Movie Tank

Nagy zűr kis Kínában (1986)

2015. június 03. - Sparrow

Nemrég felröppent a hír, miszerint Dwayne Johnson lehet a Nagy zűr kis Kínában remake főszereplője, és ezt olvasva megjött a kedvem az eredeti produkció megtekintéséhez. Az 1986-os alkotás rendezője John Carpenter, aki a Menekülés New Yorkból és A dolog után ismét Kurt Russell-t választotta főszereplőjének ehhez a meglehetősen szokatlan jellegű akcióvígjátékhoz.

bigtr2.jpg

Jack Burton (Kurt Russell) kamionsofőr, akinek nem túl jó a modora, ám vele van a szerencse. Így nyer el több, mint ezer dollárt kínai haverjától, Wangtól (Dennis Dun), akit még a reptérre is kikísér, nehogy már a fickó elcsalja a lét. Hamarosan leszáll Wang barátnője, akit azonban a semmiből előtűnő gengszterek elrabolnak. Jack és Wang így hát kénytelenek bevenni magukat Chinatown szívébe, ahol azonban ősi, misztikus feszültségek gyülekeznek egy utolsó, mindent eldöntő csata kedvéért. És az összecsapás hevében főhősünk kamionjának lába kél...

Jack Burton csak a kamionját akarja visszaszerezni. És pontosan emiatt válik hihetetlenül szimpatikussá a nézőnek, ezért tudunk vele azonosulni. Mert alapjaiban véve egy egyszerű, hétköznapi fickó, aki hirtelen nagy kalamajkába keveredik. Ugyanakkor átlagossága mellé párosul egy adag lazaság, és némi feszülő tesztoszteron is, és ezek segítségével nem esik nehezére egyik pillanatról a másikra akcióhőssé válni a történet sodrásában. Olyan figurává, akire nemes egyszerűséggel szükség van egy '80-as évekbeli akciófilmben.

Ha már történet, akkor emlékezzünk meg egy kicsit a forgatókönyvről! A Nagy zűr kis Kínában kiforgatja önmagából a kínai jellegzetességeket és misztikumokat, majd az összképet iróniával fűszerezi, így reagál a keleti kultúra irányába támasztott amerikai és európai sztereotípiákra. A szövegkönyv fantáziadús, tartalmaz jó néhány emlékezetes beszólást, amolyan klasszikus egysorost. Az első egy órában folyamatosan pörög a cselekmény, árad a kreativitás, egy ponton túl azonban kifogy a szufla, a szkript elfárad, unalomba fullad, a végére pedig sajnos már kifejezetten fárasztóvá válik.

bigtr.jpeg

Carpenter remek meglátásokkal irányítja a történet áramlását, beállításai fantáziadúsak, akciójelenetei pedig néhány apróbb kivételtől eltekintve rendkívül látványosak. A vágás dinamikus, kényeztető a szemnek, és az egyéb vizuális töltetek is emlékezetesek. Ilyenek például a remek díszletek, és az őrült maszkok, illetve bábok. Jól néznek ki, kellően betegek, ugyanakkor néhol már kissé visszább kellett volna fogni a trash-t.

Kurt Russell remekül működik a főszerepben. Kiválóan hozza az életveszélyben is halállaza fickót, akinek karaktere ugyan nem túl rétegzett, ám cserébe bitang módon stílusos. A színészgárda többi tagja nem nyújt emlékezetes produktumot, mindannyiukról hamar megfogunk feledkezni a film megtekintése után.

Nos, valahogy így néz ki az, amikor John Carpenter kínais viccet mesél némi plusz költségvetéssel nyakon öntve. 7,5/10.

Alább pedig tesztjelleggel egy szavazódoboz található. Nektek mi a véleményetek a filmről?

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr467515694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása