Movie Tank

Hannibal - 2X07

2014. április 13. - Sparrow

A föld alól került elő. Megcsonkítva, mocskosan, megerőszakolt elmével. Bizony, így jár az, aki a kulcsfontosságú, de morbid módon mégis életben maradó áldozat szerepét tölti be Hannibal Lecter nagyszabású tervében. Miriam Lass két évet töltött a szörnyeteg rabságában, aki ezalatt kinevelte, és a megfelelő gondolatokat ültette az agyába. Hiába villan fel a szeme előtt a kannibál sziluettje, hiába súgja neki minden ösztöne, hogy életének megnyomorítója ott áll az orra előtt, amikor Miriam, a detektívtükrön keresztül, belenéz Hannibal szemébe, gondolkodás nélkül vágja rá: Nem ő az. Nem ő a gyilkos.

hanni7.jpg

Will szabad. Minden vádat ejtettek, ám ő mégsem boldog, hiszen tudja, hogy a harc tovább folyik, csupán a tér felosztása változott meg. Will eddigi egyik leghátborzongatóbb látomásával ünnepli a friss levegőt, közben pedig elmondja eddigi legfaszább my design-szövegét. Ezután pedig hazamegy, hogy újra lássa magányosan álló házát, és falkára való kutyáját. Itt nem mehetek el szó nélkül a gyönyörű beállítások és a fényképezés által teremtett pazar színvilág mellett. Egészen elvont, ugyanakkor gyönyörű hangulat árad a Will házáról készített távolikból.

Nagy geci ám ez a Dr. Lecter. Nagyobb csirkefogó, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Végre megértjük a hátborzongató zseni (egyik?) nagy tervét, összeáll a kép, és rájövünk, hogy már évekkel korábban ki volt gondolva minden. Hannibal Dr. Chiltonra osztja a balek szerepét, akit olyan mesteri higgadtsággal húz csőbe, aminek eredményeképpen a sorozat valaha volt egyik legerőteljesebb jelenetét kapjuk az arcunkba. A maszkmesterek odateszik magukat, gondoskodnak róla, hogy ezúttal is felforduljon a gyomrunk, ahogy a vérben ázó Chilton dokit nézzük, amint kétségbeesve, pisztollyal a kezében bámulja azokat a kiontott beleket. Amikor pedig azt hinnénk, hogy itt vége a mesteri tervnek, kiderül, hogy Miriam és Chilton szálai összefüggnek, és ebből pedig katartikus végkifejlet kerekedik ki. Felhördültem, nah.

Érdekesen alakul Will és Hannibal kapcsolata. Előbbi egyre jobban kezd hasonulni a doktorhoz, hiszen míg az epizód derekán elborult arccal fog pisztolyt ellenfelére, addig a rész végén már higgadtan kopogtat Lecter ajtaján, és terápiájának folytatását kérelmezi. Természetesen egy pillanatra se gondoljuk, hogy Will bedőlt a Chiltonos trükknek, valószínűbb, hogy csak úgy döntött, belemegy a játékba, és ezzel megkezdődött a nagy elmék háborújának legújabb csatája, ami talán minden eddiginél sokkolóbb lesz.

Van valami elborult módon zseniális abban, ahogy Hannibal és Will mered egymásra a doktor irodájában. Valami baljóslatú, valami erőteljes atmoszféra, vérgőzös háborút jósló előérzet. És újra némaság. Csend a két vihar között. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://movietank.blog.hu/api/trackback/id/tr466023863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 18:39:09

ez az sorozat mestermű, annyira egyben van a forgatókönyve a színészek a fényképezés minden, hogy arra szavak sincsenek.
minde résszel jobb és jobb lesz és egyre magasabban van a léc.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.04.13. 18:41:34

@doggfather: Egyetértek, most már egyértelműen a kedvenc szériáim között tartom számon.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.13. 18:52:14

@Sparrow: nálam ezzel az évaddal még az is lehet, hogy all time top 5be kerül!

Cicmicc 2014.04.13. 21:07:56

Chilton :( Egyik kedvencem volt...
süti beállítások módosítása