Movie Tank

Az ötödik elem (1997)

2014. augusztus 09. - Sparrow

A science fiction műfajú mozgóképek világa nem kevés kultuszfilmet adott a rajongóknak a filmművészettel egyidős pályafutása során. Elsőként természetesen mindenkinek a Star Wars ugrik be, az ugyanis az a film, vagyis pontosabban trilógia, amit gyakorlatilag mindenki látott már legalább egyszer, akinek legalább egyszer volt már rá lehetősége. Nyilvánvalóan a Star Trek világát is meg kell említeni, hiszen a U.S.S. Enterprise legénységének kalandjait is rajongók százezrei, vagy inkább milliói imádják. És persze jött az Alien, na meg persze előtte Kubrick a meghatározó 2001: Űrodüsszeiával.

És miközben a sci-fi-rajongók könnyes szemmel idézgették eme több évtizede bemutatott mesterművek ikonikus pillanatait, Luc Besson 1997-es rendezése úgy avanzsált kultfilmmé, hogy eme szintlépését gyakorlatilag senki sem vette észre.

fifthelement.jpg

Korben Dallas (Bruce Willis) taxisofőr, aki az évszázadokkal későbbi jövőben tengeti züllött mindennapjait. Ez a nap is ugyanolyan unalmas, jelentéktelen huszonnégy órás etapnak indul, mint az összes többi, ám a helyzet egyik pillanatról a másikra megváltozik. Dallas kocsijába ugyanis derült égből villámcsapásként zuhan bele a rendőrség elől menekülő vörös hajú lány, Leeloo (Milla Jovovich), akiről hamarosan kiderül, hogy ő egy bizonyos felsőbbrendű lény, az úgynevezett ötödik elem, akire rendszerint ötezer évente van szükség, amikor megérkezik maga, a gonoszság, hogy elpusztítsa az életnek még a csíráját is.

Jön a nagy, sötét, gonosz erő, akinek egy hülye frizurájú, agyalágyult halandó segít elpusztítani azt a bolygót, ahol ő maga is él, ám a szükséges elemek összegyűjtésével, a jóság és a fény erejével a nagy ellenség könnyedén legyőzhető, így az események kellős közepébe véletlenszerűen belecsöppenő, állandóan lazuló főhősre hárul a feladat, hogy megmentse a világot. Ilyen egy klisésnek ható, bugyuta, és fájóan egyszerű történetet! Szinte már botrányos! De tudjátok, mit? Működik. Működik, mert egy pillanatra sem veszi komolyan magát. Egy óvodás is kitalál ilyen sztorit, de azt már nem tudja megcsinálni vele, amit Luc Besson igen. A direktor ugyanis már az első néhány jelenettel eléri, hogy téged egy fikarcnyit se érdekeljen az alapsztori pofonegyszerűsége. Mert Besson beránt a filmbe, és bitang erőteljes módon ragad magával. A sztori elejétől a végéig pörög, mint egy tomboló ámokfutó, és a kétórás játékidő megdöbbentő sebességgel robog tova, a stáblista látván szinte el se mered hinni, hogy már százhúsz perce ülsz a seggeden, szinte mozdulatlanul. A pörgős sztorivezetést ráadásul a laza hangulat, a humoros légkör, és a vicces beszólások is erősítik. Ruby Rhod figurája által belekerül a filmbe egyfajta mondanivaló, kritika, ami a romló, rohamosan egyre gusztustalanabbá váló médiát veszi célba, de a forgatókönyv ennél nagyobb mélységekbe nem ereszkedik. A mű vége felé érkezik néhány perc a romlott, pusztításra termett emberiség képével a középpontban, de a pocsék, hányingertkeltően szentimentális befejezés letöri eme üzenet erejét. Igen, utóbbi nagy negatívuma a filmnek. A bonyodalom erőltetett megoldása, és a film egészéből nevetségesen kilógó zárókép kettős támadása eléggé megcsonkítja a filmélményt.

the-fifth-element.jpg

A látványkoncepció elsőosztályú. A futurisztikus világ nemcsak hogy rendkívül vonzó, és gusztusos, hanem kegyetlenül magával is rántja a nézőt, hiszen a gusztustalan csillagközi szörnyzsoldosok, és a repülő autók minden férfiből előhozzák a lelkes kisfiút. A díszletek és a vizuális effektek gyönyörűek, és részletgazdagok, a jelmezek és a sminkek pedig annak ellenére stílusosak, hogy egy kissé talán túlzásba vannak víve. Akciójelenetből kevés van, de ami akad - ugye nagyrészt nyilván az operaelőadáson bemutatott zúzásról van szó -, az rendkívül pörgős és látványos. A lehengerlő látványvilágot Eric Serra hangulatos dallamai fejelik meg, csak hogy teljes legyen a hatás.

Bruce Willis elképesztően laza a főszerepben, élvezet nézni, ahogy brillírozik. Ez a fajta karakter áll a legjobban a színésznek, Az ötödik elemben olyan, mint egy futurisztikus John McClane. Szóval király! Milla Jovovich is ügyesen, maximális hitelességgel, és laza könnyedséggel hozza Leeloot, ráadásul még némi humort is sikerül vinnie a karakter kisugárzásába. Ian Holm egész jó, Chris Tucker viszont botrányosan szar. Utóbbinak már a figurája sem jó, mert habár a romló média üzenetét átadja, a féltranszvesztita, divatbuzi tálalás a kelleténél sokkal visszataszítóbbá teszi. Gary Oldman természetesen kiváló az eszelős külsejű kisgonosz szerepében. 

Ahogy az írás elején is említettem, Az ötödik elem szinte észrevétlenül vált a popkulturális közbeszéd gyakori szereplőjévé, hiszen annak ellenére nyújt jóformán tökéletes kikapcsolódást, hogy az alapsztorija elsőosztályú kiindulópontja lehetne egy bűnrossz filmnek is. De hál' Istennek itt van egy Luc Besson, aki biztos kézzel fogja a gyeplőt. 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr176579777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.10. 07:50:49

a leggyengébb willis filmek egyike.
Vagy legalábbis én személy szerint ezt kedvelem legkevésbé.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2014.08.10. 10:50:15

Jo a kritika, grat. Szinte mindenben egyetertek (ez nagy szo! :D )

Csokáv 2014.08.10. 10:55:23

Egyik kedvencem.
Két dologgal nem értek egyet az írásból, hogy Ian Holm, Chris Tucker nem baromi jól hoznák a karaktereiket.

tarkabirka 2014.08.10. 11:22:39

Nekem is az egyik kedvencem.
Szuperzöld!

jet set 2014.08.10. 11:52:27

"az alapsztorija elsőosztályú kiindulópontja lehetne egy bűnrossz filmnek is"

Ha nem is bűnrossz(arra a legutóbbi filmje, a Lucy a példa), de nekem nem tetszett. A látvány jó, de az ritkán visz el a hátán egy filmet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.08.10. 13:08:59

Na ez a film nálam benne van a Top3-ban.

sanyix 2014.08.10. 14:54:40

én nem értem mit esznek ezen a filmen, egyáltalán nem jó.

jackass99 2014.08.10. 16:00:04

Hatalmas kedvencem ez a film, megszámolni sem tudom hányszor néztem meg :)

Celtic 2014.08.10. 16:13:21

Szinte az en velemenyemet hallottam :)
Engem nem zavar a media-varazslo, nagyon is illik az egesz miliobe.

Akarcsak a "meg kell mentenie a vilagot"-tipusu beszolasok, maskor az ember a fejet fogna, itt viszont baromira vicces :)

Es persze roppant szomoru a cigi, amibol napi tiz szal jar (ha jol emlekszem), de a 75%-a fustszuro :(

bloghal 2014.08.10. 16:17:11

javaslom a poszt törlését. Egy ilyen film azért többet érdemel.

Szelid sunmalac 2014.08.10. 16:35:23

"túlzásba vannak víve": elmorzsoltam egy konnycseppet

cenzuratroll bosszanto 2014.08.10. 17:21:24

"Korben Dallas (Bruce Willis) taxisofőr, aki az évszázadokkal későbbi jövőben tengeti züllött mindennapjait. "

Miért is jelent züllöttséget a taxisofőrség? Saját életed ilyen, vagy csak előítéletes vagy?

lutria 2014.08.10. 17:28:12

Az operaénekesnőt direkt lőtték le vagy "véletlenül" a nagy értelmetlen lövöldözésben?
Vagy csak azért lövette le az író hogy könnyebben ki tudják szedni belőle a köveket,nem úgy ahogy magába tette?

Szelid sunmalac 2014.08.10. 17:33:34

@lutria: Az operaenekesnot feltekenysegbol lottek le. Egyreszt mert meg o is szebb volt a bergyilkosoknal, masreszt pedig jobban is eneklet naluk. Csak ezt a reszt vegul kihuztak a forgatokonyvol sporolas miatt.

Kopi3.14 2014.08.10. 17:41:58

@cenzuratroll bosszanto: A taxisofőrködésen kívül tényleg teljesen szétcsúszott, züllött a figura. Mint a DH3-ban is.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.08.10. 17:48:46

Én úgy tudom, hogy Luc Besson nagyot bukott ezzel a filmmel.
Sajnos úgy tűnik,hogy a hagyományos sci-fi klisékből nem lehet kilépni..

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.10. 18:23:27

@cenzuratroll bosszanto: te rettentő ostoba vagy. Azt hittem, csak trollkodsz, de nem. :(

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.10. 18:24:34

Egyébként Bruce Willis egyetlen filmje, amit szeretek. A többi... némelyiket elviselem, a maradékot kifejezetten utálom (pl. Armaggedon az utóbbi kategória)

dukeekud 2014.08.10. 19:24:01

Nekem is a kedvencem. Erdekes, izgalmas, latvanyos, nagyon birom a stilusat, es a zenejet. Nagyon tetszik, hogy egy kelloen elrugaszkodott jovovilagot mutat be, ahol nem csak technika a diszlet valtozott, hanem az emberek a tarsadalom is megvaltozott.
Egy realis izgalmas jovokep.

mickeyknox 2014.08.12. 14:07:10

chris tucker jól hozza a karaktert. aki szar benne, az milla jovovich (de hát mitől is lenne jó??)
süti beállítások módosítása