Movie Tank

Megdönteni Hajnal Tímeát (2014)

2014. szeptember 06. - Sparrow

Én magam sem hiszem el, de eme poszt írásának megkezdése előtt úgy egy órával tudatosult bennem, hogy már egészen reális alapokon nyugvó hitem van a magyar filmiparban. Mert miket is kaptunk a mozgóképművészet világában mozgó honfitársainktól az elmúlt években? Itt volt a majdnem Oscar-jelölésig jutó A nagy füzet, a nagyszerű fekete komédia, az Isteni műszak, és az egészen kiváló, mély, és sokrétű tartalommal operáló Fehér isten is.

És idén még egy egészen faszályos vígjátékot is sikerült összehozni!

megdöntenihajnaltímeát.jpg

Dani (Simon Kornél) az építőiparban dolgozik, nem más, mint jövendőbeli apósa alatt. Menyasszonya (Réti Adrienn) kissé diktátoros természet, de azért nincs vele komoly baj. Csak pont annyi, hogy amikor a férfi a 15 éves érettségi találkozón viszontlátja az azóta híres modellé avanzsált volt osztálytársát, Hajnal Tímeát (Osvárt Andrea), csupán egészen kicsi ösztönzésre legyen szüksége ahhoz, hogy a ruhatárban gyorsba rámásszon a nőre. Azonban a közelben ólálkodik egy másik volt osztálytárs, a mocskos szájú suttyó, Bögöcs (Szabó Simon) is, aki videóra veszi az aktust, majd a felvétellel zsarolni kezdi Danit. Ám nem pénzt kér, hanem azt, hogy megdönthesse Hajnal Tímeát.

Ebben a filmben annyi az eredetiség, mint Arnold Schwarzeneggerben a nőiesség. De komolyan, Csurgó Csaba forgatókönyve annyira sablonos, annyira kiszámítható cselekményvezetést prezentál, hogy az már szinte elismerésreméltó. Tényleg klisés. De a lehető legjobb módon klisés. Mert ez a mű nem nyújt semmi újat, de ezzel ő maga is teljesen tisztában van, így inkább a már meglévő, leginkább az amerikai szexvígjátékokra hajazó sémákat tálalja magyarosítva, a lehető legszórakoztatóbb formában. Mert a Megdönteni Hajnal Tímeát legnagyobb erőssége az, hogy képes magával ragadni, és mind a száz percében elszórakoztatni. És persze, a konfliktus elvarrásának mibenléte kiszámítható, de ettől függetlenül jó nézni, mert nem erőltetett, és nem is nyálas, hanem jól felépített, hiteles tálalásban érkezik. Sőt, ha nagyon elvetemült akarok lenni, akkor azt is leírhatom, hogy ez a film még valamifajta üzenetet is közvetít. Azt mondja, hogy élj a mának, és merj tenni azért, hogy amikor holnap felkel a Nap, azt lássa, hogy jobb életed van, mint tegnap.

Megdonteni_Hajnal_Timeat.jpg

Mondhatnátok, hogy oké-oké, jól kezeli a sablonokat, meg nem nyálas, de ettől még egyáltalán nem akarjuk megnézni. Na, de várjatok, mielőtt még túlságosan hamar bezárnátok a posztot, mert még nem ejtettem szót arról, hogy miért is érdemes úgy istenigazából megnézni ezt az alkotást. A titok a humorvilágban rejlik, konkrétabban pedig Bögöcs karakterében, aki köré tulajdonképpen az egész mű épül. Mert ez a tahó barom, ez a mocskos szájú idióta annyira, de annyira észveszejtően jól működik a filmben, hogy az szinte már hihetetlen. Egy szimpatikus szarházi, aki megállás nélkül káromkodik, akit semmi nem izgat, csak a szex, meg a pornó, és tényleg a mának él. A figura óriási dumáit, a narrációt, a tapintatlan benyögéseket Szabó Simon annyira tökéletesen prezentálja, hogy már a hangsúlyától is vihogni kezdünk, amikor pedig eljut a tudatunkig, hogy mit is mondott, szabályosan fetrengünk a röhögéstől. Mocskos, alpári, gusztustalan, de elképesztően vicces.

Hál' Istennek nem csak Szabó Simon remekel a filmben, hanem a címszereplőt alakító Osvárt Andrea is, aki kiválóan, hitelesen, és szimpatikusan hozza Hajnal Tímeát. Simon Kornél azonban eléggé gyenge, igazából az egész film alatt nem csinál mást, csak a szemeit meresztgeti, és olyan arcot vág, mintha szorulása lenne. A Dani legjobb barátját, egyben egykori nőcsábászt alakító Lengyel Tamás azért igyekszik támogatni a kollégát, és ez összességében sikerül is neki.

Férfitársaimnak annyi jó tanáccsal szolgálnék, hogy a film megnézése előtt tisztázzák magukban a tényt, hogy olyan produkciót fognak látni, amiben az erősebbik nem egy szerencsétlen idióta, egy tapintatlan nőfaló, és egy tahó paraszt képviseletében jelenik meg. Elferdített kép, de kit izgat, ha működik!

A Megdönteni Hajnal Tímeát jó film. Mocskos szájú, suttyó, szexcentrikus, és hihetetlenül szórakoztató. Pont, mint Bögöcs. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr276667739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2014.09.07. 10:16:13

A multkor néztem meg, iszonyatosan gyenge lett nem is értem, hogy anno mit istenítettek rajta annyira.

Komojtalan 2014.09.07. 11:33:02

Azt hogy jó azért nem mondanám, egyszer meg lehet nézni, de csak azért mert a többi mostani film gyenge.

pécsicigó 2014.09.07. 12:13:50

elképesztően gyenge film, egy poén van benne a "Veronika meg akar nyalni"
ez a szegény Osvárt Andrea meg inkább csak mosolyogjon kussban, mert ugyan szép lány, de hihetetlenül gyenge színésznő és iszonyat idegesítően selypít

Z. L. 2014.09.07. 12:25:04

Engem is eléggé lehangolt az egész. Egyedül a Andi adja el a filmet.
A többi szereplő színészi teljesítménye néhol sikeresen alul múlta az "Éjjel - nappal BP" színészeit.
A forgatókönyv nem túl kreatív, a dramaturg silány.
A rendező munka elég amatőr.
A megvilígítások nagyon műek, és a fényeléssel is vannak szemet kiverő problémák.

Szó mi szó, többet vártam tőle.E
gyedül Andit sajnálom, ez lehetett volna egy szerethető film is.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.07. 22:09:27

ahol csak olvastam róla éppen osvárt andrea csapnivaló teljesítménye van megemlítve

tahó karakter szerintem az sos szerelemben működött

Egy Hun Hunniából 2014.09.10. 21:36:36

Elkezdtem nézni kb. 40p-nél tartok. Nekem bejön, jók a poénok és a szereplők is. Egy dolog zavar a "büdösbarom"(nak tartott) Bögöcs "halivúdi" mosolya. A 64 (!) vakító fog. Meg az intelligenciája. Akkor lehet nem is lenne sikertelen a nőknél? (Ezek után nehéz egy ápolatlan surmónak hihetően beállítani) (És még pénzszűkében se szenved)
süti beállítások módosítása