Movie Tank

R.E.M. (2015)

2015. március 09. - Sparrow

Filmekről kritikákat írni alapvetően nem túl bonyolult (erre egyes kommentelők előszeretettel világítanak rá a negatív véleményt közlő cikkekhez fűzött, "csinálj jobbat, paraszt!" jellegű hozzászólásokkal), viszont minőségi mozgóképet készíteni már valamivel bonyolultabb. A hazai filmes blogok olvasói számára a véleményét rendszerint tutira megmondó Lisztesként ismert Molnár Szilárd elhatározta, hogy kipróbálja magát a kamera mögött is, így születhetett meg a R.E.M. című amatőr, nagyon kicsi költségvetéssel bíró sci-fi thriller.

rem08_1.jpg

A készítők által megosztott szinopszis:

"A drogfüggő Joe (Orbán Gergely) egy új szomszédot kap Márk (Pavlics Tamás) személyében, aki magával hoz egy titokzatos szerkezetet viharosan elhagyott külföldi állásából. A gép lehetőséget ad használójának arra, hogy másik álmait bejárhatja, ez pedig ilyen formában egy elképesztő és addiktív élmény - sokkal jobb, mint amikor mi álmodunk. A két férfi természetesen nem tud ellenállni a késztetésnek, idővel azonban egymás álmai kevésnek bizonyulnak, és erőszakkal bevonnak újabb áldozatokat a játszmába. A dolgok pedig itt kezdenek egy kicsit szétcsúszni..."

Ez egy kis költségvetésű, amatőr alkotás, ilyen szempontból leginkább a múltkor tárgyalt Bodomhoz tudnám hasonlítani. Az ennyire kicsi produkciókat természetesen a maguk kategóriáján belül kell kezelni, és nézőként illetve kritikusként egyaránt kötelességünk figyelembe venni a készítők számára adott lehetőségek meglehetősen szűkös tárházát.

A R.E.M. egészen ügyes thriller lett végül, minimális büdzséből készült, amatőr magyar filmként kifejezetten emlékezetes. Szilárdék olyan szoros határok közé voltak szorítva, amelyek nyilván nem engedték a legvadabb ötletek megvalósítását, és pont itt jön a képbe a produkció azon vonása, ami számomra kifejezetten megkapó volt. Az alkotóvágy legyőzte a büszkeséget, és szerencsére nem akart sokat a szarka, csak annyit, amennyit még elbírt a farka. Minimalista, a hatást aprólékos megoldásokkal fokozó, a hangulatot kiteljesíteni nem mindig képes, ám végső soron sodró lendületű alkotás született.

rem04_1.jpg

A történet ötletes, és az alapvető kliséken túl még a karakterekbe is szorult némi plusz fantázia. A függőség témakörét alapmagjaként megtevő, itt-ott Christopher Nolan Eredetére utaló momentumokkal megtűzdelt cselekményvezetés időnként leül ugyan, ám többnyire sikerül érdekfeszítőnek maradnia. Az expozícióba még jóízű humorvonulatot is sikerült beilleszteni, ami ügyes színesítőeszközként érvényesül. A későbbiekben sikerül komorabb hangvételt megütni, a pörgős finálé kikerekítése pedig egészen bravúrosan teljesedik be, miközben a természetesen amatőr, kiforratlan, ám többnyire korrekt, hiteles alakítások narrálják az események láncolatát. Aláfestésként a Bodom óta ismerős név, Elekes Gergő nagyon király, sokszínű zenéjének dallamai szólnak.

A R.E.M. jól sikerült amatőr film, persze gyakorlatilag a semmiből készült így nyilván a helyén kell kezelni. Lehetőségeihez képest viszont különösen megbecsülendő a végeredmény. Nagyjából a Bodom kategóriáját képviseli, tehát a tízes skálán ide is osztanék egy 7/10-et.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr207251523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ThePretender 2015.03.09. 20:15:11

Így elolvasva az írást, leginkább az jött le nekem, hogy ez eléggé Eredet copy-paste film, nem lehet olyan nagyon rossz, de nem tűnik megnézésre érdemesnek, nem látok benne annyi érdekességet, ami miatt érdemes lehet a majd' másfél óra hosszú játékidőt végigülni, ilyen kis költségvetéssel körítve. Lehet inkább egy ütősebb, tömörebb rövidfilmet kellett volna rendezni, ha már mindenáron filmet rendezünk. Utánaolvasva látom, hogy bevallottan híresebb filmek (pl. Nolan: Csapda) nyomdokait követi, persze ez, valamilyen szinten mindig benne van, de szerintem inkább a saját, egyéni víziókat kéne erőltetni, ahelyett, hogy örökké a külföldöt másoljuk. Persze egy amatőr filmestől nehéz elvárni, hogy megreformálja a magyar mozit, de ez nem változtat attól még a film minőségén.
süti beállítások módosítása