Movie Tank

Halálos iramban 7 (2015)

2015. április 02. - Sparrow

Kínos keménykedések, irreális akciójelenetek, logikai bakik tömkelege, túlnyomórészt tehetségtelen színészek. A Halálos iramban franchise filmjei nem képviselnek magas minőségi kategóriát, ám mégis sikeresek és közkedveltek. Már a hetedik epizódnál tart a széria, és ez az epizód olyan magas nyitópontszámot kapott az IMDB-n, hogy még az én az előző részek alapján szkepticizmusba öltöző személyemet is sikerült érdeklődésre sarkallnia. És valóban, a Halálos iramban 7 tényleg jól sikerült!

ff7-3.jpg

Hőseink az előző részben kiiktatták az egész világra veszélyt jelentő Owen Shaw-t, ám azzal nem számoltak, hogy a férfinak van egy hiperszuperül kiképzett, mestergyilkos bátyja. Deckard Shaw (Jason Statham) most vadászik a csapat tagjaira, akiknek csak úgy van esélyük a győzelemre, hogyha bevállalnak egy meglehetősen életveszélyes titkosszolgálati hadműveletet, amelynek középpontjában egy vadonatúj hacker-fejlesztés áll.

A Halálos iramban franchise Mission Impossible-izálódott. Ezalatt azt értem, hogy egy alapvetően gyenge széria egyszer csak képes volt egy igazán színvonalas epizódot prezentálni. Ezúttal a forgatókönyv működik, a maga módján legalábbis mindenképpen. A játékidő megugorja a 130 percet, ám a néző agya mégsem olvad le, a logikai baromságok, és az értelmetlenségek ezúttal nem intéznek olyan masszív támadást szerencsétlen befogadó ellen, mint ahogy az történet az előző két produkció esetében. Persze azért fontos helyükön kezelni a dolgokat. Súlyos logikai félrecsúszások akadnak, de bőven elfogadható mennyiségben. Azok a részletek pedig, amelyek korábban kínos és idegesítő színben tűntek fel, most sokkal inkább egyfajta stílust adnak a produkciónak. Nem, ez a film nem intelligens, de amíg nézed, addig ez nem érdekel, mert sikerül magával ragadnia, és felhőtlenül szórakoztatnia. Ha nagyon túlzásba akarom vinni a nyálalást, akkor még azt is megjegyezhetném, hogy ha nem is nagy mértékben, de a karakterekkel ezúttal sikerült egy kicsit jobban foglalkozni, és természetesen nem feledkezhetünk meg a humorvilágról sem, ami igazán jól működik, és fontos megemlíteni, hogy a készítők ilyen téren ügyesek és nem esnek túlzásokba.

ff7.jpg

James Wan nagyon meglátszik ezen a filmen. Az új évezred egyik legfontosabb horrorfilmes rendezője ezúttal kissé meglepő módon egy személyétől teljesen idegen műfaj keretei között próbálta ki magát, és a művelet egyértelmű sikerrel zárult. Minden képkockáról üvölt a rendezői profizmus, és a precíz átgondoltság. A jelenetkoreográfiák elképesztőek, Wan pazarul használja ki az alapanyagban rejlő lehetőségeket. A látványvilág ismételten őrületes, tény, hogy ilyen téren az előző alkotások is szépen teljesítettek. Ezúttal mégis azért kiemelkedő az összkép, mert sokkal, de tényleg sokkal több zúzást kapunk, mint korábban. Az akciójelenetek majdhogynem egymást érik, nagyon hosszúak, és igazán változatosak. Az operatőri munka színvonalas, a sokszínű helyszínskála még izgalmasabbá teszi az összképet, a mutatványok pedig most is egészen nagy képtelenségek, ám mocskosul jól néznek ki.

A stáb munkáját Paul Walker halála nem csak a tragédia és a gyász miatt nehezítette meg, hanem azért is, mert a színésznek még jó néhány fontos jelenetét nem rögzítették, így alaposan át kellett szervezni a munkálatokat. A végeredményen azonban a legkisebb mértékben sem érződik izzadtságszag, a történet szépen el lett varrva, nincsenek erőltetett megoldások. Nehéz megtippelni, hogy Walker-t mely jelenetekben helyettesítik valamilyen úton-módon, de ezzel fölösleges mélyrehatóan foglalkozni, mert a kivitelezés minden esetben igazán hiteles. A színésztől vett megható búcsú pedig telitalálat, gyönyörű szépen tisztelegnek az emléke előtt.

ff7-2.jpg

Vin Diesel és Dwayne Johnson továbbra sem színészek, ám mindketten nagyon-nagyon élvezik ezt a beteg autós zúzdát, így nemes egyszerűséggel élvezet nézni azt a tehetségtelen, ám szórakoztató produktumot, amit prezentálnak a játékidő során. Michelle Rodriguez sosem volt egy nagy színésznő, ám mostanra mintha az a kevés tehetsége is elkopott volna. A színésznő eddigi pályafutásának talán legrosszabb teljesítményét mutatja be. A gárda legkiemelkedőbb tagja kétségtelenül Kurt Russell, aki a hiperlaza titkosügynök szerepében szerez jó néhány emlékezetes percet. Feltűnik még a Trónok harcából ismerős Nathalie Emmanuel is, aki kifejezetten szépen helytáll, bár elég kevés jelenetet kapott, így nem lehetett túlságosan nehéz dolga. Jason Statham ezúttal is kiválóan alakítja Jason Statham-et annyi különbséggel, hogy most önmaga gonosz alteregóját kellett a kamerák elé varázsolnia.

A Halálos iramban 7-et jól összerakták, ehhez kétség sem férhet. Abszolút megéri a mozis nézést! Látványos, szórakoztató, egy percig sem unalmas, és ami a legfontosabb, hogy nem is fárasztó. Paul Walker most valahol nagyon büszke lehet a csapatára! 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr807328878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2015.04.02. 10:42:35

Paul Walker, valahol a Húsvét-szigeteken tuti büszke ezekre a majmokra, de én nem, sőt az emberiségre sem, egyben pedig a bloggerekre meg kritikusokra főleg nem, akik képesek ilyen hulladékot 7-8 pontokra értékelni.

mojoking77 2015.04.02. 18:54:12

@ThePretender: Lattad mar draga baratom, vagy csak a szokasos looser hisztit olvashatjuk ismet? Mi a fenenek olvasod el egyaltalan a kritikat? Miert erzel ellenallhatatlan vagyat, hogy idebofogj valamit, aminek se ertelme, se igazan koze a temahoz?

ThePretender 2015.04.02. 20:30:03

@mojoking77: Láttam az előző 6 részt és temérdek mennyiségű sötétséget láttam ezekben a filmekben, szóval nem vagyok naiv, tudom mit várhatok a 7. résztől (az előzetest is láttam amin csak 3-szor kaptam a fejemhez), de ha még túl is teljesítené az elvárásaim, akkor is, egy ilyen film az előzőekből, az előzetesből, meg az alkotókból kiindulva maximum 3-4 pontosra tudom elképzelni és a 4-el már sztem sokat is mondtam, de mind1, mert az is a fele a 8-nak, és még a közepes szintnek sem mondható. A looser (vesztes), a hisztivel, hogy jöhet össze egy film értékelésénél? A hisztizni még talán hisztizhetnék, tehát annak még lenne értelme így kimondva, azzal az a baj, hogy nem azt teszem, hanem hangot adtam az ellenérzésemnek a filmmel kapcsolatban. Egyébként a hisztit így monitoron keresztül milyen jelekből tudod megállapítani? Én vhogy sose tudtam, csak élőben, de mind1. A kritikát ugyanazért olvasom el, amiért megnézem a filmet meg a trailert, mert érdekel bármi ami film. Nem érzek ellenállhatatlan vágyat, ezt nem tudom megint hogy tudtad megállapítani, valószínűbb, hogy csak jobban tetszik így a mondat, ütősebb és ezért vágtad bele, de tény, hogy szeretem ideírni a véleményem a témáról, köze van hozzá mert a filmről szól, értelme meg több van mint a te vitagenerálásodnak, mert legalább leírtam egy véleményt Amúgy milyen komment az, aminek szerinted olyan nagybetűs értelme lenne? Kíváncsi lennék egy szövegre példaként, mert arról, hogy minek van értelme a világon sztem filozófusok beszélgetnek hosszas órákat, szval nem hiszem, hogy bölcs dolog belevágnod.

mojoking77 2015.04.02. 21:27:29

@ThePretender: "nem azt teszem, hanem hangot adtam az ellenérzésemnek a filmmel kapcsolatban". Egy filmmel kapcsolatban, amit meg nem is lattal. Es ez nem picsogas, vagy mas neven hisztizes teljesen feleslegesen. Majd bla bla bla tovabbi 600 leutesen keresztul. Ulj be, nezd meg, utana meg nyugodtan leoszthatod azokat, akik mast gondolnak mint te, legalab blesz valami alapod ra, mert ez igy harmatgyenge.
BTW, mi a pek picsajaert nezted vegig 1-tol 6-ig, ha utalod? Biztos megneztel akar csak egy reszt is belole? Tudod, klasszikus buta maszkulinfilm, jo autok, jo nok, jo pasik (ki mire izgul).
De nyugodtan nezz inkabb Bergman filmeket, azok egesz biztos lelekemelobbek

ThePretender 2015.04.02. 22:09:13

Igen, de le is írtam, hogy nem vagyok naív, láttam az első 6-ot, olvastam több kritikát (köztük ezt is), megnéztem az előzetest és ismerek az alkotógárda nagy részét is, így bőven van alapom, főleg ha magát a Halálos iramban franchise-t nézzük mint jelenséget, ahhoz, hogy ellenérzéseim legyenek vele kapcsolatban. De ez egy olyan dolog, hogy ebből az alapból, amit 6 részen keresztül építettek fel, a kármentésben a világon legprofibb rendező sem tudna egy jó filmet sem összehozni, de ráadásul még ott van az előzetes meg az alkotók, ami még tovább biztosítja az igazam (hogy nekem nem tetszene) szóval megfogom nézni, nem fogom úgy nézni mint ha alapból szart néznék, de tudom, hogy nem lesz jó, és hidd el igazam lesz, mert ez lehetetlen. A hisztizést továbbra sem értem. Alapom így is van rá, max. neked nem jön át, mert szted lehetséges, hogy megnézem és látni fogok egy jó filmet, de én tudom, hogy ez lehetetlen, mert túlságosan ismerem ezt a szériát, sőt már ezt a részt is és elég tapasztalatom van ahhoz, hogy feltudjam térképezni. Az első 3-at többször is láttam (sztem azok is nagyon rosszak, de gyerekfejjel eltudtam nézegetni két NFS játék közt, mai fejjel már nem bírnám), szerintem a 4. után volt a nagy mélyrepülés, azt már alig bírtam végigszenvedi, az 5. meg alapból érdekelt mert magas pontszámot kapott, meg nagyon nagy felhajtást. De igazából mindegy mert én szeretek filmekkel foglalkozni, szívesen megnézek rosszakat is, így könnyebb a mérlegelés, szóval amúgy is megnéztem volna, meg ha már valamiből láttam néhány részt akkor szokásom befejezni a franchise-t.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.03. 00:08:24

"Minden képkockáról üvölt a rendezői profizmus, és a precíz átgondoltság."
Félköríves kameramozgás balról jobbra. Vágás. Félköríves kameramozgás balról jobbra. Vágás. Félköríves kameramozgás balról jobbra. Vágás. Félköríves kameramozgás balról jobbra. Vágás. Félköríves kameramozgás balról jobbra. Vágás.

Leborulok James Wan zsenije előtt...

Áhh bazzeg, nem hiszem el, hogy 5.-et nem bírtad végignézni, de ha beleraknak kétszer annyi ökörséget meg CGI-t, akkor már 8/10 :D

mojoking77 2015.04.03. 08:14:07

@ThePretender: Temeszetesen mindenki azt csinal a szabadidejevel, amit akar. Ha ettol erzi magat jobban, nezzen olyan filmeket, amiket nem szeret. Mit foglalkozok vele? Van fent az IMDB Top 250-en 7-8 bollywoodi film is. Megneztem a legjobbat, szar volt. Mengeztem a masodik legjobbat, az meg szarabb volt. Ezek utan mi a fenenek neznem meg a maradek otot? Csak hogy bizonygathassam, hogy mennyire szar? Ennek kb az egadta vilagon semmiertelme nincs. Homoszexualis pornot is nezel (bocs, ha szemelyes, nincs kozom a nemi identitasodhoz), csak hogy leirhasd a forumokon, hogy mennyire szornyu?
Na ezert mondom, hogy picsogsz,es hisztizel. Mert tokeletesen ertelmetlen dolgot csinalsz (legalabb is a sajat szamodra, ha alapbol utalod). Es itt keretbe is zarom a hsz-t. Te eleted, te idod, te hulyeseged. Minek szolnek bele?

Negrogo 2015.04.03. 13:04:31

Amennyira buta es szanalmas volt az elso par (3-4) resz annyira jok lettek az utobbik. 18-20 evesen mas volt azert. Oszinten az elso 2 resz is a koromra valo tekintettel volt "nezheto" illetve az akkori Need for Speed Undergroud szerianak. A 3. Tokyo volt az elos a sorban amit abba hagytam annyira rosz volt... majd 4. amit meg se neztem. Az 5 resztol viszont komolyabb lett ez a sorozat es nagyon jo kikapcsolodast tudtak nyujtani ha az ember annyira vette komolyan mint egy Mission impossible filmet. Nalam is meg er 8-at viszont ebben biztos benne van a Paul irranit tisztelet.

ThePretender 2015.04.03. 14:59:56

@mojoking77: Oké :D. De azt kell megérteni, hogy én pl. a pornót ha nézem is, nem azért nézem, hogy értékeljem. A filmeket szeretem értékelgetni, ezért megnézem a többi részt is, amúgy meg szeretem befejezni amit elkezdtem, mondom az első 3 részt többször is láttam, akkor még nem volt kialakult ízlésem, csak viszonylag tetszett mert kocsik versenyeznek benne, a 4.-et is egész fiatalon láttam, azt utáltam már, az 5.-nél meg már volt kialakult ízlésem és véleményem a sorozatról, azt meg az utána lévőket meg már úgy nézem, hogy tudom, hogy rosszak lesznek, de azért be akarom fejezni a franchise-t, meg alapvetően szívesen nézek mindent, hogy tudjam őket értékelni, eltudjam róluk mondani a véleményem. Jó mondhatnád, hogy a véleményem így is elmondom róla, de csak annyit mondok, hogy nem jó film, de rossz és rossz közt is van különbség. Maradjunk annyiban, hogy nálam a filmekkel foglalkozás, csak részben jelenti a jó filmek szeretetét, befogadását, emésztgetését, másik részben az értékelgetést, meg a listakészítgetéseket :D.
süti beállítások módosítása