Movie Tank

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 2. rész (2015)

2015. november 19. - Sparrow

Szépen és amolyan műfajteremtéshez méltó módon indult Az éhezők viadala young adult mozisorozat néhány évvel ezelőtt. Suzanne Collins népszerű regénytrilógiája megfelelő alapot adott ahhoz, hogy az első két epizód maradandó élménnyel szolgálhasson. A negatív hullámok felszikrázását azonban már akkor megérezhették a tapasztaltabb moziba járók, amikor kiderült, hogy az utolsó, az előzőekhez hasonlóan szintén néhány száz oldalas regény kettő kétórás film formájában fog a vásznakra kerülni. Sejthettük tehát, hogy mi következik. Két óra elnyújtott dumapárbaj, majd egy évre rá két óra üres akciózás. A pofázást tavaly megkaptuk, most pedig jöhet a rémesen vérszegény befejezés.

mockingjay_1.jpg

Katniss (Jennifer Lawrence) lábadozik a Kapitólium által megmanipulált Peeta (Josh Hutcherson) támadása után, ám mindez nem veti vissza a kegyetlen Snow elnök (Donald Sutherland) uralma ellen lázadó, egyre népesebb csoport, vagy inkább sereg tagjait, akiket továbbra is a 13. körzet vezetője, Alma Coin (Julianne Moore) irányít. Peeta rehabilitációs folyamatának előrehaladtával ismét fellángol a Gale (Liam Hemsworth) közreműködésével kiegészülő szerelmi háromszög, miközben Katniss és csapata megkezdi a Kapitólium ostromát, hogy annak pozitív kimenetele esetén végül, Snow elnök kivégzését követően, az önkényuralom helyét átvehesse a demokrácia Panem földjén. 

Ahogy feljebb is írtam, ettől a filmtől leginkább akcióorgiát és tartalmi elnagyoltságot lehetett várni, ám a végeredmény végül nem egészen ezt a képet festi le. A produkció első kb. fél órája ugyanis az előző részéhez rendkívül hasonló stílusban mesél, azaz széteső párbeszédes jeleneteket, és dögunalmas kapcsolatépítéseket láthatunk megelevenedni. Végül megindulnak az akciójelenetek, amelyeknek örülhetünk, ám a szájíz végül keserédes hiszen a történetbeli mélység elmaradozik. Az emberi kapcsolatok ábrázolásmódja kritikán aluli, pedig a korábbi filmekben sikerült jól kezelni ezt a vonulatot. Katniss és húga testvéri szeretete műanyag klónt kap, a negyedik körben pedig már különösen fárasztó szerelmi háromszög felületes, összecsapott tálalásmódban manifesztálódik. A cselekményvezetés kezdetben leginkább a Harry Potter és a félvér hercegre hajaz, vagyis olyan, mintha véletlenszerűen, összefüggéstelenül egymás után pakolt snitteket néznénk, aztán amikor végre kezdene kialakulni a lineáris történetvezetés, egyszerre csak kapkodó káoszba fullad a forgatókönyv. A befejezésnek klisészaga és kényelmetlen tapintása van, bár a zárómondatról meg kell hagyni, hogy egészen szép.

thg-mockingjay-part2.jpg

Képi világ szempontjából meglehetősen unalmas az összkép. Nem hiszem el, hogy Francis Lawrence rendező szemét nem szúrta ki a vágószobában a tény, hogy jóformán fekete-fehér filmet készít. Aki 2015-ben beül a moziba megnézni egy young adult blockbustert, nem fekete-fehér filmet akar látni, márpedig ezúttal szinte már erről beszélhetünk, olyan kriminális mértékben dominál a szürke, és annak árnyalatai. Ettől nem nyomasztó, hanem egysíkú arculatot ölt a hangulati világ. Akciókoreográfiák szempontjából viszont egész pofásan mutat a produkció, a direktor ezt az elemet mondhatni maradéktalanul eltalálta. A kapitóliumi araszolás helyenként kifejezetten izgalmas, a különböző akadályok, mint például a szurokfolyam (vagy mi...) elől való menekülés vagy a csatornabéli akcióhorror betét pedig kifejezetten látványosra sikeredtek.

Jennifer Lawrence még mindig az egyik kedvenc színésznőm, de persze mondanom se kell, hogy nem Katniss Everdeen miatt alakult ez így. Ettől függetlenül eme karakter ábrázolását is rendszerint jól eltalálta a hölgy, és ez most sincs másképp, bár mintha egy kis izzadtságszag már érződne (de ki tudja, lehet, hogy ezt csak a szinkron miatt éreztem így, mert ugye Lawrence-t pont nem szabadna magyar hanggal vetíteni, pláne sajtóvetítésen). Josh Hutcherson nem rossz, de a prímet még mindig a parádézó Donald Sutherland viszi. Woody Harrelson is fel-felsejlik időnként, de kizárólag csak azért, hogy sajnálkozhassunk, amiért nem szerepel többet.

Az éhezők viadala franchise befejező része nem sikerült igazán jól. Akik szerették az eddigi epizódokat, azok ezt se hagyják ki, mert a történet kérdéseire megérkeznek a válaszok, csak a tálalás sajnos már közel sem olyan üde és kreatív, mint az első két film esetében. 5,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr348086236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szombuda 2015.11.19. 15:25:41

Az a jó hogy az ilyen szakértőknek beállított irományok után mindig rájövök hogy egyeseknek milyen sok felesleges idejük van a tv előtt.
Amúgy jó lenne a review de a végére kicsit elfáradt. Az elején meg izgalmasan, komoly szakzsargonnal és tudományosnak látszó kifejezésekkel elhiteti hogy egy szakértő írja a sorokat. De a végére nem hiszem el hogy a publicista nem ismerte fel mennyire egysíkú és felületes lett ez a review. A végét összecsapva kapkodva zárja le az irományt így a monológ ívét durván megszakítva. Akik a blogger eddigi írásait olvasták ezt se hagyják ki de ne számítanak kafkai mélységekre.

sovesztomesz 2015.11.19. 21:54:20

Fáradt vót ez má' amiko' fökelt is...!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.11.20. 06:53:47

Siralmas ez a sorozat, ennek a YA-vonulatnak messze a legbugyutább, legidegesítőbb képviselője. A sztori annyira fájdalmasan szar, unalmas és lyukas, hogy az ember csapkodja magát a székben ide-oda, ahogy menekülne belőle.
A főszereplő bambafejű, kismalacképű izé, abszolút lehetetlen azonosulni vele, érdektelen.
Az első rész még elment - sok-sok szódával -, de a folytatások már igazi katasztrófafilmek...
süti beállítások módosítása