Movie Tank

Fekete Szemek, Unalmas Percek - Kezdett a Supernatural 10. évada!

2014. október 08. - Sparrow

Az előzményekre nézve nem leszek spoilermentes!

Emlékszem, épp a 7. volt az aktuális szezon, amikor megnéztem a Supernatural, vagy magyar címén az Odaát című fantasy-horror sorozat legelső részét. Gyors ütemű darálás vette kezdetét, ugyanis a Winchester-testvérek a gonosz erők ellen vívott izgalmas harca azonnal magába szippantott. Odavagyok a sorozat nagyszerű, részletgazdag mitológiájáért, a remek humorvilágért, és a változatos történetvezetésért. Sokan mondják, hogy ez már nem ugyanaz a sorozat, ami volt, hogy a minőség megromlott, hogy abba kellene hagyni. Nem osztom ezt a véleményt, nekem nagyon tetszett az első kilenc évad. Bár, elképzelhető, hogy helyesebb lenne, ha úgy fogalmaznék, hogy nem osztottam ezt a véleményt.

Mert ha az egész évad olyan unalmas lesz, mint a nyitórész, akkor tényleg ideje abbahagyni...

supnat.jpg

Az előző szezon ritka vakmerően ért véget, az Odaát történetének egyik legerősebb évadzárását láthattuk. Dean meghalt, de Crowley visszahozta őt az életbe... úgy ahogy. A 9. évad utolsó képkockáján ugyanis nem más volt látható, mint Dean, ahogy kinyitja éjfekete szemeit. Crowley démonizálta az idősebb Winchester-fiút, aki ezután eltűnik a Pokol királyával karöltve. Sam nagy erőkkel kutatja bátyját, ám a valóságot, miszerint Dean is egy lett azon lények közül, akik ellen a fivérek egész életükben harcoltak, nehezére esik elfogadni. Eközben Castiel Hannah-nak asszisztálva igyekszik rávenni néhány elbukott szárnyast, hogy legyenek szívesek visszafáradni az újból megnyitott Mennyországba. És ha mindez még nem lenne elég, feltűnik a színen egy rejtélyes új figura is, aki valamiért nagyon felbőszül, miután meglát egy Deanről készült fotót, és már pakolja is a Max Payne-játékok komplett fegyverarzenálját a tatyójába.

Nagyon vártam már az új évadot, és természetesen jó is volt viszontlátni egyik kedvenc sorozatom szereplőit, ám ettől függetlenül most először éreztem azt, amit már sokan írtak szerte a világhálón. Hogy ez már nem az igazi. Megmerem kockáztatni, hogy ez sorozat történetének eddigi leggyengébb évadnyitó epizódja. A kilencedik szezonzárás által feldobott labdát olyan botrányosan nem sikerül lecsapni, hogy az már egyenesen elkeserítő. A negyven perces rész gyakorlatilag teljes hosszában egy helyben toporog. A fasza nyitójelenet után - amelyben Sam őrülten követeli a megkínzott démontól, hogy árulja el bátyja hollétét - megjelenik a szokás szerint megújult, ezúttal kék színben pompázó címkiírás, majd a gépezet befullad. Olyan ez a rész, mint egy haldokló gépkocsi. Vezetője folyamatosan próbálja beindítani, ám a jármű semmi szín alatt nem hajlandó együttműködni. Dean átmegy rossz fiúba, ez állandó vonulata volt eddig is a sorozatnak, az alkotók rendszeresen pedzegették ezt a témát. Mi van, ha Dean inkább való a sötét oldalra, mint a jók közé? Ezt most ki lehetne bontani, ám a készítők nem tudnak érdemben semmit sem kezdeni a dologgal. Dean megállás nélkül vedel, szétveri egy csávó fejét, és jópofizik Crowley-val. Az egésznek semmi súlya sincsen, főleg, hogy a Pokol királya is csak árnyéka korábbi önmagának. Crowley már nem vicces, sok volt belőle, a karakter megfáradt, ideje lenne búcsút venni tőle. A főszereplők kapcsolata terén azért akadnak érdekességek, az például nagyon tetszett, hogy Samnek és Deannek egy darab közös jelenete sincs az epizód során, és ha jól emlékszem, ilyen még nemigen volt a sorozatban. A készítők ezzel remekül mutatják be, hogy a testvérek ezúttal minden korábbinál messzebbre sodródtak egymástól. Castiel mellékszála teljesen funkciótlan. Az angyalok élvezik a földi létet-témában amúgy lenne potenciál, de inkább egy külön epizódban tudna rendesen érvényesülni, nem pedig mellékvonulatként. A rejtélyes idegen, aki valamiért nagyon utálja Dean buráját, még okozhat meglepetéseket a későbbiek folyamán, reméljük valóban volt értelme behozni őt a sorozatba.

Évadközépi epizódként még talán el is menne, akkor legyintenék rá, hogy jól van, majd a jövő heti biztosan jobb lesz. De ez az évadnyitó! A rajongók a napokat számlálva várták már ezt a részét, és erre egy ilyen semmilyen, érdektelen, unalmas, és száraz semmiséget kapunk. Nagyon remélem, hogy a folytatásban visszatér a Supernatural régi színe. Mert ez így egyelőre nagyon sápadt jószág...

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr196770133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.10.09. 19:47:29

igazán nem értem, hogy mi lehet szeretni ezen a sorozaton, szerintem egy szóval leírva: gagyi
süti beállítások módosítása