Movie Tank

Vasember: Gyilkológép (Képregény)

2014. május 01. - Sparrow

Minden magyar képregényrajongóval egyetemben én is nagyon hálás vagyok a Kingpin Kiadónak, hiszen nekik köszönhetően évről évre zamatosabbnál zamatosabb kiadványok színesítik szürke hétköznapjainkat. Persze, vannak más magyar képregényforgalmazók is, de ők mind mérföldekkel lemaradva kullognak Harza Tomiék mögött. A Kingpin tavaly megjelentette első olyan képregénykötetét, amelynek Vasember a főszereplője. Ez a Gyilkológép.

vasember.jpgAz Extremis után járunk. A vírusnak köszönhetően Tony Stark gyakorlatilag eggyé vált a Vasember-páncéllal, és telepatikus úton képes irányítani bármilyen más számítógépes rendszert is. Nem sokkal a békecsúcs-találkozó előtt gyilkosságsorozat veszi kezdetét, és a tetthelyeken talált bizonyítékok egyértelművé teszik, hogy az elkövető minden esetben Vasember volt. Tony Stark nyaka körül szorul a hurok, hiszen valaki valahol, minden jel szerint képes irányítani páncélját, és így - az Extremis révén - őt magát is.

A történet Daniel és Charles Knauf munkájának eredménye. Az írók remek forgatókönyvet raktak össze. A komoly hangulatú, fajsúlyos sztoriba a temérdek izgalom és konfliktus mellé nem kevés paranoia is társul. Az alkotók rendkívül ügyesen hatolnak Tony karakterének mélyére, hogy ezzel bemutassanak egy vívódó, szenvedő, de ugyanakkor a végletekig kitartó főhőst. A cselekmény emocionális vonalát nagyban gazdagítják az Amerika Kapitány és Vasember között támadó nézeteltérések, a kockázatokat vállaló Nick Fury aktív jelenléte pedig jó adag feszültséggel szolgál a történet számára. Jó ötlet volt továbbá az Új Bosszú Angyalainak és a Fantasztikus Négyesnek a bevonása, hiszen így színesebb az összkép. Némi, szolid mennyiségű humor is akad a forgatókönyvben, de pont annyi, amennyinél több már hülyén hatna a komor légkör mellett. Tony múltja, a Vasember legenda kezdete is aktív szerephez jut a Gyilkológépben, ebből kifolyólag pedig kapunk egy egészen ütős, többrétegű fordulatot.

Patrick Zircher rajzai lenyűgözőek. Fantasztikus beállítások, és ügyesen megtervezett képek teszik még magával ragadóbbá a történetet. Az akciójelenetek kivitelezése elsőosztályú, a dinamikus színvilág pedig csak fokozza a gyönyört. A brutálisabb jelenetek bátor ábrázolásmódja is sokat nyom a latba, és a karakterek közötti konfrontációk hangulata is remekül érzékelhető a pazar rajzolói munkának köszönhetően. Őrszem és Vasember összecsapása egyenesen lehengerlő, hogy csak a legjobbat említsem!

A Gyilkológép gondolati szinten leginkább a felelősségről, és a régmúlt bűnök súlyáról szól. A zárójelenet rendkívül ütős, hiszen az írók, az ügyes felvezetést követően, kikacsintanak a közelgő Polgárháború viharának irányába. 

Fasza képregény. Érdemes elolvasni! 8,5/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr646100321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.01. 08:22:47

tomi szinte mindig jól választ, hogy melyik történeteket kellene honosítani, de ez szerintem mellément.

Vagy magát az extermis sztorit kellett volna kihozni, vagy valamit aminek semmi köze hozzá, de így, hogy kapcsolódik is meg nem is a vírushoz és ezzel a vasember 3hoz így nem lett jó választás.

Főleg, hogy ez a történet még gyenge is.
süti beállítások módosítása