Movie Tank

Breaking Dead: 5 fontos hasonlóság Walter White és Rick Grimes között

2016. november 07. - Sparrow

Az utóbbi hetekben szárnyra kapott az a rendkívül érdekes és bizarr teória, miszerint a Breaking Bad és a The Walking Dead ugyanabban a világban játszódnak, a speedet kotyvasztó Walter White pedig nem más, mint a zombiapokalipszis kirobbantója. A lelkes médiabúvárok különböző, a sorozatokból kiragadott momentumokkal és kisebb elemekkel igyekeznek alátámasztani álláspontjukat. Habár kicsi az esély arra, hogy a készítők valóban szándékosan ugyanabba az univerzumba helyezték volna a két alkotást, lehetséges, hogy a teória hatására belemennek majd a játékba. Az univerzumépítés úgyis nagy trend manapság, talán kissé túlságosan is.

Viszont ha már így alakult, illik górcső alá venni a két kultikus sorozatot egymáshoz viszonyított kontextusban. Az egyik legérdekesebb szempont a karizmatikus főhősök összehasonlítása lehet. Mert habár Walter White és a jó öreg Rick első blikkre nagyon különböznek egymástól, alapvető személyiségjegyeikben, sőt egyéb pontokon is bizony bőven akadnak hasonlóságok. Lássuk, mik ezek!

breakingdead.jpg

 

A család a minden

Sújtsa a világot, akár a globálisat, akár a személyeset bármilyen katasztrófa, ennek a két fickónak mindig csak egyvalami lebeg a szeme előtt: Szeretteik megvédése, biztonságba helyezése. Walter, miután megtudja, hogy súlyos beteg, inkább belesüllyed az alvilág mocskába, minthogy engedje családját nélkülözni, Rick pedig a cselekmény előrehaladtával egyre több emberre tekint családtagként, és értük bizony bármire képes. Elsősorban persze fia, Carl (vagy autentikusabban CORAL!!) jólléte számít neki, de hű társaiért is bármikor tűzbe menne. És megy is néha...

 

walter.jpg

 

Rosszá válni a nagyobb jó érdekében

Karaktertragédiaként, ám nagy nézői örömre ebben mindkét figura eléggé otthon van. Értelemszerűen ez a pont az előzőből következik, hiszen a nagyobb jó nem más, mint a család, a szeretett személyek biztonságának kivívása. Walter és Rick a maguk módján egyaránt jelentős személyekké válnak a maguk konfliktusában, egyikük a drogvilágban, másikuk a zombiapokalipszis mezsgyéjén, és bizony rendszerint átlépik azt a bizonyos határvonalat, ami a pozitív és a negatív hőst elválasztja egymástól. De ez olyan dolog, amit meg kell tenni. A nagyobb jó érdekében.

 

rick.jpg

 

Bekavar egy váratlan kisbaba

Hát igen, az a helyzet, hogy Rick és Walter egyaránt nehezebb helyzetben találják magukat, amikor feltűnnek a színen vadonatúj porontyaik. Nyilván a hardcore szakállas élőholtirtó néz szembe nagyobb kihívással, hiszen az önvédelemre még képtelen kis Judith állandó figyelmet igényel, ám Heisenberg sem lehet nyugodt, hiszen erkölcsileg alaposan próbára tétetik a kis jövevény jelenlétének hatására.

 

Jó barátaik ellenségekké válnak

Egyik úrhoz sem túl kegyes a sors. Amúgy sem, ilyen szempontból pedig pláne nem. Rick korábbi rendőrtársával és legjobb barátjával kerül szembe a második évadra, Walter után pedig nem más, mint saját sógora és cimborája, az amúgy igencsak szimpatikus Hank kezd nyomozni. Mindkét sorozatban megkondul a morális vészharang, hogy elcsitíthatatlan káoszba süllyessze kedvenc karaktereinket.

 

walter2.jpg

 

Ám történjék bármi, ezek a fenegyerekek nem adják fel.

Habár most Negan alaposan megizzasztotta, Rick nyilván eme csapás után is fel fog állni, és nem hagyja, hogy eltapossák. Jöjjön szembe akárhány zombi, vagy akármilyen megátalkodott emberi gonoszság, az ex-seriff baljós szakállat növeszt és keményen szétcsap az ellen között. Walterre pedig öt évadon át jár a rúd, ám a szürke középiskolai tanárból alvilági nagykutyává váló kémikus jól tudja, hogy a birodalom nem épül fel magától. Mert ahogy Rick, úgy ő sem ismeri a feladás fogalmát. És legyenek ezek a fickók bármilyen cudar antihősök, eme vonásukért mindig imádni fogjuk őket.

 

rick2.jpg

 

Kihagytam valamit? Tudtok mondani egyéb hasonlóságokat, esetleg fontos különbségeket? Kommentben tüzelhettek!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr1411934545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varga Bence László 2016.11.07. 17:14:06

Szerintem Walter csak az elején harcolt a családjáért, szeretteiért, utána pedig a saját egója parnasszusáról cselekedett. Pl. A legyes rész, amiben a bogár ottléte zavarta termékének tökéletességében. Ha tényleg a családja lett volna a fő szempont, pont nem érdekli, mi van ott. Egyszerűen nem bírta elviselni, hogy a cég, amit alapított sikeres lett és mivel ő korán kilépett csak egy egszerű tanárbácsiként tudott érvényesülni.
A végén azonban fealadva az egóját mégis a családja jóléte (ezen belül szeretete lett a fő szempont).
Szerintem ebben nem vonható teljes párhuzam a két karakter között, mert Rick nem lovagolta meg az egóját, csak egy kényszerhelyzet szükséges kivűlasztottjaként viselkedett.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2016.11.07. 17:25:38

@Varga Bence László: Igen, a történet derekán valóban inkább a birodalomépítésre és a tökéletes drog készítésére fókuszált, de a kezdőmotiváció, illetőleg a sorozat vége felé kibontakozó érzelmi hullámok családcentrikus keretet adnak a karakterfejlődésnek.

Urancityhero 2016.11.08. 08:40:53

Ez egy rendkívül erőltetett párhuzam... Ilyen alapon Dexter és Vágási Feri is nagyon hasonló hozzájuk, mert mindketten lakásban élnek és szeretik a családjukat (Dexter az egyetlen testvérét).
süti beállítások módosítása