Movie Tank

A fekete ruhás nő 2: A halál angyala (2014)

2015. február 20. - Sparrow

2012-ben mutatták be A fekete ruhás nő című horrort, ami egy korábbi tévéfilm remake-je volt, főszerepét pedig a Harry Potter-skatulyából kitörni vágyó Daniel Radcliffe játszotta. Meglepően jól sikerült, színvonalas, kellően félelmetes alkotás kerekedett ki a zsákbamacskaszerű tervezetből. Hogy minek érkezett meg idén a folytatás, azt nehéz megmondani, az egyetlen logikus indok a divathorroros gimnazisták lehetnek, akik minden bizonnyal garantálni fogják a bevételt, amikor nagy csapatokban beözönlenek a mozitermekbe, hogy ott aztán végigdumálják és/vagy végigröhögjék a filmet. Utálom, amikor a nézőtársak végig pofáznak meg baromkodnak a moziban. A szomorú tény azonban az, hogy A fekete ruhás nő 2 ennél többet nem igazán érdemel... 

womaninblack2.jpg

1941 van, Londont bombázzák a nácik. A fiatal tanítónő, Eve Parkins (Phoebe Fox) és az iskola igazgatónője egy csapat gyerekkel közösen vonatra szállnak, hogy vidékre utazva biztonságba helyezzék a kicsiket, akiknek szülei nem tehetik meg, hogy elhagyják a várost. A menedékként kiszemelt, régóta üresen álló ház lerobbant, de a célnak azért megfelel. Legalábbis kezdetben így tűnik a dolog, ám aztán az egyik, nemrég megárvult kissrác körül különös dolgok kezdenek történni. Eve előtt pedig hamarosan egyértelművé válik, hogy él még valaki rajtuk kívül a házban. Bár az "él" ebben az esetben nem készpénznek vehető információ.

Valahol hihetetlen, hogy ez a film mennyire mocskosul nem szól semmiről. Ami A szürke ötven árnyalata a romantikus drámának, az ilyen szempontból A fekete ruhás nő 2 a horrornak. A forgatókönyv érdektelen, unalmas, és bugyuta cselekményvezetést prezentál, ami gyakorlatilag teljesen céltalanul áramlik, vagy inkább vánszorog előre a hőn várt stáblista irányába. A történet mintha a világháború borzalmait akarná bemutatni a horror eszközeivel, ám ez nem sikerül neki, hiszen a szövegkönyv papírszagú párbeszédekbe fullad, amelyek ha épp nem értelmetlenek, akkor egyszerűen csak erőltetettek. Klisés, korábban már ezerszer lerágott gondolatok klisés, korábban már ezerszer lerágott tálalásban.

the_woman_in_black.jpg

Nem mondom azt, hogy Tom Harper rendező munkája teljes csőd, mert időnként akadnak egészen meglepő módon szép beállítások a filmben, továbbá megemlítendő még, hogy a finálé igazán feszesre sikeredett, ugyanakkor azonban az is biztos, hogy a direktor nem képes félelmet generálni, az atmoszféra a béka segge alatt van. Harper rossz választás volt a posztra. Az úriember rendszerint hirtelen hangeffektekkel és elkapkodott vágással igyekszik ráijeszteni a nézőkre, de a gyakorlottabb horrorosok jól tudják, hogy az a filmes, aki kizárólag erre apellál, nem ért a műfajhoz. A karmester így nem is képes igazi félelmet teremteni azon befogadók számára, akiknek nem ez az első horrorfilm, amit életükben látnak. A fényképezés felemás, időnként túl sötét, máskor azonban egészen hatásos. A filmzene gyakorlatilag abból áll, hogy nyúlják a Dies irae-t, azt kész.

A színészi játékok kritikán aluliak. Phoebe Fox botrányosan pocsék, úgy gondolom, nem is számíthat hosszabb filmes pályafutásra. Érzelmeket kifejezni csak irritáló erőlködéssel képes, kisugárzása pedig abszolút nincsen. A mellékszereplők még ennyi szót sem érdemelnek.

A fekete ruhás nő 2: A halál angyala borzasztóan rossz film. Körülbelül annyira emlékezetes, mint az a kavics, amibe tegnap hazafelé menet belerúgtál. Emlékszel rá? Ugye, hogy nem! 3/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr857188937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása