Movie Tank

A szürke ötven árnyalata (2015)

2015. február 11. - Sparrow

Ez is úgy lett bestseller, hogy nekem fel sem tűnt. Mindig így vagyok a kiemelkedően népszerű regényekkel. Csak akkor figyelek fel a létezésükre, amikor a metrón már minden második ember olvassa őket. A szürke ötven árnyalatára én magam természetesen nem pazaroltam az időt, gondoltam, olvasok inkább Jo Nesbo-t. Van egy olyan érzésem, hogy az többet ér. Na mindegy, a lényeg az, hogy itt van ez a könyv, ami a hírek szerint nem több egy mutatós borítóval ellátott pornónál, és amiből most filmet készítettek. Fagyos rettegéssel vegyes kíváncsisággal ültem be a sajtóvetítésre. És valóban, ez a produkció nagyon rossz, ám szerencsére mégsem olyan módon, mint ahogy azt vártam. 

50-shades-of-grey3.jpg

Anastasia (Dakota Johnson) visszahúzódó egyetemista lány. Irodalmat hallgat, ám amikor újságírónak tanuló szobatársa lebetegszik, elvállalja, hogy helyettesíti őt egy interjún. Az alany Christian Grey (Jamie Dornan), a fiatal kora ellenére sikeres és gazdag üzletember vagy valami, nem derül ki, hogy mivel foglalkozik. Az viszont kiderül, hogy szeret irányítani, és ahogy Anastasia egyre jobban belebonyolódik a perverz szexuális szokásokat magáénak tudó férfi életébe, úgy nő benne egyre erőteljesebbé a konfliktus, és a kérdés. Vajon milyen közel engedheti magához Mr. Grey-t? Mi az a távolság, ami még nem veszélyes? Ami még nem halálos.

Na jó, elismerem, a történetleírás során egy kicsit szabadjára engedtem a fantáziámat, mert az a véleményem, hogyha a készítők akartak is volna valamit mondani ezzel a történettel, akkor annak a tatalomnak a fent vázolt konfliktus köré kellett volna felépülnie. Ehelyett azonban A szürke ötven árnyalata olyan szinteken nem szól semmiről, hogy már szinte elismerésre méltó az, hogy az alkotók képesek voltak kétórányi játékidőt kitölteni egy ilyen céltalan baromsággal. Az első egy órában szinte már sztereotipikus jelleggel vonulnak fel a különböző pornófilm-kerettörténetek, amelyeket a forgatókönyv pont olyan esetlen, logikátlan, és értelmetlen párbeszédekkel tűzdel meg, mint amilyeneket a szóban forgó, felnőtteknek szóló alkotásoktól szokás várni. A kőkeményen pornóra hajazó bevezetőképek után azonban nem szex jön, hanem még egy pornóexpozíció, aztán még egy, és így tovább. De legalább olyan módon kritikán aluli az egész katyvasz minősége, hogy jókat lehet nevetni a gyökér benyögéseken, és a logikai hülyeségeken.

50-shades-of-grey2.jpg

A játékidő második felében legalább annyi örömünk lehetne, hogy végre megérkezik egy-két szexjelenet, ám ezek sem kötik le túlságosan a nézőket, hiszen egyszerű softpornónál magasabb minőségi magasságokba nem képesek feltörni. Sam Taylor-Johnson jellegtelen rendezése szinte már fárasztó, az meg, hogy néhány indokolatlan és erőtlen betétdallal próbál szexuális feszültséget teremteni, már-már szánalmas. Egyszer összejön valamiféle halvány hangulat, de ez is csak és kizárólag Danny Elfman egészen kiváló filmzenéjének köszönhető. Abba most inkább ne menjünk bele, hogy Elfman-t vajon mi késztette arra, hogy részt vállaljon ebben a jó ízlés és a filmművészet ellen elkövetett merényletben. Mert valóban, a játékidő második felére megszűnik a szórakoztatóan szar jelenetek áramlása, és így már van lehetőségünk arra, hogy tudatosítsuk magunkban a szomorú tényt, miszerint mi ezt most tényleg egy moziban nézzük. Egy olyan teremben, ahol nemrég talán az Éjjeli férget, vagy a Whiplash-t, esetleg a Birdman-t vetítették. És akkor itt van ez a szépen csomagolt softpornó, ami ugyan unalmasnak nem nevezhető (itt jelenik meg az, hogy nem olyan módon rossz, mint ahogy azt vártam), mert valóban érdekes elmerülni abban a kutatásban, ami során megpróbáljuk megsaccolni, hogy hová lehet még fokozni ezt az irgalmatlan módon pocsék szemetet, ám ez igazából annyit jelent, hogy a végére már tényleg abszolút nem lesz kétségünk afelől, hogy a világ úton van a közeli pusztulás felé. Nem, ilyen egyszerűen nem kerülhet a nagy vászonra. Nagyon rossz, létjogosultsága pedig elkeserítő.

Az undormérő akkor akadt ki, amikor a film meghúzta a lehető leggusztustalanabb metaforát, amelynek a behozatalára csak lehetősége volt. Hogy képzelik, hogy párhuzamot vonnak a harmadik világ éhező gyermekei, meg a történet súlytalan, műanyag főhősének szexuális éhsége között? Ja, amúgy szexuális utalásokkal akkor is tele vannak a jelenetek, amikor a felszínen elvileg szó sincsen ilyesmiről. Ez akkor most paradoxon, ha jól érzem. Mert ebben a filmben minden a szexről szól, de nem úgy, ahogy azt egy romantikus drámától várnád, hanem úgy, ahogy azt egy pornófilmtől várnád. Egy épkézláb szexjeleneteket mellőző pornófilmtől... Tehát tulajdonképpen ezzel beigazolódik az a tézisem, miszerint A szürke ötven árnyalata abszolút nem szól semmiről. A vége felé mondjuk elkezd feldobálni olyan kérdéseket, amelyek felkeltették a kíváncsiságomat, és gondoltam, jobb később, mint soha, most végre megtudunk valamit a történet és Mr. Grey hátteréről. De nem. Semmit sem tudunk meg. Még azt sem, hogy mi a szar funkciója van a címben az ötven árnyalatnak. Egyszer elhangzik és kész. Pedig a rémesen gyenge finálét megelőző képsorok mintha egy érdekes, és ütős csattanónak ágyaznának meg, ami után talán értelmet nyerhet az egész baromság. De nem, ilyenről szó sincs. Néhány tartalmasnak ható, ám valójában teljesen üres félmondat után jön az érdektelen végjáték, majd a történet kicsúcsosodik egy teljes mértékben értelmetlen, indokolatlan, és bugyuta zárójelenetben, ami ráadásul a film kezdésének egyik legindokolatlanabb mozzanatát idézi újra fel.

50-shades-of-grey.jpg

És akkor van elvileg két főszereplőnk, akik valószínűleg Sam Taylor-Johnson alávetettjei lehetnek, vagy mittudomén, mert másfajta indíttatásból nem tudom, hogyan voltak képesek részt vállalni ebben a fosban. Dakota Johnson amúgy egészen kiváló a női főszerepben. De komolyan, le a kalappal a színésznő előtt, amiért egy ekkora nagy semmiben egy ennyire semmilyen, nulla karakternek a bőrében képes fantasztikusan érzelemgazdag (tényleg!!!) játékot produkálni. Abszolút meghajlok előtte, ez nem kis teljesítmény! Jamie Dornan szintén pocsék figurát kapott. Mr. Grey-ről gyakorlatilag semmit nem tudunk meg, háttértörténete két mondatnyi van, jelene pedig jóformán semennyi. Perverz szexuális fantáziákra apelláló, idegesítő mértékben hiteltelen karakter, és ezúttal még a színészi játék sem enyhíti a néző fájdalmát, hiszen Dornan semmit sem képes kezdeni magával ebben a minden bizonnyal pokoli csapdában, amibe belekerült. A szerződéssel foglalkozó jeleneteknél szerintem ott lebegett a lelki szemei előtt az a papírocska, amit valószínűleg túlzott pénzsóvárságában firkantott alá.

Hogy mit gondolok arról, hogy csak Magyarországon elővételben több, mint ötvenezer jegy elkelt erre a filmre? Ebbe nem akarok belemenni. Egyrészt mert nem akarom egyetlen olvasómat sem megbántani, másrészt mert nem akarom megmondani, hogy kit mi érdekeljen. Egyszerűen csak szomorú vagyok, ha arra gondolok, hogy például az Éjjeli féreg jó, ha három hétig műsoron volt, A szürke ötven árnyalatából pedig holnaptól naponta tizenöt vetítést tartanak a mozik. Tizenötöt. Ezen egyszerűen nem térek napirendre... 2/10.       

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr557161269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hegyirablo 2015.02.11. 15:16:56

Ha a birkáknak ez kell, nézzék csak.

2015.02.11. 15:35:46

A könyv is éppennyire semmitmondó, unalmas és szar volt. Nem veszítettél semmit azzal, hogy nem olvastad el.

valogatos 2015.02.11. 15:36:23

ez a film/konyv jol mutatja az atlagember szellemi igenyet es szinvonalat.
ugy is mondhatnam, hogy ez a 30-as nok Alkonyata...es ezzel asszem mindent elmondtam.

vivike22 2015.02.11. 16:08:06

A konyv sem ragadott meg tulzottan, elolvastam mindharmat, kar volt. Bar siman at lehet lapozni 20 oldalakat, ugyse tortenik semmi benne, na igy hamar le lehet rakni a 3 konyvet. Mindenhol azt irta, jobb a film mint a konyv, ez a masodik kritika, amit ma olvasok es lehuzza. Tuti nem veszek ra jegyet.

Gombperec hídlakó 2015.02.11. 16:09:35

Ez történik, amikor egy ronda, középszerű (szürke) nő, aki ráadásul még fanatikus Alkonyat-rajongó is (48 évesen!) megpróbálja elképzelni, milyen a szadomazo szex. Mindezt úgy, hogy a férfiak még bottal sem nyúlnának hozzá, mivel akkora szexuális kisugárzása van, mind egy darab kőnek télen.
Ja, azt tudtátok, hogy a könyv eredetileg egy Alkonyat fanfiction volt? Csak amikor sikeres lett, megváltoztatta a szereplők nevét.

StuG in da House 2015.02.11. 16:55:24

Naa, má most mé?!
Szerintem olyan cukik ezek a női pornók.
Elég esetlenek, mintha a három tenor tütüben kéne hogy produkálja magát: nagyjából megvan, hogy mit kéne, de a végeredményen csak röhögni lehet.
És itt érkeztünk el a blogíró hibájához: a három testőr tütüben c. műsorra nem lehet fapofával és magas művészi értéket várve beülni, nemdebár?

body_andras 2015.02.11. 17:34:02

Az első bekezdés (a posztban) tömény hipszterség.
A többi ellen nincs kifogásom, érdekes gondolatok :)

Oatmilk 2015.02.11. 17:55:57

Azt nem értem, hogy miért ír valaki olyanról kritikát, ami eleve nem érdekli. Nyilván nem fog neki tetszeni. A szerzővel ellentétben én olvastam a könyv mindhárom részét, a mondanivaló szerintem pedig nagyon egyszerű:

Adott egy hétköznapi lány, aki összetalálkozik egy gazdag, helyes, nem hétköznapi, megfoghatatlan (lsd: ő nem szeretkezik, hanem dug, nem él kapcsolatban, hanem alávetettje van, stb) férfival, és csodák csodája, az illető férfi beleszeret, feladja az addigi, nőket tárgyiasító életmódját, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Mi nők erre vágyunk, hogy a férfi belénk szeressen, különlegesek legyünk, sok jó szex legyen, ásó, kapa, nagyharang. Ez a sorozat ezt a sztorit adja el ebbe az S/M köntösbe bújtatva. A filmet még nem láttam, de a könyvek ilyen egyszeri kikapcsolódásnak tökéletesek.

jet set 2015.02.11. 18:09:50

Mitől mamipornó, ha fiatal csaj a főszereplő?

Darkcomet 2015.02.11. 19:28:09

Na, most mégis mit lehetett várni egy olyan filmtől, amiből az alapanyag is csak b.szás miatt lett bestseller? Na most. Botrányos, de szar könyv, mínusz kefélés, egyenlő fos film.

csiberibe 2015.02.11. 19:37:22

@valogatos: én harmincas nő vagyok (na jó, lassan negyvenes...). Falom a könyveket. Versektől a krimiig, novelláskötettől a bestsellerig bármi jöhet. Életem első könyve volt, amit kölcsönkaptam, beleolvastam és 3 oldal után köszöntem, nem kértem.
Nem vagyok prűd, boldogult lánykoromban elolvastam több tucatnyi romantikus mocskot is (Júlia, és tsai). De ezt köszi, nem. Förtelem.
És nem azért, amiről szól, hanem ahogyan.
És a filmtől sem vártam többet, tehát nem lettem az ötvenezer egyike.
A csacska huszonéves kolléganőm, aki nem érti, hogy drágám, ez a fiú hanyattlök aztán kiröhög, hogy úgy ugrálsz, ahogy fütyül, na ő élvez erre... tragédia.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2015.02.12. 15:32:59

Maradj is Nesbónál, gyalázatosan szar a könyv.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2015.02.12. 15:54:28

@Dr.Jones: Nem is terveztem az átállást. :D

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.02.16. 16:43:24

Mit fognak azonban MOST mondani azoknak, aki a Szürke 50 árnyalatában azt tapasztalják, hogy a film főhősnője, a vonzó Anastasia (és a vele azonosuló családanyák, titkárnők, MILF-fek és basznivaló egyiptológusok milliárdjai) dalolva írják alá a kellő részletességgel megfogalmazott szerződést arról, hogyan szolgáltatnák ki magukat egy heteroszexuális, keresztény, fehér és ráadául még Férfi minden kényének, kedvének és alantas vágyainak?

Képletesen szólva nem elég, hogy a női nemet egy személyben képviselő Anastasia letérdel az egy személyben a Patriarchizmust megtestesítő keresztény, heteroszexuális, fehér és ráadául Férfi Christian Grey lábai elé, hogy ebben a kényelmes pózban jó alaposan bepucsíthasson neki, hanem még saját kicsi kacsóinak segítségével szélesre is tárja hamvas őszibarackot formázó farpofáit, hogy Ura és Parancsolója minél jobban megtekinthesse a tátongó rést illetve hozzáférhessen az összes létező testütegnyílásához.

huffnagel.blog.hu/2015/02/14/a_szurke_otven_arnyalata_feminizmus_one_billion_rising
süti beállítások módosítása