Movie Tank

Mulan (1998)

2015. február 17. - Sparrow

A Walt Disney animációs filmgyártásának hosszú története számos nagyszerű művet adott a filmkedvelő közönségnek. Olyan darabokat, amelyek többsége gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tartalmas és izgalmas szórakozást biztosít. A '90-es években olyan remekeket szállított a stúdió, mint például az Aladdin, Az oroszlánkirály, vagy éppenséggel a fantasztikus A Notre Dame-i toronyőr. Ezek mellett húzhatja ki magát büszkén a Disney egyik legjobb rajzfilmje, a nézőket a régi Kínába kalauzoló Mulan.

mulan.jpg

A történet az ókori Kínában játszódik. Megépül a kínai nagy fal, hogy távol tartsa a kegyetlen hun seregeket az országtól. A démoni Shan-Yu azonban beviszi csapatát a császár fennhatósága alatt álló területre, így Kína hadba hívja férfi polgárait. Minden családból egy férfiembernek be kell vonulnia a seregbe. Mulan fiatal lány, aki egy kis faluban él. Édesapja már idős, bottal jár, és egy háborút már végigharcolt. Azonban ő az egyetlen férfi a családban, így büszkén vállalja a feladatot. Mulan azonban nem bírja tétlenül nézni, ahogy apja a halálba vonul, így az éjszaka folyamán ellopja a családfő hadifelszerelését, és magát férfinak kiadva bevonul a katonák kiképzőtáborába. Ekkor felébrednek a család őseinek szellemei, és elhatározzák, hogy védőszörnyet küldenek a lány után. Egy szerencsétlen balesetnek köszönhetően azonban a szerencsétlen, gyíkszerű, kicsi sárkány, Mushu kénytelen elindulni, hogy egy szerencsehozó tücsökkel együttműködve Mulan segítségére legyen.

Az animációs filmeknek természetesen van egy olyan rétege, amelynek alkotásai a felnőtteknek szólnak, ilyenek például a japán animeművészet jelentős részét képező címek. Az alacsony korhatárral rendelkező animációknál azonban egyértelműen az a cél, legalábbis jó esetben, hogy a kész film egyszerre legyen szórakoztató a gyerekek és a felnőttek számára. A Disney, ahogy az írás elején is leszögeztem, általában sikerrel vette ezt az akadályt az évtizedek során, és az így kialakuló halmazba tartozik a Mulan is. A szűk másfél órás játékidővel rendelkező rajzfilm kiválóan hozza egyensúlyba a könnyed és a komoly tartalmat. Az egyik pillanatban még jóízűen nevetsz, időnként pedig egyenesen szakadsz a röhögéstől a remekül eltalált poénoknak köszönhetően (az elsődleges humorforrás a Disney talán legjobb komikus karaktere, Mushu), a következőben azonban már megdöbbenve figyeled a hunok kegyetlenségét, és a nyomukban járó pokoli pusztulást és sötétséget. A történelmi legendán alapuló történet rajzfilmes feldolgozásában a női egyenjogúság témaköre élvezi az első számú helyet a fontossági rangsorban. Mulan nem csak a hazájáért és a családjáért küzd, hanem azért is, hogy tiszteletet vívjon ki magának, mint a női nem képviselőjének, és bizonyítsa azt, hogy nem kell farok a hőssé váláshoz. Ez szép üzenet, ám ettől függetlenül a férfigyűlölet sugallata a kelleténél egy kicsit nagyobb mértékben érezteti jelenlétét. A férfi karakterek idióták vagy gonoszak, amelyik pedig daliás lehetne, egyetlen ütéstől kifekszik. De ez azért nem vészes negatívum, ki lehet vele békülni. Meg persze az is kérdés, hogy Mushu-t mennyire számítjuk férfinak, hiszen ő egyértelműen a produkció legjobb figurája. Shan-Yu meg gonosz, persze, ám olyan erőteljes kisugárzása van, ami egészen emlékezetes hatást kölcsönöz a karakternek, úgy is fogalmazhatnék, hogy badass.

mulan2.jpg

Persze, a kisugárzáshoz szükség van a precíz animációra is. Ilyen, úgymond technikai szempontból a Mulan régimódi jelleggel bír, ám ez a fajta módszer a lehető legjobban veszi ki magát az összképben, és hogy ellentmondjak magamnak, megemlítem, hogy egészen sok a 3D-s animációs jelenet a műben. Ez utóbbi kategória képei nagyszerű színesítőeszközei az alkotásnak. A karakterek külsőségek szempontjából való megtervezése elsőosztályú. Mulan, mint törékeny kisugárzású, fiatal lány, kiválóan érvényesül a hősnő szerepében, aki nem erejével vagy harci tudásával, hanem inkább találékonyságával arat győzelmet. Mushu egyszerre aranyos és szimpatikus, Shan-Yu pedig nagy és sötét, egészen ijesztő küllemmel rendelkezik. A színvilág kontrasztos, akárcsak a történet. A melegséget sugárzó és a sötétebb árnyalatok egyaránt jelen vannak. A filmzene egészen fantasztikus, hatásos, nagyívű dallamokból tevődik össze, a dalbetétek pedig lélegzetelállítóan erősre sikeredtek. Személyes kedvencem a kiképzés alatt szóló nóta, ami angolul és magyar átiratban egyaránt jó szól, bár kétségtelen, hogy előbbi azért érettebb dalszöveggel rendelkezik.

A Mulan rendkívüli animáció, a Disney egyik legjobbja, és habár nem annyira, mint A Notre Dame-i toronyőr, de azért ez a darab is eléggé alulértékelt. 9,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr367180909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportbíró 2015.02.18. 08:09:29

Igazi családi mozi, jókat lehet rajta nevetni. :) A gyermekeim imádják a mai napig, és persze én is szívesen megnézem.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.02.18. 09:47:25

Az egyik kedvenc rajzfilmem, azon kevés művek egyike, amelyiknek kívülről fújom a szövegét. :)

A kiképzős dalt én is meg akartam említeni, csak aztán láttam, hogy te is megtetted. Egyébként a magyar szinkron egészen kiváló, bár ez mesefilmeknél annyira nem meglepő.

arsenal71 2015.02.18. 15:09:14

A legjobb. A "barkácsolni kell" szállóige lett a családban.
süti beállítások módosítása