Movie Tank

Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)

2016. május 02. - Sparrow

Három Vasember, kettő Amerika Kapitány, kettő Thor, két Avengers és A galaxis őrzői a mérleg, a maga nemében mindegyik előremozdította a Marvel filmuniverzumának kialakulását és fejlődését. Egy helyben topogni azonban nem lehet, a kérdés pedig adott volt. Hogyan léphet még tovább a sikert sikerre halmozó stúdió? A választ a képregényfolyam egyik legjelentősebb történetében, a Polgárháborúban vélték felfedezni. Az elsöprő kritikai és közönségsiker után hamarosan a magyar rajongók is meggyőződhetnek arról, hogy mennyire jó ez a film. Persze csak abban az esetben, ha valóban tényleg olyan jó...

civilwar2.jpg

Mióta a szuperhősök feltűntek a színen, és az emberiség szolgálatába állították különleges képességeiket, megsokszorozódtak a tömeges halált okozó katasztrófák és támadások. Sokszor a nagyobb jóért vívott harc hevében ártatlanok százai és ezrei vesztik életüket. Tony Stark (Robert Downey Jr.), belátván ezt úgy dönt, hogy beáll az új politikai indítvány mögé, amely kötelezi a szuperhősöket arra, hogy csatlakozzanak az újonnan megírt egyezményhez és a kormány utasításait követve folytassák tevékenységüket. Amerika Kapitány (Chris Evans) nem hajlandó csatlakozni a kezdeményezéshez, nem engedi, hogy megkössék a kezét, így a Bosszúállók csapata kettészakad, a hősök egymás ellen fordulnak. Eközben a titokzatos Zémó (Daniel Brühl) is tervez valamit, aminek köze van ahhoz a könyvhöz, amivel egykor A tél katonáját (Sebastian Stan) irányították.

A Polgárháború filmre vitelének jogossága soha nem volt kérdés, ám néhány éve még legelőbb a rajongók kósza álmaként kezelhettük, hiszen a szuperhősmozik nem tartottak ott, ahol ma. A Marvel zseniálisan megtervezett szisztémája által produkált hihetetlenül gyors és hatékony fejlődés azonban magával hozta eme rendkívül összetett sztori mozgóképes megszületését is. És valóban, jót tesz a cselekményláncolatnak, hogy ezúttal a korábbiaknál nagyobb arányban helyeződik a konfliktus politikai-társadalmi felületre. Összességében nem olyan komor és sötét a hangulat, mint A tél katonájában, viszont a Marvel a Polgárháborúval bizonyítja, hogy kémdráma nélkül is tud nagyon komoly történeteket mesélni. A korábban feltétel nélkül egy oldalon álló hősök rivalizálása gyakorta erőteljes tálalásban manifesztálódik, a finálé, Zémó csodálatosan alakított szálával megtámogatva pedig a Marvel eddigi egyik legjobbja.

civilwar.jpg

A legzavaróbb negatívum az amúgy nagyon is jó filmben a szövegkönyv, elsősorban a humor szempontjából. A drámai szálakat nem egyszer remekül megírt dialógusok kísérik, a viccelődés viszont helyenként vagy indokolatlan vagy túlzásokba fordul. A történetben Hulk és Thor kivételével a Bosszúállók összes karaktere feltűnik, a hiányzókat pedig Fekete Párduc és Pókember pótolják, sőt, a Hangya is szerepel, így ez a produkció tulajdonképpen majdhogynem harmadik felvonása az Avengersnek. Ettől függetlenül azonban többnyire sikerül megtalálni az egyensúlyt, a sokszereplős történetben mindenki megkapja a maga hangsúlyát, de persze a fővonal Vasember és Amerika Kapitány szembenállását mutatja be. Pókember hazai bemutatkozása a rajongók régóta vágyott eseménye volt, most pedig végre bekövetkezik, kissé még kiforratlan, ám kétségtelenül jól kigondolt tálalásban.

civilwar3.jpg

A Russo testvérekben nem hiába bízott a Marvel, hiszen A tél katonáját nagyon odatették. Szerencsére most sem okoznak csalódást, az akciókoreográfiák ugyanis több fronton is maximálisan helyt állnak. Visszaköszön A tél katonája elképzelésmódja, miszerint a csatajelenetek leginkább egy-egy elleni összecsapásokból állnak össze, a néző pedig sokkal több kisebb részletet láthat a nagy egészből, a zúzás jóval közelebb kerül hozzánk. A látványvilág elsőosztályú, bár a helyszínválasztás nem mindig tökéletes. A reptéri konfliktus esetében túl tág a tér, valahogy kong az egész, miközben hőseink ütik egymást valamelyik szegletében. Összességében azonban Russoék remekül kigondolt, jól kivitelezett, részletgazdag és változatos munkát tettek le az asztalra.

Az Amerika Kapitány: Polgárháború jó film, bár tény, hogy túlságosan hosszú, így időnként vontatottá válik. A Marvel univerzum újabb lépcsőfoka a moziban. Nem ez a stúdió legjobb filmje, de valószínűleg ez az eddigi legfontosabb. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr398679912

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amerika kapitány: Polgárháború 2016.05.02. 22:42:24

A Marvel Galaxis összeállt, a képregények megfilmesítésének harmadik fázisa jól odapörköl és remekül indul. SPOILER-mentes kritika! Amikor a Disney 2009-ben megvette a Marvel Entertainmentet, a legnépszerűbb képregényhősök sorra megkapták a nekik...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.02. 14:52:52

őszintén...ezeket a szuperhősös filmeket megnézi vki 14 éve fölött?

Thomas Dantes 2016.05.02. 14:56:32

@KUNTYI: Igen. Sőt, képzeld el te okostojás, pont, hogy nem 14 éven alattiaknak való. De gondolom ennyi ésszel csak svéd kamaradrámákat nézel, eredeti svéd nyelven.

Ha mégse így van, pofád lapos.

hebab 2016.05.02. 15:30:31

"Kettő Vasember, kettő Amerika Kapitány, kettő Thor, két Avengers és A galaxis őrzői a mérleg..."
Valójában három Vasember. Plusz van egy Hangya.

Po 2016.05.02. 15:34:49

@Thomas Dantes: hé, mi bajod a svéd drámákkal? Az Äkta människor például teljesen oké volt.

Amúgy hova lett Hulk meg Ant-man? Jóval több közük van a sztorihoz, mint a Guardians-nek :)
Nem is beszélve a harmadik Iron Man-ről, tudod, az vezette fel az MCU Phase 2-t...

enum 2016.05.02. 16:08:47

@KUNTYI: jaja barátom aztán az nyilván véletlen, hogy pont te nem nézed, és pont te vagy az első troll izé kommentelő ide. Ugyan már. Ha ennyire szereted, hogy veled foglalkoznak, menj le egy kocsmába, és köss bele pár emberbe.

Mr. Neutron 2016.05.02. 16:32:21

Előre is elnézést kérek a Marvelfanoktól ésremélem nem fog trollkodásnak tűnni, de KUNTYI felvetését (vagyis kérdését "őszintén...ezeket a szuperhősös filmeket megnézi vki 14 éve fölött?") jómagam is teljesen indokoltnak tartom.

Mielőtt tőlem is megkérdezné valaki, hogy miért kommentel valaki a szuperhősös mozgóképtermékekről, ha egyébként viszolyog tőlük..., tehát válasz: a címlapról kattintottam ide.

És hogy miért utálom ezt a Marvel féle kultúrszemetet? Mert cuki rajzfilmfigurához hasonló karaktert próbáltak csinálni Thorból. Ha ugyanezt a blaszfémiát a zsidók vagy a keresztények vagy a muszlimok istenével próbálták volna megtenni, akkor már rég rájuk gyújtották volna a filmstúdiót és ravasz ügyvédek a gatyájukból is kiperelték volna őket.

aegithalos 2016.05.02. 17:08:48

@Mr. Neutron: "Ha ugyanezt a blaszfémiát a zsidók vagy a keresztények vagy a muszlimok istenével próbálták volna megtenni..."

Khmmm... www.imdb.com/title/tt3792960/

aegithalos 2016.05.02. 17:10:04

@aegithalos: OK, itt nem cuki rajzfilmfigura, hanem egy kisszeru f@szkalap, de ugye vagod, hogy nem volt gatyabol kiperles, hanem dijak, jelolesek?

Mr. Neutron 2016.05.02. 17:32:34

@aegithalos: Igazad van, túloztam.
Véleményem szerint mindkét film sajnálatos és sértő blaszfémia.

aegithalos 2016.05.02. 17:35:39

@Mr. Neutron: Valoban borzaszto, hogy ilyen vilagban elunk. Szivem veled hasad, baratom.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2016.05.02. 18:01:18

@hebab: Valóban három Vasember volt. Elírtam, de már kijavítottam. Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet a hibára! :)

mizrolist 2016.05.02. 18:03:40

@Mr. Neutron: A legtöbb mai Marvel-képregényt nem adnám általános iskolások kezébe. Van, amit középiskolásoknak se nagyon. Amúgy mindkét nagy kiadó, a Marvel és a DC is elég sok esetben a klasszikus mitológiához nyúlt, nemcsak a skandináv, hanem a közép-amerikai, az ázsiai és a görög-római hitvilág istenei/félistenei is feltűnnek a sztorijaikban.
Thor kb. annyira cuki rajzfilmfigura a filmekben és a képregényekben is, mint amennyire egy katona - pedig szerintem te is hallottál már a G.I.Joe-król :P

Mr. Neutron 2016.05.02. 18:27:33

@aegithalos: Lehet ironizálni is, de jusson eszedbe pl. a Charlie Hebdo eset. Furcsa világban élünk: lehet hahotázni olyan dolgokon, ami miatt (sajnos) pár száz éve máglyára küldtek embereket, ugyanakkor vannak olyan vélemények, amik miatt (sajnos) börtönbe zárnak vagy levágják a fejed, ha kimondod...

Véleményem szerint Marvelék élelmes pénzemberek, akik úgy látták jónak, ha előveszik a közös kulturális örökségünk egy értékes részét - Thort (Perúnt, Donart, ahogy tetszik) egy ősi viharistent, akinek a figurája a neolitikumig visszakövethető - és sok pénzt csinálnak belőle azzal, hogy újraértelmezik ugrándozós képregényfiguraként. Ez kb. annyira elfogadható és tiszteletre méltó, mint amikor egy gyógyszermulti elküldi az embereit az őserdei indiánokhoz, hogy a varázslóik üveggyöngyök és csecsebecsék ellenében tanítsák meg őket a gyógyító főzeteik titkára, majd a laboratóriumban kielemzik azokat, szintetizálják a hatóanyagaikat, levédetik és degeszre keresik rajta magukat.

Mr. Neutron 2016.05.02. 18:28:57

@mizrolist: Ezek ebből élnek. Ősi isteneken élősködnek.

Flúgatlan 2016.05.02. 23:40:38

No, nem vagyok egy nagy Marvel. rajongó, de azért Thor kalapácsos akcióhőssé formálása nem azonos fajsúlyú a Charlie Hedbo káromlásaival. Egyszerűen azért, mert alig van valaki ma, aki Thort komolyan istennek tartja. És e filmekben Thor, ha túl 21. századi is, alapvetően pozitívnak van ábrázolva.

Pl. a legtöbb keresztény nem sértődik meg a Jézus Krisztus szupersztáron, még akkor se, ha a Biblia másként mutatja be Jézust. OK, szeirntünk nem ilyen volt, de azért a maguk nyelvén egy pozitív alaknak mutatják be a musical/film készítői. Ha van is Thor-hívő ember ma a földön, szerintem ő is csak a fejét csóválja, hogy Thor nem is ilyen, ahogy a keresztények a Jézus Krisztus szupersztár láttán.

Amúgy a filmek egy részét láttam, némelyiken jót szórakoztam, a később készültek általában gyengébbek szerintem, de nem várok többet tőlük, mint némi szórakozást, így sokat nem rágódok ezen.

aegithalos 2016.05.03. 08:46:39

@Mr. Neutron: Nyugi, nem mindenki olyan beszari, mint te. :)

Mr. Neutron 2016.05.03. 11:02:32

@aegithalos: Ez volt a második gúnyosnak szánt beszólásod. Ennyi pont elég volt belőled. :)

Mr. Neutron 2016.05.03. 11:28:12

@Flúgatlan: Hát ez egy érdekes kérdés, hogy milyen kultuszoknak mennyi követője van és mennyire érdemesek arra, hogy tiszteletben tartsák a vallási meggyőződésüket. A szláv és az északi népeknél mindenesetre újra terjednek az ősi, a sémita monoteizmusok (zsidó, keresztény, muszlim) előtti vallások, illetve olyan modern kultuszok, amelyek a kereszténység előtti vallásokból merítenek.

L.: en.wikipedia.org/wiki/Modern_Paganism

Egyébként kíváncsi lennék, hogy a Marvel besorozza-e vajon a szuperhősei közé mondjuk Jahvét egy afféle kaporszakállú, vidám Mikiegérként, vagy csak mások isteneit használják profitszerzésre.

aegithalos 2016.05.03. 15:34:26

@Mr. Neutron: Az erzes kolcsonos. Nem gunyosnak szant. Gunyos. Hogy benned milyen erzest kelt, az indifferens. Azon vinnyogsz, hogy egyesek kepzelt baratait masok hogyan kepzelik el es hogyan csinalnak belole penzt. Hat tudod, erre egy helyes valasz letezik a bolygo ezen sarkaban: akarhogy. Az, hogy mashol lefejeznek erte, mert nem tiszteled elegge egyik-masik istent, profetat, akarmit, az annak a saroknak a problemaja. Abbol, hogy Thorbol majmot csinaltak neked semmi bajod nem szarmazik, mint ahogy abbol sem, hogy _en_ mit tartok _rolad_. Vice versa.

aegithalos 2016.05.03. 15:35:06

@Mr. Neutron: Mint ahogy a vallasok is. Mi a kulonbseg? Ovek a franchise? :D

aegithalos 2016.05.04. 09:11:15

@Mr. Neutron: Csapkodod tenyerrel a fuleid es huhogsz? Banant dobjak? :D

Mr. Neutron 2016.05.04. 11:31:02

@aegithalos: Figyelj, ez a Te stílusod, nem az enyém. Kommunikálj azzal ebben a stílusban, aki szívesen veszi ezt és viszonozza.
süti beállítások módosítása