Movie Tank

Sherlock - 1. évad

2015. január 17. - Sparrow

Sokáig szkeptikusan viszonyultam ehhez a sorozathoz. Tudtam, hogy van, tisztában voltam a sikerével, láttam a rendkívül magas IMDB-pontszámot, és olvastam dicsérő cikkeket is róla. Mégsem tudott izgatni. Még Benedict Cumberbatch és Martin Freeman főszereplőpárosa sem bizonyult elégnek ahhoz, hogy tegyek vele egy próbát. Aztán valahogy mégis megtörtént. Isteni szikrához hasonló módon jött a felismerés, hogy azért illene belekezdeni már, legalább megkísérelni a dolgot. Nagyon rossz döntés lett volna kihagyni a Sherlock-ot az életemből, hiszen igazán jóféle sorozatról van szó.

Mivel az évad mindössze három epizódból áll, amelyek egyenként másfél órásak, tehát jóformán tévéfilm-franchise-ról van szó, úgy döntöttem, hogy a részeket külön-külön veszem górcső alá.

sherlock_pink.jpg

A Study in Pink

Az első rész rendkívül erős megalapozása a szériának. Először megismerjük a háborús emlékei által kísértett ex-katonaorvost, John Watson-t (Martin Freeman) A férfinak normális lakásra lenne szüksége a lyuk helyett, ahol jelenleg lakik, és egy régi ismerőse ajánl is neki egy fickót potenciális szobatársként. Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) nem éppen szokványos figura, erről John már az összeköltözés előtt meggyőződik. Az idejét tanácsadó nyomozóként töltő, zseniális elme mellett Watson élete hamar izgalmas fordulatot vesz. Hőseinknek egy rejtélyes öngyilkosságsorozattal van dolguk, Sherlock azonban sorozatgyilkost gyanít a háttérben. És ezzel igazán beindul a sorozat első, meglehetősen pörgős felvonása. A pörgőst a szó lehető legszorosabb értelmében kell venni. A nyitóepizód egy pillanatra sem ül le. Sherlock agya egyfolytában jár, hihetetlen megfigyeléseiből lenyűgöző következtetéseket von le, és a higgadt profizmus, amivel benyomásait taglalja, kilóra megveszi a nézőt. A modern kor kontextusába átültetett nyomozózseni karaktere magával ragadó. Egyedi szóhasználata, antiszociális személyisége, és végtelen zsenialitása lenyűgöző. Vele kontrasztban áll Watson, aki próbál úgy tenni, mintha nem érdekelné a kalandos nyomozás, de nem képes elrejteni kíváncsiságát, így újdonsült társával végig ott tartózkodik a tűzvonalban. A cselekményvezetés remek súlyozással bontja ki a történet lényegi magvát, a néző figyelmét egy pillanatra sem engedi lankadni. A sztori kiváló vágás kíséretében folyik, Sherlock gondolkodási folyamatait pedig nagyszerű vizuális megoldásokkal érzékeltetik a készítők. A történet kibontakoztatása mesteri, a végkifejlet egészen hátborzongató. Az epizód során főszál is megjelenik, ami végképp garantálja, hogy visszatérjünk a második részre. 

sherlock-1x02-.jpg

The Blind Banker

A bivalyerős kezdés után visszavettek az alkotók a második körre. Ez a rész is elég jó, ám mégis valahogy átlagosabbnak mondható. A történet szerint hőseinknek olyan gyilkosságokkal van dolguk, amelyek elkövetője titkosírással fenyegeti meg áldozatait a tett végrehajtása előtt. Az áldozatok között semmilyen kapcsolat nincsen, legalábbis ezt mutatják a jelek, és ez elég is ahhoz, hogy Sherlock fantáziája beinduljon, megkezdődik a nyomozás. A történetvezetés izgalmas, szépen, részletes tálalásmód kíséretében kalauzolja a szereplőket a végkifejlet irányába, viszont ezúttal nem beszélhetünk olyan erős áramlásról, olyan nagy mértékű sodró lendületről, mint amilyennel a nyitóepizódban találkozhattunk. Sherlock nyelve nem pörög annyira gyorsan, az összkép nem válik kirobbanóvá. De azért jó kis rész ez, az érdeklődésünket sikerül fenntartania, a sztori kibontakoztatása érdekes fordulatokat szállít, a finálé pedig egészen beteg. A főhős továbbra is zseniális, még akkor is, hogyha ezt ezúttal kevésbé érzékelteti. A modern Sherlock személyiségrajza a sorozat zászlóshajója, a figura elképesztően jól működik az érezhetően köré szabott forgatókönyv történetében. John Watson pont azért nagyszerű partnere Holmes-nak, mert a főhősétől teljesen különböző jellemmel rendelkezik. Kissé cinikusan áll Sherlockhoz, állandóan morog rá, de nem győz nem részt venni az izgalmakban.

sherlock_s01e03.jpg

The Great Game

Az unatkozó Sherlock kétségtelenül vicces jelenség, ám kedvenc tanácsadó nyomozónknak nemsokára lesz dolga bőven, hiszen a készítők az évad egyértelműen legjobb epizódját indítják be, amikor a szociopata, magának való, de zseniális főhőst összeeresztik egy szociopata, kegyetlen, de zseniális gonosztevővel, aki kisebb, de fogós ügyek egész tárházával sorjázza bajnokunkat. A szezonzáró epizód durvábban pörög, mint a 24, az izgalom a tetőfokára hág, Sherlocknak pedig minden rideg profizmusát, leleményességét, és zsenialitását latba kell vetnie, ha győzedelmeskedni akar ebben a gyilkos játszmában. A The Great Game még az előző két epizód függvényében is kiemelkedően intelligensnek mondható. Komplex, lehengerlően lendületes, lélegzetvételnyi pihenőt sem adó kaland, ami bizony aktív figyelmet igényel nézője részéről. Az epizód fantasztikusan izgalmas fináléjában a főszál kap jelentős teret, felfedi arcát a gonosz, és természetesen érkezik a várt cliffhanger is.

 

A három részről elmondható, hogy konstans módon kiváló zenét szállítanak. Komolyan, a Sherlock büszkélkedhet az egyik legjobb sorozat-soundtrackkel a tévétörténetben. Benedict Cumberbatch félelmetesen fantasztikus a főszerepben. Hihetetlen ez a csávó, egészen elképesztő, hogy mennyire hitelesen hozza a modern Sherlock Holmes karakterének minden rétegét. A színész játékával egyszerre teszi elgondolkodtatóvá, kissé ijesztővé, és megrökönyítően szórakoztatóvá a figurát. A főszereplőtől rendesen elmarad ugyan, ám összességében elmondható, hogy Martin Freeman ügyesen asszisztál Cumberbatch parádézása mellé.

A Sherlock nem kiegyensúlyozottan zseniális, ám összességében nagyszerű sorozat. Az első évad legalábbis mindenképp. 9/10. Hová is tettem a második szezont... Hé, megvan!

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr127077383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.01.18. 03:17:01

'Mivel az évad mindössze három epizódból áll, amelyek egyenként másfél órásak, tehát jóformán tévéfilm-franchise-ról van szó, úgy döntöttem,' :p első rész konkrétan 55 perces

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.01.18. 03:18:07

@pingwin: revidiálom magam, a pilot volt 55 perc, így viszont négy rész van

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.01.18. 03:20:12

@pingwin: lol és még ez sem igaz, a pilot az első rész rövidebb, bemelegítő változata, szóval az első rész poénját már ismerem

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2015.01.18. 11:31:16

nekem a pilot jobban tetszett mint a konkrét 1. rész, kivéve a végkifejletet. amúgy a sorozatot csak angolul érdemes nézni, ebben az esetben sokkal jobb a szinkronosnál

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.01.18. 11:53:35

@mrbloodbunny: igazán lehetett volna más történet, így 'újranézve' mát nem olyan izgalmas

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.18. 13:20:40

Én nem szeretem ezeket a Conan Doyle emlékét gyalázó sorozatokat. Sem ezt, sem azt, amelyikben Lucy Liu játssza Watsont.
Egyszerűen nem értem: Sherlock Holmes már szabad préda? Vagy a jogtulajdonos képes volt rábólintani ezekre a borzalmakra? :(((

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2015.01.18. 13:54:54

@pythonozok: jól sejtem, te ilyen kemtréles vagy? globális háttérhatalom? világkormány? new order?
Láttál egyáltalán egy részt is ebből a sorozatból, vagy úgy fröcsögsz itt, hogy most hallasz róla először de már BIZTOSAN TUDOD hogy ez csak szar lehet?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.18. 15:23:31

@mrbloodbunny: ajvé, sikerült egy fetisiszta, agyatlan vadbarom lelkecskéjébe gázolnom.
Nem te seggfej, láttam belőle majdnem két részt, de ez is bőven több volt, mint ami tolerálható. Különösen, hogy az egyik az A sátán kutyájának, a magadfajta, agyatlan korcsokhoz igazított átirata volt. Az eredeti szerző meg forog a sírjában.

YessicaHard 2015.01.18. 19:13:13

Kezdj neki a második évadnak sebesen, mert szerintem az még jobb, mint az első!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.01.18. 23:48:21

@YessicaHard: ha a sátán kutyáját látta, akkor az biztos nem az első évad volt

amúgy vicces, hogy nappal elindulnak a helyszínre, és simán besötétedik, mire odaérnek

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.20. 12:02:31

@pingwin: véletlenszerűen néztem bele. Most épp a másik Conan Doyle-t gyalázó sorozat megy... Watson és Moriarty is nőstény... hogy ezek hová süllyednek még? :((
(félreértéseket elkerülendő: nem a nőkkel van bajom, hanem az ilyen idióta szereposztásokkal, amikor férfi szerepeket nőkre, nőit férfire, explicite, hangsúlyozottan fehér ember szerepét négerre - valamelyik Galaxis útikalauz pl. - osztják)

A sátán kutyája meg... aki olvasta a könyvet, az tudja, hogy az egy valódi, nagyra nőtt kutya volt, amit a gazdája festett le valami foszforosnak mondott festékkel (gyanítom, szegény állat belepusztult volna, mivel a foszfor tudtommal erősen mérgező), itt meg valami narkós képzelgésként jelenik csak meg, ha jól értettem... Áhhh...

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.01.20. 17:27:17

@pythonozok: nekem igazából nincs gondom vele, sőt tetszik is, jobban, mint a két film

mondjuk annyira nem mélyedtem el conan doyle munkásságában, bár a sátán kutyáját pont olvastam, de azt a részt még nem láttam
süti beállítások módosítása