Movie Tank

Supernatural - 10. évad

2015. május 31. - Sparrow

Emlékszem, hét évad létezett Eric Kripke fantasy-horror sorozatából akkor, amikor én magam megnéztem a Supernatural első részét. Aztán a másodikat, és ahogy azt előtte a 24 esetében csináltam, szépen ezt a szériát is bedaráltam az aktuális évadig. A Winchester-testvérek kalandos története ha nem is azon nyomban, de szépen fokozatosan végül teljesen magával ragadott, a Supernatural vita nélkül, örökre kivívta az őt megillető helyet kedvenc sorozataim között. Nagyon vártam a 10. évadot, ám ahogy arról itt, a blogon is megemlékeztem, meglehetősen csalódást keltő volt számomra a szezon nyitánya. Ezt követően - elsősorban amúgy inkább időhiány miatt - nem igazán követtem hétről hétre az epizódokat. Nemrég azonban befejeződött az évad, és így már természetesen nem volt kérdéses, hogy be kell hoznom a lemaradásomat. Jöhetett tehát a 10. évad darálása.

Tavaly ősszel ezt írtam: "Nagyon remélem, hogy a folytatásban visszatér a Supernatural régi színe. Mert ez így egyelőre nagyon sápadt jószág..."

Hogyha minden kívánságom olyan gyönyörűen valóra válna, mint a fenti, én lennék a legboldogabb ember a világon!

Spoilerek lesznek!

supnat3.jpg

"I'm the one, who'll have to watch you murder the world."

A Supernatural évadaiban mindig is jelen volt egy olyan főszál, ami még az önállóbb részekben is erőteljesen érezteti hatását. Szigorúan véve epizodikus jellegű sorozatról van szó, és ez alól a 10. évad sem kivétel, ám ezúttal is van egy olyan, előtérbe helyezett vonulat, ami igazán izgalmassá teszi a főszereplők világát és viszontagságait, ami tereli őket céljuk, vagy éppenséggel talán pont, hogy a végzetük felé. A kilencedik évad végén Dean démonná lett, és az új szezon első epizódjait ez a téma uralja, később azonban valami más kerül előtérbe. Káin pecsétjéről van szó, ami még mindig ott virít, levakarhatatlanul Dean karján, és ami szépen fokozatosan, de egészen biztosan az őrületbe, újfent a démoni létbe kergeti majd az idősebb Winchester-fiút. Miközben Dean vívódik a kitartó küzdelem és a feltétlen megadás között, addig Sam és Castiel mindent megtesznek annak érdekében, hogy valahogy megmentsék őt. Érdekes, hogy az évad derekán pont azok a részek hoznak laposabb, unalmasabb, érdektelenebb színvonalat, amelyek cselekménye szorosan a főszálhoz kötődik. Mintha ezek az epizódok kitöltő helyet töltenének be csupán a szezonban. A célegyenesig a különálló, egy szuszra lezáruló, kisebb történettel rendelkező epizódok képviselnek magas színvonalat. Nagyon magas színvonalat. Elképesztően szórakoztató kalandokat kapunk, amelyekben a készítők megmutatják, hogy még közel sem értek el kreativitásuk végére. Akad olyan rész, amelyben a remek humorvilág dominál, de olyan is amiben a sorozat visszatér egészen kezdeti önmagához, és az utóbbi években megszokott misztikus fantasy helyett inkább horrorelemekhez nyúl. A célegyenesig gyengélkedik a főszál, ugye ezt írtam, és ez így is van, mert az évad végén a Káin pecsétje körül alakuló feszültség folyamatos emelkedésnek indul, a készítők megmutatják, hogy a műfajban van még mit újraértelmezni, így megkapjuk a Frankenstein-családot, majd végül megérkezik a sorozat történetének eddigi legizgalmasabb évadzárója. Rám legalábbis nagy hatást gyakorolt a zárás. A konkrét események szintjén láthatjuk, hogy az alkotók számára még van hová emelni a téteket, és hogy mégsem a Pokol a legrosszabb, ami várhat az emberekre. A 11. évadba ennek fényében jogosan várhatjuk egy olyan karakter megjelenését, akit emlegettek már sokat az elmúlt szezonokban, ám még nem találkozhattunk vele. A történet jelen állását figyelembe véve gyakorlatilag kihagyhatatlan az Isten-ziccer

supnat2.jpg

Robert Singer és a rendezőcsapat általában hoz egy megbízható, szórakoztató és változatos színvonalat, és ez ebben az évadban sincsen másképp. Sőt, itt-ott még egy két igazán kiemelkedő momentum is becsúszik. Az akciójelenetek képében például egészen emlékezetes megmozdulások érkeznek, a bunyók látványosak és kemények. Általánosságban véve pedig remek beállítások, és hangulatos helyszínválasztások jellemzik a történet sodrásának körítését, tálalását.

A Supernatural egyik fontos védjegye, hogy jól funkcionál visszafogottabb drámasorozatként is, ami alatt az értendő, hogy a készítők ügyesen bánnak a karakterekkel. Az eme vonulat gerincét adó testvérdilemma tizedszerre már néhol egy kicsit unalmas és önismétlő, ám az esetek többségében még mindig erőteljes érzelmekkel és hatásos feszültséggel operál. A mellékszereplők tekintetében azonban nem egy bravúros ötlettel találkozhatunk a 10. évadban. Megismerjük Crowley anyját, így a Pokol királya teljesen új megvilágításba kerül, ráadásul maga a karakter, azaz a 300 éves boszorkány, Rowena is egészen érdekes figura. Castiel is megkapja a maga szálát, a félszeg angyalt ugyanis elkezdi aggasztani porhüvelyének családja, így a körmükre néz, és kiderül, hogy az egykori Jimmy Novak lánya bizony elzüllött az évek alatt. Ebből kifolyólag pedig egy kissé groteszk, és ugyanakkor hangulatos "apa-lánya" kapcsolat bontakozik ki. Mindemellett pedig megismerkedünk Cole figurájával. A kis költségvetésű Jeremy Renner kezdetben Dean-re vadászik, amiért az egykor megölte az apját, és figurájában ezáltal a múltbéli tettek iránti felelősség elevenedik meg, ám ez a vonulat sajnos kissé ellaposodik az évad elejét követően.

supnat_1.jpg

Jared Padalecki és Jensen Ackles nyilván nem nagyon fognak már kimászni ebből a skatulyából, de valószínűleg nem is ápolnak ilyen jellegű szándékokat, ha egyszer egy sikeres, nagy rajongótábornak örvendő, jelenséggé vált fantasytörténet főszereplői. A mellékalakok közül ezúttal is Mark Sheppard nyújtja a legemlékezetesebb színészi teljesítményt Crowley-ként, de természetesen Misha Collins-t sem kell félteni, sőt, egy epizód erejéig még egy régi kedves ismerős is felbukkan Jim Beaver személyében. A Rowenát életre keltő Ruth Connell összességében nem rossz, ám a kelleténél jóval többet ripacskodik.

Így nézett ki a Supernatural leggyengébb évadnyitója és legerősebb évadzárója közé szorított szakasz. Közel sem ez volt a széria csúcsteljesítménye, a két végpont között akadtak felejthető, gyenge epizódok is. Érkeztek azonban szép számban király, emlékezetes részek is, összességében nézve pedig nagyszerű szórakozásként éltem meg a 10. évadot. 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr437506848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gregoory 2015.06.01. 20:14:43

Hát nem tudom... Számomra már-már a leviatános évad unalmát idézte elő. Talán 2-3 értékelhető rész volt az egészben. Az évadzáró meg egy vicc. Jajaj meghal a bátyó, inkább mentsük meg és pusztuljon a világ!?

Gregoory 2015.06.01. 22:06:11

Kár, hogy a végéig kellett várni, hogy Crowley golyókat növesszen. Csak megmutatta, hogy ki a főnök.

giskard reventlov 2015.06.02. 08:43:31

Bármennyire szerettem korábban, a folytatásra már nem vagyok kíváncsi.
Crowley és Castiel is unalomig agyonhasznált karakterek lettek, mint, ahogy a kivégzések is kb. háromra redukálódtak: angyal-effekt, démon-effekt, fejlevágás. Az ügyeknél rendszeresen csak az átokzsák meg az emf kerül elő. Ez így unalmas, hiába az egy-egy meglepően jó epizód.
Rowena az egyik leggyengébb, legidegesítőbb figura a sorozat történetében, nála talán csak a leviatánok rosszabbak. Cole meg annyira jelentéktelen, hogy ha kivennénk az ő szálát, fel se tűnne. Castiel családja dettó.
Az évadzáró meg eléggé szembemegy a sorozat mitológiájával. Dean lehet, hogy kinyírta a Halált? Pusztuljon a világ, csak, hogy a bátyám élhessen? És az a fekete füstkupola? Összelapátolták az összes démonfüstöt, amit eddig nem használtak el, vagy mi?
Ez sajnos nekem már rég nem az, amit a kezdetekben nyújtott, és már guilty pleasure-ként sem működik. Részemről ennyi volt.

Maszat11 2016.02.09. 14:01:40

Én szerintem csak az első évadok voltak epizodikusak.A 4.évadban már van egy főszál,igaz hogy vannak benne 1 részes történetek(vadászatok)de attól még nem teljesen epizodikus sorozat.Ezt nem azért írtam hogy beléd kössek.Csak leírtam hogy én így gondolom
süti beállítások módosítása