itt.

A nagy filmdíjak között mondhatni az elvárások teljesültek be. A Wall Street farkasa és az Amerikai botrány versenyéből végül utóbbi került ki győztesen, míg a legjobb dráma a 12 év rabszolgaság lett. Ez utóbbi kicsit azért sántít, hiszen ott volt a Rush, a Gravitáció, és a Phillips kapitány is, na de annyi baj legyen.

Megvolt a Golden Globe, és így zárásképpen tovább feszíteném az idegeket, ugyanis az Oscar utáni második legrangosabb filmév-értékelés, a Movie Tank egy hétig tartó toplistás 2013-összegzése jövő hétfőn kezdetét veszi és vasárnapig meg sem áll. BIZONY!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr835755836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása